David Zverejnené 8. Marec, 2013 Zverejnené 8. Marec, 2013 B:G = 5:6 G:I = 4:3 P:I = 3:3 súčet = 360/24 = 15 _________ B = 5*15 = 75 Belo chytil 75 ryb
game Zverejnené 8. Marec, 2013 Autor Zverejnené 8. Marec, 2013 kontajnery - správny výsledok je 75 minút. východzia rovnica je x + y = 1 a 5y = 1 → y = 1/5 ... :) rybičkový môže niekto prepočítať, keď sa niekomu bude chcieť, prosím ? ja mám iný výsledok, aj mi iný vyšiel, ale mohla som urobiť chybu ... :hmmm:
David Zverejnené 8. Marec, 2013 Zverejnené 8. Marec, 2013 rybičkový môže niekto prepočítať, keď sa niekomu bude chcieť, prosím ? ja mám iný výsledok, aj mi iný vyšiel ... :hmmm: Ano, ja som urobil chybu (v týchto proporcioch) to by bolo príliš jednoduché :( Taketo je spravne: B = 90, G = 108, I = 81, P = 81 sučet = 360 Belo chytil 90 ryb
game Zverejnené 8. Marec, 2013 Autor Zverejnené 8. Marec, 2013 teraz sú rybičky správne :)------------------------------------------- s nádržou :) Nádrž valcovitého tvaru má objem 565 m3. Aká vysoká je nádrž, keď jej priemer je 12 m ?Egy henger alakú tartály térfogata 565 m3. Milyen magas a tartály, ha az átmérője 12 m.
secretka Zverejnené 9. Marec, 2013 Zverejnené 9. Marec, 2013 V = 565m3, d = 12 m ... > r = 6mV = π*r2*v ....> v = 5m________________________________ Ešte tu máme nejaké resty:hm. IQ ? teraz si ho dám preskúšať ... 3OK, je to tak, číslo 3 je to správne.Aj keď v tom každý hľadá niečo zložité.Chcela som týmto vlastne ukázať, že príklad z testu IQ je neporovnateľne jednoduchší a ľahší ako napríklad tie príklady zo základnej školy! A pritom IQ testy sa odhodlávajú robiť si ľudia, ktorí to "nemajú v hlave vykradnuté", a ich IQ určite nie je dvojciferné číslo. Akurát, že tu sa skôr jedná o logické myslenie a nie o počítanie. Koľko je 0,01 tony počítané v kg ? zámolva?S mierami som mala na základnej škole problémy, dokonca aj na strednej som v tejto "disciplíne" občas "tápala", až na vysokej ma odrazu na akejsi prednáške akoby niečo "osvietilo" /možno to bolo tým fešným prednášajúcim/.0,01 tony = 10 kg 1 tona = 1000 kg ... > 0,1 t = 100 kg ... > 0,01 = 10 kg________________________________ Ďalší príklad je opäť z IQ testov:Aké číslo bude miesto otáznikaProsím napísať odôvodnenie. ________________________________ A pridám ešte aj jeden počtársky, pretože aj násobilkou si treba prevetrať mozgové závity.Skĺznem tak do matematiky pre základné školyMeter látky bol zlacnený o 50 korún. Teraz stojí päť metrov látky toľko, ako predtým stáli štyri.Aká bola pôvodná cena látky?Tu prosím napísať nielen výsledok, ale aj postup.Napísať iba číselká, ako to urobil David v príklade s rybičkami, aj keď je výsledok správny, nie je to "pravé orechové". :smile2: 1
game Zverejnené 9. Marec, 2013 Autor Zverejnené 9. Marec, 2013 IQ test : rad začína číslom 3 → striedavo sa pripočítavajú k predchádzajúcemu číslu čísla 2 a 33 + 2 = 5 + 3 = 8 + 2 = 10 ....
David Zverejnené 9. Marec, 2013 Zverejnené 9. Marec, 2013 ,A pritom IQ testy sa odhodlávajú robiť si ľudia, ktorí to "nemajú v hlave vykradnuté", a ich IQ určite nie je dvojciferné číslo. Akurát, že tu sa skôr jedná o logické myslenie a nie o počítanie.IQ Test Počet zvyšuje premienno. raz na +2 , potom na +3 (v smere hodinových ručičiek) Preto v miesto otáznika navrhujem tam 3 _______________________________________________________________________________ x = pôvodná cena látky 4x = (x - 50) * 5 4x = 5x - 250 x = 250 Pôvodná cena látky bola 250 korun
game Zverejnené 9. Marec, 2013 Autor Zverejnené 9. Marec, 2013 tak ešte jeden ...školský :) V triede s 25 žiakmi písali test z matematiky. Učiteľka vypočítala, že priemer triedy je 42 bodov. Lenže vysvitlo, že u Kataríny počítala namiesto správnych 48 bodov len s 23 bodmi. Koľko bol nakoniec správny priemer ?Egy 25 fős osztályban mindenki megírta a próba-felvételi lapot. A tanárnő kiszámolta, hogy az osztály átlaga 42 pont. Azonban kiderült, hogy Katinál 48 pont helyett 23-mal számolt. Mennyi lett a helyes átlag?
secretka Zverejnené 9. Marec, 2013 Zverejnené 9. Marec, 2013 25 žiakov ... priemer 42 bodov ... spolu bodov ... > 25*42 = 1050Rozdiel v hodnotení ... 48-23 = 25Celkové hodnotenie ... 1050+25 = 1075Nový priemer ... 1075:25 = 43 bodovPo prehodnotení je nový priemer triedy 43 bodov.___________________________________ Priemer kmeňa je 95 cm. Je možné z neho vytesať štvorec so stranou 74 cm?Nestačí napísať odpoveď áno/ nie :nono: ... je jasné, že jedna z týchto odpovedí je správna.Prosím napísať postup a výpočet. :smile2:
David Zverejnené 9. Marec, 2013 Zverejnené 9. Marec, 2013 r = D/2 = 95/2 = 47,5 cm c = druha odmocnina 2 r^ = druha odmocnina 2 * 47,5^ c = 67,18 cm < 74 cm Nie, je to nemožne. *) v tomto editore nemôžem zmeniť veľkosť písma aj tiež super script. bar s týmito symbolmi nie je aktívny, je to ako ak hmla Neviem, čo je toho dôvodom ?
secretka Zverejnené 10. Marec, 2013 Zverejnené 10. Marec, 2013 OK, je to tak ... nie je to možné /a je to aj dokázané/. :) ________________________________Od počítania sa opäť presunieme do IQ testu ... do uvažovania. Opäť stačí iba sa pozerať, uvažovať a napísať riešenie.Čo patrí miesto otáznika?
game Zverejnené 10. Marec, 2013 Autor Zverejnené 10. Marec, 2013 off topic:*) v tomto editore nemôžem zmeniť veľkosť písma aj tiež super script.bar s týmito symbolmi nie je aktívny, je to ako ak hmla Neviem, čo je toho dôvodom ?David, toto sa práve rieši v tejto téme : https://www.freespace.sk/tema/904-mensie-navrhy-pripomienky/?p=193955 - písanie rovníc a podobné veci, prosím prejsť s tým tam, keď bude mať admin čas, porieši.ináč ten nákres aj rovnica je krásne vidieť a je dokonale čitateľná.---------------------- IQ príklad ... mohla by to byť 3, ale vidím tam viac dôvodov, môžu sa striedať po diagonálach, či môžu byť rozdelené symetricky podľa diagonály ... ale vychádza mi 3 ... :neviem:------------------------ jeden z fabriky :) : V jednej novej fabrike vyrobili už 200 výrobkov.a potom už každý týždeň vyrobia o 3 veci viac, než v týždni predtým. V koľkáty týždeň môže fabrika povedať, že porovnajúc so začiatkami zdupľovala výrobu týždenne vyrobených výrobkov ? van egy gyár, ami 200 dolgot legyártott. minden héten 3-mal több dolgot gyárt le, mint előtte való héten. hányadik héten mondhatja a gyár, hogy a kezdetekhez képest megduplázódott a hetenként előállított termékek száma?
secretka Zverejnené 10. Marec, 2013 Zverejnené 10. Marec, 2013 OK, určite je to číslo 3 :smile2: ________________________________Počet výrobkov 200 ... > každý ďalší týždeň naviac tri výrobky200 +3x = 4003x = 200x = 66,6 = ÷ 67Ak každý týždeň zvýšia výrobu o 3 výrobky, výroba sa na dvojnásobok zvýši v 67.týždni.________________________________Ktoré z čísel ... 35, 53 ... je väčšie?Prosím dokázať to výpočtom
alarm Zverejnené 10. Marec, 2013 Zverejnené 10. Marec, 2013 3*3*3*3*3=2435*5*5=125neviem ,čo treba dokazovať???
game Zverejnené 10. Marec, 2013 Autor Zverejnené 10. Marec, 2013 alarm nekričaj :) veď si to práve úplne dokonale dokázal :thumbsup: :)------------ Dve dediny sú od seba vzdialené 70 km. Dvaja cyklisti z dvoch dedín sa ráno o 8 pohnú na bicykloch oproti sebe. Rýchlosť jedného je 13 km/h, rýchlosť druhého 15 km/h.Kedy sa stretnú? Kde sa stretnú a koľko km urobí každý z nich po stretnutie ? két falu 70kmre van egymástól.Két kerékpáros a két faluból reggel 8kor elindul egymással szembe az egyik sebessége 13km/h a másiké 15km/h. Mikor találkoznak?Hol találkoznak és hány km-t tesznek meg találkozásukig külön-külön? jedna minipoznámka k dokazovaniu :) vidíte, že chodím lopkovať príkladíky aj na inojazyčné fóra, ( stačí prejsť príklady myšou, sú tam originály schované )a stopercentne zaručujem, že aj tam sú pri hádankách a príkladoch vždy postupy riešenia, minimálne návod, ako na to, kde nie, tak je tam podobná výzva " napíš, ako si k tomu došiel " ...nie je na tom nič mimoriadne, vážne nie ... už len preto, lebo riešenie dokáže, že to človek skutočne rátal, a na druhej strane pomôže tomu, kto to vyrátať nedokázal ...mne to pomáha celkom iste. keď chcete, dám sem zopár linkov, matematický jazyk je medzinárodný, ručím za to, že pri príkladoch a hádankách budú uvedené postupy riešení. :)hádajme, nehádajme sa, prosím, veď je to zábava :)
secretka Zverejnené 10. Marec, 2013 Zverejnené 10. Marec, 2013 neviem ,čo treba dokazovať??? alarm, nie je problém napísať, že 35> 53 ... však keď sa tak vezme, sú iba dve možnosti,alebo je to > alebo < ... teda jedna už len správna byť musí.Ale ... nie všetci majú také znalosti z matematiky ako ich máš ty, nie každý má "tvoje" matematické myslenie, a tak sa určite radi nechajú aj poučiť, aj presvedčiť sa o riešení ... tak, ako si to teraz urobil ty.Nebolo treba urobiť už vôbec nič navyše, toto bolo vsjo. :)Tebe možno postačuje na príklad sa pozrieť, a výsledok si "stvoríš" v hlave,ale skús sa trošku znížiť na úroveň nás, čo takéto kvality postrádame.Ja ale nemám pocit, že by som od ľudí žiadala až tak niečo navyše, čo by ich obťažovalo, :hmmm:však veľká väčšina si tieto príklady musí tak či tak aspoň na papieri prepočítať.________________________________ A teraz sa môžete pustiť do príkladu, ktorý sem napísala game. :smile2:
secretka Zverejnené 12. Marec, 2013 Zverejnené 12. Marec, 2013 a+b = 7013x + 15x = 70 ... > x=2,5 … cyklisti sa stretnú o dve a pol hodiny :hmmm: dráha prvého 2,5*13 = 32,5 kmdráha druhého 2,5*15 = 37,5 kmspolu 32,5 + 37,5 = 70_________________________________ Rozdiel dĺžky a šírky obdĺžnika je 14. Dĺžka je dvakrát väčšia ako šírka.Aké sú rozmery obdĺžnika?
game Zverejnené 19. Marec, 2013 Autor Zverejnené 19. Marec, 2013 14 a 28 ?nepočítala som nijako výnimočne, len násobila dvomi a odpočítala ... alebo som jednoducho nepochopila zadanie ... :neviem:----------------------- tak zatiaľ jeden kukučkový ... :) O tretej hodine zakukala kukučka na hodinách trikrát. Od prvého do posledného zakukania uplynulo 6 sekúnd. Koľko sekúnd uplynie medzi prvým a posledným zakukaním o deviatej ?
secretka Zverejnené 21. Marec, 2013 Zverejnené 21. Marec, 2013 Obdĺžnik je OK._______________________________Kukučka zakukala:- o tretej hodine trikrát ......... * 3 * 3 * ... čas 6 sekúnd- o deviatej hodine deväťkrát ... * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * ... čas 24 sekúnd_______________________________Ktoré číslo bude miesto otáznika?
game Zverejnené 27. Marec, 2013 Autor Zverejnené 27. Marec, 2013 tento kruh je záhada.po domácej porade sme došli k výsledku 17, ale tak, že to logicky priveľmi nejde zdôvodniť, ale všetci osve sme došli k číslu 17 ...číselný rad by mal mať logické zdôvodnenie, toto nemá, a netuším, v skutočnosti aké číslo má byť na mieste otáznika ... :neviem: :( --------------------------------- zatiaľ jeden iný príklad s čísličkami :) vynásobením dvoch dvojciferných čísel dostaneme 2176. ak zameníme poradie číslic v oboch činiteľoch, dosaneme pri ich vynásobení výsledok 1978.aké sú to čísla ?
secretka Zverejnené 28. Marec, 2013 Zverejnené 28. Marec, 2013 Po rozdelení kruhu na polovice, keď postupujeme v smere proti smeru hodinových ručičiek, tak ... * na ľavej polovici kruhu ... je to pripočítavanie čísla 1 ... 3+1 = 4+1 = 5+1 = 6* na pravej polovici kruhu ... je to pripočítavanie čísla 3 ... 8+3 = 11+3 = 14+3 = 17________________________________ Zapísané ako číselný rad by to mohlo vyzerať3, 4, 5, 6, 8, 11, 14, ?Ktoré číslo bude miesto otáznika ... 17, 15, 18, 2 Vtedy by neboli pochybnosti čo miesto otáznika bude,ale úloha je na "oklamanie" zapísaná do kruhu.Tento príklad bol opäť z IQ testov. :ermm:________________________________ Netuším, ako by sa mala matematicky riešiť nasledujúca úloha /násobenie dvoch dvojciferných čísel/,takže pre mňa to bude iba systém ... pokus/omyl.Ale múdre hlavy, ktoré vedia ako na to, určite na riešenie medzičasom prídu. :smile2:
game Zverejnené 28. Marec, 2013 Autor Zverejnené 28. Marec, 2013 ešte k tomu kruhu : takto sme k tomu došli všetci, ale práve preto sa to nezdalo logické, aby kruh bol v polovici predelný ... no nič, s intuíciou sme na tom trochu lepšie než s IQ :) ten príklad s číslami - je z príkladov pre gymnáziá, konkrétne pre primu ... a tiež som na to hľadela pokus omyl :)a ešte jeden podobný, z toho istého zdroja / dostať to na písomke, asi by ma dosť zle dostali do úzkych ... alebo mám už len starý mozog :) / : Pre ktorých päť po sebe idúcich čísel platí, že súčet druhých mocnín prvých troch sa rovná súčtu druhých mocnín posledných dvoch ?
alarm Zverejnené 28. Marec, 2013 Zverejnené 28. Marec, 2013 sekretka:ja som skutočne nerozumel otázke, čo treba dokazovať.... a nemyslím si, že som lepší matematik ako ty....
game Zverejnené 28. Marec, 2013 Autor Zverejnené 28. Marec, 2013 dnes je zasa akýsi hádací deň ... a to netušíte, ako ja bolím, radšej počítajme, deti fórumácke ... v tom je viac radosti :)mimochodom, aj ja si myslím, že si lepší matematik ako ja, a secretka je lepší matematik ako ja, a kdekto ešte je lepší matematik ako ja ... :) preložím sem dva posledné príkladíky, nech sú pokope :) :1.vynásobením dvoch dvojciferných čísel dostaneme 2176.ak zameníme poradie číslic v oboch činiteľoch, dosaneme pri ich vynásobení výsledok 1978.aké sú to čísla ? 2.Pre ktorých päť po sebe idúcich čísel platí, že súčet druhých mocnín prvých troch sa rovná súčtu druhých mocnín posledných dvoch ?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz