Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

docitala som Pratchett - Zlodej Casu

neviem, napriek tomu, ze tam vystupovala moja oblubena postava Smrt, nejak sa ma to nechytalo.

Zatial asi najmenej zo vsetkych mnou precitanych Pratchettoviek.

teraz davam Vonnegut - Galapagy

je to uz moja druha kniha od neho, prva bola Casotrasenie. Tu som ani nedocitala, tato je lepsia, ale napriek tomu...cakala som nejak viac

dam od neho este sancu Bitunku c. 5 casom a ak to nebude lepsie, asi koncim s Vonnegutom. Nemusi sa ma asi zas vsetko chytat.

Zverejnené

Lolisha

od Vonneguta urcite skus Matka noc, tá ta urcite presvedci o Vonnegutovej kvalite

Zverejnené

Michal Viewegh - Andělé všedního dne

Pro dvaapadesátiletého Karla z pražských Nuslí je úterý 5. září 2006 posledním dnem jeho života, ale to zatím vědí jen andělé... Mladá vdova, učitel autoškoly, sebevrah a čtyři andělé - to jsou možná trochu překvapiví protagonisté nové knihy Michala Viewegha. Nejčtenější současný český spisovatel v ní s obvyklou fabulační a kompoziční bravurou vypráví příběh jediného dne, na jehož konci se tři lidské osudy spojí v jeden. Sám autor novelu charakterizuje jako "svižnou story o lidech, andělích a umírání" či "knížku o nás všech, jejichž čas je vyměřen, a přesto se stále chováme, jako bychom tu měli být věčně".

Zverejnené

po Tolkienovej trilógii nasleduje

Robert Merle - Za sklem

Rok 1968 byl svou revoltou proti mocenským systémům klíčový pro řadu evropských zemí. V bouřích, které na jaře toho roku ovládly politický život ve Francii, poprvé vešla do historie se svými požadavky na uspořádání světa studentská mládež.

Autor Robert Merlev té době učil na nannterské univerzitě, kde všechno začalo, a měl možnost na vlastní oči sledovat nejen bouřlivé dění, ale i jeho účastníky...

V Merlově románu se studenti scházejí a přou v aulách a milují v kolejních postelích, řeší vztahy mezi sebou i vůči profesorům, kteří tu naopak mají možnost dokázat, nakolik je pro ně výchova a výuka životních posláním či pouze příležitostí k bezohledné kariéře.

Zverejnené

a do tretice:

Dexter v temnotách

Dexter Morgan je při své práci na oddělení vražd miamské policie zvyklý vídat zlé činy… zejména proto, že je příležitostně páchá sám. Navenek vede normální život a dodržuje jedno prosté pravidlo: zabíjí jen skutečně zlé lidi. Dexter tak uniká pozornosti, pracuje jako analytik na rozbor krevních stop na oddělení miamské policie a pomáhá své snoubence vychovávat její dvě děti. A pečlivě plánuje další výlet jakožto Dexter Temný mstitel v záři úplňku. Ale pak se vše změní. Dextera přivolají k případu, který zpočátku vypadá jako rutinní záležitost: jen další brutální dvojnásobná vražda na univerzitě. Ale něco není v pořádku. Dexterův Temný společník ucítí něco, co poznává, něco naprosto děsivého, a Společník - původce Dexterovy geniální vražedné mánie - neváhá prchnout a skrýt se.

Zverejnené

Paulo Coelho - Ako rieka, ktorá plynie...

AKO RIEKA, KTORÁ PLYNIE je súbor rozprávaní, úvah a myšlienok, ktorý predstavuje prierez literárnym dielom Paula Coelha a zreteľne odráža široký záber tvorby tohto svetoznámeho brazílskeho autora.

V krátkych textoch z posledných rokov spisovateľ spája svoje zážitky z ciest, vypočuté príbehy a stretnutia s neobyčajnými ľuďmi so zamýšľaním sa nad odvekými problémami človeka. Javí neutíchajúci záujem o všetko, čo sa udeje trebárs aj v najvzdialenejších končinách sveta, čerpá inšpiráciu z múdrosti Východu i z folklóru rôznych národov a zároveň komentuje udalosti súčasnosti.

Zo 103 textov, ktoré priebežne vychádzali v novinách a časopisoch v mnohých krajinách sveta, niektoré poznajú aj slovenskí čitatelia.

Krátke, no prenikavé úvahy zachytávajú drobné, a pritom večné okamihy ľudskej existencie z rôznych uhlov pohľadu.

Kaleidoskop postrehov o ľudskej povahe, literárnej tvorbe, dejinách či bežnom každodennom živote približuje čitateľom autorov spôsob myslenia väčšmi než kedykoľvek predtým a je esenciou filozofie človeka, ktorý pozoruje život rovnako vyrovnane, akoby hľadel na pokojnú hladinu rieky.

Zverejnené

Gina Barkhordar Nahai - Anjel nad Teheránom

V jednu hviezdnu iránsku noc uvidí päťročná Lili svoju matku Roxanu, ako vychádza na balkón, narastú jej krídla, vzlietne a zmizne kdesi na nočnej oblohe. Anjel Roxana zmizne bez akéhokoľvek rozlúčenia, bez jediného slova na vysvetlenie a nezanechá jedinú stopu o svojej ďalšej existencii. Jadrom výpravného a fascinujúceho románu sa stáva pátranie Lili po svojej matke. Príbeh sleduje Roxanu od narodenia, ako dieťa prinášajúce smolu v drsnom židovskom ghette v Teheráne, jej život v bohatom svete iránskej aristokracie, živorenie v tureckých nevestincoch až po nový život v Los Angeles. V hre je Roxanina nádej na šťastie, na útek z okov tradícií starého sveta, nádej na odpustenie za ten najväčší hriech – túžbu.

Zverejnené

Ian McEwan - Betonová zahrada

Příběh o generačním problému, pocitu osamělosti a neuchopitelnosti okolního světa zcela strhujícím způsobem odhaluje syrovost současnosti, kde takové faktory jako rozpad rodiny, nenávist anebo tragédie jsou spíše symbolem stejně jako zahrada zalitá betonem, čímž jako by se mělo stmelit to, co se nenapravitelně jednou rozpadlo.

áno, zas a znova... už som aj zabudla, aký silný dojem tá kniha robí

Zverejnené

terry prattchet - sekac

smrt dostane vypoved a snazi sa zit ako bezny clovek...

takto ma uz dlho nic nechytilo...zboznujem prattchetove pribehy kde vystupuje smrt ako jedna z hlavnych postav :lol:

Zverejnené

nokia, sekac je super

ale cital si od pratchetta zlodeja casu? skus... ja som milovala kazdu pratchettovku, kde bol jednou z hlavnych postav smrt, az kym sa mi nedostala do ruky tato knizka :)

nie ze by bola extremne zla, docitala som ju, ale chytila ma ovela menej nez ostatne, taka dost slaba

phersu

tie galapagy od vonneguta sa dalsim citanim lepsia, uz sa aj smejem nad par statami, ale asi to nebude jeden z mojich oblubenych autorov :lol:

skusim ale teda este Matku noc.

Zverejnené

Koji Suzuki - Smyčka

je to tretie pokracovanie Kruhu, ktory bol aj sfilmovany (2 - Spirala, 3 - Smycka). Pribeh o tom ako svet zachvati novy druh rakoviny, ktory sa neda vyliecit. Je to ovela lepsie ako film :-) aj ked tato cast uz sfilmovana nebola, myslim ze uz 2ka bola o inom ako v knihe :-) V tejto trojke su dost zaujimave rozuzlenia :-)

Zverejnené

zivotopis leonarda da vinci a banasovych idiotov v politike.. :lol:

Zverejnené

Robert Merle - Smrt je mým řemeslem

Světoznámý román Smrt je mým řemeslem je sugestivní zpovědí Rudolfa Langa, který během svého působení v koncentračních táborech dohlížel na smrt nespočtu lidí. Na jedné straně milující otec a manžel se stal pro miliony lidí symbolem zla a smrti - byl to muž, jenž postupně ztratil víru v boha, ale našel novou : v Německo...

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Gabriel García Márquez - Láska v čase cholery

Viac než polstoročie čakal ohrdnutý milenec Florentino Ariza, aby mohol tvrdohlavej Fermine Dazovej vyznať lásku. Jeho chvíľa nadišla, keď milovaná žena konečne ovdovela. Kým sa dávni milenci vydajú na plavbu po rieke Magdalene, autorov pohľad sa obracia do minulosti a rozpráva nám prekrásny príbeh ich lásky...

Zverejnené

Kurt Vonnegut - Galapágy

Rozprávač, duch nebohého Američana, ktorý milión rokov pozorne sledoval osudy ľudského rodu, spomína na „dávne udalosti“ roku 1986, na dávno minulú éru „veľkých mozgov“. Vtedy ľudia využívali svoj intelekt na podvody, na vymýšľanie klamlivých ilúzií a ukrutností. Najväčšiu chybu však urobili, keď vo svojej nedomyslenej chamtivosti dopustili ďalekosiahlu devastáciu prírody. Ľudstvo takmer vyhynulo, no zhodou okolností sa zachovala neveľká ľudská kolónia, izolovaná na súostroví Galapágy. Daň, ktorú ľudstvo muselo zaplatiť za prežitie, bola nesmierne vysoká… Vonnegutove satirické šľahy sú presné, účinné a nemilosrdné. Veď nebezpečenstvo sebazničenia, ohrozujúce ľudstvo, je ešte vždy aktuálne.

Zverejnené

Aikaterine, daj potom vediet, co na Galapagy hovoris :lol:

ja som to citala akurat nedavno

Zverejnené

Janet Fitch - White Oleander (Biely oleander)

Biely oleander je nezabudnuteľný príbeh o Astridinom putovaní po viacerých pestúnskych domoch a jej úsilí nájsť si svoj životný priestor v krutých podmienkach. Každý dom je vesmír sám osebe, kde sa musí človek naučiť nové pravidlá a zákonitosti. S rozhodnosťou a humorom Astrid kráča v ústrety hrozbách osamelosti a chudoby, a musí spoznať na vlastnej koži, čo znamená byť dieťaťom bez matky v tomto ľahostajnom svete.

Obrázok

• Pridať bod 1
Zverejnené

George Orwell - Zvieracia farma

Politicka satira na revoluciu, ktora sa vymkla z ruk. Zvierata sa zbavia nadvlady nenavidenych ludi a zavedu si svoj vlastny rezim, v ktorom si vsetci maju byt rovni. Z nadhernych idealov revolucie sa vsak postupne stava nocna mora. Prasce sa zmocnili koryta, a teda aj vlady, a postupne si zacali prisposobovat zakony. Legendarny slogan : "Vsetky zvierata su si rovne" sa coskoro meni na " Vsetky zvierata su si rovne, ale niektore su si rovnejsie".

vyborna kniha, dobre sa cita, putava a verna skutocnosti, naozaj vydarena satira

nakolko som uz parkrat precitala aj Orwelov 1984, nachadzala som tu jasny autorov rukopis, podobnost opisovania veci v oboch knihach.

ako prasata prepisovali minulost, az si ju skoro nikto nepamatal, ako hlasali, ze sa zvierata maju lepsie a lepsie, citali vyhlasenia a statistiky...

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tomáš Tomašových - Ako ďaleko je do Šanghaja

Dvadsaťročný Tomáš umiera po neúspešnej liečbe závislosti na alkohole a drogách. Zanecháva denník, ktorý si písal počas liečby v psychiatrickom zariadení. Pred čitateľovým zrakom sa z denníka odvíja melodramatický oblúk búrliváckeho i boľavého príbehu mladého života. Príbeh zaznamenaný inteligentnou a umelecky nadanou rukou je plný hlbokého nešťastia, no i nostalgie a túžby po láske a až neskutočne čistom živote v prírode preplnenej najradšej prívetivým zvieratstvom. No zároveň je preniknutý akousi fatálnou neschopnosťou prelomiť pekelné kráže nastrojené alkoholom a drogami napriek úsiliu najbližších príbuzných, priateľky i odborného personálu nemocnice podať mládencovi chápavú ruku. Clivá pieseň toho, kto prehral, si čitateľa získa úprimnosťou i zrelým umeleckým výrazom o to väčšmi, že nejde o nejakú literárnu fikciu, ale o skutočnú udalosť.

Zverejnené

Swainstonová, Steph - Hradební mýty 01.) Rok naší války

Niečo zo série New Weird. Také zmixované Fantasy.

Hugh Laurie: Obchodník se smrtí

Ak vám nič nehovorí meno autora, tak neviem, kde žijete :lol:

Áno správne predstaviteľ Dr. Housa napísal krimi román.

O ironickom posmeškárskom detektívovi. Môžem dať ukážku,

teda ak adminovi nebude vadiť. To viete autorské práva :-)

ALE SLOVENSKÁ VERZIA JE UŽ VYPREDANÁ :-( VEĎ PREČO MÁM

ASI LEN ČESKÚ, ŽE? TU JA SĽÚBENÁ UKÁŽKA:

Dnes ráno videl som muža,

ktorý zomrieť netúžil.

Patrick Shaw-Stewart

Predstavte si, že máte niekomu zlomiť ruku.

Pravú alebo ľavú, na tom nezáleží. Ide o to, že mu ju zlomiť musíte, pretože keď to neurobíte... no, vlastne ani na to nezáleží. Povedzme, že vás nečaká nič dobré, keď to neurobíte.

Takže sa pýtam: zlomíte ju rýchlo – prask, ó, pardon, počkajte, urobíme improvizovanú dlahu – alebo to budete celé naťahovať dobrých osem minút, občas pritlačíte na najslabšom mieste, pokiaľ dotyčný bolesťou celý nezačervenie a nezozelenie a nezahorí a neochladne a vôbec stane sa celkom neznesiteľným?

No áno. Jasné. Správne je – jedine správne je vybaviť to čo najrýchlejšie, ako sa len dá. Zlomíte tú ruku, nalejete mu vodku a budete vzorným občanom. Nič iné neprichádza do úvahy.

Lenže.

Lenže, lenže, lenže.

Čo keď toho človeka na druhom konci tej ruky neznášate? Myslím, naozaj z duše neznášate.

Presne k tomu som sa totiž teraz musel nejako postaviť. Hovorím teraz, ale myslím vtedy, v tú chvíľu, o ktorej píšem. V tú chvíľu, v ten mizerný zlomok sekundy, kým mi zápästie zozadu natiahne až ku krku a moja ramenná kosť sa rozletí na dva alebo skôr na ešte viac kúskov, ktoré budú držať pohromade akurát tak silou vôle.

Tá ruka, o ktorej sme hovorili, je totiž moja, viete. To nie je ruka nejakého abstraktného filozofa. Tá kosť, koža, chĺpky, malá biela jazva na špičke lakťa od hrany akumulačiek v gatehillskej základnej škole – to všetko je moje. A v tejto chvíli musím zobrať do úvahy skutočnosť, že človek, ktorý stojí za mnou, ma drží za zápästie a tlačí mi ho s takmer slastným zaujatím hore po chrbtici, ma neznáša. Myslím naozaj z duše neznáša.

Z princípu...

A do tretice mám rozčítané ďalšie Fantasy, tuším sa to zase radí

do Detskej Fantasy. Jeanne DuPrau: Město Ember. V češtine už vyšiel aj 2 diel románu. V podzemnom meste Ember je stále tma, žiadny mesiac, žiadne hviezdy. Jediné svetlo, ktoré svieti pravidelne 12 hodín, poskytuje pouličné osvetlenie. 250 rokov žili obyvatelia pokojne, v skladoch bol dostatok všetkého, čo potrebovali. Ale teraz sú police prázdne, častejšie sa kazí osvetlenie a zanecháva obyvateľov v hrozivej tme. Čo sa stane, ak sa generátor produkujúci energiu pre celé mesto definitívne pokazí? Jediní dvaja ľudia, ktorých to trápi, sú dvanásťroční Doon a Lina. Podarí sa im zachrániť obyvateľov pred definitívnou temnotou? 1 diel vyšiel aj Slovensky. Podla knižky je dokonca film. Celkom zaujímavý. Len Bill Murray akosi už nevie hrať a je trápny. :)

Zverejnené

mňa ten Obchodník so smrťou moc nezaujal take nemastné neslané, po prečítaí som mal pocit že ho vydali iba preto ze to je Laurie, humor celkovo slabý aj ked boli svetle vynimky ale slabota.

momentálne ja

Irvin Shaw - Chlieb po vodách

super kniha, rodiná z nižšej strednej vrstvy pomôže bohatému chlapíkovi, keď ho prepadnú. Chlapík sa im začne odvdacovat roznymi pozornostami, vyletom do francuzska, lepsie prace a podobne.

Necakal som ze to bude az take dobre, ale sledovat pomaly rozpad rodiny ktora drzala pospolu, manzelia sa zacinaju odcudzovat, deti tiez super hra na psychiku, neviem sa dockat ako sa to skonci

Zverejnené

ja práve čítam toho obchodníka, som v polke knihy, ale nejak ma to stále nevie chytiť, dialógy zvláštne, celkovo tie vety nejak bez ducha, príbeh ma nezaujal, keby mám silnejší pud sebazáchovy, tak to asi ani nedočítam. neviem, som čakala od toho viac, lebo som počula celkom dobré ohlasy na to, ale podľa mňa zatiaľ nič moc

Zverejnené

Andrea Coddington - Mal to byť pekný život

Americký sen sa môže stať nočnou morou. Skutočný príbeh Slovenky, žijúcej v New Yorku na Manhattane. Jej boj, jej láska, jej strata a ďalší boj. Nielen o prežitie. Ale aj život. Kto chce spoznať Ameriku slovenskými očami, kto chce vedieť, ako žijú tí našinci, čo v NY hľadajú svoje šťastie, ten už vie, čo bude v lete čítať.

Obrázok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov