Skočiť na obsah

20 rokov slovenskej samostatnosti


Sniper

Odporúčané príspevky

asi mi tu zasa budete všetci nadávať, ale nevadí. Samostatní sme akurát tak na papieri. Sebestační nie sme vôbec v ničom, a mohli sme byť, keby sa nezničil priemysel a poľnohospodárstvo, keby namiesto toho sa zveľadilo, čo tu bolo. To mohlo byť pracovných miest a mohli sme si aj väčšinu potravín sami dorábať, vôbec sme nemuseli byť závislí od iných, čo na tom, že sme malí.

Nemyslím, že nám rozdelenie prospelo. Možno tak kohútom, ktorí si kikiríkajú nahlas, aby sami seba presvedčili, akí sme skvelí a čo sme dokázali. V roku 1965 bolo 20 rokov po vojne. Po vojne sa začínalo z ničoho, a 20 rokov po vojne sme patrili k tým vyspelejším štátom v Európe a nielen zo socialistického bloku. Mali sme strojárne, textilky, chemické závody rôzneho zamerania, petrochémiu na slušnej úrovni, potravinársky priemysel, nehovorím, že sme obzvlášť vyskakovali, ale zas ani bosý, otrhaný a hladný nikto nechodil. A teraz? začínali sme po revolúcii s množstvom tovární, ktoré fungovali, s družstvami, ktoré produkovali, v podstate u nás chudoba naozaj nebola, ešte aj tí cigáni robili a ako tak to s nimi šlo, a teraz, 20 rokov po revolúcii nám u nás čo patrí? Nič. Zo štátu, ktorý mohol byť samostatný, sa stal vazal závislý vo všetkom, ktorý má holú riť a mocný hlas na to, aby kikiríkal, akí sme úžasní a čo sme dokázali. Nikdy nám nedovolia západné štáty, aby sme sa im čo len priblížili. potrebovali nás na to, aby mali odbytište toho, čo nikto nechce. A my sme to dovolili.

je mi to naozaj ľúto, ale takto to vidím, a vidím aj to, ako sa dnes mladým vymývajú mozgy. Čop oni vedia o tom, ako sme žili v 70, 80. rokoch? nezažili nič, ale majú plné ústa toho, aké bolo všetko naprd.

Osobne nemôžem povedať, že sa mi môj život nepáči, a aj keď som mala aj ťažšie obdobia - nie vtedy, ale teraz, vcelku som so svojím životom spokojná. Ale toto sú veci, ktoré nemôžem nevidieť. Úspešne sme sa zbavili všetkého, čo nám dnes mohlo byť veľmi užitočné. Takže

Samostatní, ale v ničom nie sebestační.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trochu okľukou :

 

v tlačenej podobe Pravdy som už pred dvomi či tromi dňami čítala rozhovor s poľským novinárom a spisovateľom Mariusz Szczygiełom.

k téme to patrí preto, lebo sme tuším málo, alebo skutočne pomenej pozerali a vedeli, ako to vcelku nečakané, ale pokojné rozdelenie Československa pôsobilo na svet ... trebárs na severných susedov :

 

málokto Slovákov vnímal ako národ, všetci boli Česi ale Čechoslováci, a tým to končilo, z časti je to stále tak, potrvá to ešte dlho ...

 

kúsok z toho rozhovoru, ktorý sa týka rozdelenia a vnímania Slovenska, slovenskej kultúry a Slovákov vôbec ... skutočne zaujímavý :

Tento rozhovor vyjde na 20. výročie rozdelenia Československa. Pamätáte si, ako ste túto udalosť vnímali v roku 1993?

Musím sa priznať, že som bol v životnej fáze, keď ma zaujímali iné veci, ale viem, že Poliaci to všeobecne vnímali ako veľké prekvapenie. Niektorí to následne brali aj tak, že sa Slováci zbavujú okupanta. Teraz to myslím skôr v kultúrnom zmysle. Mne sa zdalo, že česká kultúra mala v Československu jasnú hegemóniu nad slovenskou. Keby to tak ostalo aj naďalej, tak s príchodom ďalších vplyvov, ako je globalizácia či amerikanizácia, by slovenská kultúra síce existovala, ale bola by naozaj potlačená veľmi do úzadia. Takže ja to vnímam ako dobré rozhodnutie pre Slovákov.

Tak to vnímate teraz, na prahu roku 2013. Čo kedysi?

Keď som v roku 2000 prišiel prvýkrát do Česka a nepoznajúc jediného českého slova som sa okamžite zamiloval do češtiny, začal som vnímať viac aj otázku rozdelenia vášho spoločného štátu. Vtedy sa v Česku hovorilo, že Slováci rozdelenie ľutujú, že sú na tom zle a že Česko a Praha sú pre nich zasľúbenou destináciou. Myslím, že teraz sa to takto nevníma ani tam, ani u vás.

Mali aj Poliaci problém po rozpade federácie rozoznávať, čo je české a čo slovenské?

Poliakov som musel napríklad často presviedčať, že české Tatry neexistujú. Množstvo ľudí u nás si myslelo, že Tatry sú v Česku. Keď som im hovoril, že to nie je pravda, odvetili - a kde teda sú. Keď som im povedal, že na Slovensku, krútili neveriacky hlavou.

Spomínali ste, že rozdelenie pomohlo slovenskej kultúre. Sledujete ju trochu?

Áno. Dokonca mám obľúbeného slovenského autora - Michala Hvoreckého. Keď som si prečítal jeho prvú poviedkovú knihu Silný pocit čistoty, bol to pre mňa objav. Žil som totiž v stereotype, že Slovensko je krajina ľudovej kultúry a že u vás asi sotva vznikne kniha, ktorú by mohol napísať povedzme britský autor. Ale táto kniha bola odvážna, moderná, inteligentná. Asi som najväčší čitateľ Hvoreckého v Poľsku, lebo som kúpil 27 výtlačkov.

Prečo práve toľko?

Rozdával som ich známym ako darček. Keď som im povedal, od koho to je, vždy znalecky pritakali - áno, áno Josefa Škvoreckého poznáme.

O Slovákoch ste nepísali preto, lebo poľského čitateľa viac zaujímajú Česi? Popravde priznávam, že aj mňa viac zaujímajú Česi. A je to preto, lebo vy Slováci sa nám viac podobáte. Ste viac temperamentní, tiež si dáte radi vodku, je vo vás viac energie.

 

Čítajte viac: http://spravy.pravda...8#ixzz2Gke5C3Qz

 

takže áno ... už len preto, aby sme sa identifikovali, aby nás ako tak identifikovali aj u najbližších susedov ...

som presvedčená, a nie sama, že to nebolo fifty fifty delenie, ale už na tom po tých rokoch nezáleží ....

 

či sme sebestační ? ... ani jedna z týchto postsocistických krajín nie je, ani Česko, všetky bojujú s korupciou, s úpadkom kdečoho ( včera čt24 vysielala celý večer RETRO - bolo to sakra poučné )

s kradnutím na najvyššej úrovni, politika je špinavá vec všade ... všetky krajiny sa boria po členky, keď nie po kolená v špine politiky a zlodejstva, a minimum po členky ostatný svet.

 

nemám nič proti Čechom, mám a mala som medzi nimi dobrých kolegov a priateľov, nejaký čas som tam dokonca žila, ale nechýba mi spoločný štát. nevnímam to tak, vnímam viac "Slovensko" ako také.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

máš pravdu, že ani oni nie sú sebestační, že je korupcia, úpadok kdečoho - ako píšeš, atd. Lebo to dovolili - podobne ako my. Lebo aj oni v eufórii pádu komunizmu zničili, čo mali, a spolu so špinavou vodou, podobne ako my, vyliali aj decko...

keď mi padne do smetiaku prsteň, tak si dám tú robotu a vytiahnem ho, očistím, a smeti vyhodím. Oni spolu so smeťami vyhodili aj ten prsteň. Nenapadlo nikoho, že by sa dal očistiť, vyleštiť, a že by v budúcnosti mohol byť niečím veľmi užitočným...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Najhoršie a najnebezpečnejšie chvíle zažila republika krátko po svojom vzniku. Oficiálny slogan, že nový štát vznikol pre ľudí, sa dal čoskoro doplniť neoficiálnym dodatkom, že ich menný zoznam vypracoval predseda HZDS. Všetko, čo jeho garnitúra urobila, malo jasný účel – museli z toho profitovať ľudia politicky a ekonomicky blízki „zakladateľovi štátu“. Prepojenie politiky a skupinového záujmu deformovalo verejný život do odpudzujúcej podoby.

zial, dalej klavir http://komentare.sme...anie-statu.html

 

post-2373-0-67578100-1357071955_thumb.jpg

© Shooty samozrejme

 

ps - Vilma, K+

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Niektore iluzie su ...ani nie tak smiesne, ako skor zvlastne :)

 

Absolutnu a dokonale nicim neobmedzenu "samostatnost" nema dnes nikto. To by musela byt krajina na inej planete, bez akychkolvek zvazkov a vztahov s inymi krajinami. Mame samostatnost ako Slovenska Republika a tym padom aj zodpovednost. A rovnako sme sucastou EU, OSN, desiatok inych organizacii a celeho Sveta vobec - takze doprdele, je nezmyselne sa stazovat, ze sme obmedzovani nejakymi zmluvnymi principmi.

 

A "sebestacnost"? Tu nema ani KLDR - alebo ma, no sami vidime ich vysledky. Nie je mozne byt sebestacny, neexistuje, neda sa. Kazdy kto toto cita - to by znamenalo slovenske pocitace, vyrobene z cisto slovenskych surovin, s cisto slovenskych programovym vybavenim a beziace s cisto slovenskym internetom. Plus miliardy inych veci, ze? Sebestacnost je chimera. Zijeme vo svete, kde to mozne nie je - ale je mozne byt uspesny v previazanom svete. Kua.

 

Nuz a k SR - mame co mame. Co sme si zvolili a tolerovali. Nie, nepotrebovali sme nejake medzinarodne konspiracie, vacsinu z tych debilin sme si nejakym sposobom privodili sami. Pricom na druhej strane - stale sme jedna z najuspesnejsich tranzitivnych krajin. Prirodzene, nemat na krku 40 rokov komancov, rozdiel medzi nami a Rakusanmi by bol zrejme podstatne mensi, no vramci moznosti, to nedopadlo az tak zle.

 

A to nariekanie za komunizmom je uz fakt otravne. Preco nenariekate aj za fasizmom? Pokial sa nemylim, tak samostatny Slovensky Stat nebol na tom az tak zle, vsak? Dokonca ani Tretej Risi sa nedarilo zle. Mussoliniho Taliansko na tom nebolo zle. Pokial sme mali 40 rokov nahluplu a chvilami aj pekne brutalnu diktaturu - tak ako si mozno mysliet, ze ludia, ktori v nej hladaju pozitiva, dokazu vybudovat slusnu a slobodnu spolocnost? Ani nahodou. Nedivte sa, ze to takto dopadlo.

 

Hladate pozitiva v neslobodnej diktature, postavenej na klamstvach, kradezi a podvadzani. Nech sa paci.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V roku 1965 bolo 20 rokov po vojne. Po vojne sa začínalo z ničoho, a 20 rokov po vojne sme patrili k tým vyspelejším štátom v Európe a nielen zo socialistického bloku. Mali sme strojárne, textilky, chemické závody rôzneho zamerania, petrochémiu na slušnej úrovni, potravinársky priemysel, nehovorím, že sme obzvlášť vyskakovali, ale zas ani bosý, otrhaný a hladný nikto nechodil.

 

Toto je trochu demagógia, ktorú často počúvam od starých komunistov (nič v zlom, teba za starého komunistu nepovažujem), ale chcel som povedať to, že v podobnej situácii bolo viacero štátov v Európe, keď prakticky všetky sa znovu budovali po vojne a vďaka Marshallovmu plánu (ktorý ČSR musela odmietnuť) dosiahli priam hospodárske zázraky. Keď štáty dostali štedré finančné pôžičky a mali z čoho budovať priemysel a poľnohospodárstvo, tak je logické, že bolo 'dobre'. Dosť podobná situácia vznikla aj po revolúcii na Slovensku, keď sa k moci dostal Dzurinda a na Slovensko začali prúdiť investície, vďaka ktorým ešte aj dnes (áno dnes) naša ekonomika rastie. V priebehu 60. a 70. rokov nastala zmena aj v životnej úrovni, výstavba panelákov zabezpečila, že značná časť obyvateľstva opustila "drevenice" a získala na vtedajšiu dobu luxusné bývanie. Takže celý ten dojem, že nám bolo dobre, je relatívny. Dobre nám bolo z pohľadu toho čo sme mali dovtedy, resp. nemali, teraz keby sme sa mali vrátiť do 70. rokov, tak by sme utekali preč niekam veľmi ďaleko.

 

A teraz? začínali sme po revolúcii s množstvom tovární, ktoré fungovali, s družstvami, ktoré produkovali, v podstate u nás chudoba naozaj nebola, ešte aj tí cigáni robili a ako tak to s nimi šlo, a teraz, 20 rokov po revolúcii nám u nás čo patrí? Nič.

 

Fungovali sme v rámci tzv. plánovanej ekonomiky, ktorá bola katom životnej úrovne na Slovensku, ktorá začala nebezpečne stagnovať a nebolo nič čo by ju zvýšilo, keď stagnovala aj jalová ekonomika. Po revolúcii sme zistili, že naše továrne vyrábali prakticky iba pre sovietsky trh, ktorý po páde Východného bloku padol tiež. Áno je pravda, že robili aj Cigáni, ale spýtal by som sa inak: Pracovali alebo chodili do práce? Veľmi mi to totiž pripomína situáciu, keď ešte u nás na ZŠ som vídaval celú plejádu upratovačiek, ktoré 1 hodinu zametali a 7 hodín popíjali kávu a žvanili. Teraz škola zamestná ani nie pätinu toho čo vtedy a táto pätina pracuje celých 8 hodín (teda predpokladám). Za socializmu sa viac sedelo ako pracovalo, boli vytvorené umelé pracovné pozície len preto, aby sa komunisti chválili, že je u nás nulová nezamestnanosť, ale preto naša ekonomika bola málo výkonná a preto sme žili z malých platov. Na rozdiel od Západu, ktorý sa po vojne vďaka trhovému hospodárstvu a oveľa efektívnejšej výrobe začal od nás vzďaľovať a to je aj dôvod, prečo nadávame, že my zarábame 500€ a Rakúšania 2500€.

 

Zo štátu, ktorý mohol byť samostatný, sa stal vazal závislý vo všetkom, ktorý má holú riť a mocný hlas na to, aby kikiríkal, akí sme úžasní a čo sme dokázali. Nikdy nám nedovolia západné štáty, aby sme sa im čo len priblížili. potrebovali nás na to, aby mali odbytište toho, čo nikto nechce. A my sme to dovolili.

 

To je tiež relatívne, v dnešnej dobe je ťažké byť úplne samostatný vo všetkom, niektorí to skúšajú a dopadlo to ešte horšie (viď Severná Kórea), Slovensko nemá zlaté alebo diamantové bane či ropné polia a sme malá ekonomika, ktorá sebestačnou nemá byť ako. Bez investícií zo Západu by sme boli možno niekde na úrovni Moldavska alebo Macedónska a žili by sme si stále ako keby v dobe 70. rokov.

 

je mi to naozaj ľúto, ale takto to vidím, a vidím aj to, ako sa dnes mladým vymývajú mozgy. Čo oni vedia o tom, ako sme žili v 70, 80. rokoch? nezažili nič, ale majú plné ústa toho, aké bolo všetko naprd.

 

Mladým ťažko vysvetlíš, že dnes sa nežije preto, aby sme si výplaty kupovali iba rožky a mlieko, mäso bolo iba v nedeľu, na televízor alebo chladničku sa šetrilo niekoľko mesiacov a na auto sa čakalo v poradovníku. Mladým nevysvetlíš, čo je lepšie na tom, že keď sme kedysi chceli cestovať, tak sme od úradov museli dostať povolenie a dokonca existovalo niečo ako "Železná opona", za ktorú sa dostali iba 'nepriatelia socializmu a podvratné živly'. Mladým nevysvetlíš, že dnes sa môžme slobodne baviť a spoločnosti a politike a nehrozí nám, že nám jedného dňa zaklopú eštebáci na dvere. Mladým nevysvetlíš, že také úplné samozrejmosti ako mobil a PC vtedy u nás neexistovali, proste po politickej revolúcii k nám prišla aj technologická, ktorá mnohým ľuďom zmenila život od základu. Dokonca aj na to euro sme si zvykli a považujeme už za normálne, keď cestujeme po Európe a všade platíme rovnakou menou a nemusíme zakaždým hľadať zmenárne a sledovať kurzy marky alebo šilingu kedy sa nám to viac oplatí.

 

Chápem tvoju nostalgiu za predchádzajúcim obdobím, ale nemyslím si, že by niekto po ňom túžil, keby ho nezažil. Možno bolo viac "istôt" (desivé slovo, najmä v tejto dobe), ale veľa ľudí by neznieslo ten diktát a dobu, ktorá veľa vecí prikazovala, zakazovala a neumožňovala.

 

Ja som sa narodil ani nie 10 rokov po auguste 68, prežil som 80. roky - presne to obdobie, keď pod vplyvom Gorbačovovej perestrojky sa uvoľňovala politika aj u nás, ale ani tak by som nechcel, aby sa to obdobie vrátilo. Nehovoriac o období 50. rokov.

 

 

A to nariekanie za komunizmom je uz fakt otravne. Preco nenariekate aj za fasizmom? Pokial sa nemylim, tak samostatny Slovensky Stat nebol na tom az tak zle, vsak?

 

Môj starý otec, nech mu je mramor ľahký, na Slovenský štát nenadával. Hoci veľa toho bolo na prídel, ale bolo dobre. Však aj za komunizmu bolo na prídel. Komu stačilo málo, tomu bolo dobre. Ale v dnešnej dobe to málo už nestačí.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Môj starý otec, nech mu je mramor ľahký, na Slovenský štát nenadával. Hoci veľa toho bolo na prídel, ale bolo dobre, Však aj za komunizmu bola na prídel. Komu stačilo málo, tomu bolo dobre. Ale v dnešnej dobe to málo už nestačí.

 

Tak nejak som to myslel... ludia maju proste fixnu ideu, ze "predtym" bolo kdeco/vselico/nieco dolezite brutalne lepsie. Ked nie Slovensky Stat, tak Prva Republika. Alebo CaK monarchia. Vzdy len ten narek...

 

A prave preto s takymto pristupom nikdy nemozu dosiahnut pokrok. Pretoze ak aj bolo za sociku zdanlivo nieco lepsie - tak o zopar kilometrov za hranicami, v bujnejucom kapitalizme bolo takmer vsetko lepsie a hlavne slobodnejsie. Nie je o com.

 

To je to iste ako obhajovat pedofila, ze predsa sa prikladne staral o deti ako ucitel v skolke - a z tisicov, ktore mal na starosti, znasilnil len 8 deti. Ale inac to bol uzasny ucitel, ovela lepsi, ako ten nudny a chladny ledva dostudovany holobriadok, ktoremu na detoch vobec nezalezi. A co horsie, ten novy dokonca pije alkohol a vraj fajci marihuanu!! No a co, ze ten povodny bol pedofil - mal vela pozitivnych stranok a je nespravne ho hned zatracovat.

Pekne, nie? :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ked sa oslavovalo 20. výročie nežnej, pohádala som sa s otcom kvôli jednej scéne v českej detektívke zo začiatku 80. rokov - bola tam klasická socialistická scéna: železiarstvo, zákazníčka - máte hmoždinky dvadsiatky? predavačka - nemáme, spýtajte sa o dva týždne... on si už nepamätal, že takto to bolo skoro so všetkým, že veci sa kupovali vtedy, keď boli, nie vtedy, keď sme ich potrebovali... keď som v obchode našla pekné gombíky, zipsy, nite, čokoľvek, čo by som mohla niekedy potrebovať, bez váhania som kupovala, lebo som vedela, že až ich budem potrebovať, nebudú... obyčajná čierna ceruzka na oči - keď ju kámoška objavila, kúpila hneď 10 kusov a podelila sa s nami... keď sa zháňal toaleťák, vložky, klince, hmoždinky, pomaranče, silonky, čokoľvek... hlavne, že pri každej príležitosti sme počúval prejavy o úspechoch socialistickej ekonomiky...

som fakt zvedavá, ako by sa páčilo všetkým tým, čo s láskou spomínajú na socializmus, keby sme sa, hoc len na pár dní, vrátili naspäť - k poloprázdnym obchodom, ku kontrole na každom kroku, k uzavretým hraniciam, k dirigovaniu, čo si máme myslieť a čo máme cítiť...

sme zdeformovaní životom v neslobode, ľudia si odvykli starať sa o seba sami, lebo tu bol "štát", ktorý rozhodoval o tom, čo máme robiť, na čo máme minúť svoje peniaze a čo s nami bude... dnes sme slobodní, ale to zároveň znamená, že sme sami za seba zodpovední...

keď sa delil spoločný štát, neveľmi sa mi to páčilo, nevedela som si to predstaviť, ale dnes, po tých 20. rokoch, cítim, že to nakoniec nebolo zlé... v politike sme si to vyžrali, ale aj Češi majú svoje politické problémy, z hľadiska národného sme ale získali trochu sebavedomia... musíme sa ešte veľa naučiť, čo sa týka života v demokracii, na to 20 rokov určite nestačí... ale verím, že sa to celé poddá, raz niekedy, časom... ak sa nenecháme o tú šancu pripraviť....

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

sme zdeformovaní životom v neslobode, ľudia si odvykli starať sa o seba sami, lebo tu bol "štát", ktorý rozhodoval o tom, čo máme robiť, na čo máme minúť svoje peniaze a čo s nami bude...

 

Presne tak, toto boli tie "istoty", že "štát sa postaral" o všetko. V tejto ilúzii uviazli najmä príslušníci jedného etnika, ktorí sú doteraz bohorovne presvedčení, že štát je absolútne povinný sa o nich postarať.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako vnímate toto obdobie? Bol správny krok oddeliť sa od Česka alebo by nám bolo lepšie v spoločnom štáte?

 

správny krok to bol v tom že bez rozdelenia by nikdy neustali nezmyselné hádky o tom kto na koho dopláca, ktoré začali hneď po prevrate. aj vďaka rozdeleniu sú dnes vzťahy medzi CZ a SK lepšie ako keby sme zotrvali v spoločnom štáte.

správny krok to bol aj v tom smere že SK ekonomika bola na tom horšie ako CZ, a tento stav donútil po-Mečiarovské vlády k potrebným reformám (ktoré dnes Fico úspešne ničí) a ktoré doteraz v CZ neprebehli.

 

a na záver, o začiatku konca spoločného štátu bolo rozhodnuté zvolením Havla za prezidenta. možno tu bude niekto so mnou prudko nesúhlasiť, ale V Havel bol na Slovensku tak extrémne nepopulárny že časť voličov volila v roku 1992 HZDS aj preto že sa Mečiar už od začiatku vymedzoval jasne protihavlovsky. mufti vedel čo na voličov zaberá (Havlova amnestia, konverzia slovenských zbrojoviek...) neviem aké mali osobné vzťahy, ale vlado to asi bral štýlom "it's just a business".

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čítala som dnes rozhovor s Tomom Nicholsonom, príjemný a ľudský, pomerne málo politiky, alebo len okrajovo, ale zasa z iného hľadiska pohľad na Slovákov ... tie pohľady zvonku sú rozhodne poučné ... http://www.sme.sk/c/...bez-domova.html

 

napadla mi pri čítaní vec - súvisí to čiastočne aj s tým, čo napísal clovek2 ... Mečiar vždy vedel, kedy vstúpiť, s čím vystúpiť, a cítil nálady ľudí ako nikto iný

/ že to nemohlo vydržať do nekonečna, je iná vec - nakoniec stratil kontakt s realitou a začal zbožšťovať sám seba, bol to začiatok jeho konca /

ale vedel, kedy vstúpiť, a vedel, že prinajmenšom niektoré Havlove výroky urazili Slovákov ... chcem tým povedať, že to robil plánovite ... Klaus sa ešte snažil zliepať to, čo bola pomlčková a kdejaká iná vojna, a Mečiar konal: vedel, čo robí, robil svoj súkromný podnik, pre seba a kamarátov, tá drzosť, s ktorou prišiel z neznáma a valcoval, tomu celkom zodpovedá.

nebyť otrasných zlodejín za jeho vlád, rozkradnutia republiky hneď zkraja, asi by nebolo priveľa premýšľania o tom, či je dobre, že sme sa rozdelili ... ale na druhej strane nás to prinútilo k reformám, kam Česi ešte nedospeli ...

a stále je čo kradnúť, miliardy menia miesto len tak, medzi kamošmi, to nie je nakoniec len o Mečiarovi, a to nás hodne posúva späť, otrasné peniaze sa strácajú v nenávratne, mohli by sme byť úplne inde.

a samozrejme týka sa to nielen nás, všetky krajiny okolo s tým majú svoj špecifický problém ...

ale: kde by sme mohli byť ... tu myslím na ochranu prírody, ochranu pamiatok, zdravotníctvo, školstvo, šport, plavárne, a x normálnych vecí, propagáciu krajiny, čo je podľa mňa naša najhroznejšia boliestka odjakživa,

že v obchodoch je tovaru do aleluja, je dobre, ale v normálnej krajine majú decká učebnice, a dokonca aj správne dlhú ihlu na odobratie vzorky z človeka vo veľkej nemocnici, ukočírovať jeden štát to nejde len tak samo.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mladým ťažko vysvetlíš, že dnes sa nežije preto, aby sme si výplaty kupovali iba rožky a mlieko, mäso bolo iba v nedeľu, na televízor alebo chladničku sa šetrilo niekoľko mesiacov a na auto sa čakalo v poradovníku. Mladým nevysvetlíš, čo je lepšie na tom, že keď sme kedysi chceli cestovať, tak sme od úradov museli dostať povolenie a dokonca existovalo niečo ako "Železná opona", za ktorú sa dostali iba 'nepriatelia socializmu a podvratné živly'. Mladým nevysvetlíš, že dnes sa môžme slobodne baviť a spoločnosti a politike a nehrozí nám, že nám jedného dňa zaklopú eštebáci na dvere. Mladým nevysvetlíš, že také úplné samozrejmosti ako mobil a PC vtedy u nás neexistovali, proste po politickej revolúcii k nám prišla aj technologická, ktorá mnohým ľuďom zmenila život od základu. Dokonca aj na to euro sme si zvykli a považujeme už za normálne, keď cestujeme po Európe a všade platíme rovnakou menou a nemusíme zakaždým hľadať zmenárne a sledovať kurzy marky alebo šilingu kedy sa nám to viac oplatí.

 

Chápem tvoju nostalgiu za predchádzajúcim obdobím, ale nemyslím si, že by niekto po ňom túžil, keby ho nezažil. Možno bolo viac "istôt" (desivé slovo, najmä v tejto dobe), ale veľa ľudí by neznieslo ten diktát a dobu, ktorá veľa vecí prikazovala, zakazovala a neumožňovala.

 

Ja som sa narodil ani nie 10 rokov po auguste 68, prežil som 80. roky - presne to obdobie, keď pod vplyvom Gorbačovovej perestrojky sa uvoľňovala politika aj u nás, ale ani tak by som nechcel, aby sa to obdobie vrátilo. Nehovoriac o období 50. rokov.

 

 

...čo mi pamäť siaha, a to je hlboko do 60. rokov, mäso sme veru doma mávali častejšie ako len v nedeľu, a keďže už ako malé decko som chodila nakupovať, tak si celkom dobre pamätám, že som kupovala nielen tie rohlíky a mlieko, ale aj maslo, vajcia, syr, ovocie, salámy, a dokonca aj to mäso, ale to som nerada kupovala, k mäsiarovi som nerada chodila. Mama potravinami neplytvala, spotrebovalo sa všetko. Vyhadzovali sa len ohryzky, kosti, šupy od krumplí a naozajstný odpad, u nás jedlo nezhnilo a ani nesplesnivelo.

A na auto sa naši zmohli v 1970, rok po tom, čo otca vylúčili zo strany. Televízor sme mali od mojich 4 rokov, Bol značky Azurit. Práčku a chladničku sme tiež mali, čo mi pamäť siaha. V 1973 naši kúpili automatickú práčku Philco. Majú ju dodnes a funguje im, občas im pán Flinstone vymení nejaké tesnenie alebo hadicu na nej, ale fičí. (pozn.: Kde sa dnes také kvalitné veci vyrábajú?)

môj tatko bol teda v 1969 vylúčený s KSČ, pretože na previerkach okrem iného povedal, že nesúhlasí s tým, aby cudzí vojaci strieľali do našich detí. napriek tomu, že som teda mala veľmi zlý kádrový profil, dostala som sa bez najmenších problémov na gympel, a nie hocijaký, a potom aj na VŠ. oboje bez prijímačiek.

- a veru tatko nič neodvolal a ani sa nikomu nepoklonkoval. Našiel si iné zamestnanie, pomohol mu nejaký bývalý kolega. A tam sa naučil programovať, čo vtedy málokto vedel.

V 1971, to som ešte bola na základnej, nás celú rodinu pustili do Juhošky na 2 týždne. A ani nás na hraniciach nijak zvlášť neprezerali.

Otec sa napriek zlému profilu dostal viackrát na západ práve vďaka svojim počítačovým vedomostiam.

A ja som si všade neopatrne otvárala zobák, ale nič sa mi nestalo.

Spievala som v takom tom folkovom kostolnom zoskupení, aj ma vypočúvali, ale tiež sa mi nič nestalo a nikto ma ani neuhryzol, ani nijakú inú ujmu som neutrpela. Za asi 6hodín výsluchu sa odo mňa nič nedozvedeli. Ale nekričali na mňa a ani nijak inak ma nezastrašovali, boli ku mne slušní. Potom ma odviezli pekne domov. A ani do nijakých kádrových materiálov sa mi to nedostalo.

Na nedostatok sa teda naozaj nemôžem sťažovať. :agree:

Nuž, ja mám svoju krajinu rada, ale inak ako väčšina tu. Mne záleží na tom, aby sme to tu mali čisté a zdravé, aby naše bolo naozaj naše. A aby sme dostávali za naše peniaze kvalitu, a nie len to, čo západ nechce, lebo je to šmejd. Mám taký dojem, že dnes je v obchodoch všetkého priveľa, ale o kvalite sa veľmi hovoriť nedá. A uvítala by som, keby sa podporili viac naši poľnohosdpodári, tuším sa im dnes hovorí farmári, ako dovoz z cudziny, aby sme na trhu mali naše jablká, hrušky, atd, furt si myslím, že lepšie je diopestované to u nás ako dovezené čertvieskade a nastriekané čertviečím, aby to vydržalo cestu...o tomto by som vedela napísať celú esej, ale kto by to čítal. A tiež by som sa inak pozerala na západných podnikateľov u nás, keby našich ľudí za rovnakú prácu platili rovnako ako tých svojich. A tak ďalej.

Ale aj tak si furt myslím, že by nám bolo lepšie v Československu (možno ma značne ovplyvnilo 5 rokov, ktoré som tam prežila, neviem, ale tak to cítim...)

game: v tom je veľa pravdy. Ale aj za Čarnogurského sa rozkrádalo a rozpredávalo, a to sa nemalo stať. To bola chyba. Čo bolo naše, je nenávratne v prdeli. najmä vďaka tým dvom a ich garnitúram. A dokončil to Mikuláš.

Čo vlastne ešte máme?

  • Pridať bod 3
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna a vtedy som bol hejslovakista - ale aj dnes je isto lepsie ze sme sa rozdelili. Nemame si co uz vycitat a mozno aj tie svoje problemy sme lahsie riesili.

 

Ci bolo lepsie predtym? ja to neviem posudit. V niecom ano - ale ja zijem v meste ktore nebolo komunistiske mesto ale kvoli potrebam slovenska rastlo(dnes upada - hlavne region) - inak dve fabriky v 1998 este stale boli najvacsi exporteri - aj VSZ bola za nimi. Inak aj kvoli tomu maju moji rodicia nadpriemerne dochodky - aj ked to bol obycajny majster ci technicka kontrolorka.(oni mali 15000 ,ja ked som mukloval na pase ako brigadnik 10 000 a 2002 roku bol priemer 9000,im kratili dochodky,teraz ti ludia co robia to iste ako ja ci moji rodicia maju tolko isto v korunach mozno o 20 percent viac- to je uz bieda)) Inak tiez sme chodili na dovolenky aj v juhoslavii som si rozbil na skale nohu. Na balatone sme boli parkrat aj v bulharsku - a postavili si ludia kopec domov. Aj moji rodicia maju.

 

Vlastne to bolo ceskoslovensko. Neviem - aj narodny podnik bol tu(ci v Kosiciach magneyitovy) aj textilny v Revucej. Tu sa ludia mali vcelku dobre. Stahovali sa tu hufne z polky slovenska. Ale priklad len kvoli takej hluposti ako je sikana na vojne - ktoru som nezazil a nechcel by som co tu bolo . Ale nielen kvoli tomu. By som isto nechcel sa vratit spat.

 

Vcera som cital. Ze stat potrebuje silu ktora ta ubrani proti vonkajsku ako armadu a tu sme nikdy nemali(dnes uz vobec nie). Potom silu policiu co stat, poriadok rozvracia z vnutra - kriminalne zivly - nizsie - poriadok a potom sa stat potrebuje chranit aj pred cudzopasnikmi prizivnikmi - to je problem co dnesny stat absolutne nezvlada a na tom skonci. To su ti co ho tuneluju(rozkradaju vo velkom) - a komunisti sa im tim tretim vraj spolahlivo branili - resp. snimi nemali problem. Co dnesna vlada - stat na tom krvaca.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale aj tak si furt myslím, že by nám bolo lepšie v Československu (možno ma značne ovplyvnilo 5 rokov, ktoré som tam prežila, neviem, ale tak to cítim...)

 

Nuz...a na zaklade coho?

 

Sama vidis krajiny, kde stale vladne socializmus a komunizmus... Kuba, KLDR - super, vsak? Taketo chces? Alebo Cina ci Vietnam, kde tiez vladnu komunisticke strany a mas tam horsi kapitalizmus nez v USA? TOTO je realita roku 2012. A naozaj by si chcela taketo nieco?

 

A vlastne realita bola taka, ze ludia utekali zo socializmu PREC a nevracali sa. Jedinym dovodom bolo, ze naozaj nebolo za sociku lepsie. Problem je, ze ked ma krajina vacsinu volicov trubirohov, tak na tom dobre nebude asi nikdy.

 

Ale aj za Čarnogurského sa rozkrádalo a rozpredávalo, a to sa nemalo stať.

 

A presne toto som myslel...

 

Nie obhajobu kradnutia, ani nahodou. Ale ze ty davas do rovnosti kradnut a predavat. Pokial vsak niekto nedokaze rozoznat rozdiel medzi kradezou a predajom - a ignoruje fakt, ze stat ziskal velku cast svojho majetku pomocou okradnutia svojich obcanov, nie je naozaj nadej.

 

Chcela by si nejaky idealny, spravodlivy stat, ale predsa sama aj v tychto prispevkoch obchadzas principy spravodlivosti. Vadi ti kradnutie, ale ved za socialistickeho CSSR sa kradlo regulerne a dokonale, cely system bol na tom postaveny, len sa o tom nehovorilo v novinach. Ako mozes chvalit zlodejsky system a zaroven kradnutie odsudzovat? Potom vznikne len ten paskvil, ktory na Slovensku je...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zasa tu niekto pletie jablka a pomarance...

 

to, ked niekto tvrdi, ze za CSSR sa mal minimalne rovnako dobre, alebo aj lepsie ako teraz, tak to predsa nemusi znamenat, ze schvaluje stalinisticke cistky, ze podpisal pozyvaci list, alebo ze by chcel zit v KLDR, ... (btw - niekto tu asi prebyval pol zivota na Kube, ked vie, ako tam ludia ziju :P )

 

k teme - osobne som bol vzdy proti rozdeleniu Ceskoslovenska, napriek tomu, ze suhlasim s clovek2

 

správny krok to bol v tom že bez rozdelenia by nikdy neustali nezmyselné hádky o tom kto na koho dopláca, ktoré začali hneď po prevrate. aj vďaka rozdeleniu sú dnes vzťahy medzi CZ a SK lepšie ako keby sme zotrvali v spoločnom štáte.

správny krok to bol aj v tom smere že SK ekonomika bola na tom horšie ako CZ, a tento stav donútil po-Mečiarovské vlády k potrebným reformám (ktoré dnes Fico úspešne ničí) a ktoré doteraz v CZ neprebehli.

 

ale pretrvaval by tento stav, keby sme boli zostali spolu ? v normalne fungujucom federalnom state, (kde nie su napr. nabozenske problemy ako v Juhoslavii) by sa aj ekonomika mohla rozvijat

neviem, su to len teorie, co by bolo keby...

kazdopadne 15M obyvatelov je viac ako 5M a v EU by sme si mohli aspon hlasnejsie prdnut... aj ked samozrejme, furt by to bol len prd vo vesmire, kedze plati stare zname "silnejsi pes j.e.b.e" ale to je uz do inej temy

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to, ked niekto tvrdi, ze za CSSR sa mal minimalne rovnako dobre, alebo aj lepsie ako teraz, tak to predsa nemusi znamenat, ze schvaluje stalinisticke cistky, ze podpisal pozyvaci list, alebo ze by chcel zit v KLDR,

 

A ked niekto tvrdi, ze pocas nacistov sa mal lepsie ako po nich, takze nacisticky rezim mal svoje pozitiva a nemal byt zlikvidovany sakumprask - to tiez neznamena, ze schvaluje holocaust.

 

Nuz ale lahko sa dostanes do takeho isteho stavu. Proste sa tvar, ze nevies o nikom, komu je lepsie (za sociku si nemal nijake zle spravy). Sa tvar, ze nevies o nijakom kradnuti a korupcii (za sociku si nic taketo v spravach nemal). S tvar, ze v inych krajinach na zapad od nas su len bezdomovci a bohata vykoristujuca burzoazia (v spravach si nemal realny obraz). Ak chces chvalit socializmus, tak proste zrus akukolvek kritiku voci sucasnemu systemu, pretoze za sociku by si prevaznu vacsinu tychto informacii nemal a navyse by si verejne (internet verejny je - a kritici v KOMUNISTICKEJ Cine casto zistuju, co to znamena) nemohol moc kritizovat.

 

A ze ako ludia ziju na Kube? Nie je to az taky problem zistit, vsakze? A urcite preto tolko ludi uteka na Kubu, pretoze v socializme je uzasny zivot. Statisice sa ich snazi doplavat do Havany, vsak? Staci tam prist na zopar tyzdnov, pokial clovek nie je slepy, alebo celu dobu netrci v 5-hviezdickovom hoteli, no cestuje po krajine a navyse sa aj vie dohovorit. Stredovek. Socializmus. Uzasny system, nadhera.

 

Cize co to chvalite? System, kde sa nemas sancu dozvediet ani naznak pravdy, kde mas obmedzene slobody a vsetko funguje na stranickom systeme. Bohovske.

 

Ak niekto narieka za socializmom, tak tazko vybuduje system, ktory bude slobodny, demokraticky a nezlodejsky. Pretoze jeho sympatie su na strane presneho opaku. A aj preto Slovensko vyzera tak, ako vyzera. Kritici dnesnej situacie niekde v duchu stale obdivuju system este horsi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pozerám že debata sa od témy rozdelenia ČSFR dostala až k otázkam socializmus vs. kapitalizmus, príp. k dôsledkom transformácie hospodárstva z plánovaného na trhové.

Mali sme strojárne, textilky, chemické závody rôzneho zamerania, petrochémiu na slušnej úrovni, potravinársky priemysel, nehovorím, že sme obzvlášť vyskakovali, ale zas ani bosý, otrhaný a hladný nikto nechodil. A teraz? začínali sme po revolúcii s množstvom tovární, ktoré fungovali, s družstvami, ktoré produkovali, v podstate u nás chudoba naozaj nebola, ešte aj tí cigáni robili a ako tak to s nimi šlo, a teraz, 20 rokov po revolúcii nám u nás čo patrí? Nič.

 

ak by sme sa na problém pozerali ako: 1990 - fungujúca firma a 2013 dávno zaniknutá firma, tak je fakt že veľa tých podnikov (ak nepočítam tie čo skolabovali stratou východných trhov) mohlo veselo fungovať doteraz. problém je ale v tom že nikto nevymyslel spôsob ako donútiť vlastníkov zodpovedne sa správať k svojmu majetku. v princípe totiž nie je nijaký výrazný rozdiel či podnik zlikvidujú:

- väčšinoví akcionári ktorí vypiekli s tými drobnými z kupónovej privatizácie, a následne firmu rozpredali resp. vytunelovali.

- neschopný resp. všetkého schopný manažment, ktorý si robí vlastný biznis, a zverenú firmu považuje len za dojnú kravu (VSŽ, OZETA TN).

- "poctiví podnikatelia - mečiarovci" ktorí sprivatizované firmy riadiť nevedeli a ani nechceli, išlo im len o majetok ktorý sa dal predať a "ohlodané" zvyšky firiem nakoniec predali tiež.

- zahraničná firma ktorá tuzemskú kúpila len preto aby odstránila konkurenciu na tunajšom trhu a získala značky na ktoré je domáci zákazník zvyknutý - napr. Henkel keď od Palmy kúpil lukratívnejšiu časť výroby aby následne technológiu na výrobu PUR-u odviezol do HU a výrobu Palmexu premiestnil bohvie kam (na mieste bývalej, za neskutočné milióny vybudovanej, práškárne stojí dnes Kaufland). a to doteraz existujú blbci ktorí Pur a Palmex kupujú s istotou že sa jedná o domáci produkt, pričom slovenské sú na nich už len nápisy na obaloch :zubiska:

- zahraničná firma ktorá tuzemskú kúpila len preto aby ju využila:

a. na to aby tu mohla predávať v 90tych rokoch v USA a EU už zakázané produkty ktorých mala plné sklady (česká Rakona a jej vlastník Procter & Gamble s fosfátovými pracími práškami).

b. na to aby tu mohla na trh umiestniť produkty ktorých export je v domovskej krajine firmy dotovaný a tunajší producenti mu nedokážu konkurovať (Milex NM a jeho francúzsky vlastník s ich syrmi zo sušeného mlieka z FR)

 

jediný rozdiel ktorý som našiel ja je ten že domáci privatizéri sa za tie podniky ani neobťažovali zaplatiť.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nechcem sa vracať do minulosti a moc porovnávať socializmus a dnešný kapitalizmus. Čo sa stalo v histórii, to sa stať muselo bez ohľadu na to, či sa to nekomunistom, komunistom, kresťanom a kapitalistom páči alebo nie. Aj keď by som mohol predložiť dosť zaujímavých a aj dosť humorných skúseností z obdobia socializmu, čo som zažil počas môjho dosť pestrého života vo viacerých továrňach aj iných organizáciách na Slovensku, ale teraz nie.

 

Dôležitá je teraz budúcnosť a môj obdiv si získajú len tí politici, ktorí dosiahnu nasledovné:

  • Mladí ľudia už nebudú chcieť ani musieť ísť do zahraničia za prácou, ale budú chcieť pracovať hlavne doma.
  • Nebude na Slovensku existovať ani jediný bezdomovec. ( Za socializmu, v meste kde som kedysi býval, som poznal len jedného, trochu nervove postihnutého v dôsledku zranenia vo vojne. Bol schopný robiť len drobné krôčky. Ale aj ten pracoval v našej fabrike, zametal a upratoval areál. Komunisti mu poskytli zadarmo ubytovanie v prízemných ubikáciách v areáli fabriky, kde bývali občasne aj montéri. O hygienu, teplo a stravu mal postarané a dostával aj neveľký plat. )
  • Na Slovensku nebude existovať ani jediný nezamestnaný. V dobe veľkého rozvoja výpočtovej techniky je to hanba, keď nie je možné dospieť k takejto ideálnej organizácii práce. Miesto každého občana by malo byť len v práci, v nemocnici, v nejakom vzdelávacom zariadení, alebo vo väzení. Ani nám dôchodcom by nezaškodilo občasné vzdelávanie :) .
Ak politici nedokážu riadiť spoločnosť tak, aby všetci občania boli zamestnaní nejakou zmysluplnou činnosťou, ale nechajú desaťťisíce ľudí povaľovať sa po ošarpaných osadách a to už nehovorím o „do neba volajúcom nevyužití“ kvalifikovaných pracovníkov, tak si nezaslúžia nič iné, len aby boli nazvaní tak, ako to ty Vilma výstižne hovoríš, kikiríkajúcimi kohútmi.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Za CSSR firmy fungoval v skanzene, chranene a umelo dotovane - a nakolko boli na uzasnej svetovej urovni tazko povedat, kedze tymto hlavne citujete dobovu propagandu. Sem-tam sa nasiel slusny vyrobok, alebo aspon napad, ale celkovo to za vela nestalo. A ked sa aj nasiel ten vyrobok, tak sa nezvladala distribucia, servis a financovanie. Doma bol trh obmedzeny a v zahranici vacsina vyrobkov nedokazala prerazit, pretoze jednoducho neboli zjavne dost dobre.

 

Ale zase vidiet obmedzenost ludi - takze ked sa na Slovensku vyrabaju auta sice vramci globalnych firiem, no predsa len... je to asi trapne sa citit hrdo, na kvalitne a dobre predavajuce Kia Cee´d, vsak? Pricom ta fabrika (plus hafo subdodavatelskych) by u nas nestala, keby sme nemali dostatocne slusny pravny a ekonomicky system, kvalita by nebola taka ak je, ak by kvalitne nerobili uplne vsetci, az snad po zametacov,ze?

 

Zase len nariekate nad socializmom a nieeeeeee, ani za nic nebyt hrdy na nieco sucasne. Smiesne. A jasnym vysledkom je, ze potom ako kurniksopa si myslite, ze s takymto myslenim sa da vybudovat nieco uspesne DNES?

Ked sa vezme aj CR, najde sa nemalo uspesnych domacich firiem, z rozlicnych oborov... nie je ich vela, ale su.

 

Mimochodom, Vilma - tiez si "zabudla", ze taka PALMA alebo OZETA boli sukromne spolocnosti, ktore stat ukradol (znarodnil, ehm). Ukradol. Preto budem obdivovatelov socializmu stale kritizovat, lebo tak ako aj ty teraz - odsuhlasujes kradnutie za podmienky, ze ty konkretne si z toho mala nejaky prospech, alebo aspon dobry pocit. Vazne si myslis, ze zo spusty ludi s nazorom pozitivne postavenym voci kradnutiu vzide nieco dobre? Tie podniky boli ukrandute, rovnako ako majetok milionov ludi v celej krajine.

 

VSŽ boli jasny skanzen. Postavene bez vlastnych zdrojov rozhodujucich surovin (aj uhlie sa muselo dovazat cez pol krajiny, Ostrava bola blizsie) a fungujuce len vramci socbloku. Take cinske zeleziarne dokazali expandovat do celeho sveta, ale VSŽ mala moc male sance. Nuz a Rezeš, ktory ich rozdrbal bol protégo Meciara, toho otca samostatnosti. Meciara ktory nas branil pred skazonosnym zahranicnym kapitalom, ktory nas mal rozkradnut, vsak? Nech sa paci.

Vlastne je divne, ze US Steel tu fabriku potom tak dlho udrzali fungovat.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a vidim zase myty a bludy, neznalost a ukrivdenost ako konstanta slovenska.

 

1. Sebestacnost, sebestacni sme boli tak niekde v stredoveku, potom uz nikdy. Ani CSSR nebola sebestacna, samozrejme ze mensie Slovensko tiez nie. Ale komu to realne vadi ? Ak by sme chceli byt nasilne sebestacni, tak by to slo ale za cenu prudkeho poklesu zivotnej urovne. Dakujem, nemam zaujem.

2. Vyspelost priemyslu : Preboha, kto tomu veri ? V case ked sme nedokazali predavat ani za dumpingove ceny, ked moderne stroje plne elektroniky sme len dovazali a nie vyvazali.

 

A myty ze sme zacinali po vojne s nicoho :), CSR patrila medzi 10 najpriemyselnejsich krajin a vojna sa jej takmer nedotkla, cez cechy front ani nepresiel, na slovensku sa bojovalo hlavne na severe a to priemysel neposkodilo. A potom nasleduje staly prepad, najprv nas dobehli nemci, potom v 60 rokoch rakusania a potom sme uz len smutne pozerali na vyspely svet.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dôležitá je teraz budúcnosť a môj obdiv si získajú len tí politici, ktorí dosiahnu nasledovné:

  • Mladí ľudia už nebudú chcieť ani musieť ísť do zahraničia za prácou, ale budú chcieť pracovať hlavne doma.
  • Nebude na Slovensku existovať ani jediný bezdomovec.
  • Na Slovensku nebude existovať ani jediný nezamestnaný. .
Toto nedosiahne nikto a nikdy. Aspon nie tak, aby bola spolocnost slobodna.

 

1. Ludia maju stovky dovodov preco cestovat a nie je dovod pracovat "doma". To akoze pre kysucana je hanba a zle ist robit do trnavy? Zilincan aby ani za boha nesiel pracovat do novych zamkov a robil len DOMA? Aky je sakra rozdiel, kde pracuje? Ide o SLOBODU - ak zakazes cestovat a stahovat sa ako za sociku, dosiahnes svoj idealny stav.

 

2. Bezdomovcov je lahko vyriesit. Zberne tabory, kde sa im nastavaju unimobunky a pridelia sa im "verejne prace". Ministerstvo vnutra zabezpeci, aby sa tam kazdy bezdomovec povinne (aj proti svojej voli) dostal, cim bude mat statom zabezpecenu strechu nad hlavou, zakladnu hygienu a aj pracu, ktorou bude prispievat k dobru celej spolocnosti.

 

Mas aspon byt? Chcel by si radsej, aby ti stat nanutil ubytovat podnajomnika? Alebo aby ti stat nanutil sponzorovat "vlastneho" bezdomovca? Nech sa paci. Vyjadruj obdiv :)

 

3. Nezamestnani... detto. Predstav si, ze to mas na starosti. Chod do najblizsej restrauracie a daj im PRIKAZ zamestnat o 10 ludi viacej. Alebo si najdi najblizsi panelak a prikaz vsetkym co tam byvaju, aby zo svojich platov zalozili a sponzorovali firmu, akukolvek, ktora bude zamestnavat nezamestnanych. Toto je to, co "stat robi". Uzasne, vsak?

 

A zase sa caka na nejakych spanosnych politikov. Pricom by si kludne mohol povedat: "Chcem politikov, ktori vytvoria taky system, aby v nom vznikali firmy, ktore budu zamestnavat ludi. A aby vznikalo vela a prosperujucich firiem". Tu maju ludia normalne fobiu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čím jednoduchšie a prehľadnejšie sú zákony o podnikaní a daňové zákony, tým menej pracovných miest musí "vytvárať" štát... štát sám o sebe je dosť naníč vlastník i zamestnávateľ, takže na štát by som sa v tomto nespoliehala... ale to už sme od témy rozdelenia Československa trochu ďaleko

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale to už sme od témy rozdelenia Československa trochu ďaleko

 

Ani nie, pretoze pokial sa vychadza z nespravnych (resp. dokonale blbych) predpokladov, tak to dopadne neuspokojivo, ci uz so samostatnostou, alebo bez nej...

 

Samostatne Slovensko znamenalo a znamena, ze mame ovela vacsiu zodpovednost za vlastne rozhodnutia a ciny. Pokial vsak tento stat buduju z velkej casti ludia myslienkoho zakonzervovani z idealnom socializme, tak druhe Svajciarsko, ani Rakusko proste nikdy nevznikne.

 

Rozdelenim sme sa akurat zbavili moznosti vyhovarat na cechov (ale zato sa naslo dost inych cudzincov, na ktorych je mozne hadzat vinu). Celkovo, aj napriek vsetkej kritike, to so samostatnou SR nedopadlo vobec zle, dokonca ani nie priemerne. Prakticky skoro kazdy ukazovatel sa za poslednych 20 rokov zlepsil a aj dnes mas "zapadne" krajiny, ktore su na tom v niecom horsie ako my. Mohlo to byt 10x lepsie, ale nechybalo vela a bolo by este horsie :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Za CSSR firmy fungoval v skanzene, chranene a umelo dotovane - a nakolko boli na uzasnej svetovej urovni tazko povedat, kedze tymto hlavne citujete dobovu propagandu. Sem-tam sa nasiel slusny vyrobok, alebo aspon napad, ale celkovo to za vela nestalo. A ked sa aj nasiel ten vyrobok, tak sa nezvladala distribucia, servis a financovanie. Doma bol trh obmedzeny a v zahranici vacsina vyrobkov nedokazala prerazit, pretoze jednoducho neboli zjavne dost dobre.

 

Ale zase vidiet obmedzenost ludi - takze ked sa na Slovensku vyrabaju auta sice vramci globalnych firiem, no predsa len... je to asi trapne sa citit hrdo, na kvalitne a dobre predavajuce Kia Cee´d, vsak? Pricom ta fabrika (plus hafo subdodavatelskych) by u nas nestala, keby sme nemali dostatocne slusny pravny a ekonomicky system, kvalita by nebola taka ak je, ak by kvalitne nerobili uplne vsetci, az snad po zametacov,ze?

 

VSŽ boli jasny skanzen. Postavene bez vlastnych zdrojov rozhodujucich surovin (aj uhlie sa muselo dovazat cez pol krajiny, Ostrava bola blizsie) a fungujuce len vramci socbloku. Take cinske zeleziarne dokazali expandovat do celeho sveta, ale VSŽ mala moc male sance.

Vlastne je divne, ze US Steel tu fabriku potom tak dlho udrzali fungovat.

 

1. a mas na svoje tvrdenie aj nejaky dokaz ? ja mam napr. opacny - ze pletene oblecenie z n.p. PLETA Banska Stiavnica sa neoznacene vyvazalo do Nemecka (NSR), kde na to davali zapadniarske visacky a predavali ako svoje vyrobky

 

2. Ta fabrika a ine - by u nas nestali, keby neexistovali stedre danove prazdniny a lacna pracovna sila; o podmienkach v tychto fabrikach radsej pomlcim, pretoze by si odpisal, ze predsa za ten plat musi stacit jedna cikpauza za smenu v nedelu v noci...

 

3. aha, to som nevedel, ze suroviny z Ukrajiny sa vozili cez Ostravu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov