Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

musela som si najprv overiť, ako to s ňou je, lebo kedysi hodne dávno ako decko som ju videla bez cestovania ... bolo to pár zelenavých mierne sa meniacich jazykov ... a pozorovali sme to od nás z dvora.

takmer som na to zabudla.

/ kdesi na nete som našla potvrdené, že v 2003 bola pozorovateľná kdesi v Taliansku /

Zverejnené

cakal by som ju rozne, ale tu ci v Italii teda nie...naozaj to bola ta polarna ziara za ktorou sa cestuje za polarny kruh? nemohlo to byt nieco ine? prtoze o takomto niecom som v zivote nepocul a zaujima ma to

Zverejnené

zrejme ano.

ja som bola skutočne veľmi malé decko, ale u nás sa akosi pozorovala obloha odjakživa, bola to doména starého otca, a viem, že som sa na to s ním pozerala, bolo to niečo zelenavé a teraz neviem či v rádiu či kde hlásili, či v novinách to čítal neskôr, že ju je či bolo vidieť ... ale "polárna žiara - sarki fény - to bolo naisto /... ale bolo to všetko nielenže dávno, ale ako dieťa si z toho pamätám len útržky

okrem toho :

Výskyt a svetlosť polárnej žiary závisí od sily slnečného vetra, ktorý je zase závislý od aktivity slnka. Pretože slnko má dvanásťročný cyklus aktivity, výskyt polárnych žiar kolíše tiež v tomto cykluse. Obzvlášť v čase maximálnej aktivity, to znamená pri zvlášť silnom slnečnom vetre, sa objavujú polárne žiary v nižších zemepisných šírkach ako napr. stredná Európa. V jeseni 2003 bola preukázateľne pozorovaná polárna žiara v severnom Taliansku.

jeden zo zdrojov

Zverejnené

To si pamätam, že to v tom 2003. davali aj v spravach. A bol aj članok s fotkami v časopise Kozmos.

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

trosku mimo temy ale sem sa mi to hodi najviac

dal som si tu namahu a fotky v eurotrip albume som vzdy prvu pomenoval nazvom mesta a dal sipku ktorym smerom su fotky daneho mesta...snad to ulahci orientaciu, kedze mi dost ludi pisalo, nech dam popis odkial su...tak aspon takto, snad pomohlo..:lol:

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

co a tyka cesty po europe, pred rokmi sme ju presli stopom a o par rokou neskor autom s tym, ze sme spali na plazach, kde sa len dalo.. aj v nice na plazi som spala, hned pod promenadou :) akurat, ze tam bolo hrozne vela vypasenych potkanov... :)

ahoj

chcem sa ta spytat k tomu Francuzsku ako to tam je so spanim v stanoch, ci sa da hocikde postavit stan, alebo pod sirakom proste ci nemusim ist do kempu, aby ma tam niekto nepokutoval za povalacstvo a podobne veci :lol:

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

Viac ako pokuty by som sa bál, aby ma niekto nepodrezal :) , neznásilnil :) , nerozštvrtil :( .... a potom hodil prašivým psom :D , alebo do dajakej bačoriny :) (bačoriny totižto nemám rád ... hlavne s tým zeleným žaburincovým povlakom ).

• Pridať bod 1
Zverejnené

Chlapi vam by zavidel aj Marco Polo. Poradte kde ist v novembri?

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

V novenbri sú už hodne krátke dni, takže buď niekam na južnú pologuľu a ak by si maš rád nočný život, tak práva naopak - na sever :(

• Pred 5 mesiacmi...
Zverejnené

Jasan.. nemám rád cestovky, po slovensku rád cestujem aj sám, to tak prídem na také myšlienky aké nikdy.... ale ked idem niekam za hranice, to mi chýba spoločnosť, takže vezmem auto a spacák, a partu kamarátov, či kamarátku keď nejaká je :smilieee:

• Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

Cestovanie na vlastnu past je pre mna najlepsia vec.. nedokazem si predstavit ist niekam s cestovkou a autobusom ostatnych organizovanych vyletnikov. Ale uznavam, pre kazdeho to nie je.

• Pred 7 mesiacmi...
Zverejnené

Ahojte, ja by som chcel ist okolo sveta sposobom 1 ruksak, 1000€ (keby nieco) doklady a hybaj do sveta, prejst kus najst si nejaku chvilkovu pracu-brigadu na zarobenie na cestu dalej a pokracovat, bol uz niekto podobne ?? viete mi poradit alebo nejake dobre rady ??

Zverejnené

jeden kamarat takto cestoval (i ked skor ako na prilezitostnu pracu sa spolahol na nezistnu pomoc dobrych ludi)

ak je zaujem, mam asi zo dve jeho reportaze, z casopisu, mozem prihodit links

Zverejnené

Ak mozes tak by som bol rad, lebo radsej si precitam co a ako nez skoncit niekde na ciernom trhu rozlozeny na suciastky :D :D

Zverejnené

Dakujem, nieco taketo som hladal :D

A teraz ina otazka, na verejnost :D odporucate mi ist samemu alebo si najs kumpana :D

Zverejnené

nepoviem z osobnej skusenosti, ale myslim si, ze radsej sam

z dvoch dovodov:

1. na spolocnika sa musis 110% spolahnut, coz nie je jednoduche ani vtedy, ak toho cloveka roky poznas; lenze mohli by ste sa ocitnut v situaciach, kde sa prejavi naozaj netuseny charakter ... (a to sa tyka aj teba ;) )

2. prisiel by si o tie vzacne a neopakovatelne momenty, ked na ceste stretnes niekoho neznameho, s kym sa das dokopy na jednu noc alebo na mesiac, mozno si sadnete a mozno nie

jeden kamarat sa asi mesiac tulal po Francuzsku, hlavne v Nice a okoli, zarabal si hrou na gitaru na ulici
rad spomina na zivot s miestnymi homelessakmi, od ktorych sa naucil umeniu prezit v meste

Zverejnené

Dakujem za rady, no uvidim ci niekam pojdem a ak hej tak potom vam sem hodim ako to dopadlo.

Ak by este niekto mal nejaku radu, rad si vypocujem, ved ako sa vravi "Amat Victoria Curam" - Stastie praje pripravenym.

• Pred 4 mesiacmi...
Zverejnené

No tak som tu zas, neviem ci sem este niekto chodi ale skusim to.

Tak za prve uz som to bol skusit sice len staty okolo slovenska ale aj to na zaciatok staci. Mal som asi 2oo€ na jedlo a 1oo€ ake listok domov. Bolo to celkom zaujmave a adrenalinove :D . Ale teraz mam insi problem, prisiel som o pracu a tu na slovensku sa neda nic zohnat tak som si povedal ze idem z tadeto prec a tak ako som davnejsie pisal tak chcem ist tak ze niekam dojdem tam si nieco odrobim a pojdem dalej, rad by som zacal tak ze pojdem na zapad napr nemecko alebo ina primorska krajnia a tam si nasiel pracu na lodi a odrobil si cestu za ocean, ne len rad by som si nasiel niekoho kto uz ma s tymto skusenosti a siel by somnov lebo praca bolo by to na dlho a nejaka spolocnost sa hodi. Tak ze ak sa tu objavi niektos dobrou radou ale nejakim napadom nech sa ozve. Dik a prijemne cstovanie.

Zverejnené

podotazka - ako dlho si hospodaril s tymi 300 eckami ? a co vsetko si presiel ?

k tvojim dalsim planom - asi mas trochu romanticke predstavy o moznostiach a pomeroch, co sa tyka ziskavania nahodnej a prilezitostnej prace - toto v civilizovanom svete (potazne v Europe) vymizlo po prvej svetovej vojne

(btw - prave mam rozcitanu na tuto temu knihu A.Kuninger - Český Marco Polo, vydanu 1938)

silne pochybujem o tom, ze by si nejaky lodny kapitan zobral na zodpoevdnost, ze nacierno niekoho na lodi zamestna... event. prepasuje do inej krajiny; do vacsiny krajin mimo Europy potrebujes viza, takze sa tazko vyberies niekde na blind, tie si totiz musis vybavit dopredu

v menej "civilizovanych" krajinach sice kopu veci vybavis za baksis, ale na ten by si prilezitostnou pracou tazko zarobil a pri povestnom "maňana" je vysledok neisty

• Pridať bod 3
  • Pred 12 rokmi...
Zverejnené
On 1/5/2008 at 3:41 PM, Tom182 said:

ja takyto sposob cestovania jednoducho milujem...ten pocit ze si len zoberiem batoh a vyrazim do krajin o ktorych sa mi len snivalo...je genialny, prechadza celym telom po kuskoch a naplna ma radostou :lol: prvy krat som bol takt orped rokom v Turecku..a vtedy som si uvedomil ako to milujem..tento rok som musel ist zase..syria, jordansko..jedine co bolo dopredu dane bola spiatocna letenka..v septembri som dal este s 2 kamaratmi Grecko..ziadny plan kde musim byt..proste nic..len datum odchodu domov...

je to strasna volnost..clovek sam poriane nevie kde bude spat..musim riesit tie otazky ako sa dostat do dalsieho mesta..proste strasne sa mi to paci, aj ked to je v dany moment trochu komplikovane..vzdy to nejako dobre dopadne :)

je to proste nieco uzasne..a uz si neviem predstavit zeby som isiel niekde na dovolenku kde je vopred vsetko naplanovane...

zistil som ze clovek moze mat akykolvek plan cesty...uz v prvych dnoch sa ten plan zmeni :) ;)

:smile: Jéj, akoby to písal náš starší syn ..

Tiež takýto spôsob cestovania miluje .. dnes práve odlieta do Japonska už po 4-krát počas svojho života, tiež keď bol v Afrike, tiež si zvolil takýto spôsob cestovania...aj inde...,  spoznáva krajiny, ich kultúru, zdokonaľuje sa v jazykoch, spoznáva nových ľudí..

je takto spokojný, šťastný... pracuje,  pracuje, našetrí peniaze a cestuje... ja sa teším, fandím mu,  ako mama sa aj obávam..., aby sa stále šťastne vrátil  domov...,ale prajem a fandím.. Tak šťastnú cestu, príjemnú dovolenku synu.., šťastný návrat domov,  aj všetkým cestovateľom...:smile:

• Pridať bod 2
  • Pred 3 týždňami...
Zverejnené

:smile:

Pozdrav z Japonska, SKY TREE, pohľad z ASAKUSA, TOKYO 

Syn je nadšený,  zdravý,  čoskoro si ho už vyobjímam a teším sa už aj na  cestovateľské zážitky...

T1.jpg

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov