Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Rudolf Jašík - Námestie svätej Alžbety

otázky fašizmu, problémy židovského obyvateľstva

Zverejnené

sága o ramzesovi prečítaná, ale ja chcem viac dielov, bude mi smutno za ramzesom a jeho blízkymi :lol: no ale teraz sa púšťam do novej knihy

Isabel Allende - Dom duchov

V románe Dom duchov ide o rozvetvenú ságu latinsko-americkej rodiny, prežívajúcej svoje víťazstvá i pády na pozadí spoločenských udalostí, v imaginatívnej krajine plnej vulkánov a častých hurikánov, prírodných i ľudských katastrof. Je to zároveň nádherný príbeh ženy plnej prirodzenej odvahy a sily.

teším teším :)

Obrázok

Zverejnené

Simmela som už dočítala, bola to fantastická kniha a 600 strán som zhltla za približne dva dni... :lol:

Už som sa pustila do dalšej knihy:

John Steinbeck - Túlavý autobus

Román nositeľa Nobelovej ceny za literatúru vyšiel prvý raz r. 1947. Opisuje jeden deň mexického šoféra Juana za volantom autobusu. Porucha na autobuse zmení obyčajné cestovanie na neobyčajnú previerku ľudských charakterov. Autor majstrovským spôsobom vykresľuje rozmanité typy postáv: záhadnú krásku Camille, starého Van Brunta, tušiaceho blízku smrť, obchodného cestujúceho Ernesta Hortona, či zámožnú rodinu Pritchardovcov…

Zverejnené

áno áno splnila, som si uvedomila, že sa tu ako trtko usmievam na knihu :)

inak mi napadlo, že pri tejto knižke mi asi ani nebude vadiť, že si postavy budem predstavovať podľa postáv filmu, keď tam hral banderas :lol:

Zverejnené

Prave som docitala Pribeh psa Bukyho. Velmi zaujimava kniha. Pri konci som plakala. odporucam

Zverejnené

John Grisham - Odvolanie

Do preplnenej súdnej siene sa vracia porota so šokujúcim verdiktom proti veľkej spoločnosti, ktorej patrí továreň na výrobu chemikálií. Továreň obvinili z nelegálnej skládky toxického odpadu a znečistenia zdroja pitnej vody v mestečku v južnom Mississippi, čo spôsobilo zvýšený výskyt rakoviny u jeho obyvateľov. Spoločnosť Krane sa odvolá na mississippský najvyšší súd, pozostávajúci z deviatich sudcov, ktorí majú rozhodnúť. Kto sú tí deviati? Ako budú hlasovať? Nedá sa jeden z nich nahradiť, skôr ako súd vydá konečné rozhodnutie?

Carl Trudeau, dravec z Wall Street a majiteľ firmy Krane Chemical, je presvedčený, že najvyšší súd mu nie je dosť naklonený. Blížia sa voľby sudcov a on sa rozhodne kúpiť si miesto v senáte, za ktoré zaplatí milióny dolárov. Jeho ľudia rozhodia siete a napokon nájdu mladého, nič netušiaceho kandidáta. Dajú mu peniaze, manipulujú ním, vystavia ho nebezpečenstvu, až kým z neho nevytvoria nádejného sudcu najvyššieho súdu. Svojho sudcu...

Zverejnené

Talianske renesančné novely

Súbor najtypickejšieho príkladu renesančnej literatúry. SU to novely plné vtipu, živého rozprávania, prepletené situačnou komikou, ktoré nás pobavia ale aj poučia

ja by som bola najradšej, keby dobré knihy mali aj 10 zväzkov, každý po 700 strán, alebo vyychádzali na pokračovanie do nemoty :)

a tie slabe knihy zasa naopak po sto strán :lol:

10 700-stranových zväzkov si viem predstaviť Na východ od raja to by som velmi bral

Zverejnené

Valerio Massimo Manfredi - Tyran

Děj tohoho napínavého příběhu se odehrává na Sicílii. Hlavní hrdina - mladý bojovník Dionýsios je svědkem tvrdých bojů Sicilských řeků proti stále mocnějším Kartágincům, masakrů svých spoluobčanů a neschopnosti jednotlivých měst, společně se postavit nepříteli. Postupně jej ovládne přesvědčení, že demokracie je příliš slabá a jedině silný a moudrý tyran (tak řekové označovali v podstatě diktátora) může s podporou armády zajistit bezpečí nejen svému městu, ale i celému ostrovu. Podaří se mu získat tuto moc a po té sjednocuje ostrov pod vládu Syrakůs, vyzbrojuje mohutné vojsko, úspěšně bojuje i s Kartáginci, nicméně své největší štěstí v podobě dívky Areté již dávno stratil. Povede se mu úspěšně vládnout a ochránit svůj ostrov před cizími velmocemi do konce svých dní? To se dočtete v této knize...

Zverejnené

Já,

Phúlan Déví,

královna banditů

- je veľmi zaujímavé sledovať myšlienkové postupy

životom ťažko skúšaného indického dievčaťa

ale aj celkovú odrezanosť od sveta, imobilitu myslenia, rôzne tabu, . . .

Zverejnené

Avery Corman - Kramerová versus Kramer

Ústrednou témou tohto podmaňujúceho diela je vzťah otca k synčekovi, s ktorým ostane sám žiť, keď sa jeho žena rozhodne, že nechce byť viazaná rodinným životom a od nich odchádza. Otcovstvo z lásky sa stáva základným zmyslom Kramerovej existencie, jedinou trvalou hodnotou a šťastím.

Zverejnené

Stephen King - Řbitov zvířátek

Rodina Creedových se usadí ve starém domě v půvabném prostředí venkova státu Maine. Otec - lékař, krásná žena, rozkošné děti. Zdálo by se, že nic nemůže překazit jejich štěstí. Avšak objevuje se Cosi, co mrazí krev v žilách, Cosi strašnějšího než sama smrt. Cosi nesrovnatelně příšernějšího a silnějšího....

Zverejnené

Milan LASICA - Lenže ja som iba komik ...

(rozhovory s Jánom Štresserom)

... Lasica vie rozprávať a má o čom rozprávať -

domnievam sa, že táto kniha je toho dôkazom.

Len mi je ľúto, že písmená na papieri nedokážu sprostredkovať zvukovú podobu jeho rozprávania a najmä smiech...

J.Š.
Zverejnené

uplynuly tyzden som docital klasicke dielo protivojnovej prozy dvadsiatych rokov.

Autor: Romain Rolland

Nazov: Peter a Lucia /Piérre et Luce/

Idea: Vojna nici ludske zivoty.

Namet a kompozicia:

Nametom je dvojity kontrast socialno-psychologicky. Najprv je tu kontrast dvoch hlavnych postav - Petra a Lucie. Peter, idealista, je citlivy, vnimavy, umelecky zalozeny mladik (heterosexual), ktory reprezentuje idealisticky postoj mladej generacie burzoazie odmietajucej obchodnicky, oportunisticky nahlad starsich a odsudzuje vojnu pre jej nezmyselnost. Lucia, materialistka, je predstavitelkou nizsej, robotnickej triedy znasajucej existencne tazkosti - priamy dopad vojny na zivot ludi vo vnutrozemi. Laska vyplyvajuca z vzajomnej pomoci a utechy, rozptylenia a zabudnutia, ktora sa medzi tymito dvoma vyvinie, stava sa pre Petra unikom od filozoficky neriesitelnej otazky vojny ako zdanlivo nezmyselnej priciny upadku a zaniku kultury a civilizacie. na druhej strane Lucia nachadza v laskavom cite unik pred jednotvarnostou kazdodennych starosti o zivobytie v podmienkach nudze a stradania, v ktorych sa umenie stava gycom a vzorne zeny prostitutkami. Druhym ohniskom kontrastu je onen motiv oslobodzujucej cistej a naivnej lasky v prikrom rozpore s nenavistou, nasilim a zabijanim vo vojne. Tema novely je ustrednou temou a nedeli sa na tematicke casti. Dej je jednotny a nerozvija sa v subeznych a vedlajsich liniach.

Postavy:

Peter Aubier - osemnastrocny student, syn sudcu, idealisticky vnimavy mlady muz z dobrej a zamoznej burzoaznej rodiny.

Lucia - mlade dievca zijuce s matkou, ktore ma talent na malovanie. Jej povahove zalozenie ju vsak nenabada k uslachtilosti a niveau v umeni, naopak nebrani jej v plytvani svojim talentom predavanim gycovych a povrchnych napodobenin znamych obrazov.

Filip Aubier - vojak armady, brat Petrov. Ma snahu ochranovat a vystrihat Petra, ktoreho odvod na front sa nesie celym dejom ako fatum, pred nastrahami vojny.

Citaty:

"Aby ľudská činnosť, aby učenie malo zmysel, nevyhnutne je potrebné, aby život mal zmysel."

"Treba žiť...Ak človek myslí, prestáva žiť... A ja chcem žiť, chcem žiť."

"Ke+d ma nútia robiť, aby som mohla žiť, to alebo ono, mám sa azda trápiť, aký je účel tej alebo onej práce? To sa ma netýka, ja predsa tú prácu nekonám z vlastnej vôle. Ak je to zlé, nie je to moja vina. V tom, čo chcem ja, nič nie je zlé."

Zverejnené

Antoine de Saint-Exupéry - Zem ľudí

Země lidí je završením té části Saint-Exupéryho díla, která čerpala z jeho zkušeností civilního letce. Kniha je komponována způsobem, který je pro autora typický: je to směs úvah, meditací a příběhů ze života letců....

Zverejnené

Ladislav Nádaši Jégé - Adam Šangala

Adam je postava poddaného človeka z mäsa a krvi, ktorý odmieta celý život skláňať hlavu pred mocnými a bohatými. Adam Šangala predstavuje tak trochu iný obraz pomerov v 17. storočí.Jégé sa vo svojej najznámejšej próze s pomerne lineárnym príbehom sústredil viac na rovinu filozofických úvah ako na dramatické zápletky, hoci ani o tie nie je núdza. Spoločnosť, ktorá sa zmietala v náboženských rozporoch reformácie a protireformácie, poskytovala spisovateľovej fantázii istú možnosť na vyslovenie a deklarovanie vlastných názorov. Podrobne sleduje svojho Adama s jeho druhom na úteku z rodnej Oravy až po Trnavu. Ako ináč, musel byť pri tom farár, katolícky či protestantský, muselo byť pri tom panstvo, hoci príbeh sa od začiatku odvíjal od obrazu poddaného človeka. Tak to bolo aj pri Jánošíkovi vo všetkých jeho podobách, aj pri Jégého Adamovi Šangalovi, ktorého síce zverbovali do vojska, ale stále v ňom tlela rozbuška nesúhlasu s pánmi, ktorým chtiac-nechtiac musel ponížene slúžiť. Šangala nie je ľudový hrdina typu Juraja Jánošíka, ale v istých chvíľach si vyrovnáva dlhy s panstvom rovnako. Čitateľ sa miestami možno začuduje nad autorovou štylistikou, ale súčasne musí uznať Jégého empatiu do dobových reálií a najmä úsilie zobraziť atmosféru čias, ktoré predchádzali životu v priestore, predstavujúcom dnešné samostatné slovenské územie.

Čitatelia a milovníci historických románov nebudú pri sledovaní krátkeho životného osudu oravského mládenca sklamaní. Nepatrí sa prezrádzať, ako skončí, hoci jeho konanie to naznačuje od chvíle, ako príde s matkou po telo obeseného otca a dostáva sa do prvej konfrontácie s panstvom. Čitateľ tuší, že nezomrie prirodzenou smrťou, ale to je osud väčšiny rebelov. Jégého román je spoločenským obrazom čias spred takmer štyroch storočí. Životný príbeh Adama Šangalu je obzretím do dávnej feudálnej minulosti, ale aj pripomenutím, že isté hodnoty sa nemenia ani storočiami a nevykorení ich ani spoločnosť s prívlastkom demokratická. Sú v človeku večné.

Zverejnené

John Grisham - Partner

Patrick Lanigan bol mladým spoločníkom v poprednej právnickej firme. V jednu mrazivú zimnú noc však Patrick zahynul pri nehode v horiacom aute. Keď ho pochovávali, jeho truhla obsahovala iba kôpku popola. Patrick zobďaleč pozoroval svoj vlastný pohreb. O pár týždňov neskôr zmizla z jeho bývalej firmy obrovská suma peňazí. Od tej chvíle nikto nepochyboval, že Patrick žije. Po dlhom pátraní ho našli a mučili, aby im prezradil, kde sú peniaze. To však nevedel ani on sám, pretože jeho priateľka Eva ich na jeho pokyn predisponovala na kontá, ktorých čísla mu neprezradila. Klbko starostlivo naplánovaných podvodov, korupcie a intríg sa začína rozmotávať.

Zverejnené

v poslednom čase máš dobrý vkus, desdemona :) :lol:

potom si prosím tvoj názor :)

Zverejnené

Nápady čo čítať, beriem tu, na fóre poväčšinou... :lol:

Takže vy máte dobrý vkus, ja si ho zatiaľ len utváram :)

a jasné, ked dočítam dám vedieť :)

Zverejnené

Erich Maria Remarque - Čas žitia a čas umierania

Hrdina románu nemecký vojak Ernst Graeber, ktorý prešiel Francúzskom, prežil vojnu v Afrike a ocitol sa na východnom fronte, kde Nemci po začiatočných veľkých úspechoch nezadržateľne ustupujú, dostáva dovolenku a odchádza do svojho rodiska. Vo zvyškoch rozbombardovaného mesta, v atmosfére beznádeje a fanatizmu získava vieru v nový život po vojne so svojou Elisabeth, s ktorou sa počas dovolenky ožení. O to absurdnejší a tragickejší je jeho návrat na front, aby bojoval ďalej za vec, v ktorú už neverí. Ak by sa nevrátil do vojnovej línie, vystavil by svojich blízkych smrteľnému nebezpečenstvu. Remarquova životná skúsenosť z bojísk 1. svetovej vojny hlboko poznamenala celé jeho literárne dielo. Jeho romány zachytávajú obraz generácie vtiahnutej do vojny a osud príslušníkov „stratenej generácie“ (označenie pochádza od Getrudy Steinovej), ktorých život sprevádzali dve svetové vojny.

Román má typické remarquovské znaky, ako lyrický opis, drsnosť spájaná so sentimentalitou, živé dialógy, filozofujúce časti, vrstvenie motívov. Osou románu nie je čin, dejovosť, ale kladenie otázok, rozvažovanie a rozhodovanie. Týmto postupom Remarque dosahuje na jednej strane napätie, na druhej strane vytvára pre čitateľa pocit autentickosti hrdinovho rozhodovania: hrdina si volí jednu z možností postupne, krok za krokom v ňom dozrieva rozhodnutie. Hrdinom je vždy človek z obdobia vojny, ktorý túži po pokoji, láske a obyčajnom ľudskom šťastí.

Román aj dnes zaujme sugestívnosťou dialógov, charakteristikou osôb a nekompromisným humanistickým, antifašistickým a antimilitaristickým postojom hlavného hrdinu. Je Remarquovým príspevkom k otázke viny a tragédie nemeckého národa.

by Michaela Geisbacherová

...úplne ma fascinuje, že čítam vydanie z roku 1966 v absolútne perfektnom stave a neskutočným "puchom" :-o

Zverejnené

Werner Eck - Augustus a jeho doba

Kniha je stručnou populárněvědnou biografií Octaviana Augusta, adoptivního syna C. I. Caesara, muže, jenž ve šlépějích svého velkého předka ukončil zmatky plynoucí ze sociální krize římské republiky, jež se rozvinula již na počátku 1. st. před Kristem a vyústila ve dvě občanské války. Po vítězství nad svými protivníky, především Markem Antoniem, pak počal dále šířit římské impérium, které se tehdy rozšířilo až k Dunaji a k Rýnu. Uvnitř pak Augustova říše díky míru, jejž nastolil, prožívá mohutný ekonomický i kulturní rozmach. Autor si všímá v této souvislosti i vztahů impéria k našim zemím. Zde za vlády Augustovy vznikla významná Marobudova říše, nejvýznačnější germánská politická organizace před příchodem Slovanů. Kniha je určena zájemcům o antické dějiny, ale i studentům a učitelům dějepisu a klasické filologie.

Zverejnené

raz a znova

jaro filip - človek hromadného výskytu

Známy hudobný publicista Marian Jaslovský(autor bestselleru Dežo Ursiny: Pevniny a vrchy)

mapuje Filipov život a tvorbu

Životopisná kniha Jaro Filip - človek hromadného výskytu obsahuje okrem autorského textu veľké množstvo rozhovorov - výpovedí spolupracovníkov, priateľov a rodinných príslušníkov (viac než 30 rozhovorov), pričom zachytáva aj atmosféru doby a society, v ktorých sa Filip pohyboval. Nechýbajú dobové pramenné materiály, výstrižky a citáty z tlače, internetové texty, podrobná diskografia, filmografia, kalendárium, fotografie.

Zverejnené

ten tomassi sa nam nejako rozcital :lol:

Plútarchos - Životopisy slavných Grékov a Rimanov I.

Najvzdelanejší a najplodnejší spisovateľ rímskej doby v knihe porovnáva osudy veľkých Grékov a Rimanov. Postavy dáva do párov rozoberie každého zvlášť a na záver pridá svoje etické hodnotenie.

Théses - Romulus ; Lykúrgos - Numa Pompilius ; Solón - Publicola ; Themistokles - Camillus ; Aristeides - Cato Starší ; Kimón - Lucullus ; Perikles - Fabius Maximus ; Alkibiades - Coriolanus ; Pelopidas - Marcellus ; Pyrrhos - Marius ; Sertorius - Eumenes ; Filopoimén - Titus Flamininus ; Aemilius Paulus - Timoleón ; Agis a Kleomens - bratia Gracchovci

Zverejnené

ani nie

Sociológ

čítal

číta

a bude čítať

akurát sem teraz trošku prispievam

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov