Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Fiodor Michajlovič Dostojevskij - Dvojník

Dielo F. M. Dostojevského je nepochybne úprimným výrazom citlivej osobnosti, ktorá musela všetko prežiť a pretrpieť, než bola schopná to vysloviť. Ale Dostojevskij nehovoril len za seba. Jeho ústami nariekali, živorili a milovali nielen milióny ruských ľudí, ale aj milióny čitateľov na celom svete. Drásaná rozpormi sveta vôkol seba i v sebe, často nechápajúco čo ide, prenasledovaná časom, v ktorom „nebolo väčšieho zločinu, než byť bez peňazí a včas nezaplatiť“, osobnosť vychádzala z tejto nemilosrdnej dielne doby väčšinou pokrytá ranami, vnútorne krvácajúca a zdeformovaná. A keď sa v jej pekelnom vnútre vzpriečila, bola bez milosti rozdrvená. Tak bola poznamenaná dobou aj geniálna osobnosť Dostojevského a odtiaľ vyviera jej vnútorná rozpoltenosť a duševná nalomenosť. Kniha vychádza v brilantnom preklade slávneho slovenského rusistu Jána Ferenčíka.

Zverejnené

mňa ten Obchodník so smrťou moc nezaujal take nemastné neslané, po prečítaí som mal pocit že ho vydali iba preto ze to je Laurie, humor celkovo slabý aj ked boli svetle vynimky ale slabota.

ja práve čítam toho obchodníka, som v polke knihy, ale nejak ma to stále nevie chytiť, dialógy zvláštne, celkovo tie vety nejak bez ducha, príbeh ma nezaujal, keby mám silnejší pud sebazáchovy, tak to asi ani nedočítam. neviem, som čakala od toho viac, lebo som počula celkom dobré ohlasy na to, ale podľa mňa zatiaľ nič moc

Ja som toho Laurieho čítala už dávnejšie a páčilo sa mi to. Síce žiadne "veľké" čítanie ale ako taká oddychovka super a tiež som sa pri tom aj dosť nasmiala :lol:

Ja momentálne:

Mark Alpert - Teória konca

Univerzitného profesora Davida Swifta privolajú do nemocnice. Chce s ním súrne hovoriť jeho niekdajší učiteľ – profesor fyziky, ktorého v noci ktosi brutálne napadol. Profesor na smrteľnej posteli nadiktuje Davidovi zdanlivo náhodnú sekvenciu čísel, ktorá by však mohla byť kľúčom k Einsteinovmu poslednému tajomstvu. Je ním Einheitliche Feldtheorie alebo teória všetkého, Einsteinova zjednotená teória. Ide o súbor rovníc, ktoré by dokázali popísať všetky prírodné sily. Táto teória by mohla úplne zmeniť naše vnímanie vesmíru. Einstein ju však nikdy neobjavil. Alebo áno? Po príchode do nemocnice Davida zatkne FBI a agenti ho odvlečú na vypočúvanie. Na scéne sa objaví ruský legionár v službách tajomného klienta, ktorý sa nezastaví sa pred ničím. Aj on sa snaží zistiť, kde je Einsteinova dlho ukrývaná teória. Čriepky zjednotene j teórie treba najprv nájsť a potom poskladať. Komu sa to podarí ako prvému?

Podľa Einsteinovej rovnice E=mc ² ľudia zostrojili atómovú bombu. Čo by sme asi dokázali urobiť s kľúčom k stvoreniu sveta?

V príbehu sa umne preplieta fyzika s históriou, politikou a príbehom lásky. Všetko sa odohráva rýchlo, autor drží čitateľa v napätí a núti ho obracať stránky jednu z druhou, aby sa konečne dozvedel, ako sa to skončí.

Myšlienka ja veľmi dobrá ale dala by som to skôr napísať Brownovi... on by z toho aspoň spravil knihu na úrovni, lebo toto je hrozne amatérsky napísané... a ešte ten slovenský preklad: "latinskoameričan" to zabil :)

Zverejnené

Mark Frost - Šest Mesiášů

Volné pokračování románu Seznam sedmi od spoluautora seriálu Městečko Twin Peaks: ztratilo se několik vzácných knih, které tvoří základ věroučných a filozofických systémů . Pátrání po nich svádí do Spojených států k podivnému templu zla roztodivnou společnost, která reprezentuje kultury celého světa: nechybí v ní ani hrdinové předchozího dílu. Arthur Conan Doyle jako již proslulý autor odjíždí do Ameriky na umělecké turné.

Z obdobia viktoriánskeho anglicka

Zverejnené

Martin...spozornela som pri mene spoluautora mestecka Twin Peaks,mno to si isto vyhladam :lol:

Ja som sa vrhla na knihu od Paula Coelha - Carodejnica z Portobella

Obrázok

O titule

Athena je adoptívna dcéra libanonských emigrantov, ktorých z Bejrútu vyhnala vojna. V Londýne sa počas univerzitných štúdií zoznámi s mužom, s ktorým privedú na svet dieťa. Vzťah však nemá dlhú životnosť. Athena sa zamestná v banke, kde tajomným a veľmi nekonvenčným spôsobom neuveriteľne zlepší výkonnosť celej pobočky, neskôr sa stane úspešnou predavačkou pozemkov na Strednom východe. Neustále však myslí na svoju biologickú matku, ktorá ju po narodení opustila, preto sa rozhodne vydať do Transylvánie, aby ju vyhľadala. Athena počas svojho putovania dospeje k poznaniu, ktoré naveky zmení nielen jej život, ale aj životy ostatných ľudí v jej okolí. Príbeh mladej "čarodejnice z Portobella" nám vyrozprávajú práve osoby, ktoré okolo nej žili. Podávajú nám obraz súčasnej spoločnosti, kde konformizmus a strach byť iným neraz určujú naše životné smerovanie.

zdroj : Ikar

• Pridať bod 1
Zverejnené

Jerome David Salinger - Franny a Zooey

Krehký príbeh autora svetoznámeho románu Kto chytá v žite, všedné i sviatočné nálady dvoch ľudí v stretnutí so svetom láskavým i drsným.

Zverejnené

Truman Capote - Snídaně u Tiffanyho

Slavná povídka Capoteho z roku 1958 o mladé, smrti zaslíbené manhattanské prostitutce a naplno vychutnaných slastech života.

Zverejnené

Obrázok

Poviedkových knižka svetoznámeho autora, ktorá dodnes očarúva ľudí svojou jednoduchou prirodzenou krásou a výnimočným talentom objavovať nový pohľad na veci dávno známe a zdanlivo jednoduché.

Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť o tom, ako žiť, čo robiť a akým byť, som sa naučil v materskej škole.

Tam som sa naučil:

- So všetkým sa podeľ

- Hraj fér

- Nebi ľudí

- Vráť veci tam, kde si ich našiel

- Upratuj po sebe

- Neber si nič, čo ti nepatrí

- Ak niekomu ublížiš, povedz prepáč

- Umývaj si ruky pred jedlom

- Splac huj

- Teplé koláčiky a studené mlieko ti urobia dobre

- Ži vyrovnaný život - trochu sa uč a premýšľaj, trochu kresli a maľuj, trochu spievaj a tancuj, hraj sa a pracuj

- Každý deň popoludní si zdriemni

- Keď vyrazíš do sveta, dávaj si pozor na dopravu, chyť niekoho za ruku a drž sa vždy s ostatnými pohromade

- Nikdy neprestaň žasnúť

Zverejnené

Gabriel García Márquez - Sto rokov samoty

Magický príbeh o zrode, rozkvete a zániku mestečka, o živote, láskach a túžbach jej obyvateľov. Popri všedných udalostiach tu ožívajú fantastické príbehy, dávne mýty a legendy.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Aika, potom daj prosím vedieť ako sa ti páčilo Cien anos de soledad (100 rokov samoty), lebo pomaly si vyberám čo na vianoce by som chcel (veď akože napísať Ježiškovi), a rozmýšľam nad tým. Tak ešte keby som mal odporúčanie, že to fakt stojí zato tak by to bolo super :lol: ďakujem

Zverejnené

Tak po Marquezovej Láske v čase cholery ma včera chytil Orhan Pamuk a jeho Nový život, síce zatiaľ som len v úvode, ale už teraz môžem povedať, že ide o skvelú knižku. Prvých pár strán opisu "pôsobenia Knihy" určite zakomponujem aj do diplomovky, do kapitoly o imerzii a interaktivite. Vlastne som taký presný opis čitateľskej vášne a ponoru do knihy ešte nikde nečítala, čo si spomínam. Podobné stavy o akých hovorí Pamuk v mene hlavnej postavy zažívam pomerne často, celkom presne si spomínam na obdobie počas Záhiru.

No a ako by už Nový život sám o sebe nebol výnimočný, veľké plus ešte pridávam za zasadenie deja do Istanbulu (aspoň pokiaľ som došla ja). Vždy ma zahreje pri srdci, keď sa spomína námestie Taksim, pospomínam ako to tam vyzerá a teším sa na návrat naspäť. :lol:

Ukážka (úplný začiatok, nič neprezrádzam):

Jedného dňa som sa začítal do Knihy a celý môj život sa zmenil. Kniha na mňa zapôsobila hneď od prvých stránok takou silou, že som mal dojem, akoby sa moje telo odpútalo od stoličky a od stola, za ktorým som sedel, a vzďaľovalo sa od nich. Na druhej strane som však bol celou svojou bytosťou, všetkým pripútaný k stoličke a stolu viac ako inokedy. Pôsobenie Knihy sa premietlo nielen do mojej duše, ale do celej mojej bytosti. Bolo také silné akoby zo stránok Knihy položenej predo mnou vyžarovalo na moju tvár svetlo. Svetlo, ktoré v jednej a tej istej chvíli celú moju myseľ zatemňovalo a zároveň ju naplno rozjasňovalo. Myslel som na to, že účinkom toho svetla sa pretvorím, cítil som, že ma zvedie z cesty. V tom svetle som tušil tiene života, ktorý neskôr spoznám, s ktorým sa stotožním. Sedel som pri stole, obracal strany a čítal nové slová a zároveň čiastočkou mojej mysle som vnímal zmenu celého môjho života, ktorá práve nastávala.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Des. od Fulghuma som zhltla uz vsetky knihy ,ale tuto,co si uviedla ty,tu mam najradsej :lol:

Ja som sa dnes zahryzla do knihy Mužské interiéry (Maxim E. Matkin)

Obrázok

Prečo majú muži milenky? A prečo sa tie milenky dokážu zamilovať? Koľko vydržia manželky a kedy začnú bojovať? Môže existovať láska bez sexu? Ako dlho to bolí, keď stratíme milovaného človeka? Ktorá láska je vlastne najcennejšia? A má zmysel veriť na happyendy?

Mužské interiéry rozprávajú príbeh, v ktorom nejde len o ženské exteriéry, ale aj o svet dospelých, v ktorom sa muži a ženy občas správajú ako deti.

Zverejnené

Des. od Fulghuma som zhltla uz vsetky knihy ,ale tuto,co si uviedla ty,tu mam najradsej :lol:

Ja som síce čítala len túto jednu ale musím s tebou súhlasiť, že je skvelý autor. Každý ten krátky príbeh má niečo do seba a po prečítaní donúti človeka pozerať sa na svet iným spôsobom :)

Určite si od neho ešte niečo zoženiem :)

Zverejnené

Des. kazdy ten pribeh som si predstavovala,to,aky bol tvrdohlavy,pribehy pisane s lahkostou,skvele citanie,asi zase siahnem po tej knihe.:lol:

Zverejnené

Henryk Sienkiewicz - Quo Vadis

Historický román významného polského prozaika, v němž na pozadí Neronova a Petroniova Říma vylíčil podstatu moci, kterou člověku dává mravní čistota a láska. Bohatství a pompézní sofistikovanost Říma se postarala o věčnou slávu svých obětí. Nejen Petr i Pavel vykoupili Ježíšovo učení, i nekonečné zástupy umučených prvotních křesťanů se staly nesmazatelným poselstvím víry, že je to láska, která vítězí.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Mno na posedenie som zhltla Muzske interiery a teraz citam Babiku od J. Fieldingovej :lol: ale nejak ma nebavi,asi to bude zase jeden z tych komercakov,co nejak silne nemusim.

Pravnicke prostredie ,2x rozvedena pravnicka ,to bude isto nieco sladke

Zverejnené

Aika, potom daj prosím vedieť ako sa ti páčilo Cien anos de soledad (100 rokov samoty), lebo pomaly si vyberám čo na vianoce by som chcel (veď akože napísať Ježiškovi), a rozmýšľam nad tým. Tak ešte keby som mal odporúčanie, že to fakt stojí zato tak by to bolo super :lol: ďakujem

nooo..nebolo to zlé, ale nie je to môj štýl

miestami ma to strašne nudilo, niektoré pasáže som čítala viackrát a aj tak som stále nevedela o čom to je... niektoré časti zas mali spád, a tie ma bavili

za prečítanie to stojí, ale že by som mala chuť čítať to druhýkrát, to nemôžem povedať... zvláštna kniha

Zverejnené

Guillaume Musso - Budeš tam?

Aspoň raz v živote si každý z nás položil otázku: keby som sa mohol vrátiť späť v čase, čo by som vo svojom živote zmenil? Čo by som urobil inak, akým trápeniam a výčitkám svedomia by som sa pokúsil vyhnúť?

Tridsaťročný lekár Elliott zbadá na sanfranciskom letisku staršieho muža oblečeného v modrej pyžame. Pripomína mu jeho otca, ktorý zomrel pred tridsiatimi rokmi. Tento muž mu obráti život naruby. Po užití piluliek, ktoré mu dal z vďačnosti starý Kambodžan, Elliot znovu nahliadne do tváre minulosti. Musí sa rozhodnúť: alebo sa rozíde so ženou svojho života, s veterinárkou Ilenou, alebo nebude žiť jeho dcéra Angie. Nech sa rozhodne akokoľvek, jednu z milovaných žien navždy stratí.

Zverejnené

Zoltan Geza Horvath - Pan profesor, kde mate dceru?

Na klinike profesora Germaniho v Rime uz dlhy cas robia pokusy s transplantovanim vedomia na zvieratach. Co keby sa tato metoda uplatnila aj na ludoch - prenesenim skusenosti zanikajuceho jedinca na mladsiu generaciu by sa zachoval intelektualny potencial vynikajucich osobnosti. Ale neviedlo by to aj k mnohym komplikaciam a nestastiam v rukach nezodpovednych jedincov?

V takychto pochybnostiach sa zmieta profesor Germani, ked jedneho dna jeho vlastna dcera utrpi smrtelne nebezpecny uraz pri autohavarii. Zufaly otec sa rozhodne. Chce si dceru zachovat, transplantuje jej vedomie do inej zeny.

V tom momente sa dej zauzluje. Jemna profesorova dcera sa stava nevdojak pricinou lubostnych i osobnych tragedii, otvara sa pred nou prepadlisko podsvetia, stava sa predmetov zaujmu lupicov, gangstrov, ...

autor nas nuti zamyslat sa nad otazkou, co vsetko sa moze stat, ked sa vedecke objavy dostanu do nepatricnych ruk

takyto skvost som objavila u nas doma v kniznici, nechapem, ze som sa k nemu prepracovala az teraz :lol:

zatial som len na zaciatku knihy, ale cita sa to velmi dobre

Zverejnené

Jean-Paul Sartre - Cesty k slobode

Les Chemins de la Liberté, nedokončená románová tetralógia. Základným motívom je ľudská sloboda, dej sa odohráva v rokoch 1938 – 1940. Hlavným hrdinom je profesor filozofie Mathieu Delarue, ktorý nemá rodinné záväzky, ale ani nie je ochotný sa angažovať, nechce sa vzdať slobody. Nesúhlasí s fašizmom, ale ani nechce s francúzskymi komunistami proti nim bojovať. Hľadá zmysel vlastnej existencie. Tento veľmi pasívny a nerozhodný intelektuál, sa v treťom diele zo zúfalstva odhodlá k činu a rozhodol sa vziať zbraň a strieľať na nemeckých vojakov, čo je len výrazom protestu proti všetkému, najmä proti dovtedajšej existencii. Autor tu vyjadruje postoj, že tento človek žil, aby zomrel.

Zverejnené

Tak sa pomaly pustam do knihy od Paula Coelho - Veronika sa rozhodla zomriet

Zdá sa, že Veronika má všetko, čo si môže mladé dievča želať. Chodí na večierky, stretáva sa s atraktívnymi mladými mužmi, a predsa nie je šťastná. Niečo jej chýba. A tak sa jedno ráno Veronika rozhodne zomrieť.

Po neúspešnom pokuse o samovraždu sa ocitá v luxusnom sanatóriu pre duševne chorých a za niekoľko vypätých dní, ktoré jej lekári dávajú do konca života, s prekvapením v sebe objavuje nepoznané city: nenávisť, strach, zvedavosť, lásku - aj sexuálnu túžbu. Nové zážitky ju napokon privedú k poznaniu, že každú sekunda jej života je voľbou medzi životom a smrťou.

Veronikin príbeh je o tých, ktorí nezodpovedajú predstavám o normálnych ľuďoch. Je o šialenstve, ľudskej zraniteľnosti a ľudských predsudkoch.

Veľmi mi ten pribeh nieco pripomina

• Pridať bod 2
Zverejnené

hm,witch, ta kniha vyzera dobre...daj potom vediet, ci naozaj aj taka je.

By som sa na nu aj ja pozrela asi...

Zverejnené

Veronika sa rozhodla zomrieť je skvelá kniha! Odporúčam, určite ťa zaujme Lolisha :lol:

Podľa mňa Coelhova druhá najlepšia kniha hneď po Alchymistovi...

Zverejnené

Robert Merle - Smrt je mým řemeslem

Světoznámý román Smrt je mým řemeslem je sugestivní zpovědí Rudolfa Langa, který během svého působení v koncentračních táborech dohlížel na smrt nespočtu lidí. Na jedné straně milující otec a manžel se stal pro miliony lidí symbolem zla a smrti - byl to muž, jenž postupně ztratil víru v boha, ale našel novou : v Německo...

Zverejnené

výborný výber, dess

potom sem hoď dojmy

Josef Škvorecký - Zbabělci

Škvoreckého knižní debut, román Zbabělci, způsobil ihned po svém zveřejnění rozruch. Otevřenost, s níž autor vylíčil konec války viděný očima dospívajících "pásků" na malém městě, přinesla svědectví natolik odchylné od oficiálního výkladu, že se román stal současně knihou plamenně zatracovanou i nadšeně vítanou.

Zverejnené

Pavol Rankov - Stalo sa prvého septembra

Prvý román slovenského spisovateľa Pavla Rankova. Historický príbeh z obdobia rokov 1938 až 1968 je príbehom troch kamarátov, bojujúcich o lásku jednej ženy. Ich individuálne osudy sa stanú vratkými člnkami v divokej búrke dejinných udalostí: Mníchov, viedenská arbitráž, druhá svetová vojna, protižidovské zákony, nemecká okupácia a príchod sovietskych vojsk na konci vojny, povojnové vysídľovanie obyvateľstva, komunistický prevrat vo februári 1948, politické procesy päťdesiatych rokov, pokus o reformy a následná sovietska okupácia v auguste 1968. "Stalo sa prvého septembra (alebo inokedy)" je román o láske, pokiaľ ju vyššia moc povolila.

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov