Skočiť na obsah

wysky

Odporúčané príspevky

Téma o športoch na olympiádach. Prečo jeden áno, ďalší nie...

Aby bol šport zaradený na olymiádu, musí spĺňať isté kritériá. Ale o zaradení športov sa hlasuje. Svojho času sa pri olympiádach niektoré športy zaradzovali ako ukážkové, podľa usporiadateľa. Teraz už myslím nič také nie je. Skúste sa vyjadriť, bez ktorých by ste si vedeli predstaviť olymiády, či už letné, alebo zimné...

 

Čitam prave v ŠPORTE, ze ten kop Kubanca bude asi mat za nasledok vyhodenie Taekwonda z programu OH. Uz na poslednom hlasovani preslo o jeden hlas.

Osobne namiesto Taekwonda by som si radšej vedel predstaviť karate. Myslím, že je viac rozšírenejšie a aj športová výstroj je tam jednoduchšia ako v taekwonde. :)

Ja len dufam, ze do programu OH nedaju golf... :lol: Akosi si ho neviem predstavit ako olympijsky sport....

 

A mimochodom vraj končí softball.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 21
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • wysky

    6

  • aljak63

    4

  • game

    3

  • lopata555

    3

Top prispievatelia v tejto téme

podla mna by mali zrusit sporty bodovane rozhodcami a mali by ostat tie, ktore su meratelne objektivne, t.j cas, viac golov ci inac...tak by to bolo aspon trosku priblizene povodnej myslienke a charakteru olympiady :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Karate by bolo ok aj z toho pohľadu, že mame vybornych karatistov, ktori čo-to povyhravali aj na MS či ME.

 

EDIT: Kym som tvoril tento "članok", nokia to napisal skôr.

 

Ja by som vylučil športy, o ktorych rozhoduju rozhodcovia, pretože ti veľmi často ku*via vysledky (gymnastika, skoky do vody, synchro plavanie, box, taekwondo..., sice tie športy mam rad, ale nie za taku cenu). To hodnotenie sa mi nepači, chcelo by to vymyslieť iny system. Predsa len, medaile sa rozdavaju na zaklade subjektivnych rozhodnuti 4-5 ľudi. A ak už, tak by tam mali byť rozhodcovia z neutralnych krajin. Grecko-rimske zapasenie ma taktiež čudne pravidla, (WTF?) ťahaju sa farebne loptičky. Ďalej by som z OH vylučil "konske" discipliny. Je to užasne, ako jokei dokažu tie kone ovladať, a rad sa na to divam, ale na OH to nema imho čo robiť. Taktiež by som zrušil obmedzenia o 1 športovcovi z 1 krajiny aby to boli suťaže tych najlepšich. Z pig-pongu by boli majstrovstva Činy, ale budiž, keď su najlepši. Zrušil by som vekove obmedzenie vo futbale, alebo futbal ako taky. Doteraz taktiež nechapem, aky je zmysel existencie moderneho päťboja, či modernej gymnastiky. Je toho veľa, čo by som zmenil.

 

Čo sa tyka zimnych, tak opäť "bodovane" športy, teda krasokorčuľovanie, akrobaticke lyžovanie... Pri skokoch na lyžiach by som zrušil bodovanie, rozhodovali by len skočene metre.

 

Myslim si, že o viťazoch v športovych disciplinach by mali rozhodovať objektivne merateľne veličiny. Dlžka, čas, vyška, body, goly, vaha...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cvičenie na jednotlivých náradiach - čiže športová gymnastika je zakládná pohybová aktivita, s ktorou sa začalo pri rozvoji športu a pohybových aktivít jednotlivca. V tomto smere by bolo asi škoda, keby to vyhodili z programu OH. Čo sa týka hodnotenia, kedysi bolo možne, aby zlato na niektorom náradí získali aj štyria borci. Dnes je to hodnotenie už iné a takáto pravdepodobnosť sa minimalizovala.

 

Ja osobne nemusím na OH športy ako BMX, či baseball. A namiesto somarín ako Taekwondo by som tam dal radšej karate. Ono tie rozne bojove umenia sa vyvijaju jeden z druheho. Ale karate je pre mna akysi zaklad...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nooo dlho som rozmyslal o tejto teme :lol: Ale tazke je nieco vylucit, aj ked take jazdectvo je tam trochu odveci, pretoze medaile by v prvom rade mali dostat tie kone! Ale inak ani neviem co by som z toho vyhodil ...

 

No ale pridat by som pridal ... na letne in-line hockey, a na zimne ski-cross :) to je asi vsetko co ma zatial napadlo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Cvičenie na jednotlivých náradiach - čiže športová gymnastika je zakládná pohybová aktivita, s ktorou sa začalo pri rozvoji športu a pohybových aktivít jednotlivca. V tomto smere by bolo asi škoda, keby to vyhodili z programu OH.

Netvrdim, že by to škoda nebola, mne by to tiež chybalo. Ale radšej nech to v programe nie je, ako by mali viťaziť nie ti najlepši.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

A navyše nie je tam ani objektivita napríklad v jednom športe môže každú krajinu reprezentovať iba jeden športovec / vodný slalom / a v iných viacej. Potom ale nie sú rovnaké podmienky pre každého a rebríček krajín v medailách je o ničom.

A ktoré športy sú tam podľa mňa zbytočné? no taký plážový volejbal, bejzbal .............

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

Inak, len tak pre zaujímavosť na najbližšej Olympiáde vo Vancouveri 2010

sa do programu olympijských hier dostávajú aj ďalšie nové disciplíny:

 

* SkiCross

* Zmiešané štafety v biatlone

* Zmiešané družstvá v curlingu

* Závody družstiev v alpskom lyžovaní

* Závody družstiev v bobách, skeletone a saniach

* Skoky na lyžiach žien

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

tu vyššie sa spomína ako raz možno možný olympijský šport golf, čo nie je priveľmi pravdepodobné ... ale isté už zrejme nie je nič :

doteraz posledné z OH vylúčené športy boli po OH v Pekingu r. 2008 softbal a bejzbal.

 

dnes Medzinárodný olympijský výbor trochu dosť šokujúco vylúčil z programu OH 2020 zápasenie

od čias starovekého Grécka bolo olympijským športom, a v Londýne malo rovnako veľkú sledovanosť ako ostatné atraktívne športy

 

z OH 2020 nečakane vylúčili zápasenie, pomerne úspešnému zápasníckemu slovenskému zázemiu sa to nepáči

 

predpokladám, že toto sa nebude páčiť ani krajinám, ktoré tradične majú svojich favoritov na prvých miestach

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zapasenie hlavne nie je šport, ktory by mal veľku vahu v ekonomicky silnych krajinach ako USA, Nemecko, Britania... V tom bude zrejme pes zakopany. Inak sa to vysvetliť neda. Veď je to šport, ktory existuje od prapočiatku olympiady.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Doteraz taktiež nechapem, aky je zmysel existencie moderneho päťboja, či modernej gymnastiky.

 

práve som si to prečítala ...

v tom článku, kde sa píše o vyradení zápasenia, sa spomína, že moderný päťboj bol najaktuálnejším športom na vyradenie ...

a predsa dostalo čierneho petra zápasenie, čo je zvláštne aj v porovnaní s päťbojom ... päťboj tiež nie je nejaký výnimočne zárobkový a extra populárny šport, ani v ekonomicky silných krajinách, a zápasenie je staroveká klasika, čo moderný päťboj celkom iste nie je, ale na druhej strane je to Coubertinov výmysel zachovať "zo všetkého niečo" ...

 

keď človek povie zápasenie, každý vie.

keď povie moderný päťboj, vie možno každý dvadsiaty, ale zasa všestrannosť ... no dobre.

iste tam nebolo nič iné na vymazanie ?

 

za mňa moderná gymnastika, ale to je veľmi subjektívne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Fakt neuveriteľné, to ako keby zo zimnej olympiády vylúčili taký tradičný šport ako krasokorčuľovanie... Hlavne, že pre BMX cyklistiku sa miesto našlo. A ak sa nemýlim, tak na OH 2016 prešiel aj golf a rugby 7.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak som si to pozrela ...

 

... golf a sedmičkové ragby, které byly ... zařazeny do programu prvních jihoamerických her. Golf se na olympiádu vrací po dlouhých 112 letech!

... Dalších pět sportů zamítla, a to baseball, softball, kolečkové brusle, squash a karate.

 

Pro olympiádu v roce 2016 je navrhován čtyřkolový turnaj na rány (72 jamek) se 60 hráči a 60 hráčkami. Prvních 15 hráčů a hráček v čele světových žebříčků mužů a žen (Official World Golf Rankings) by se kvalifikovalo automaticky bez ohledu na počet hráčů z té které země. Další hráči a hráčky by se kvalifikovali na základě světových žebříčků, přičemž každá země by mohla být zastoupena maximálně dvěma hráči (pochopitelně pokud už dva či více hráčů nemá v Top 15). Stávající světové žebříčky potvrzují, že by se olympijského turnaje mohli zúčastnit hráči a hráčky z minimálně 30 zemí ze všech kontinentů. V případě nerozhodných výsledků na prvním, druhém či třetím místě se by hrála rozehrávka na tři jamky, která by určila medailisty.

celý článok http://www.cgf.cz/Ar...IDMenu=74700507

o "sedmičkovom" rugby sa mi nechce hľadať nič. ... ale zvedavosť nedala :

 

SEDMIČKOVÉ RAGBY - Oproti klasickému ragby se liší počtem hráčů a délkou trvání zápasu. Místo patnácti hráčů (klasické ragby) nastupuje v každém týmu sedm hráčů a hraje se na dva poločasy trvající sedm minut (v klasickém ragby trvají poločasy 40 minut). Finálové zápasy turnajů se hrají na dvakrát deset minut. Sedmičkové ragby se hraje na stejném hřišti jako to klasické a řídí se stejnými pravidly. Tato varianta ragby je vhodnější pro krátkodobé turnaje. http://aktualne.centrum.cz/sportplus/ostatni-sporty/ostatni/clanek.phtml?id=649714

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov