Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Gejza Vámoš - Odlomená haluz

Škandalózny román slovenského „enfant terrible“ medzivojnovej prózy, legendárneho spisovateľa – lekára, buriča a nihilistu. Autor v knihe neobyčajne ostro pranieroval pomery vo vlastnej židovskej komunite, čím vyvolal davovú psychózu, známu „bahniansku aféru“. Vámoš proti sebe poštval všetkých, ktorých sa kritika dotkla, nevynímajúc ani Spolok kúpeľných lekárov, ktorý ho zo svojich radov v krátkom čase vylúčil...

Zverejnené

Denis Diderot - Mníška

Hlavná hrdinka románu Mníška - Zuzana Simoniniová požiada o súdne zrušenie svojho rehoľného sľubu, ale spor, ktorý vedie proti svojim rodičom nakoniec prehrá. Celý príbeh je motivovaný skutočnou udalosťou. Zuzana sa dozvie, že nie je dcérou domnelého otca, pána Simonina, a že matka chcela zakryť svoj morálny poklesok z mladosti obetovaním dcéry. Cez dieťa chcela vykúpiť vlastný hriech. Zuzana hoci bola anjelsky pobožná a vo svojom srdci si zachovala úctu ku všetkému, čo ju naučili si ctiť, nedokázala sa zmieriť s tým, že ju majú navždy zatvoriť do samoty kláštora, "kde noci sú plné nárekov a dni plné sĺz".

Zverejnené

Ved sa ani nepokúsim, tá kniha je naozaj veľmi dobrá :lol: Už si robím zálusk aj na Smäd po živote :)

desde,

a nezabudni ani na ďalší Stoneho román "Námorník na koni"

je to životopis Jacka Londona...

je to zaujímavá knha...vrelo doporučujem...

Zverejnené

A po knihách ako Agónia, Smäd dosť slabá. Tu som ledva dočítaval ma moc nebavila. Pomalší dej oproti ostatným, ale za to ponurejší

Zverejnené

hm, mam rozcitane "zlocin a trest" a musim povedat, ach... istym sposobom je to velmi fascinujuca kniha, a zas na druhu stranu ma to tak nudilo, ze som sa mohla obesit... precitala som si zaciatok a koniec, teraz uz len ten stred a zistit, ze o co tam sakra slo... a inak mam rozcitanych dalsich 10 knih :lol:

Zverejnené

John Grisham - Také nezvyčajné Vianoce

Presne tomu chcú Luther a Nora Krankovci zabrániť, keď sa nečakane rozhodnú, že aspoň jediný raz v živote zrušia vianočné sviatky. Na Hemlock Street bude ich dom jediný bez vianočného osvetlenia, nebude nijaká štedrovečerná hostina, dokonca si ani neozdobia stromček. Nebudú ho ani potrebovať, pretože 25. decembra sa vydajú na okružnú plavbu po Karibiku. No ako sa táto čudná dvojica dozvie, vynechať vianočné sviatky prináša nečakané dôsledky – a nie je to ani spolovice také jednoduché, ako si predstavovali.

Táto klasická rozprávka určená pre moderné časy ponúka veselý a satirický pohľad na chaos a zmätky, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou našej vianočnej tradície.

Zverejnené

nieee... Také nezvyčajné Vianoce nie sú dobrý výber :lol: niežeby to bola extra zlá kniha, ale... Grisham má kopec lepších :)

ja mám rozčítané teraz to, čo ty nedávno

Denis Diderot - Mníška

:)

Zverejnené

No my sme dneska mali so spolužiačkou /tá, čo skoro len Grishama číta :) / čítací deň, kedže sa momentálne neučíme a tak sme zabíjali nudu :lol:

Ona túto knihu zhltla za dve hodiny a ponej som ju začala čítať ja. Som asi v polovici a tak zatiaľ sa dá, aj ked Partner bol fakt lepší :)

A čo hovoríš na Mníšku?

Zverejnené

mmm zatiaľ nič, som len na začiatku :)

ono, ja teraz ani nemám kedy čítať, keďže mám dosť učenia... a väčšinu kníh zhltnem v škole :)

keď dočítam, dám ti vedieť ;)

/a v poslednom čase čítam nejak pomaly :lol: buhvi čo so mnou je/

Zverejnené

E. A. Poe - Havran, Zlatý Skarabeus, Príhody Arthura Gordon Pyma

zbierka básní, úvah a príhod A. G. Pyma

(Jedinečný dôkaz literárneho majstrovstva slávneho amerického básnika a prozaika. Jediný román, ktorý publikoval v mesačníku Southern Literary Messenger. Neobyčajne dômyselný námornícky román, prešpikovaný prvkami exotiky a hororu.)

vydaná v Tatrane

Zverejnené

Nathaniel Hawthorne - Šarlátové písmeno

Mladá žena, jej zbabelý milenec a starnúci pomstychtivý manžel - to sú hlavné postavy tejto drámy o konflikte medzi láskou a konvenciami v puritánskej Amerike.

Zverejnené

John Steinbeck - Na východ od ráje

Biblickým příběhem Kaina a Ábela se nechal inspirovat věhlasný John Steinbeck v této rodinné kronice zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku. Děj se odehrává v údolí Salina v Severní Kalifornii a je pohedem do lidského nitra dvou bratrů. Spisovatel sem promítl i část svých vlastních životních osudů.

Román byl také úspěšně zfilmován.

Zverejnené

Paulo Coelho - Alchymista

Prostredníctvom symbolického jazyka alchýmie sa Paulo Coelho snaží sprostredkovať poznanie, v čom spočíva podstata šťastia i to, že poslaním každého človeka je ísť po stopách znamení za svojím Osobným príbehom. Alchymista bol preložený do 42 jazykov sveta. V 27 krajinách sveta sa permanentne udržiava na prvom mieste v rebríčkoch predávanosti, pričom za desať rokov bolo z neho predaných viac ako 10 miliónov exemplárov.

Coelhovu najslávnejšiu, a už od dnes podľa mňa jeho najlepšiu knihu, som dlho obchádzala a teraz som rada, že sa mi konečne dostala do rúk. Je napísaná tak jednoducho a pritom zachytáva najdôležitejšie hodnoty. Táto kniha donúti človeka zamyslieť sa nad každou jednou vetou, ktorá je v nej napísaná...jednoducho úžasné

Zverejnené

Jozef Cíger Hronský - Jozef Mak

Román od popredného predstaviteľa slovenskej medzivojnovej prózy nám nevšednou, lyrizovanou formou približuje pomery na slovenskej dedine od 70. rokov 19. storočia do 30. rokov 20. storočia.

Jozef Mak, "človek milión", sa narodil ako nemanželské dieťa chudobnej vdovy a od detstva ho utláčal starší brat Jano, ktorý ho neskôr obral o snúbenicu aj o novú chalupu. Makovi postupne umiera otec, matka, láska z mladosti Maruša... Až po smrti svojej ženy July si uvedomí, že v nej stratil lásku, ktorú celý život hľadal. Vie, že nemôže zúfať, lebo sa musí postarať o deti, ktoré sú stelesnením tejto lásky.

Príbeh obyčajného človeka, ktorý sa nedá zlomiť, ale vydrží všetko, čo mu osud prinesie, má čo povedať aj dnešnému čitateľovi.

Zverejnené

Virginia Woolf - Tri Guiney

Kniha Tri guiney, spisovateľky Virginie Woolfovej, je jej najradikálnejším feministickým dielom. Kniha je neľútostnou sondou do príčin a následkov tradičného postavenia ženy v spoločnosti.

Zverejnené

Rhonda Byrne - Tajomstvo

Fragmenty Veľkého tajomstva sa po stáročia vynárali v ústnej tradícii, v literatúre a v náboženských či filozofických dielach. Po prvý raz sa všetky zlomky Tajomstva spojili v neuveriteľnom odhalení, ktoré zmení život toho, kto ho zažije na vlastnej koži. V tejto knihe sa naučíte, ako Tajomstvo používať v každej oblasti života – nech sú to peniaze, zdravie, vzťahy či šťastie – a v každej interakcii so svetom. Začnete rozumieť sile, ktorá sa vo vás skrýva, a tento objav vnesie do vášho života radosť. Tajomstvo obsahuje múdrosť dnešných učiteľov, mužov a žien, ktorí ho použili pri budovaní zdravia, bohatstva a šťastia. Kniha prináša ich pôsobivé príbehy o tom, ako im poznanie Tajomstva pomohlo zbaviť sa chorôb, získať bohatstvo, prekonať prekážky a dosiahnuť veci, ktoré by mnohí považovali za nemožné.

Autorka Rhonda Byrneová, tak ako každý z nás, absolvovala svoju vlastnú objavnú cestu. Popritom zostavila úžasný tím spisovateľov, duchovných, učiteľov, filmárov, dizajnérov a vydavateľov, ktorí jej pomohli odovzdať Tajomstvo svetu a prostredníctvom jej predstáv priniesť radosť miliónom ľudí.

Zverejnené

William Faulkner - Bľabot a bes

-zobrazuje fyzický a mentálny úpadok rodiny

Zverejnené

Rhonda Byrne - Tajomstvo

Aika aj si to veľké tajomstvo odhalila? :lol:

Mne sa akosi nechce veriť, že tá kniha je naozaj taká úžasná, ako o nej píšu.

Ešte som ju v ruke nemala, ale nie je to náhodou len súbor nejakých výrokov alebo čo?

A keď už som začala s knihami, tá Diderotova Mníška sa ti ako páčila? :)

Zverejnené

Desdemona

to Tajomstvo by som si sama nekúpila, vôbec ma to nelákalo, ale dostala som to ako darček, tak som sa teda prinútila prečítať... ono, všetci to strašne ospevujú, mala som k tomu trošku averziu... nebolo to ani dobré, ani zlé, mne to prišlo ako fantasy :lol: prakticky som sa dozvedela len to, že silou mysle môžeš dosiahnuť všetko

je to prešpikované príbehmi ľudí, ktorí tvrdia, že s pomocou "Tajomstva" sa vyliečili z nevyliečiteľných chorôb, získali v krátkom čase strašné prachy, atď...no či sú tie príbehy naozaj pravdivé...hm

aj keď zas musím uznať, že niečo na tom možno bude, predsa len verím placebo liečbe... takže.. čo ja viem, prečítať si to môžeš, neublíži ti to, ak tomu uveríš, možno sa ti bude ľahšie žiť, ak neuveríš, ideš ďalej, a na knihu zabudneš :)

a čo sa týka Mníšky, tá sa mi celkom páčila

neradila by som ju medzi to najlepšie, čo som kedy čítala, ale je to taký priemer u mňa

príbeh zaujímavý, pekná kritika spoločnosti

a ešte je plus rozsah :) keby to malo o 100 strán viac, asi by som nečítala s veľkým entuziazmom.. toto bolo tak akurát ;) a tebe sa to ako pozdávalo, hm?

Zverejnené

No tak, že silou mysle môžeš dosiahnuť všetko, je aj pre mňa fantasy :lol:

Ale uvidíme...zaujímavé to môže byť, keď sa k tomu niekedy dostanem, možno prečítam...

Mníška bola celkom dobrá, zaujímavý príbeh... nikdy som nemala mníšky v obľube, chuderka hlavná hrdinka :) ...

ja mám naopak rada hrubé knihy, ale táto bola dosť tenká...aspoň som to mala za deň prečítané :)

Zverejnené

ja mám naopak rada hrubé knihy, ale táto bola dosť tenká...aspoň som to mala za deň prečítané :lol:

aj ja mám rada hrubé knihy, ale konkrétne pri tejto jednej som bola rada, že je tenká :)

Zverejnené

Jon Krakauer - Utek do divociny

Přátelé a příbuzní o něm hovořili jako o bystrém, příjemném, inteligentním a citlivém mladém muži, který nezkazil žádnou legraci. Proč se však Chris McCandless krátce po promoci rozhodl dát sbohem civilizaci a vydal se na nebezpečnou cestu napříč divočinou, se dnes už můžeme jen dohadovat. A neprozradí nám to už ani sám mladý dobrodruh. DvaadvacetiletýChristopher se ze svých cest už nikdy nevrátil. Jeho stopy se v devadesátém druhém roce ztratily na Aljašce, kde bylo o čtyři měsíce později, v rozbitém odstaveném autobuse, nalezeno jeho vychrtlé mrtvé tělo. Ležel tam opuštěný, bez dokladů, jen s poničeným deníkem z posledních dnů... Byl Alexander Supertramp, jak si Chris McCandless na svých cestách říkal, naivní snílek, který přečetl příliš mnoho Londonových románů, nebo jej hnala touha po něčem větším, silnějším, neuchopitelnějším? Mužem, jenž je nad jiné povolán zamyslet se nad těmito i dalšími otázkami, je Jon Krakauer, reportér a horolezec, jemuž je riskování života bezmála denním chlebem. Příběh Christophera McCandlesse Krakauera hluboce zaujal, o to víc, že v něm cítí zřetelnou paralelu s vlastními sny, s vlastními touhami a vlastní posedlostí. Fascinující román Útěk do divočiny zdaleka není pouhou rekonstrukcí možných událostí. Je napínavým příběhem, dokládajícím dokonalé vcítění autora, filozofickou rozpravou o lidské touze po riziku, po nebezpečí, po volnosti a po nikdy nekončící pouti - do vlastního nitra...

Zverejnené

Zoë Hellerová - Zápisky o škandále

Názov i prvé stránky knihy naznačujú, že ústredným motívom bude pikantný škandálik, ktorý rozdúchala miestna tlač po odhalení nedovoleného sexuálneho vzťahu štyridsaťročnej učiteľky Sheby Hartovej so žiakom strednej školy v severnom Londýne.

Samozvanou kronikárkou Shebinho príbehu je osamelá stará dievka, učiteľka dejepisu v preddôchodkovom veku, Barbara Covettová. Sheba, atraktívna, láskavá a aristokraticky bezstarostná vzbudí senzáciu, len čo sa na škole St George's zjaví ako nová učiteľka keramiky. Mnohí túžia získať si jej náklonnosť. Barbara sa stáva jej dôvernou priateľkou a domnieva sa, že sa jej naplnila životná túžba: že konečne našla blízkeho človeka a spriaznenú dušu. No keď zistí, že Sheba sa tajne stretáva s pätnásťročným Stevenom Connollym, zmocní sa jej sklamanie, ktoré prerastie v hnev...

Zverejnené

mmm...to vyzerá dobre, desdemona

ja momentálne neviem, čo čítať :lol: nejaké návrhy? kto mi poradí? :) niečo, čo sa ľahko číta, ale nie je to brak, by som rada :)

Zverejnené

No ja som si akurát dnes z Martinusu objednala toto. Vyzerá to byť zaujímavé plus to bolo zlacnené o 40%, no nekúp to :lol:

A v najbližšej dobe si chcem zaobstarať aj túto knihu. Ešte však musím našetriť :)

Síce neviem, či je to zrovna ľahké čítanie, ale fakt neviem, čo odporučiť :)

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov