Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

B:G = 5:6

G:I = 4:3

P:I = 3:3

súčet = 360/24 = 15

_________

B = 5*15 = 75

Belo chytil 75 ryb

Zverejnené

kontajnery - správny výsledok je 75 minút.
 východzia rovnica je x + y = 1   a   5y = 1   →  y = 1/5  ...  :)

rybičkový môže niekto prepočítať, keď sa niekomu bude chcieť, prosím ? ja mám iný výsledok, aj mi iný vyšiel, ale mohla som urobiť chybu  ... :hmmm:

Zverejnené

rybičkový môže niekto prepočítať, keď sa niekomu bude chcieť, prosím ? ja mám iný výsledok, aj mi iný vyšiel ... :hmmm:

Ano, ja som urobil chybu (v týchto proporcioch)

to by bolo príliš jednoduché :(

Taketo je spravne:

B = 90, G = 108, I = 81, P = 81 sučet = 360

Belo chytil 90 ryb

Zverejnené

teraz sú rybičky správne :)
-------------------------------------------

s nádržou :)

Nádrž  valcovitého tvaru má objem 565 m3. Aká vysoká je nádrž, keď jej priemer je 12 m ?
Egy henger alakú tartály térfogata 565 m3. Milyen magas a tartály, ha az átmérője 12 m.

Zverejnené

V = 565m3, d = 12 m ... > r = 6m

V = π*r2*v ....> v = 5m

Ešte tu máme nejaké resty:

hm. IQ ? teraz si ho dám preskúšať ... 3

OK, je to tak, číslo 3 je to správne.

Aj keď v tom každý hľadá niečo zložité.

Chcela som týmto vlastne ukázať, že príklad z testu IQ je neporovnateľne jednoduchší a ľahší ako napríklad tie príklady zo základnej školy! A pritom IQ testy sa odhodlávajú robiť si ľudia, ktorí to "nemajú v hlave vykradnuté", a ich IQ určite nie je dvojciferné číslo. Akurát, že tu sa skôr jedná o logické myslenie a nie o počítanie.

Koľko je 0,01 tony počítané v kg ?   zámolva?

S mierami som mala na základnej škole problémy, dokonca aj na strednej som v tejto "disciplíne" občas "tápala",

až na vysokej ma odrazu na akejsi prednáške akoby niečo "osvietilo" /možno to bolo tým fešným prednášajúcim/.

0,01 tony  = 10 kg 

1 tona = 1000 kg ... > 0,1 t = 100 kg ... > 0,01 = 10 kg

Ďalší príklad je opäť z IQ testov:

Aké číslo bude miesto otáznika

Prosím napísať odôvodnenie.

post-88-0-48692100-1362812026.jpg

A pridám ešte aj jeden počtársky, pretože aj násobilkou si treba prevetrať mozgové závity.

Skĺznem tak do matematiky pre základné školy

Meter látky bol zlacnený o 50 korún. Teraz stojí päť metrov látky toľko, ako predtým stáli štyri.

Aká bola pôvodná cena látky?

Tu prosím napísať nielen výsledok, ale aj postup.

Napísať iba číselká, ako to urobil David v príklade s rybičkami, aj keď je výsledok správny, nie je to "pravé orechové".  :smile2: 

• Pridať bod 1
Zverejnené

IQ test : rad začína číslom 3  → striedavo sa pripočítavajú k predchádzajúcemu číslu čísla 2 a 3

3 + 2 = 5 + 3 = 8 + 2 = 10 ....

Zverejnené

,A pritom IQ testy sa odhodlávajú robiť si ľudia, ktorí to "nemajú v hlave vykradnuté", a ich IQ určite nie je dvojciferné číslo.

Akurát, že tu sa skôr jedná o logické myslenie a nie o počítanie.

IQ Test

Počet zvyšuje premienno. raz na +2 , potom na +3 (v smere hodinových ručičiek)

Preto v miesto otáznika navrhujem tam 3

x = pôvodná cena látky

4x = (x - 50) * 5

4x = 5x - 250

x = 250

Pôvodná cena látky bola 250 korun

Zverejnené

tak ešte jeden ...

školský :)

V triede s 25 žiakmi písali test z matematiky. Učiteľka vypočítala, že priemer triedy je 42 bodov. Lenže vysvitlo, že u Kataríny počítala namiesto správnych 48 bodov len s 23 bodmi. Koľko bol nakoniec správny priemer ?

Egy 25 fős osztályban mindenki megírta a próba-felvételi lapot. A tanárnő kiszámolta, hogy az osztály átlaga 42 pont. Azonban kiderült, hogy Katinál 48 pont helyett 23-mal számolt. Mennyi lett a helyes átlag?

Zverejnené

25 žiakov ... priemer 42 bodov ... spolu bodov ...  > 25*42 = 1050

Rozdiel v hodnotení  ...  48-23 = 25

Celkové hodnotenie ... 1050+25 = 1075

Nový priemer ... 1075:25 = 43 bodov

Po prehodnotení je nový priemer triedy 43 bodov.

Priemer kmeňa je 95 cm. Je možné z neho vytesať štvorec so stranou 74 cm?

Nestačí napísať odpoveď áno/ nie  :nono: ...  je jasné, že jedna z týchto odpovedí je správna.

Prosím napísať postup a výpočet.  :smile2:

Zverejnené

r = D/2 = 95/2 = 47,5 cm

c = druha odmocnina 2 r^ = druha odmocnina 2 * 47,5^

c = 67,18 cm < 74 cm

Nie, je to nemožne.

post-2248-0-07821000-1362862222.jpg

*) v tomto editore nemôžem zmeniť veľkosť písma aj tiež super script.

bar s týmito symbolmi nie je aktívny, je to ako ak hmla

Neviem, čo je toho dôvodom ?

Zverejnené

OK, je to tak ... nie je to možné /a je to aj dokázané/. :)

Od počítania sa opäť presunieme do IQ testu ... do uvažovania.

Opäť stačí iba sa pozerať, uvažovať a napísať riešenie.

Čo patrí miesto otáznika?

post-88-0-11161300-1362895221.jpg

Zverejnené

off topic:

*) v tomto editore nemôžem zmeniť veľkosť písma aj tiež super script.
bar s týmito symbolmi nie je aktívny, je to ako ak hmla
 Neviem, čo je toho dôvodom ?

David, toto sa práve rieši v tejto téme : https://www.freespace.sk/tema/904-mensie-navrhy-pripomienky/?p=193955 - písanie rovníc a podobné veci, prosím prejsť s tým tam, keď bude mať admin čas, porieši.

ináč ten nákres aj rovnica je krásne vidieť a je dokonale čitateľná.

----------------------

IQ príklad ... mohla by to byť 3, ale vidím tam viac dôvodov, môžu sa striedať po diagonálach, či môžu byť rozdelené symetricky podľa diagonály ... ale vychádza mi 3 ... :neviem:

------------------------

jeden z fabriky :) :

V jednej novej fabrike vyrobili už 200 výrobkov.

a potom už každý týždeň vyrobia o 3 veci viac, než v týždni predtým.

V koľkáty týždeň môže fabrika povedať, že porovnajúc so začiatkami zdupľovala výrobu týždenne vyrobených výrobkov ?

van egy gyár, ami 200 dolgot legyártott. minden héten 3-mal több dolgot gyárt le, mint előtte való héten. hányadik héten mondhatja a gyár, hogy a kezdetekhez képest megduplázódott a hetenként előállított termékek száma?

Zverejnené

OK, určite je to číslo 3  :smile2:

Počet výrobkov 200 ... > každý ďalší týždeň naviac tri výrobky

200 +3x = 400

3x = 200

x = 66,6 = ÷ 67

Ak každý týždeň zvýšia výrobu o 3 výrobky, výroba sa na dvojnásobok zvýši v 67.týždni.

Ktoré z čísel ... 35, 53 ... je väčšie?

Prosím dokázať to výpočtom

Zverejnené

3*3*3*3*3=243

5*5*5=125

neviem ,čo treba dokazovať???

Zverejnené

alarm nekričaj :) veď si to práve úplne dokonale dokázal  :thumbsup:  :)

------------

Dve dediny sú od seba vzdialené 70 km. Dvaja cyklisti z dvoch dedín sa ráno o 8 pohnú na bicykloch oproti sebe. Rýchlosť jedného je 13 km/h, rýchlosť druhého 15 km/h.
Kedy sa stretnú? Kde sa stretnú a koľko km urobí každý z nich po stretnutie ?

két falu 70kmre van egymástól.Két kerékpáros a két faluból reggel 8kor elindul egymással szembe az egyik sebessége 13km/h a másiké 15km/h. Mikor találkoznak?Hol találkoznak és hány km-t tesznek meg találkozásukig külön-külön?

jedna minipoznámka k dokazovaniu :)

vidíte, že chodím lopkovať príkladíky aj na inojazyčné fóra, ( stačí prejsť príklady myšou, sú tam originály schované )

a stopercentne zaručujem, že aj tam sú pri hádankách a príkladoch vždy postupy riešenia, minimálne návod, ako na to, kde nie, tak je tam podobná výzva " napíš, ako si k tomu došiel "  ...

nie je na tom nič mimoriadne, vážne nie ... už len preto, lebo riešenie dokáže, že to človek skutočne rátal, a na druhej strane pomôže tomu, kto to vyrátať nedokázal ...
mne to pomáha celkom iste.

keď chcete, dám sem zopár linkov, matematický jazyk je medzinárodný, ručím za to, že pri príkladoch a hádankách budú uvedené postupy  riešení.

:)

hádajme, nehádajme sa, prosím, veď je to zábava :)

Zverejnené

neviem ,čo treba dokazovať???

alarm, nie je problém napísať, že 35> 53 ... však keď sa tak vezme, sú iba dve možnosti,

alebo je to > alebo <  ... teda jedna už len správna byť musí.

Ale ... nie všetci majú také znalosti z matematiky ako ich máš ty, nie každý má "tvoje"  matematické myslenie, a tak sa určite radi nechajú aj poučiť, aj presvedčiť sa o riešení ... tak, ako si to teraz urobil ty.

Nebolo treba urobiť už vôbec nič navyše, toto bolo vsjo. :)

Tebe možno postačuje na príklad sa pozrieť, a výsledok si "stvoríš" v hlave,

ale skús sa trošku znížiť na úroveň nás, čo takéto kvality postrádame.

Ja ale nemám pocit, že by som od ľudí žiadala až tak niečo navyše, čo by ich obťažovalo, :hmmm:

však veľká väčšina si tieto príklady musí tak či tak aspoň na papieri prepočítať.

A teraz sa môžete pustiť do príkladu, ktorý sem napísala game. :smile2:

Zverejnené

a+b = 70

13x + 15x = 70 ... > x=2,5 … cyklisti sa stretnú o dve a pol hodiny :hmmm:

dráha prvého 2,5*13 = 32,5 km

dráha druhého 2,5*15 = 37,5 km

spolu 32,5 + 37,5 = 70

Rozdiel dĺžky a šírky obdĺžnika je 14. Dĺžka je dvakrát väčšia ako šírka.

Aké sú rozmery obdĺžnika?

Zverejnené

14 a 28 ?

nepočítala som nijako výnimočne, len násobila dvomi a odpočítala ... alebo som jednoducho nepochopila zadanie ... :neviem:

-----------------------

tak zatiaľ jeden kukučkový ... :)

O tretej hodine zakukala kukučka na hodinách trikrát. Od prvého do posledného zakukania uplynulo 6 sekúnd.

Koľko sekúnd uplynie medzi prvým a posledným zakukaním o deviatej ?

Zverejnené

Obdĺžnik je OK.

Kukučka zakukala:

- o tretej hodine trikrát .........   * 3 * 3 * ... čas 6 sekúnd

- o deviatej hodine deväťkrát ... * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * 3 * ... čas 24 sekúnd

Ktoré číslo bude miesto otáznika?

post-88-0-18227700-1363852835.jpg

Zverejnené

tento kruh je záhada.
po domácej porade sme došli k výsledku 17, ale tak, že to logicky priveľmi nejde zdôvodniť, ale všetci osve sme došli k číslu 17 ...

číselný rad by mal mať logické zdôvodnenie, toto nemá, a netuším, v skutočnosti aké číslo má byť na mieste otáznika ... :neviem: :(

---------------------------------

zatiaľ jeden iný príklad s čísličkami :)

vynásobením dvoch dvojciferných čísel dostaneme 2176.

ak zameníme poradie číslic v oboch činiteľoch, dosaneme pri ich vynásobení výsledok 1978.

aké sú to čísla ?

Zverejnené

Po rozdelení kruhu na polovice, keď postupujeme v smere proti smeru hodinových ručičiek, tak  ...  

* na ľavej polovici kruhu ... je to pripočítavanie čísla 1 ... 3+1 = 4+1 = 5+1 = 6

* na pravej polovici kruhu ... je to pripočítavanie čísla 3 ... 8+3 = 11+3 = 14+3 = 17

Zapísané ako číselný rad by to mohlo vyzerať

3, 4, 5, 6, 8, 11, 14, ?

Ktoré číslo bude miesto otáznika ... 17, 15, 18, 2

Vtedy by neboli pochybnosti čo miesto otáznika bude,

ale úloha je na "oklamanie" zapísaná do kruhu.

Tento príklad bol opäť z IQ testov. :ermm:

Netuším, ako by sa mala matematicky riešiť nasledujúca úloha /násobenie dvoch dvojciferných čísel/,

takže pre mňa to bude iba systém ... pokus/omyl.

Ale múdre hlavy, ktoré vedia ako na to, určite na riešenie medzičasom prídu. :smile2:

Zverejnené

ešte k tomu kruhu : takto sme k tomu došli všetci, ale práve preto sa to nezdalo logické, aby kruh bol v polovici predelný ... no nič, s intuíciou sme na tom trochu lepšie než s IQ :)

ten príklad s číslami - je z príkladov pre gymnáziá, konkrétne pre primu ... a tiež som na to hľadela pokus omyl :)

a ešte jeden podobný, z toho istého zdroja / dostať to na písomke, asi by ma dosť zle dostali do úzkych ... alebo mám už len starý mozog :) / :

Pre ktorých päť  po sebe idúcich čísel platí, že súčet druhých mocnín prvých troch sa rovná súčtu druhých mocnín posledných dvoch ?

Zverejnené

sekretka:

ja som skutočne nerozumel otázke, čo treba dokazovať.... a nemyslím si, že som lepší matematik ako ty....

Zverejnené

dnes je zasa akýsi hádací deň ... a to netušíte, ako  ja bolím, radšej počítajme, deti fórumácke ... v tom je viac radosti :)

mimochodom, aj ja si myslím, že si lepší matematik ako ja, a secretka je lepší matematik ako ja, a kdekto ešte je lepší matematik ako ja ... :)

preložím sem dva posledné príkladíky, nech sú pokope :) :

1.
vynásobením dvoch dvojciferných čísel dostaneme 2176.

ak zameníme poradie číslic v oboch činiteľoch, dosaneme pri ich vynásobení výsledok 1978.

aké sú to čísla ?

2.

Pre ktorých päť  po sebe idúcich čísel platí, že súčet druhých mocnín prvých troch sa rovná súčtu druhých mocnín posledných dvoch ?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov