Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Laura Esquivelová - Ako vriaca čokoláda

Ja som si toto dielo mexickej autorky zaradila do skupiny "magického realizmu". Opisuje život jednej ženy na pozadí prípravy jedál podľa starých receptov. Celá kniha je veľmi voňavá.

Zverejnené

dnes poobede som docitala Kosinski - Nabarvene ptace

je to pribeh 10 - rocneho chlapca pocas druhej svetovej vojny, ktoreho sa rodicia vzdali, aby mu zachranili zivot. Chlapec ale putoval od dediny k dedine, oznacovany ako zid alebo cikanca. Tmavy chlapec medzi svetlym obyvatelstvom sa stal vyvrhelom. Kazdu chvilu mu ide o zivot a zaziva mnoho drastickych okamihov. Sem - tam sa ho niekto na chvilu ujme, ale zakazdym musi utiect a bludit dalej.

Autor na vykreslenie ozrutnosti vojny pouziva dost krute, az naturalisticke opisy - ako sedliak paholkovi, zvadzajucemu jeho zenu lyzicou vydlabne obe oci, zabijanie ludi v dedine drastickym sposobo medzi sebou na zaklade predpojatosti, neznasanlivosti , znasilnenia zien a deti pocas vojny. Opisy su casto az nechutne . Zaroven je ale citatelovi luto chlapca, biteho a prenasledovaneho, hodeneho do hnoja, medzi ludske vykaly a tyraneho az na pokraj smrti.

jedno musim tomuto dielu uznat, urcite mi ostane v pamati este dlho. pacila sa mi vojnova tematika a poukazanie a ozrutnosti fasizmu...ale toho naturalizmu tam bolo predsa len prilis. A nezdalo sa mi, ze by plnilo ucel aby to citatel pochopil...skor sa mi to zdalo az take akesi vyzivanie sa z autorovej strany v ukrutnosti.

Teraz vecer som zacala citat od toho isteho autora ine dielo - Schuzka na slepo. Uvidim, co to bude.

Zverejnené

John Dos Passos - Manhattanské križovatky

dej sa odohráva pred prvou svetovou vojnou v New Yorku, plno hlavných postáv ktoré majú svoje vlastné príbehy bez naväzovania na ostatné postavy

Možno sa neskôr spoja, neviem zatiaľ sa spojili iba dve-tri postavy.

každopádne parádna kniha zo začiatku som nečakal že to bude také dobré

Zverejnené

Viktor Dyk - Krysař

- do mesta Hammeln zavítal nezvyčajný hosť, Krysař. s predstavenstvom mesta uzatvorí na radnici dohodu, ktorú radní páni porušia. Krysařove myšlienky sú preto plné pomsty, pomste však prehradí cestu nečakaná prekážka, žena. Agnes.

• Pridať bod 1
Zverejnené

hm ... Krysař je v skutočnosti stredoveká legenda, žiadna žena neprekazila jeho pomstu, pomstil sa ...

ten príbeh bo viackrát použitý vo filmoch aj knihách ... to len na okraj :lol:

Zverejnené

Rudolf Jašík - Povesť o bielych kameňoch

Povesť o bielych kameňoch je torzo básnickej novely spisovateľa Rudolfa Jašíka, štúdia človeka, ktorý sa búri proti sociálnej nespravodlivosti a utiahne sa do samoty.

Jašík najprv napísal iba baladu o starcovi, ktorý znenávidel všetko živé v doline, lebo mu ublížil svet..., tragický príbeh o človeku, čo si chcel brániť svoju ľudskú dôstojnosť protestným útekom od života spoločnosti, a napokon v ňom predsa ľudská dôstojnosť zahynula strašne a neľudsky udupaná. Ale to Jašíkovi nestačilo. Po rokoch, ako rástol jeho talent, príbeh dotváral, dával mu novú podobu a zmysel, domýšľal ho ideove i umelecky.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Giovanni Boccaccio - Dekameron

vsetkym znamy subor poviedok ktore si rozpravaju parta cez morovu epidemiu

uz som ale v polovici a stale ma to nejako nechyta a to som kedysi zboznoval renesancny tip pisania

Zverejnené

Dekameron by som si tiež chcela prečítať...niekedy

no teraz

Stephen King - Dolores Claiborne

Suspected of murdering the crippled widow for whom she worked as a housekeeper and companion, Dolores Claiborne has a story to tell. But it isn't the one the police are expecting to hear. It's a little darker, a little stranger - and a lot more horrifying.

Zverejnené

uz som ale v polovici a stale ma to nejako nechyta a to som kedysi zboznoval renesancny tip pisania

preco? a co mas na mysli ako renesancny styl pisania?

Zverejnené

Keď tak čítam túto tému, niekedy mám pocit, že Aika musí byť robot... :lol: :)

Ja sa až hanbím napísať, že už vyše mesiaca som knihu v ruke nemala... :)

Hrozne lenivá som v poslednom čase, rozhodne sa musím polepšiť...ach jo ;)

Zverejnené

Kosinski - Schuzka na slepo

uplne ina kniha ako predchadzajuce "Nabarvene ptace"

kniha je zamerana na opisovanie roznych prihod a roznych situacii, s humornym pohladom

styl pisania sa mi zdal byt ako mix Hellera s Johnom Irvingom.

prijemne oddychove citanie

phersu

ja som citala Dekameron prvykrat este kedysi strasne davno a vtedy ma to velmi bavilo

pred par rokmi som sa k tomu opat vratila... a zrazu som nevedela pochopit, co ma na tom tak chytalo :lol:

Zverejnené

Keď tak čítam túto tému, niekedy mám pocit, že Aika musí byť robot... :lol: :)

:) dik

ja keď proste otvorím knihu, a nie je moc hrubá, tak ju nepoložím kým nedočítam ;) a v poslednom čase nečítam nič náročné, tak zhltnem veľa kníh

Stephen King - Mrtví se někdy vracejí

Stephen King se v těchto osmi povídkách s úspěchem snaží čtenáře přesvědčit, že hranice mezi realitou a světem nadpřirozených sil, nepochopitelných jevů a záhad je leckdy zatraceně uzounká. Jeho příběhy, nahánějíci hrůzu, jsou průvodcem po temných zákutích lidské fantazie.

Zverejnené

preco? a co mas na mysli ako renesancny styl pisania?

taky ten rozvlacny, usluzny styl pisania to by chcelo sem prepisat nejaku ukazku ale to sa mi nejako nechce :lol:

Balzac ma podobny styl pisania ale pri jeho rozmarnych poviedkach som sa bavil ako blazon a tu mi stale nieco chýba

Zverejnené

Vikas Swarup - Milionář z chatrče - (Film získal Oskara) - ale niet nad knihu...Pútavo a zaujímavo napísaný príbeh z Indického prostredia opisuje "lesk a biedu" ...situácie, ktoré môžu človeka potopiť ale i posunúť, rozhodovanie sa v kritických momentoch pre život...záver jednoznačne silné kafe...s "nasladlým happyendom"...

Pekné čítanie... :lol:

Zverejnené

Stephen King - Christina

Arnie a Dennis byli dva obyčejní sedmnáctiletí kluci, dokud Arnie neuviděl LeBayovo staré auto Christinu. Arnie byl k němu přitahován zvláštním kouzlem a koupil ho i proti vůli rodičů. Od této chvíle se hodný, neprůbojný kluk začal měnit. Christina si ho podmanila. Kdokoliv mu ublížil, byl Christinou zničen. I jeho dívka Leigha málem přišla o život. Christinin počítač kilometrů se přetáčí zpět a čím víc toho najede, tím je auto lepší. Christina ničí vše kolem Arnieho, ničí jeho duši, jeho lásku, kamarádství a nakonec...

Zverejnené

John Steinbeck - Sladký štvrtok

V Monterey, na kalifornskom pobreží, sa sladkým štvrtkom označuje deň, ktorý nasleduje po horkej strede. To zvykne byť deň, keď sa nič nedarí. Návratom na uličku Na plechárni, s jej nezameniteľnými postavami, oživil John Steinbeck dobre známy svet smiechu a sĺz svojského podsvetia – od Fauny, novej šéfky miestneho nevestinca, cez doktora až po dobráckeho, no neveľmi chytrého Hazela, ktorý by pre pokoj a návrat k starým časom urobil prvé-posledné.

Zverejnené

Terry Pratchett - Těžké melodično

Je těžké vyrůstat jako obyčejné děvče, když dědeček jezdí na velkém bílém koni a máchá kosou. Pak najednou z jistých důvodů musíte převzít zavedený rodinný podnik a spousta lidí si vás plete se zubní vílou. Musíte se také v tváří v tvář postavit návykové hudbě, která se šíří po celé Zeměploše. To má na svědomí trojice hudebníků ve složení Chalamaďan Imp y Cilin, trpaslík Zlota a troll Perm M. Skalice (M jako Modroš).

no s Pratchettom nemám dobré skúsenosti..ale uvidíme :lol: za pokus to stojí

Zverejnené

Vzdávam nateraz Hlavu XXII, s veľkým utrpením som sa dopracovala k 200tej strane a stále som na tom nič nenašla.

A teda: Remarque - Noc v Lisabone

Tak ako v autorových najúspešnejších, hlboko ľudských dielach s tematikou druhej svetovej vojny pred čitateľom opäť ožíva vzrušujúci a napínavý príbeh nemeckého emigranta, ktorý po strastiplných zážitkoch vo fašistickom Nemecku rezignuje a vzdáva sa poslednej nádeje na útek. Pod vplyvom tragédie, ktorá v ňom zabila poslednú iskierku nádeje, prepúšťa v Lisabone svoj pas a lodné lístky inému zúfalcovi - takisto emigrantovi. Nechce za ne peniaze ani nijakú inú odmenu, žiada len jedno: aby s ním strávil jednu noc a vypočul si smutný príbeh jeho lásky a života v jednom z najpohnutejších období ľudskej histórie.

/taken by Martinus.sk/

Zverejnené
Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Píseční červy Duny
Zverejnené

beriem späť všetko zlé, čo som povedala o Pratchettovi... Těžké melodično sa mi celkom dosť páčilo, určite si prečítam ešte niečo ďalšie od neho...a to som si kedysi sľubovala, že už nikdy žiadny Pratchett :lol: mm

Stephen King - Pistolník

V první knize ze skvělé série představuje Stephen King čtenářům jednoho ze svých nejtajemnějších hrdinů, Rolanda z Gileadu, posledního pistolníka. Je to znepokojivý charakter, samotář putující fascinující cestou dobrem a zlem. V pustém světě, který děsivě obráží náš vlastní svět, Roland pronásleduje muže v černém, setká se zde s přitažlivou ženou jménem Alice a spřátelí se s chlapcem ze Země, kterému se říká Jake.

Zverejnené

Konečne som sa znova pustila do kníh! :lol:

Takžeee:

Toni Morrisonová - Láska

Hnacou silou románu Láska je manželský zväzok založený na ľudskej amorálnosti medzi päťdesiatdvaročným Billom Coseym a jeho manželkou, ešte dieťaťom, ktoré si kúpil za dvesto dolárov. V časoch, keď v Spojených štátoch zúrila rasová segregácia bol Cosey majiteľom vyhľadávaného luxusného hotela v jednom z najlepších prímorských letovísk. Coseyovci patrili k vyššej čiernej vrstve a tak aj po Coseyho smrti sú spomienky naňho pre miestnych neustále témou rozhovorov. Hotel už nefunguje a chátra, letovisko zíva prázdnotou, medzi dedičkami panuje nenávisť a vzájomne si znepríjemňujú život. V útlom románe Láska nájdeme vraždu, podpaľačstvo, zohavenie mladého dievčaťa, fetišizmus, pedofíliu, znásilnenie tlupou tínedžerov a zneužitie mladistvých, prostitúciu, vydieranie, sadomasochizmus, defenestráciu i rozzúrený dav zaháňajúci sa vedrom ľudských výkalov. Ohavnosti však Morrisonová vyvažuje v každom svojom diele i láskavosťou. Tentoraz je to pekný vzťah medzi starými rodičmi a vnukom. Cez mikrovesmír rodinnej ságy píše o čiernej Amerike. Na rozdiel od predchádzajúcich románov, tento príbeh nie je o farbe pleti, ale o spoločenskom postavení, priateľstve, závisti a posadnutosti.

Zverejnené

J.K. Rowlingová - Harry Potter a Kameň mudrcov

Potterovský maratón... na nič iné nemám náladu :lol: .. :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

J.K. Rowlingová - Harry Potter a Kameň mudrcov

Potterovský maratón... na nič iné nemám náladu :lol: .. :)

Na Pottera mám už dlhšie zálusk :) Ešte počkám, kým si nabudúci týždeň pozriem nový film, dostanem sa do tej správnej nálady a môžem začať aj ja ;)

Ale teraz ešte:

Paulo Coelho - Víťaz je sám

Román Víťaz je sám je podľa Paula Coelha obrazom sveta, kde žije. Dynamicky sa rozvíjajúci dej sa odohráva počas jediného dňa filmového festivalu v Cannes. Do zápletky vstupujú producenti, slávni herci, hviezdičky, štylisti a sériový vrah, ktorý spácha päť vrážd. Kniha odhaľuje zákulisie filmovej slávnosti v Cannes, je portrétom smotánky, najvyššej elity, ktorá v súčasnosti určuje trendy. Paulo Coelho odhaľuje čitateľovi realitou inšpirované detaily zo života týchto postáv. Jeho dvanásty román sa stáva svedectvom o kríze hodnôt sveta zameraného na vonkajšie pôsobenie.

Taká netypická Coelhovka.. neviem, ale miestami mám pocit ako keby to on ani nepísal ;) Ale na druhej strane zlé to určite nie je, ako tvrdia niektoré kritiky, ktoré som čítala. Opäť úžasné myšlienky, nad ktorými sa musí človek pozastaviť, len sú napísané v trošku zvláštnom príbehu. Každopádne ale kniha stojí za prečítanie ;)

Zverejnené

Jozef Urban: Utrpenie mladého poeta

Vynikajúca knižka určená mladým začínajúcim básnikom - akýsi šlabikár, návod k písaniu kvalitných veršov...Vrelo odporúčam...

• Pridať bod 1
Zverejnené

J.K.Rowling - Harry Potter 2-7

...ale pomaly zisťujem, že ma to už vôbec nebaví :lol:

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov