Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

" V amerických zaisťovacích táboroch " zaujímavé čítanie historického faktu z obdobia 2.svetovej vojny ..

Zverejnené

jemný off topic k fanatickým čitateľom :lol:

raz sa kamoška, hodne hodne dávno, / ináč moc nečítala, a keď, tak zásadne príšerné a príšerne nudné a hrubé knihy/, pustila do akéhosi Kráľa Artuša, už nemám predstavu, od koho ... nikdy sa nedostala ďalej než po asi dvadsiatu stranu, ale kniha mala asi jedenásť centi hrúbku ... len tak mi napadlo, koľko by to trvalo aike či ostatným spolubojovníkom v rýchločítaní :)

topic on :)

Zverejnené

Ronnie O´Sullivan - Ronnie. Autobiografie Ronnieho O´Sullivana

Životný príbeh najlepšieho hráča snookru.

Ronnie O´Sullivan má výnimočné nadanie a neuveriteľný talent. Jeho mimoriadna kariéra však bola poznamenaná radom osobných problémov - drogami, alkoholom, bitkami, depresiami, nízkou sebadôverou, s ktorými bojoval oveľa horšie než so súpermi pri snookrovom stole.

Už v desiatich rokoch bol považovaný za geniálneho hráča. Prekonával jeden rekord za druhým, ale zároveň sa musel vyrovnať s tým, že jeho otec bol odsúdený za vraždu na doživotie a aj jeho matka strávila radu mesiacov vo väzení za daňové úniky. Ronnie vystúpil do závratných výšok úspechu, aby sa vzápätí prepadol do pekiel, odkiaľ sa znova vynoril ako šampión. Dokázal vyhrať turnaj s neuveriteľnou ľahkosťou, ale tiež vypadnúť v prvom kole s oveľa slabším hráčom.

Ronnie otvorene popisuje svoje úspechy a pády, svoju cestu k vrcholu a takmer k sebazničeniu.

Zverejnené

Gina B. Nahai - Kaspický dážď

Desať rokov pred vypuknutím islamskej revolúcie stojí Irán na pokraji explózie. Dvanásťročná Yaas príde na svet v rodine, ktorá bola rozdelená už pred jej narodením: jej otec je potomok bohatých iránskych židov, ktorí sa začlenili do moslimskej spoločenskej smotánky, kým jej matka vyrástla v chudobných uličkách južného Teheránu, len kúsok od starého židovského geta.

Yaas má neľahké detstvo. Musí si hľadať vlastnú cestu medzi dvoma rozdielnymi vrstvami iránskej spoločnosti. Nerovné manželstvo jej rodičov utŕži osudovú ranu, keď sa jej otec zaľúbi do nádhernej ženy z urodzenej moslimskej rodiny. Rodina sa začne rozpadávať a krajina smeruje čoraz bližšie k revolúcii. Yaas postihne záhadná choroba a odsúdi ju na ešte väčšiu osamelosť. Napriek chorobe však bojuje zo všetkých síl, aby zachránila seba a svoju rodinu.

Kaspický dážď predstavuje spoločenskú sondu a zároveň psychologickú štúdiu o strate a jej dopade na psychiku človeka. Zavedie nás do fascinujúceho sveta, v ktorom sa odvážne dievčatko vzoprie osudu.

jemný off topic k fanatickým čitateľom :lol:

raz sa kamoška, hodne hodne dávno, / ináč moc nečítala, a keď, tak zásadne príšerné a príšerne nudné a hrubé knihy/, pustila do akéhosi Kráľa Artuša, už nemám predstavu, od koho ... nikdy sa nedostala ďalej než po asi dvadsiatu stranu, ale kniha mala asi jedenásť centi hrúbku ... len tak mi napadlo, koľko by to trvalo aike či ostatným spolubojovníkom v rýchločítaní :)

No ja keď mám čas a kniha ma baví, prečítam priemerne aj 500 strán denne :)

Jedenásť centimetrov je ale dosť ;) Nemám prestavu koľko by to mohlo byť strán...

Ja ked proste niečo začnem čítať musím to dotiahnuť do konca, a inú knihu medzitým čítať nezačnem. Takže aj keby ma nudila, dajme tomu, že možno mesiac, keby bola pre mňa veeeľmi zaujímavá aj menej ;)

Zverejnené

Kurt Vonnegut - Galapágy

Rozprávač, duch nebohého Američana, ktorý milión rokov pozorne sledoval osudy ľudského rodu, spomína na „dávne udalosti“ roku 1986, na dávno minulú éru „veľkých mozgov“. Vtedy ľudia využívali svoj intelekt na podvody, na vymýšľanie klamlivých ilúzií a ukrutností. Najväčšiu chybu však urobili, keď vo svojej nedomyslenej chamtivosti dopustili ďalekosiahlu devastáciu prírody. Ľudstvo takmer vyhynulo, no zhodou okolností sa zachovala neveľká ľudská kolónia, izolovaná na súostroví Galapágy. Daň, ktorú ľudstvo muselo zaplatiť za prežitie, bola nesmierne vysoká…

Zverejnené

Erich Maria Remarque - Cesta späť

Celá jedna povojnová generácia sa nazvala "stratená" a v jej mene prehovorili nielen americkí, ale aj mnohí európski spisovatelia, medzi ktorými vyvolali svetový ohlas diela E. M. Remargua. Jeho romány sa stali priam breviárom zneužitej generácie v Nemecku, ktorá už nechcela mať nič spoločné s vojnou. E. M. Remarquebol medzi prvými, ktorých Hitler vykázal do vyhnanstva. Frontoví vojaci sa vracajú späť do života. Opája ich zvláštny pocit slobody, očakávaného, vytúženého mieru, opar vojnou prerušenej mladosti. Hŕstka kamarátov z učiteľského seminára: jemný a rozvážny poručík Breyer, reálny Willy, Georg Rahe, veriaci ešte v akúsi odrodu nemeckého mýtu kamarátstva, veselý Tjaden, židovský intelektuál Max Weil... Autor sleduje ich osudy úryvkovito, nezaujíma ho historický obraz povojnového života všeobecne, ale pocity jeho hrdinov. Všetci majú jedno spoločné: nevládzu sa vyrovnať s novými podmienkami, nemajú domov, nemajú nijakú životnú istotu. Na začiatku románu sa vojna skončila a na konci sa ohlasuje predzvesť ďalšej...

Zverejnené

Richard Bachman (stephen king) - Muž na úteku

Každý večer všetci Američania sledujú obľúbenú TV show,

hru - Muž na úteku

Muža na úteku predstavia TV divákom ako nepriateľa štátu a spoločnosti

(nie, nie je to sociológ - snaha o vtip - priaznivci Paula Johnsonna sa isto zasmiali)

a ľudia pri obrazovkách i mimo nich sa môžu podielať na jeho

dolapení a zlikvidovaní.

Na toho, kto prežije 30 dní, čaká lákavá cena - bilión dolárov

Zverejnené

Robert Graves - Ja, Claudius

"Ja Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus s priezviskom ešte takým a onakým /nebudem vás unúvať všetkými svojimi titulmi/, ktorého priatelia, príbuzní a spoločníci kedysi, a to ešte nie tak dávno, nazývali ´idiotským Claudiom´ alebo len ´tým Claudiom´, zavše ´zajakavým Claudiom´ alebo ´Cla-Cla-Claudiom´ , v najlepšom prípade ´úbohým strýkom Claudiom´, rozhodol som sa vyrozprávať nezvyčajnú históriu svojho života."

Gravesov román zobrazuje vierohodne a s jedinečným rozprávačským umením udalosti a osoby síce historické, ale robí to takým spôsobom, že sa do udalostí vžívame, akoby boli podmienené terajším stavom sveta, k jednotlivým postavám si utvárame vzťah, akoby boli našimi rovesníkmi, a v tom spočíva veľký pôvab a vysvetlenie svetového úspechu tohto románu.

Zverejnené

Norman Mailer - Nahí a mŕtvi

Nahí a mŕtvi (The Naked and the Dead) - 1948, je protivojnový román, kde N.Mailer použil niektoré zo svojich vlastných zážitkov z vojny v Pacifiku. Táto kniha bola jeho prvotinou a zároveň jeho najúspešnejšou. Osud vojakov na tichomorskom ostrove sa tu stal podobenstvom spoločenských vzťahov.

Zverejnené

Toni Morrisonová - Pieseň o Šalamúnovi

Pieseň o Šalamúnovi (Song of Solomon; po slov. 1981) je sága štyroch generácií amerických černochov, z ktorých prvá zažila ešte otrokárstvo. No protagonistom príbehu je najmladší Macon, prezývaný Ciciak, ktorý si hľadá svoje miesto v spoločnosti.

Zverejnené

Laurent Gounelle - Muž, který chtěl být šťastný

Jen si představte… Jste na výletě na ostrově Bali a pár dní před odjezdem navštívíte jednoho starého léčitele. Ne že byste k tomu měli nějaký zvláštní důvod, nejste nemocní, jen se doslechnete o jeho velkém věhlasu a napadne vás, že byste se s ním mohli setkat. Starý léčitel vás prohlédne. Jeho diagnóza zní jasně. Těšíte se dobrému zdraví, avšak váš život není šťastný. Ten moudrý stařec jako by vás znal lépe než vy sami. Neobvyklým náhledem na váš dosavadní život vás vtáhne do vůbec nejpoutavějšího dobrodružství, jaké si člověk může představit – dobrodružství objevování sebe sama. Zážitky, které vám zprostředkuje, radikálně změní váš život a stanou se klíčem k životu, o kterém jste vždy snili.

Muž, který chtěl být štastný je poutavý příběh, který čtenáři otevírá celý svět nových možností. Tato knížka, která vyšla letos v únoru ve Francii a od té doby se zařadila mezi nejvyhledávanější knihy s duchovní a psychologickou tematikou, nám ukazuje, jak se osvobodit od věcí, které nám brání v tom, abychom byli skutečně šťastní.

Zverejnené

Stephen King - Čtyři po půlnoci II - Policajt z knihovny, Sluneční pes

Dvě vynikající novely Stephena Kinga potěší všechny jeho příznivce, kteří netrpělivě očekávají další novinky od nepřekonatelného mistra hororu.

V románu Policajt z knihovny prožijeme se Samem Peeblesem z iowského Junction City neuvěřitelnou noční můru. V místní knihovně si kdysi vypůjčil knihy, které ztratil. Teď má pocit, že se zbláznil: za tento prohřešek ho pronásledují jak zlá knihovnice Ardelia Lortzová, tak i nemilosrdný policista, který trestá provinilce.

A mráz vám bude běhat po zádech i u četby dalšího příběhu, který autor nazval Sluneční pes. V něm vypráví o zvláštním polaroidu, který čím dál víc zviditelňuje podivného psa. Starý lichvář Merill po této kameře přesto zatouží a od Kevina Delevana, jenž ji dostal k patnáctým narozeninám, ji odkoupí. Netuší ovšem, že je to nejhorší investice jeho života.

Zverejnené

Mario Puzo - Krstný otec

Dej románu sa rozvetvuje na mnohé strany: sledujeme tu osudy chránenca bandy, slávneho speváka, priebeh i stroskotanie viacerých manželstiev, životné úspechy jednotlivcov a ich sklamania. A tak sa v tejto "americkej ságe" prelína svet najmodernejších technických zázrakov s feudálnym svetom a krvnej pomsty - neprikrášlená a autentická tvár dnešnej Ameriky, napísaná so znalosťou prestredia a zmyslom pre gradáciu deja.

Hlavná postava, Krstný otec, je vodca tajnej organizácie, no ako osoba je sympatický a svojim spôsobom aj spravodlivý. Krstný otec spravuje zo svojho sídla na Long Islande obrovskú podzemnú ríšu, ktorej podliehajú stávkové kancelárie, odborové zväzy, hazardné herne, pašerácke organizácie a skupiny vydieračov. Najmocnejší a najbohatší Američania sa pred ním trasú, lebo vplyv Krstného otca siaha do všetkých oblastí amerického života - od polície a tajnej služby až k finančným magnátom.

Svetoznámy román Maria Puza, ktorým položil základy svojej budúcej literárnej slávy.

Zverejnené

uf toho Krstného otca si asi už prečítam aj ja... len keď mi vždy do toho niečo iné vojde :lol:

inak, čo ty na Partnera? :)

Zverejnené

No ved všetci o tom hovorili, že aké je to dobré, tak reku, že si toho Krstného otca aj ja prečítam:) Oplatí sa.

No a k Partnerovi:

Moja spolužiačka, tá je tiež do Grishama zbláznená a normálne vás chápem :lol: No proste ľúbilo sa, neviem, čo ešte napísať k tomu :) Zoženiem si od neho ešte niečo určite, moc som napríklad zvedavá na Firmu.

Zverejnené

Claude Tresmontant: Hebrejský Kristus

Je to velmi poucne citanie o styroch evanjeliach. Autor je expert a snazi sa padnymi argumentami dokazat, ze originalny jazyk evanjelii nebola grectina (ako sa takmer 2000 rokov tvrdilo), ale bola to hebrejcina!!! Zial, originalne texty sa stratili alebo boli znicene... Autor taktiez poopravuje datum vzniku jednotlivych evanjelii - hlavne Janovo a Matusovo su starsie ako sa doteraz myslelo a ako to tvrdia niekteri exegeti...

Zverejnené

George Orwell - 1984

antiutopistický román

opisuje svet, v ktorom vládne absolútna totalita a podporuje ju permanentná vojna.

akýkoľvek priestupok proti kolektívnemu mysleniu Strany je kruto potrestaný,

ľudská individualita sa stáva zločinom.

„Boľšoj brat ťa sleduje!“

zatiaľ som prešiel 1/3

a vravím WAU

Zverejnené

Johann Wolfgang Goethe - Utrpení mladého Werthera

Námět k románu, který založil jeho světovou slávu, Goethe načerpal při své praxi praktikanta u soudu. Kromě vlastní lásky posloužila Goethovi jako námět sebevražda jeho kolegy, mladého právníka a filozofa K. W. Jerusalema, který se zastřelil za okolností, které Goethe věrně převzal do svého románu. Utrpení mladého Werthera (1774) je kombinací románu v dopisech a románu-deníku, v němž autor dokázal geniálně skloubit díky vyprávění v první osobě bohatý vnitřní svět hlavního hrdiny, vylíčení jeho duševních stavů a autenticitu, kterou celému textu dodávají vydavatelský úvod, poznámky a závěrečná zpráva o Wertherově smrti.

Na samém počátku románu popisuje Werther vzájemné vztahy zúčastněných osob a zdůrazňuje krásu přátelství a význam vzdělání pro člověka. Nečekaná láska k Lottě se postupně změní v hluboký a vášnivý, ale bohužel jednostranný cit, který nakonec narazí na hráz předsudků měšťanského světa. Wertherova subjektivita ztroskotá na objektivitě okolí, na lidech, kteří jsou jinak uzpůsobeni pro život než on. Werther sám se ztotožňuje s přírodou, trpí omezeností své doby. Jeho štěstí z lásky k Lottě se mění tváří v tvář skutečnosti v zoufalství. Dobrovolně zvolené východisko - smrt - je pro něho krokem, který ho spojí s přírodou. Jeho soupeř v lásce Albert je naopak člověk veskrze praktický, ztělesňuje měšťanský životní princip, píli, šetrnost, svědomitost, mírnost a rozumový přístup k životu. Lotta je prostá, přímá, veskrze kladná žena, která žije v souladu s okolním světem a své štěstí omezuje na oddanost rodině, i když jí Wertherova vášnivá láska odhaluje jiný svět. Pro Werthera ztělesňuje ovšem půvab ženy, jakýsi ideál ženy jedné epochy. Werther si je však velmi dobře vědom omezenosti, přehrad a hrází, které svírají "všechny činorodé a poznávací síly člověka". Vidí, že veškerá lidská snaha směřuje jedině k tomu, aby byly ukojeny nezbytné potřeby, jež nemají jiný účel než "prodloužit naši ubohou existenci", pokouší se najít řešení ve svém nitru a najde je ve vlastním tragickém konci.

Utrpení mladého Werthera vyvolalo velký ohlas i vlnu sebevražd. Lidé se v románu poznávali a zjišťovali, že jejich vlastní prožitky nejsou banální a že osobní problémy mohou mít obecnou platnost. Mladí lidé se bouřili a toužili po velikých činech, ale nedokázali tuto touhu uplatnit a realizovat. Werther jim ukázal cestu: je možné nepodrobovat se nízkým požadavkům doby, je možné se vzepřít, vzbouřit se a před skloněním hlavy dát přednost hrdému odchodu ze života.

Wertherovský příběh se svému tvůrci vymkl z rukou. V druhém, přepracovaném vydání (1787) proto považoval Goethe za nutné umístit jako motto výstrahu pro senzitivní čtenáře: "Buď muž a nenásleduj mne!"

juch teším sa

od tejto knihy si veľa sľubujem :lol:

Zverejnené

Bohumil Hrabal - Perlička na dně

Prostí lidé, na první pohled nijak zajímaví, vyprávějí své zážitky, přehánějí, improvizují, baví se vymýšlením a vzpomínáním, prostě „pábí“. Hovorovým jazykem se spoustou slangových výrazů zachycuje autor život z často „odvrácené strany“ a v lidech z takzvaného společenského dna nachází onu pověstnou „perličku na dně“ a proniká tak k pravému, i když v hrubé skořápce ukrytému jádru lidí. Svěžím a objevným vyprávěním dokáže Hrabal přenést vzrušení z nevyčerpatelnosti a krásy života i na čtenáře.

Zverejnené

Irving Stone - Agónia a extáza

Michelangelo byl nejen umělec, ale i všestranný génius. Jeho život může ukázat lidem všech národností a všech dob, co to znamená být skutečný umělec: svět, který vytvořil svým uměním, je věčný, takže dodnes ovlivňuje myšlení člověka. Jen málo z milionů lidí, kteří znají Michelangelovo jméno, ví o jeho dramatickém, bouřlivém životě nebo o téměř nepřekonatelných překážkách, s nimiž musel bojovat, aby přežil a uskutečnil své dílo. Tento vpravdě všestranný muž, přímočarý jak svým vkusem, tak humorem, se stal osobitým zrcadlem nádherného rozkvětu italské renesance.

Irving Stone vykreslil na svém plátně všechno revoluční vření a slávu této bouřlivé epochy. Na pozadí životních osudů velikánů této doby se odvíjí i Michelangelův osud.

O tejto knihe som čítala len samé chvály, takže teším sa :lol:

Zverejnené

výborne, desdemona

aj ťa tu niečo naučíme :lol:

odporúčam ti prečítať potom aj knižku od Rolanda Cristofanella - Raffael

...ja stále Perlička na dně, hrozne sa mi to páči :) dnes to už dočítam, teším

Zverejnené

O tejto knihe som čítala len samé chvály, takže teším sa :lol:

ved skus nechvalit ta tu ubijeme :)

Zverejnené

Ved sa ani nepokúsim, tá kniha je naozaj veľmi dobrá :lol: Už si robím zálusk aj na Smäd po živote :)

Zverejnené

a sprav si následne zálusk aj na Grécky poklad, z týchto troch sa mi síce páčil najmenej, ale aj tak to bola výborná kniha :) /a ako budúci klasický archeológ ti ju musím doporučiť dvojnásobne! :lol:/

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov