Skočiť na obsah

Sniper

Odporúčané príspevky

Alebo ešte taká nejaká štúdia, ktorá by koreň tohto stavu našla v dobách, kedy ľudstvo stratilo pojem o tom, že príroda ako celok (vrátane ľudstva) je živá bytosť, ktorá má svoje životné predpoklady a požiadavky - čiže v dobách, kedy materializmus získal "navrch". 

:)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

obe bude pravdivé, okrem toho aj reakcie samotnej Zeme.
a nie, nestačí vrátiť sa pred dobu priemyselnej revolúcie, Zem je poškodená už hodne, ale pomaly 8 miliárd ľudí treba nakŕmiť, uživiť, a to Zem cíti každú minútu.

a nie, že globálne oteplovanie sa nedeje, sú mi ukradnuté mudrovania pánov kdejakých vedátorov.
deje sa, stačil na to jeden dlhší ľudský život, a kto vidí a cíti a vníma, vie.
bez mudrovaní a štatistík.

je toho tak veľa, a strašne veľa je popísané aj v tejto téme... a vedia hlavne poľnohospodári, ktorí celý život pracujú s klímou. od toho závisí ich práca, a mnohí sledujú kdečo okolo klímy, to nie sú len traktoristi.

už desaťročia sa sťahujú endemity, vieme to, nie že nie. menia sa ročné obdobia, vieme to.
mimochodom to neustále bazírovanie na CO2... ok, ale zmena klímy nie je len o CO2, je to komplex spústy kdečoho.

 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Človek je produktom evolučneho vývoja. Evolúcia nie je nejaký sofistikovaný proces, ktorý má plán a cieľ. Evolúcia, ktorá „vytvorila“ tak inteligentného tvora, akým je človek, je paradoxne „slepá“. A nazvať ju „slepou“ je ešte eufemizmus, lebo evolúcia si na rozdiel od nás neuvedomuje ani sama seba. Boli sme „splodení“ slepím a bezcieľnym procesom, ktorý sa nestará o budúcnosť druhov a teda ani o našu. Sme na to sami a naša budúcnosť záleží od na nás. Práve vďaka evolučným zákonom sme získali schopnosti, ktoré nám doposiaľ  umožňovali využívať všetko dostupné bohatstvo na zemi pre vlastný prospech. A dnes sme tieto schopnosti doviedli do takej dokonalosti, že ohrozujeme životné prostredie takmer všetkých živočíšnych druhov a samých seba. Pri dnešnej populácii by sme sa už nemohli vrátiť v čase späť, ani o 50 rokov, bez katastrofálnych následkov. (čo znamená v evolúcii 50 rokov) S nárastom populácie, túžiacej po blahobyte, sme odsúdení stále viac intenzifikovať technologické procesy, poľnohospodárstvo, využitie surovín, energie. Zaberať posledné zostávajúce nedotknuté biotopy, na ktorých závisí existencia iných druhov. Ale na túto našu schopnosť sme doposiaľ, ako ľudstvo, boli hrdí. Budovateľské heslo „Poručíme větru, dešti“ vystihuje našu podstatu. Táto planéta patrí druhu homo sapiens a nie sme ochotní sa s ňou s nikým deliť. Nečudujem sa, že sa nedávno práve Putin, Trump, Zeman a im podobní vyjadrili, že za globálnym rastom teploty nie je antropogénny faktor. Pre nich neexistuje iné východisko a pre ostatných už asi tiež nie. Napadá ma výrok z evanjelia: „Nechajte ich! Sú to slepí vodcovia slepých. Ak však slepý vedie slepého, obaja padnú do jamy.“

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono - zaujímavý príspevok :)

 

Nevedomá evolúcia stvoriia rod egoistických ľudských bytostí, ktoré likvidujú svoje vlastné okolie až kým na to sami vykapú :) To mi pripomína vysychajúce stromy, plné imela - a imelo so smrťou stromov následne vyschne tiež :)

 

Neexistuje dobro, neexistuje zlo, existuje iba evolúcia. A že si nejaké ľudstvo myslí, že niečo je katastrofa, je to pre evolúciu bezpredmetné. Evolúcia je večná. 

 

Ľudia, neplačte nad ľudskými katastrofami, nie ste vo vesmíre nijako dôležití  :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

smiley,  stale cakam na odkaz kde su popsane chyby modelov.  V linkoch na sme mas uvedene ze model s 80 rokov spravne predpovedal co sa stane po vybuchu sopky,  co je potvrdenim minimalne toho ze nejde o pavedu.  Mas tam link na skupinu ktora sa venuje dopadom, ale ani si ho neotvoril.  Ja nie som klimatolog a priznavam to, ale aspon sem nedavam nezmysly ( ako ze skody su vypocitane z narastu poistnzch udalosti ).  Ale prosim, kedze ta v skutocnosti nezaujima nazor klimatologov ale len clanky ktore to kritizuju  tak si umyselne pestujes vyberovu chybu.   Ok, ale to potom s kritickym myslenim nema nic spolocne.

A analogie ako RKC ci tancovanie vil  to inak naznacuju jasne. 


Tono,  to je tvoj obvykly skepticky pohlad.  Ale nie je take jednoduche,

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono

ty si zaujímavý človek, na jednej strane vidíš evolúciu a dôkazy v prospech nej, na druhej strane by si mal rád zmysel daný stvoriteľom. Chápem, že tvoj skepticizmus je skôr to, že si tajne želáš, aby sa nenaplnilo zlé scenário. realita je tá, že 99% ľudí si stále myslí, že z kaše sa nejak dostanú zázrakom, veria tomu. Pocit viery je slastný, no nikdy ich nepresvedčíš, že viera nepostačuje.

Ja myslím, že to nie je také hrozné s ludmi, no civilizácia bude raz preriedená, tomu sa zabrániť nedá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol

 

Napísal som 

 

Boli sme „splodení“ slepím a bezcieľnym procesom... 

 

To je výsledok úvahy, s ktorou sa ale sám nedokážem stotožniť. Ak sa dieťa dozvie, že je výsledkom "nechceného" tehotenstva, alebo ho matka odložila, je to pre dieťa trauma. Ak sme ale produktom procesu evolúcie, ktorý nemá ani schopnosť vlastnej sebareflaxie, sme na tom ešte horšie. Možno aj preto mnohí inklinujú k viere o stvoriteľovi.

 

Ak chcem byť k sebe úprimný, nenachádzam žiadny dôkaz, ktorý by dával našej existencii zmysel. V našom živote sme evolučnými pudmi determinovaný plodiť potomstvo, ktoré dá život novej generácii, aby ho táto mohla prežiť, rovnako nezmyselne, ako my... Je to od evolúcie výsmech, ak by sme ju personifikovali. Samozrejme ak za zmysel existencie nepovažujeme iba uspokojovanie materiálnych potrieb. Celý ten "slepí" evolučný proces, ktorý bol iba hračkou náhod, nakoniec paradoxne "vyprodukoval" tvora, ktorý bol schopný pochopiť, že sama evolúcia s ním vlastne nemala žiadny zámer, cieľ ani zmysel. A tak sa vo vesmíre objavil tvor, ktorý sa s tým poznaním najlepšie vyrovnáva tak, že si chce aspoň užiť ten krátky okamih vlastnej existencie, kým svoju štafetu génov odovzdá potomkom.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Lenže kto myslíš, že to skutočne pochopil? Aj ti, čo sú presvedčení, že za to môže evolúcia od malička boli nejak priamo alebo nepriamo vedení k viere a iracionalite, v systém prešpekulovaných bludov, ktoré mali za ciel zjednotiť ľudstvo, či im prinášať emočný stimul. Nakoniec sa ludia vidia ako nejaké tvory, ktoré majú dušu, ničo jedinečné a teda istým spôsobom cennejšie ako zvieratá napr.  ďalší systém bludov atď.

 

My sme sebareflexia evolúcie a jej produkt, nie len ľudia samozrejme. JA sa napr. už nedokážem stotožniť s tým, že sme výsledkom nejakého pokusu, či cieľa stvoriteľa. Mne to pride dnes úsmevné a nechápem, že som celkom dlhé obdobie v tom fungoval, veril, že je to tak. pritom to nedáva žiaden zmysel, to s čím sa stotožňuješ, aj keď si myslím, že už si z toho vytriezvel.. alebo triezvieš.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Celkom nechápem, z čoho si "vytriezvel". Podľa mňa zostáva základnou otázkou starý problém, čo bolo skôr. Buď je evolúcia nástrojom nejakej idei, alebo je idea nadstavbou evolučného procesu. Ak platí to druhé, potom dôkazom nemôže byť to, že my sami sme dôkazom fungovania evolúčnych zákonov. To je rekurzia, podobne, ako antropologický princíp. Dôkazom by bolo, že pri počiatočných podmienkach, ktoré sú náhodné a predstavujú nekonečný počet možností, bude realizovaný iba ten proces, ktorý vedie k zložitejším formám existencie. V anorganickej hmote je to potenciál 4 základných interakcií. Lenže tie by nevytvorili vesmír, bez správne nastavených konštánt. Z nekonečného množstva možností je naša existencia dôkazom, že sa realizovali iba tie počiatočné podmienky, ktoré umožnili našu existenciu. V evolúcii existujú aj "slepé uličky" vývoja. Ale Veľký tresk nemal nárok na "reparát". Filozoficky sa tento problém rieši tak, že Vesmír existuje preto, že z nekonečných možností pri jeho vzniku sa realizovali iba tie "správne", lebo pre tie "nesprávne" by nebolo svedkov. Čiže znova antropologický princíp.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dnes rano som v rozhlase zachytil prevratnu spravu....my nezacharnujeme planetu,pretoze ta tu zostane, ale my zachranujeme ludstvo....odpovedali na otazku moderatora nejake prebornicky a teda samozrejme dalsie odbornicky, v poradi neviem kolkate, na toto klimaratovanie....da sa to od seba oddelit?...myslim nezachranenie planety a zachranenie ludstva...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A co ty ako správny troll si nepochopil? Pojem planéta by si hádam chápať mohol, či más pocit, že obyvatelia povrchu zničia (rozpolia) planétu? Takže planéta ostane aj keď tu strelí meteoroid. Zachraňujeme život na planéte, teda mali by sme ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dalsi klimaodbornik?....mal by si si ale uvedomit, ze ked chces zachranit ludstvo na planete Zem, tak to nedokazes bez devastovania planety Zem, petoze nikto nedokaze urcit, co treba "revitalizovat", aby sa dali veci do rovnovahy....alebo ty to dokazes?....a mozes aj ty trollovat dalej a hrat sa tu na zachrancu organickej casti planety Zem.... :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

....da sa to od seba oddelit?...myslim nezachranenie planety a zachranenie ludstva...

 

To záleží od toho, čo si kto predstvuje pod slovom "planéta". Ak si niekto vie predstaviť planétu zem aj ako pustý šuter, lietajúci vesmírom, tak áno, dá sa to oddeliť :)

 

https://static5.depositphotos.com/1018414/399/i/950/depositphotos_3990049-stock-photo-dead-planet-earth.jpg

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

da sa to od seba oddelit?...myslim nezachranenie planety a zachranenie ludstva...

 

Samozrejme, planéta Zem tu môže byť aj bez nás. Ak by na nej dnes vyhynul všetok život, ďalších 5 miliárd rokov tu ešte budú stabilné podmienky, pre vznik nového života. Zo svojho antropocentrického pohľadu nechápeme, že ľudstvo sa nedá zachrániť na úkor ostatného života. Ja by som to poopravil. Ľudstvo sa nedá zachrániť, ak bude myslieť iba na seba. Nedávno sme boli iba súčasťou života, teraz ako dominantný druh sme schopní prežiť iba na úkor biodiverzity. Väčšinu planéty sme premenili na poľnohospodársku pôdu, osadenú monokultúrnymi plodinami. Ničením biotopov, insekticídmi, pesticídmi a priemyselným hnojením, odsudzujeme mnoho druhov k zániku. A zánik druhu je ukončenie jeho evolučného vývoja, ktorý trval milióny rokov. Obytné a priemyselné aglomerácie, ktoré sú vidieť už z vesmíru, považujeme za symbol nášho úspechu. Často čítam kritiku takýchto úvah, „či sa teda máme vrátiť na stromy, alebo do jaskýn“. Lenže my sa už nemôžeme vrátiť ani o pár rokov dozadu. Sme „odsúdený“ stále rýchlejším tempom pokračovať v tom, čo robíme teraz. A tak sa nečudujem, že nie sme schopní reagovať na klimatické zmeny, ktoré sú následkom naších aktivít. Z rozbehnutého vlaku sa už nedá vystúpiť. Môžeme ich spochybňovať, alebo na ne poukazovať. To však na výsledku veľa nezmení. Zmeniť by sme sa museli my sami, lenže evolúcia nás formovala milióny rokov a za 100 rokov sa naše ego nezmení, ani keby sme si to veľmi vrúcne želali.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mas tam link na skupinu ktora sa venuje dopadom, ale ani si ho neotvoril.

Klames, link https://www.ipcc.ch/working-group/wg2/ som otvoril. Keby si ho otvoril a cital aj ty, tak by si zistil, ze ich hlavny argument extremalizacie pocasia boli (a mozno stale su)  naozaj poistne udalosti - nic lepsie nemali/nemaju.

 

Ako si to teda predstavujes?

Precitam si tie stovky stranok zo vsetkych reportov (lebo ty si nespecifikoval ziadne konkretny) a co?

Co konkretne tam mam najst?

Vsak ani ty sam netusis, co konkretne sa tam tvrdi, len dufas, ze to bude v sulade s tvojim vierovyznanim (a mozno, ze na nho aj ja prekonvertujem)

Ak nechces argumentovat ako fatatik, musis aspon konkretne uviest co sa tam tvrdi (a kde) a co je tam podla teba vedecky preukazane.

 

Nemozes sem len tak tresnut link a zahulakat "the truth is somewhere inside".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sme „odsúdený“ stále rýchlejším tempom pokračovať v tom, čo robíme teraz. A tak sa nečudujem, že nie sme schopní reagovať na klimatické zmeny, ktoré sú následkom naších aktivít. Z rozbehnutého vlaku sa už nedá vystúpiť. Môžeme ich spochybňovať, alebo na ne poukazovať. To však na výsledku veľa nezmení. Zmeniť by sme sa museli my sami, lenže evolúcia nás formovala milióny rokov a za 100 rokov sa naše ego nezmení, ani keby sme si to veľmi vrúcne želali.

čo konkrétne máš na mysli rýchlejším tempom? Rast populácie, či čo? My sme schopní reagovať na klimatické zmeny, len to stojí energiu a riešenia, v tom je ten problém, všetci sa potajme boja, že sa im radikálne zníži ich životná úroveň. Veď doposiaľ bolo ničenie "zadarmo"

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 Sme „odsúdení“ stále rýchlejším tempom pokračovať v tom, čo robíme teraz. 

 

Nie, s týmto nemôžem súhlasiť. Nikto nás do toho netlačí. Nikto nás neodsúdil.

Sme to my sami, teda "to bláznivé z nás", že sa do tej rýchlosti tlačíme - ako ten povestný motýľ, čo sa vrhá do plameňa, aby v ňom zahynul. Sme iba hlúpi.

 

 

 

 lenže evolúcia nás formovala milióny rokov a za 100 rokov sa naše ego nezmení

 

Možno by stačila mocná aliancia múdrych ľudí, ktorá by zaviedla tvrdú diktatúru správneho správania sa. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viem, že sa tu často odvolávam na evolúciu. Lenže globálne správanie ľudstva nie je formované múdrymi jedincami, ani náboženským presvedčením, vedou a už vôbec nie morálkou alebo etikou. V posledných dňoch som v lese počúval motorovú pílu. Včera som "odhalil" vinníka. Myslel som, že je to nejaký bezdomovec, ktorý sa potrebuje zohriať. Na moje prekvapenie to bol asi 40 ročný zdravý muž, ktorý neďaleko býval v luxusom dome, pred ktorým stálo SUV a druhé auto pre manželku. To je naša evolučná podstata, využiť príležitosť. Navyše ho pri krádeži evolúcia "odmenila" endorfínom. Ak sa zajtra pozrie zo svojho domu na les, chýbajúci strom mu pripomenie, že bol evolučne úspešný. Veď ho mohol predbehnúť niekto iní. Vôbec som na jeho čin nereagoval, lebo na Slovensku sa ťaží v iných rozmeroch a všetko je legálne. Tak prečo toho "chudáka" napomínať. Ak by sme chceli zachrániť planétu, museli by sme konať zodpovedne, aj keď nás pritom nikto nevidí. Ale čo by potom motivovalo ľudí, politicky sa angažovať. Navyše, keď majú podporu voličov a všetko sa robí legálne. Cirkev, ktorá sa inscenuje do role morálneho atribúta prenajala lesy Topolčianskej firme, ktorá "náhodou" zabezpečuje drevoštiepku pre environmentálne dotované firmy... 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved práve pre ľudský charakter to skutočne problém je. Ako civilizácia nemáme žiadne skúsenosti s tým, že sme začali meniť aj planétu. To je nové. Staré je to, že napr. Mayovia sa vyhladili presne pre ten istý dôvod, nedokázali sa adaptovať na rýchlu zmenu. v tom máš teda pravdu, že to bude zložité pre ľudí, ak sa bude ďalej drasticky otepľovať.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

roboplol

 

Ale kde začať s environmentálnou osvetou? Chudobní kradnú z núdze a bohatí preto, že si to legislatívne, alebo politicky obhája. Prečo sú dnes vojenské konflikty? Lebo sa stále správame v duchu našej evolučnej podstaty. Ak s tým skončíme, poprieme tým vlastnú evolučnú podstatu a môžeme sa začať venovať globálnym enviromentálnym problémom. A potom vycikať a spať... 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tono,

to je jedno ja neverím, že to ako civilizácia zvládneme, proste vidíš aj tu na fóre, po celom svete je to rovnaké. Popierať, zatĺkat, dehonestovat, ignorovat. Tak začni s tým niečo robit... Jedine, čo pomôže, že nejaká celosvetová autorita zasiahne, či to pomôže, možno ako veľmi netuším.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Evolúcia disponovala spätnou väzbou, ktorá vždy zdecimovala premožení druh a tým sa zachovala biodiverzita. Lenže tento slepý a neuvedomelý proces vytvoril druh, ktorý je svojou inteligenciou schopný eliminovať tieto spätné väzby. Z antropocentrického princípu je strata biodiverzity na tejto planéte nutnou daňou za úspešné prežitie nášho druhu. Načo bol na tejto planéte pred 100 miliónmi rokov život, biodiverzita, keď ju okrem boha nikto nemohol oceniť? V minulosti planéty došlo k hromadnému vymieraniu až na hranicu zachovania elementárnej  formy života, ale toto vymieranie nemalo z antropocentrického princípu svedkov. Akú hodnotu má život a biodiverzita na tejto planéte, ak nemá žiadnych svedkov, ani nás a ani boha? Takže, ak neexistuje boh, iba my máme právo definovať tieto hodnoty a podľa toho sa aj správame. Zatiaľ bohužiaľ egoisticky.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov