Skočiť na obsah

Prezidentské voľby vo Francúzsku


Sniper

Odporúčané príspevky

Dnes sa konajú tak dlho očakávané a ostro sledované prezidentské voľby vo Francúzsku. Podľa predvolebných prieskumov najväčšie šance na post prezidenta spomedzi dvanástich kandidátov majú štyria:

 

pravičiar Nicolas Sarkozy

socialistka Ségolene Royal

centrista Francois Bayrou

krajný pravičiar Jean-Marie Le Pen

 

Predvolebné prieskumy dávali najväčšiu šanci Sarkozymu (ktorý sa stal známym najmä na jeseň 2005 počas tvrdému postupu voči imigrantom na parížskych predmestiach), ktorý pred Royalovou mal v priemere 4% náskok. Bayrou mal približne o tretinu menej hlasov ako Sarkozy a Royalová, nebezpečne sa na neho doťahoval Le Pen. V prípade ak by Sarkozy a Royalová postúpili do druhého kola, tak Sarkozy by mal voľby vyhrať. Ale ak by Bayrou postúpil do druhého kola na úkor Royalovej, tak by mohol uspieť aj pred Sarkozym v druhom kole.

 

Predbežné výsledky by mali byť známe dnes po 20 hodine.

 

 

Osobne by som bol rád keby vyhral Sarkozy, keby vyhral Le Pen tiež by to mohlo byť zaujímavé. Bayrou myslím že nie je ten ktorý by mal Francúzsko viesť a Royalovej politika zrejme v dnešnej EUrópe nemá budúcnosť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prvé správy z volieb vo Francúzsku hovorili o nečakane vysokej účasti voličov :

 

do 17.00 h SELČ odovzdalo svoj hlas takmer 74 percent zo 44 miliónov registrovaných voličov...

/ podľa správ vo voľbách pred piatimi rokmi bola o tomto čase iba 59-percentná účasť voličov

a prvé kolo volieb sa končí o ôsmej večer /

 

ale vyzerá to zatiaľ tak, že Sarkozy chcel získať Francúzov, tak musel byť pred voľbami tvrdý ... to však môže byť dvojsečná zbraň a bude to duel Royalová - Sarkozy ... a neľútostný:

 

 

V chudobnom parížskom predmestí Clichy-Sous-Bois, ktoré sa stalo známym kvôli násilnostiam a nepokojom v roku 2005, dnes mnohí voliči dali hlas Ségoléne Royalovej. Kandidátka socialistov je v prieskumoch verejnej mienky druhá.

 

Ženy zahalené závojmi, ľudia čiernej pleti a moslimovia nezabudli bývalému ministrovi vnútra Nicolasovi Sarkozymu, ktorý v poslednom, piatkovom prieskume viedol o jedno percento, ostré výroky na adresu rasovo zmiešaných štvrtí. Mladistvých z týchto štvrtí nazval "vagabundmi a spodinou" a prejavil tvrdú ruku pri potláčaní nepokojov. Mnohí z voličov sa vyjadrili, že ho "chcú pomôcť zablokovať".

 

"Nepokoje priviedli mladých ľudí k tomu, aby išli voliť," povedala 19-ročná Iman Sadkiová, zahalená v bielom závoji rovnako ako jej v Maroku narodená matka. Podľa jej slov možno predtým mladí záujem neprejavili, ale zmenilo sa to. Vo Francúzsku môže dnes voliť v prvom kole prezidentských volieb 44,5 milióna oprávnených voličov, záujem je vysoký aj medzi voličmi, ktorí sú druhou a treťou generáciou imigrantov.

 

Mnohí sú moslimovia z bývalých kolónií Francúzska v severnej Afrike, desaťročia trpia diskrimináciou a chcú ovplyvniť volebný výsledok. Prvovolička Fatma Celiková povedala, že ak Sarkozy vyhrá, tak "ľudia sa tu zbláznia".

 

 

zdroj: TASR

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

cnn.com

 

Sarkozy 30.46

Royal 24.41

Bayrou 18.28

Le Pen 11.46

 

Konečné výsledky by sa už nemali príliš líšiť.

 

Čakal som že Le Pen bude mať viac, okolo 13, od Bayrou-a som čakal tiež nejaké 2% navyše, Royalová ma neprekvapila a Sarkozymu som odhadoval okolo 27%.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tak dnes sa rozhodne kto bude nový francúzsky prezident. Som na to zvedavý, ale predpokladám že to bude Sarkozy. Oslavovať sa bude najmä na predmestiach Paríža (horiacími autami, tak ako obvykle).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nicolas Sarkozy je novým francúzskym prezidentom!

Oslavovať sa bude najmä na predmestiach Paríža (horiacími autami, tak ako obvykle).

No čo som vravel :lol:

 

Víťazom francúzskych prezidentských volieb sa stal konzervatívny kandidát Nicolas Sarkozy (52). Vo voľbách mu dalo svoj hlas okolo 53 percenta hlasujúcich voličov. Na voľbách bola mimoriadne vysoká účasť, asi 85 percent oprávnených voličov. Presné čísla neskôr zverejní francúzske ministerstvo vnútra pravdepodobne krátko po polnoci.

 

Kandidátka francúzskych socialistov Ségolene Royalová v nedeľu krátko po oznámení prvých odhadov volebných výsledkov priznala porážku v súboji o post francúzskeho prezidenta.

 

Stúpenci Sarkozyho sa začínajú schádzať v centre Paríža pred sídlom jeho volebného štábu, aby začali oslavovať historické víťazstvo pravice. Polícia zároveň hlási prvé incidenty. V centre Paríža zhorelo 34 áut a bolo zničených niekoľko volebných miestnosti.

 

Celý článok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Francuzi su blazni.

Neurážaj Francúzov! Tie autá podpalujú decká imigrantov z Alžírska, Maroka, Mali a ktovie z akej ešte púšte, lebo pravicový Sarkozy im zrejme siahne na sociálne dávky, čo samozrejme táto lenivá banda neprežije.

 

 

Tu je mapa kto koho kde volili, mapa Paríža je zvýraznená hore. A skúste si teraz len tak zo srandy tipnúť kde žije v Paríži najviac prisťahovalcov :lol:

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

V Holandsku tiež majú niekoľko štvrtí podobných tých ako sú parížske predmestia.

Na jeseň 2005 keď vo Francúzsku zhorelo niečo cez 17 000 áut, podobné konflikty vznikli aj v Belgicku a Holandsku, aj keď v menšom rozsahu.

Holandská spoločnosť je myslím že ešte liberálnejšia ako francúzska, takže podobné problémy s prisťahovalcami sú len otázkou času.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vo Francúzsku majú iných moslimov ako v Holandsku. Zvyčajne to závisí od toho kde európske štáty mali kolónie. Francúzski moslimovia sú najmä zo saharskej Afriky, holandskí z Indonézie, zo Surinamu a pod. Iný kraj, iný mrav.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Scheisse, to ti Francuzi pekne pohnojili. Ani v Nemecku nie je taky bordel a s Turkami je to tam niekedy blizke hrane. To je tak, ked niekto Koran pochopi zle, pripadne horsie.... Potom po Francuzsku behaju alzirski teroristi a po Nemecku niekedy tiez....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Kto chce vidieť opitého Sarkozyho nech klikne sem :lol:

 

Nicolas Sarkozy sa minulý týždeň na schôdzke G8 zišiel s Vladimirom Putinom a ako ukázala následná tlačová konferencia, šéf Kremľa na neho vytiahol najosvedčenejšiu ruskú zbraň hromadného ničenia. Sarkozy predstúpil pred novinárov o 45 minút neskôr, a viditeľne opitý. „Nejaké otázky?“, opýtal sa na úvod. Na stránkach YouTube mu alkohol priniesol úspech.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

Prezidentské voľby vo Francúzsku 2012

 

prešlo 5 rokov, svet sa pár krát otočil, politika v Európe sa pootočila, nastala dočasná či viacmenej trvalá názorová zhoda Sarkozy - Merkelová, ale socialisti sa znovu hlásia o slovo :

prezident Sarkozy obhajuje svoj post - obháji ? alebo nastane aj vo Francúzsku výmena stráže ?

 

Prezidentské voľby vo Francúzsku 2012 bude prezidentom Francois Hollande alebo Nicolas Sarkozy ? - favoritom nie je súčasný prezident ...

Prvé kolo s napätím očakávaných prezidentských volieb sa dnes začalo vo Francúzsku.

Viac ako 44,5 milióna voličov môže od 08.00 h do 20.00 h SELČ rozhodnúť o tom, či v nasledujúcich piatich rokoch bude najvyššiu štátnu funkciu vykonávať opäť konzervatívec Nicolas Sarkozy, alebo ho nahradí socialista Francois Hollande.

Očakáva sa, že konečné rozhodnutie padne až 6. mája v druhom kole, pretože víťaz musí v prvom kole získať nadpolovičnú väčšinu hlasov. Je takmer isté, že záverečný súboj zvedú Hollande a Sarkozy.

 

Favoritom volieb je Hollande, ktorý v ostatných mesiacoch viedol vo všetkých prieskumoch nad Sarkozym. Zvyšných osem kandidátov nemá podľa prieskumov šancu postúpiť do druhého kola.

Prvé prognózy zverejnia médiá dnes hneď po zatvorení okolo 85-tisíc volebných miestností.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1slcm32Li

je takmer isté, že konečné voľby budú medzi Hollandom a Sarkozym:

Francois Hollande (57): Poslanec a bývalý predseda Socialistickej strany chce vytvoriť 60.000 nových pracovných miest v oblasti školstva a 150.000 pracovných miest pre mladých ľudí v chudobných oblastiach. Mieni to dosiahnuť predovšetkým zvyšovaním daní. So svojou bývalou partnerkou Ségolene Royalovou, ktorá neúspešne kandidovala za socialistov na prezidenta v roku 2007, má štyri deti. Jeho súčasnou partnerkou je novinárka Valérie Trierweilerová.

 

Nicolas Sarkozy (57): Získal uznanie za zvládnutie krízy v eurozóne a angažovanie v niektorých zahraničnopolitických otázkach (napríklad Líbya), nepodarilo sa mu však realizovať mnoho reforiem, ktoré sľúbil Francúzom. Kandidát vládnucej Únie pre ľudové hnutie (UMP) sľubuje v druhom funkčnom období zníženie každoročného počtu imigrantov a zvýšenie konkurencieschopnosti francúzskeho trhu práce. Sarkozy je ženatý s bývalou modelkou a speváčkou Carlou Bruniovou, s ktorou má šesťmesačnú dcéru.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

prekvapenia sa udiali :

Le Penová po prvých odhadoch získala 20 % voličov

Marine Le Penová (43): Líderka Národného frontu (FN) sa pokúsila zmierniť imidž krajne pravicovej strany, ktorú založil jej otec Jean-Marie Le Pen. V kampani kládla dôraz najmä na prisťahovalectvo a bezpečnosť. Varovala pred "islamizáciou" Francúzska a tvrdí, že krajina by mala opustiť eurozónu. Je rozvedená a má tri deti.

postúpili z prvého miesta Hollande, druhý Sarkozy, pričom platí z úst voličov :

„Hollande je taký nijaký, ale Sarkozy zásadne nevoliteľný“ zaznieval pred voľbami veľmi často.

 

súčasný pravicový prezident Nicolas Sarkozy je najneobľúbenejší v histórii moderného Francúzska a môže sa stať druhým, ktorému sa nepodarí ...byť znovu zvolený.

jeho rival a favorit volieb socialista François Hollande zase nemá charizmu. Aj bez nej sa však môže stať len druhým socialistickým prezidentom ...krajiny v histórii.

 

dilema pred konečným rozhodnutím, dotýka sa vlastne aj nás, "nových príveskov" ... :

Diplomati sa obávajú, že neskúsený Hollande bude pre úniu znamenať menšiu stabilitu. Ak však súboj vyhrá, je šanca, že postkomunistické krajiny vrátane Slovenska sa dočkajú z Paríža väčšieho záujmu.

Na Slovensko od jeho samostatnosti neprišiel žiadny francúzsky prezident, aj Sarkozy návštevu viackrát odložil a nakoniec neprišiel.

 

Sarkozyho predchodca Jacques Chirac postkomunistickým krajinám odkázal, aby boli ticho, keď sa pripojili k americkej vojne v Iraku. Veľkorysý k novým členom nebol ani Sarkozy, keď chcel predĺžiť francúzske predsedníctvo Európskej únie na úkor českého.

 

Hollande sa naopak podľa českého týždenníka Respekt vyjadril, že východnej Európe bude venovať viac pozornosti.

Socialistického premiéra sa však obávajú trhy. Sarkozy hovorí, že jeho rival pošle Francúzsko k bankrotu. Z Británie aj spoza oceánu Hollande dostáva nelichotivé prívlastky, pretože chce zvýšiť rozpočtové výdavky a zriadiť desaťtisíce pracovných miest vo verejnej správe.

Obaja však vyhlasujú, že chcú vyrovnaný rozpočet, Sarkozy do roku 2016, Hollande o rok neskôr.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1soSmcF5z

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre mňa úspech Le Penovej nie je prekvapením. Protiislamské a protiimigračné nálady sú na vzostupe v celej západnej Európe. O to menej ma prekvapil jej úspech z dôvodu, že Hollande a ani Sarkozy nie sú najideálnejšie alternatívy, takže veľa ľudí dalo hlas radšej Le Penovej. Inak, Sarkozy by bol možno lepšia voľba ako Hollande. Hollande je najmä v ekonomike obrovský otáznik, čo v dnešnej dobe nie je dobre, pretože v oblasti hospodárskej politiky Európa potrebuje čo najmenej otáznikov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie mozno, ale urcite.... Hollande je lavotocivy az hroza a jeho sluby sice zneju lakavo, ale su jasnou cestou k ekonomickemu kolapsu. Sanca by bola, iba ak by nemohol vacsinu z nich splnit :P

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

obavy sa zrejme naplnia, výmene stráže neunikne zrejme ani Francúzsko ... Francúzi majú v preveľkej neobľube arogantného Sarkozyho, ale v konečnom dôsledku ho zrejme, keď sa nič výnimočné nestane a nenastane, zrejme nahradí populista - je to práve európsky trend.

pred pár rokmi po kraľovaní socialistov nastupovali do vlád nesocialisti, po nesocialistoch a pritvrdených vládach nastupuje ďalšia várka - populisti z viacerých spektier, ale populisti:

ak populistu Mr. Fica ani nerátame, on už voľby vyhral, na vzostupe sú v Nemecku, Holandsku, Česku.

 

Vo Francúzsku sa žije príjemne, lenže vysoko nad pomery. Konkurencieschopnosť Francúzska vytrvalo klesá najmä v prospech Nemecka. To by Nemcom mohlo aj vyhovovať, vedia však, že vo finančne previazanej Európe budú účet za krachujúci francúzsky štát platiť aj oni.

Sarkozy sa s tým snažil niečo robiť, obmedzil utrácanie a oslabil odbory, ktoré každú chvíľu ochromili ekonomiku. Hollandovo nie fiškálnemu paktu však je len súčasťou odmietnutia úspor v nádeji, že niekto aj tak nakoniec účet zaplatí.

Má síce pravdu, že len reštrikcie krízu nevyriešia, bez nich a taktiež bolestných štrukturálnych reforiem to však tiež nejde. Na to, kde zobrať ďalšie peniaze, pritom Hollande dokáže ponúknuť len zdanenie bohatých (nestačí) a pôžičky od občanov. Čiže opäť zadlžovanie. Z tejto logiky behá Nemcom právom mráz po chrbte.

Upozorňuje sa na to, ako Sarkozy ustupuje krajnej pravici, rovnako sa však správa Holland voči komunistom. Krajná pravica i ľavica získali v prvom kole dohromady tretinu hlasov a vnútili svoje témy aj ostatným. Extrémisti oboch pólov pritom k sebe majú blízko. Spoločným základom ich kriku je vždy: my si zaslúžime viac. A že na to jednoducho niet, nás nezaujíma.

Extrémistický populizmus je v Európe na vzostupe.

Čítajte viac: http://komentare.sme.sk/c/6349983/europsky-populisticky-front.html#ixzz1syAX8sNk

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie ze by Sakry bol dokonaly, ani nahodou.... Ale Hollandeho napady ako sa vykaslat na zadrziavanie inflacie a masovu podporu ekonomickeho rastu formou penaznej expanzie, jeho sialene snahy o navysenie dani, skratenie pracovneho tyzdna, "ochrana" domacej vyroby a obchodu - to su z velkej casti veci, ktore ku krize viedli a nie riesenia.

 

A pre doplnenie, nasiel som este tento pekny zhrnujuci clanok od dost dolezitej hlavy, ktora je bezne zaradena medzi LAVY stred :)

 

http://globalpublicsquare.blogs.cnn.com/2012/04/20/the-consequences-of-france-shifting-left/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

boj o voličov Le Penovej začal naplno.

obávam sa, nevidím to pre Sarkozyho príliš priaznivo.

hoci je to v podstate zaujímavé - Le Penová reprezentuje krajne pravicové krídlo, ale vraj ju volili sociálne nespokojní frustrovaní voliči - aspoň podľa Hollanda, pre ktorého je to voda na mlyn, keď je to tak : podľa neho za frustráciu týchto voličov môže Sarkozy, takže automaticky po Le Penovej budú voliť Hollanda ...

do hláv voličov nevidieť, nakoniec tento kotrmelec môže byť úplne pravdivý.

 

Hollande so svojim plánom nalákať voličov líderky Národného frontu (FN), ktorá skončila na treťom mieste s takmer 18 percentami, sa v utorok zdôveril denníku Libération.

Sarkozy, ktorý skončil na druhom mieste s malou stratou na Hollanda, už v pondelok potvrdil svoj záujem o zisk voličov krajnej pravice.

Tá je ním však znechutená a kľúčové hlasy tak od nej zrejme nedostane.

 

Rodák z Paríža sa snaží hrať na vlasteneckú nôtu, keď na utorkovom volebnom zhromaždení vyjadril nutnosť ochrániť "francúzsky spôsob života", a to obmedzením imigrácie a podporou robotníkov.

 

Na 1. mája navyše zvolal veľké zhromaždenie v Paríži, kde by mali v rovnakom čase pochodovať aj prívrženci Národného frontu.

Le Penová sa tam údajne chystá vysloviť meno kandidáta, ktorého odporúča 6. mája voliť.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1t07PnTeV

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Extremna lavica a extremna pravica maju nemalo spolocnych bodov. Ved ani Le Penova predsa nechce kontrolu inflacie, uvolnit pracovne zakony, uvolnit zakony pre firmy - prave naopak, presne ako lavica. Obidva tabory sa snazia "chranit" Francuzsko pred hrozbami zo zahranicia a podobnym blabla... nemaju radi nadnarodne koncerny, banky a financie, Izrael a zidov. Lavica moslimov a arabov nijak prilis nemiluje a ani nema dovod. Obidve skupiny su kriticke voci pozicii Nemecka, aj voci pristahovalcom a lacnej pracovnej sile, ktora berie zamestnanie "pravym francuzom". Rozdiely su casto len kozmeticke - ale kedze ide hlavne o znacku, tak nie je velka sanca, aby si navzajom teraz preberali hlasy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov