game Zverejnené 13. December, 2013 Zverejnené 13. December, 2013 obrázok Edá sa na to ísť viacerými spôsobmi, ale "horný" rad kociek je vždy 1 - 2 - 3------------------------------------------- k skrytej žabke ešte jedna pomoc - je kdesi v tom bielom kruhu :) : a jedna s pozitívom a negatívom :) :
Bohus Zverejnené 16. December, 2013 Zverejnené 16. December, 2013 Pokiaľ ide o tú žabku, musí byť veľmi nenápadná.Aby sa ľahšie dala nájsť, pridám pár obrázkov, aby sme mali s čím porovnávať :) :
game Zverejnené 16. December, 2013 Zverejnené 16. December, 2013 stačilo tie úplne posledné žaburence, tie farebné tam evidentne nie sú :)jeden veľmi podobný exemplár ako na tom poslednom obrázku je na fotke v krúžku ... ono je to s tým asi tak, ako s mačkou - keď už tú žabku vidíš a vieš, kde je, už si ju nepomýliš. pretože je farebne podobná, ako niektoré kamene, treba pozerať skôr formu tela ... mimochodom, flora ju už našla, keď to smiem prezradiť, len nechala hádať ešte aj ostatných :)žabka je v ľavej hornej časti krúžku ... --------------------------------- a ešte jedna iná hádanka, nech je čo hádať :) :
zobracka Zverejnené 17. December, 2013 Zverejnené 17. December, 2013 :nienie: Tých sestier "sa" stretlo "trosku" viac. edit. OK - naozaj sa ich zišlo 6. :smile2:Mne sa viac páči odpoveď 2 sestry (ako chyták) - stretli sa len sestry-mamy, tie ostatné prišli asi spolu, teda sa nestretli sestra so sestrou.hm ? trojuholníky.jpg1, na plochu 92, do priestoru 4 ? :hmmm: ---------------------------- :) aj ked je to tam hore nedobre, dám zatiaľ ďalšiu, nech je nad čím premýšľať : jeden dávny hlavolam, niečo podobné tangramu, len zo štyroch častí : poskladať štyri nakreslené časti tak, aby vytvorili písmeno T. Aj v prvej úlohe sa dá ísť do priestoru a potom stačí len 8 zápaliek (to bola moja prvá úvaha) K písmenu T:Považujem ho za jeden z najlepších hlavolamov vôbec. Keď to dávam napr. na krúžkoch, či táboroch deťom, len málokto ho vyrieši. (hádam menej ako u Einsteinovej hádanky) Žiaľ, decká to po niekoľkých desiatkach minút obyčajne vzdajú. Krása tohto hlavolamu je v tom, že keď sa človek pozrie na tie 4 kúsky, tak si povie, že sa dajú k sebe priložiť len pár spôsobmi a musí to byť do 2 minút hotové. Ale ono to tak nie je. Mne trvalo riešenie tiež viac ako 5-10 minút (dnes si už pamätám len to, ako ma "zlostilo", že to už dávno nemám hotové)Odoberte deväť zápaliek tak, aby ste zrušili všetky štvorce ..........1 - odoberte 9 zapaliek tak, aby ste zrusili vsetky stvorce.gifStačí ich odobrať osem:V prvom a poslednom riadku druhú a predposlednú zvislúV druhom a treťom riadku prostrednú zvislúV prvom a poslednom stĺpci prostrednú vodorovnú.Deviata podľa zadania môže byť ktorákoľvek ďalšia. Ooops - chybička - deviata je predsa potrebná - ostal veľký obvodový štvorecA navyše aj vnútorný štvorec 2x2. Takže asi ostáva už len pôvodné riešenie. A teraz môj príspevok, ktorý ste tu určite ešte nemali (aj keď ešte nemám prečítané všetky stránky fóra). Pri čítaní športových výsledkov v novinách ma zaujala výsledková tabuľka jedného futbalového turnaja. A "hlavolam" bol na svete.Na turnaji bola tabuľka takáto (postupne je uvedené družstvo, počet zápasov, víťazstvá, remízy, prehry, body a skóre). Za víťazstvo sú 3 body, za remízu 1 bod.SRB 3 1 1 1 4 4:1SUI 3 1 1 1 4 3:4SVK 3 1 1 1 4 4:6IRE 3 0 3 0 3 4:4Určte, s akým skóre dopadli všetky zápasy, keď hral každý s každým.
zobracka Zverejnené 18. December, 2013 Zverejnené 18. December, 2013 Keďže sa mi nepodaril uploadnúť obrázok,prikladám menej prehľadné riešenie artistov a lôpt.x sú artisti,o, resp. O sú lopty - veľké O boli umiestnené prvé, lebo nevadili iným artistom.V druhom riadku musí byť lopta na štvrtom políčku kvôli susedným dvom artistoma ďalej to ide prakticky samo až do konca (vždy je niekde len jedna možnosť). o xO oxo o Oxxo o xo o xo xo xo O xo xO O o o o xo O xo O o xo o xo xo O Ox o ox oxO O Ox O A niečo nové:Nájdite spôsob ako sa postupne pomocou zámenok (vždy sa v slove vymení jedno písmeno) dostať z prvého spisovného slovenského slova na druhé, tretie...posledné. Pre začiatok prvé slovo SADA, posledné KOLT
D'Ady Zverejnené 18. December, 2013 Zverejnené 18. December, 2013 podaril sa mi takyto slovny rad:SADA - RADA - RASA - ROSA - KOSA - KOLA - KOLT(predpokladam, ze to ma mnoho rieseni, aj pri dodrzani diakritiky)trochu som vahal pri slove KOLA, ale ked moze by KOLT (COLT), tak moze byt aj KOLA (coca-cola)pripadne sa moze jednat o rusky polostrov ;)niekto moze skusit slovný rad medzi slovami HOMÁR - POVEL1. výmena 1 písmeno2. a 3. výmena 2 písmená4. výmena 3 písmená
zobracka Zverejnené 18. December, 2013 Zverejnené 18. December, 2013 Napr. HOMÁR - KOMÁR - POHÁR - POHOV - POVELSpomienka:Ak v slove LÁSKA škrtnete 1 písmeno a štyri zmeníte, dostanete PIVOAk v slove LÁSKA pridáte 1 písmeno a päť zmeníte, dostanete FERNET - a to už nie je náhoda! Čo takto slovný rad VEDA - LETO (slová nemusia byť v základnom tvare)
game Zverejnené 18. December, 2013 Zverejnené 18. December, 2013 napr.VEDA - VETA - VETO - LETO kým nejdú pridávať obrázky, ešte slovíčka : od SOVA .... po ZORE
D'Ady Zverejnené 18. December, 2013 Zverejnené 18. December, 2013 SOVA - NOVA - NORA - HORA - ZORA - ZORE
game Zverejnené 18. December, 2013 Zverejnené 18. December, 2013 ZORA ako vlastné meno ? :) je tam možný jeden prechod aj bez mena : HORA - MORA - MORE - ZORE :) --------------------tak jedna lúpežnícka :) : Miestnu krčmu pod rúškom tmy vykradli. Traja podozriví vypovedali takto:Ludo : Nie ja som vykonal lúpež.Bruno: Nebol to Karol.Karol: Ale, ja som to bol.Neskôr dvaja priznali, že klamali. Kto je skutočný vinník ? A helyi italmérést az éj leple alatt kirabolták. A három gyanúsított a következőképpen vallott: Lajos : Nem én követtem el a rablást. Bendegúz: Nem Károly volt. Károly: De, én voltam. A későbbi vallatás alatt ketten bevallották, hogy hazudtak. Ki a valódi elkövető?
game Zverejnené 18. December, 2013 Zverejnené 18. December, 2013 lúpežníkov nikdy nie je dosť. alebo ich je práveže dosť ? :) : A zasa pod rúškom tmy sa zlodeji vlámali do najväčšieho miestneho supermarketu. Neznámy zlodej či zlodeji utekal či utekali z miesta činu na aute.Vďaka rýchlej policajnej práci zakrátko vypočúvali troch podozrivých. Polícia je si istá, že iný sa lúpeže zúčastniť nemohol. Traja podozriví sú Bill, John a Thomas.- Thomas nikdy nepracuje bez Billa a prípadne bez iného spoluvinníka.- John nevie šoférovať.Na základe týchto poznatkov je Bill vinný, či nevinný ?Az éj leple alatt betörtek a város legnagyobb szupermarketjébe. Az ismeretlen tettes vagy tettesek autóval menekült vagy menekültek a helyszínről. A gyors nyomozás eredményeként három bűnözőt hallgattak ki. A rendőrök biztosak benne, hogy más nem vehetett részt a rablásban. A három gyanúsított Bill, John és Thomas.- Thomas sosem dolgozik Bill és esetleg más tettestárs nélkül. - John nem tud autót vezetni. Ezen adatok alapján Bill bűnös vagy ártatlan?
zobracka Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 Vinný - buď šoféroval, alebo bol spolu s Thomasom. Niečo s fyziky:Máme dve kovové tyčky, z ktorých jedna je zmagnetovaná.Ako zistíme, ktorá z nich to je?(Nemáme k dispozícii nič iné)
zobracka Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 napr.VEDA - VETA - VETO - LETO kým nejdú pridávať obrázky, ešte slovíčka : od SOVA .... po ZOREČo je veto? V slovníku nie je.
D'Ady Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 VETO moze byt bud rastinny tuk, alebo vyjadrenie nesuhlasu http://slovnik.juls.savba.sk/?w=veto&s=exact&c=O741&d=kssj4&d=psp&ie=utf-8&oe=utf-8
game Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 veto je ústavný, právny prostriedok na stopnutie uznesenia, veľmi jednoducho." právo veta " je častý výraz napr. zo správ o zasadaniach OSN či Bruselu či akéhokoľvek ústavného, zákonodarného či podobného zasadania používa bežne, aby niekto blokoval uznesenie väčšiny ... Máme dve kovové tyčky, z ktorých jedna je zmagnetovaná.Ako zistíme, ktorá z nich to je?(Nemáme k dispozícii nič iné)keď nemáme k dispozícii vôbec nič iné, bude to ťažšie ... ihlu asi nebudeme mať, ale môžeme vytrhnúť z podšívky sukne niť / ako sme to robili kedysi pravidelne, keď sme v praveku s mamou chodili na fialky - vždy sme zabudli brať so sebou slušnú niť : ) /a skúsime zavesiť tyčky uviazané v strede o niečo, aby sa voľne pohybovali / v holej ruke to nemusí byť preukazné, tyčka sa môže správať ako kyvadlo - v detstve odskúšané ... /no a zmagnetizovaná tyčka sa bude otáčať k severu a mala by sa tak nejako ustáliť edit.ešte mi napadlo - keď je druhá tyčka z takého kovu, ktorý priťahuje magnet, po pokusoch s dotknutím sa jednej tyčky druhej by to zrejme išlo zistiť, ktorá priťahuje ktorú. ale keď je druhá tyčka z hliníka, napr., máme smolu.
D'Ady Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 Niečo s fyziky:Máme dve kovové tyčky, z ktorých jedna je zmagnetovaná.Ako zistíme, ktorá z nich to je?(Nemáme k dispozícii nič iné)vedel by som to zistit, ak by som dokazal jednu z nich prelomit, alebo inak rozdelit na dva kusy...ale ci aj inym sposobom ???
game Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 tak jedna morská hádanka ... trochu chyták, ako celkom iste D'Ady poznamená :) : Sú štyri dopravné prostriedky na mori. Rozostavené sú tak, že každé je na rovnakú vzdialenosť od ostatných. Prvý je plachetnica, druhý nákladná loď, tretí rybárska loď. čo je štvrtý ? Van négy jármű a tengeren. Úgy helyezkednek, el, hogy mindegyik egyenlő távolságra van a többitől. Az első egy vitorlás, a második egy teherhajó, a harmadik egy halászhajó. Mi a negyedik?
secretka Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 ... už to môže byť asi iba ponorka/k tým trom "lodičkám", ktoré sú rozmiestnené v rovnakých vzdialenostiach - v tvare trojuholníka už chýba iba v rovnakej vzdialenosti umiestnená ponorka, ktorá bude ako vrchol ihlanu/_________________________________Čo sa týka hádanky, či úlohy s kovovými tyčkami:https://www.freespace.sk/tema/2492-hádanka/?p=206738už SA TO tu raz, kedysi veľmi dávno riešilo :smile2: Zadaniehttps://www.freespace.sk/tema/2632-pomôžte-mi-počítať/?p=83126riešenie 1https://www.freespace.sk/tema/2632-pomôžte-mi-počítať/?p=83180riešenie 2https://www.freespace.sk/tema/2632-pomôžte-mi-počítať/?p=93098 _________________________________Pridám dve, až príliš triviálne hádanky: A/ Ktorá veta je správna?1. Všetky ryby teplú krv majú.alebo2. Všetky ryby majú teplú krv. B/ Koľko drážok bolo na starej vinylovej platni?
Bohus Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 ______________________________Pridám dve, až príliš triviálne hádanky: A/ Ktorá veta je správna?1. Všetky ryby teplú krv majú.alebo2. Všetky ryby majú teplú krv. B/ Koľko drážok bolo na starej vinylovej platni? A/Gramaticky správna by bola hádam druhá veta, ale významovo asi žiadna. Ale prvá veta by mohla byť gramaticky aj významovo správna s malou zmenou: "Všetky ryby teplú krv nemajú". B/Snažil som sa zistiť, koľko drážok bolo na vinylovej platni, ale potom mi napadlo, že len jedna dlhá, tak som ďalej nehľadal.Hustota závitov tam bola inakšie asi hodne menšia, ako na CD platni. Podľa internetu, na CD je údajne 15 000 závitov záznamu a stopy sú od seba vzdialené 2,2 mikrometra.Na šírku jedného milimetra ich vojde okolo 450. Dĺžka celého záznamu je 5 kilometrov
game Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 nad tými vinylmi som veľmi vážne premýšľaľa, dokonca som zašla do šelakov, nakoniec som nemala odvahu napísať, že "asi jedna" :D ------------- a jedna, ktorú idem preložiť, len aby som to nedomotala :) : Zajac si myslí, že líška si myslí, že plch je cvok.Líška si myslí, že zajac je cvok, a plch si myslí, že zajac je normálny.Je teda líška normálna ? A nyúl azt hiszi, hogy a róka azt hiszi, hogy a pocok bolond. A róka azt hiszi, hogy a nyúl bolond, és a pocok azt hiszi, hogy a nyúl épeszű. Vajon a róka normális?
zobracka Zverejnené 19. December, 2013 Zverejnené 19. December, 2013 Keby bola OK, tak aj plch by bol cvok (inak by si na rozdiel od líšky nemyslel, že zajac je OK), ale potom by bol zajac cvok (predpokladám, že cvoknutý plch si myslí opak). Ale potom by sa prvá veta dala "preložiť": Zajac si myslí, že líška je OK (je predsa OK myslieť si, že plch je cvok podľa predchádzajúcich úvah). Ak si cvok zajac myslí, že je líška OK, tak by mala byť cvok, čo je v protiklade s prvou hypotézou. Líška teda nie je normálna. Asi dosť krkolomná úvaha, ale mala by byť správna. Takáto úloha už bola?Jaro a Jano sú dvojčatá. Jano má narodeniny dnes a Jaro o tri dni. Ako je to možné?
game Zverejnené 20. December, 2013 Zverejnené 20. December, 2013 líška by mala byť dobre.------------ tie dvojčatá ... prestupný rok človeku napadne asi ako prvé. ako to mohlo nastať, je, že tam bude koniec februára a prestupný rok ...napr. sa Jaro narodil 28. februára pred polnocou, Jano 1. marca po polnoci v neprestupnom roku.tohto roku je prestupný rok, je tam vsunutý ešte 29. február, takže teraz práve budú mať narodeniny dva dni od seba ... :hmmm: --------------------- bežné príslovia preložené do vedeckého jazyka - rovnaké znenie príslovia aj v češtine aj v slovenčine :) : Poznatky získané cílevědomě v preadolescentním věku jsou adekvátní poznatkům pořízeným náhodně ve věku seniorském. Subjekt A, jenž vyvíjí úsilí o vytvoření svislého či úklonného zemního díla ústícího na povrch, v lokalitě determinované drahou subjektu B, sám opisuje dráhu v tomto díle končící. Kdo aplikuje vlastní energii na vykonání práce místo její pozvolného uvolňování do prostoru bývá obklopen chlorofylem.
zobracka Zverejnené 20. December, 2013 Zverejnené 20. December, 2013 Blížia sa Vianoce, tak aj s trochou vtipu:Čo sa za mladi naučíš, využiješ v univerzite 3. veku.Kto druhému jamu kope, musí byť hrobárom.Komu sa nelení, tomu sa čudujem. Dva dni v predchádzajúcej úlohe boli "získané" správne, chýba ešte jeden.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz