Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

pripomenulo mi to vodárenskú vežu v Šali - stavba zo 60. rokov 20. storočia... vtedy to bola hodne odvážna stavba, všetky tie byty... nikdy som nikoho nepoznala, kto tam býval, ale nikdy tam nebol prázdny byt... :)

 

Šaľa vodárenská veža.jpg

 

vodárenská veža je postavená len na pár krokov od stredovekého (dátumom novovekého) kaštieľa, formou a svojím poslaním hradu, ktorého história sa viaže najmä k protitureckým vojnám a jezuitskému kolégiu... ovšem je postavený na základoch a na mieste oveľa staršieho vodného hradu.

  • Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
Citát

Halvor Bakke se se svým týmem pustil do proměny staré vojenské radiostanice, která teď slouží jako chata Klubu norských turistů. Jenže působila tak odpudivě, že za celý rok posloužila pro přespání sotva pětkrát.

Zdroj: https://www.idnes.cz/bydleni/rekonstrukce/norske-domy-snu-halvor-bakke-chata.A210822_105742_rekonstrukce_rez

Nórsko: kopec nad mestom Harstadt

Objekt bol postavený v polovici uplynulého storočia, pôvodne slúžil armáde, ale keď prestal svojmu účelu slúžiť, bol ponúknutý na predaj. V súčasnosti slúži turistom na občasné prespanie, alebo ako úkryt pred nepriaznivým počasím. Výhodou objektu je, že nie je prístupný autami, ale iba lesnou cestou pre peších turistov, a tak sa nahor vyberú naozaj iba tí, ktorí o pešiu turistiku majú záujem.

Pri prestavbe objektu bola komplet zdvihnutá celá strecha, a nainštalované veľké okná, ktoré prípadným návštevníkom umožňujú krásny výhľad po okolí. Prestavba objektu bola komplikovaná práve kvôli jeho polohe, pretože všetok materiál potrebný k prestavbe musel byť prepravovaný helikoptérou.

Vnútorné usporiadanie nie je riešené pre dlhodobý pobyt, ale čo by som vytkla je to, že schody nie sú riešené s madlami. Myslím, že by malo byť obojstranné; však sa to dá riešiť tak, že sa z priestoru schodišťa veľa nezaberie, ale pre bezpečnosť je to priam žiadúce.

- 1 - povodna chata.PNG

- 2 - chata po prestavbe.PNG

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach


gratulujem, že využili budovu, to bol dobrý nápad. a je to vo vnútri väčšie než sa zdalo :)

ten rebrík na postele... predpokladám, že kto tam na tú horu vylezie, je zdravý zdatný človek, tomu nebude ani kolmo postavený rebrík robiť problém :)

 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Halvora som kedysi sledoval pravidelne, teraz už len občas. Aj keď sa mi nie všetky rekonštrukcie páčili po dizajnovej stránke, v každej časti som pochytil nejaký dobrý nápad, hlavne, čo sa konštrukcií týka. mnoho vecí riešili tak "macgyverovsky", čo sa mi zase veľmi páčilo.

  • Díky! 1
  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov