Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Jiří Sladký - Írán plný mučedniku

Dostat se do zákulisí přináší v každé zemi ty nejsilnější, nejméně očekávané objevy. V Íránu, kde se život řídí náboženskou tradicí a islámským právem, je takový úkrok stranou pro cizince o to těžší. Když se ho člověk odváží a když osud stojí na jeho straně, události se rozeběhnou, a pak už je nejde zastavit. Poutavé, místy drsné a syrové vyprávění Jiřího Sladkého, který zemi mnohokrát navštívil, Vás zavede právě do takových situací. K hrobkám světců, k nimž míří nekonečná procesí. Do hlučných průvodů kajícných věřících i na soukromé duchovní rituály, kam obvykle může jenom pravověrný muslim. Spolu s autorem poznáte, že Írán je skutečně plný mučedníků.

zaujimava knizka a pohlad do iranskej spolocnosti

Zverejnené

Toni Morrisonová - Najmodrejšie oči

Toni Morrisonová, dnes už nepochybne jedna z najvýraznejších osobností súčasnej "čiernej" literatúry Spojených štátov, vydala na začiatku sedemdesiatych rokov svoj prvý román Najmodrejšie oči. Prvotinu so všetkými znakmi vyzretého literárneho diela, ktorou sa razom dostala do povedomia čitateľov a vzbudila zaslúženú pozornosť a ocenenie literárnej kritiky. Tragický príbeh osamelého, nemilovaného, nepekného čierneho dievčatka Pecoly, ktorej najväčšou túžbou je mať modré oči. Také majú tie krásne biele bábiky, ktoré dostávajú čierne deti na Vianoce, keď boli dobré. V tej túžbe sa sústreďuje všetok jej hlad po uznaní a láske, veď keby mala modré oči, bola by pekná a každý by ju mal rád. Protikladom Pecoly sú jej kamarátky, ktoré láskaví a starostliví rodičia chránia pred falošným pocitom menejcennosti, a tým im poskytnú pevný základ, aby ich pudová hrdosť na vlastnú rasu mohla prerásť do uvedomelej hrdosti slobodnej čiernej ženy.

Zverejnené

Attilio Gatti - Světla Stredomoří

Cestopis o krajinach v okoli Stredozemneho mora.

Zverejnené

Vladimir Nabokov - Priezračné veci

Šokujúci príbeh plný neuveriteľných zvratov a situácií, ktoré sú v literatúre také nepravdepodobné, až vyzerajú ako skutočné. Čo môže autor s príbehom dokázať viac? Po dočítaní tejto knihy vás nikto nepresvedčí, že nejde o skutočný príbeh... Ale v tom už spočíva majstrovstvo Vladimira Nabokova.

Priezračné veci, jedno z neskorších diel Vladimira Nabokova, sa krútia okolo štyroch návštev hlavnej postavy novely Titusa Osobu vo Švajčiarsku. Prvýkrát navštívi Švajčiarsko s otcom, keď má asi dvadsaťdva rokov. Asi po desiatich rokoch sa Osobu, už ako pracovník newyorského vydavateľstva,

vyberie do Švajčiarska za „pánom R.“, spisovateľom, ktorý neodovzdal sľúbený rukopis.

Po ceste sa zoznámi s Armandou Chamarovou. Mesiac pred Armandinou smrťou sa Osobovci vyberú do Európy znovu. V noci sa v hoteli stane vražda. Nasledujúcich šesť rokov sa Titus pohybuje medzi väzením a ústavom pre duševne chorých zločincov. Štvrtú návštevu Švajčiarska uskutoční po ôsmich rokoch od vraždy. Pátra v minulosti, akoby chcel zistiť, čo sa vlastne stalo.

Zverejnené

John Steinbeck - Pohár zlata

už mi príde, že čítam iba Steinbecka v poslednej dobe :lol:

Romantizovaný príbeh o Henry Morganovy známom "pirátovi" ktorý sa stal guvernérom Jamajky. Tuším jediná veselšia kniha.

Zverejnené

na Steinbecka sa chystám hneď ako dočítam rozčítané

mám tu Neznámemu bohu

tak som zvedavá

Zverejnené

Neznámemu bohu a Na východ od raja su tie najlepsie co som od neho zatial cital to aj Bijou myslim potvrdi

Velmi ma tie knihy chytili a oslovili uz sa tesim na leto ked si ich zasa zoberiem citat :lol:

Zverejnené

John Steinbeck - Neznámému bohu

V dalším vydání vychází dílo světového klasika Johna Steinbecka Neznámému bohu, které se odehrává v době osidlování Kalifornie. Brilantně napsaný příběh Josefa Wayna, který je svému kraji ochoten přinést oběť nejvyšší, je důkazem spisovatelova mistrovství a i po letech nás překvapí aktuálností svého poselství.

Zverejnené

Ja som zatiaľ od nej čítala dva romány a boli úžasné. Aj ked v tých veciach z biochémie a medicíny som úplný lajk, dokáže to napísať tak, že sa od toho nemôžem odtrhnúť :)

"Z neznamych pricin"? presne.. pri citani knizky sa hlboko ponoris do tajov roznych liekov, biochemie... a este ta to aj bavi :lol:

Alebo "Pripravte operacny sal", co je zas medicina...

Ja momentalne citam od Frybovej Robin Druhy a jeho rodina

Zverejnené

Hej, hej presne tie dva romány som čítala :lol:

momentálne:

Jean P. Sassonová - Život pod závojom

Sultána je saudskoarabská princezná, žena narodená do nesmierneho bohatstva. Má štyri paláce na troch kontinetoch, vlastné lietadlo, ligotavé klenoty, módneho návrhára množstva šiat. V skutočnosti žije však v zlatej klietke. Nemá slobodu, hlasovacie právo, kontrolu nad vlastným životom, má cenu len ako rodička synov. Skrytá pod svojím čiernym, po zem siahajúcim závojom, je väznená svojím otcom, manželom, synmi a svojou krajinou...

Zverejnené

Oscar Wilde - Cantervillské strašidlo, Sfinga bez záhady, Neobyčajný model, Zločin lorda Artura Savila

myslím že tohto autora netreba predstavoavať :lol:

Zverejnené

Bret Easton Ellis - Americké psycho

- americký prozaik, jeden z nejvýraznějších představitelů "nové ztracené generace", ve svých románech většinou popisuje prostředí amerických vyšších vrstev, jejich pozlátko i šokujíci pravdu skrývajíci se pod povrchem. Prvým románom Míň než nula (1985) si vysloužil srovnání s autory jako Tom Wolfe, Ernest Hemingway, Joan Didion a J. D. Salinger.

Román je nejen drsným a otevřeným popisem násilí a zvráceností, ale také nesmlouvavým a místy groteskním pohledem na konzumní atmosféru v americké společnosti osmdesátych let.

...a svet sa rozpadal

a všetkým to bolo jedno

Talking Heads

Zverejnené

Milan Augustín - Cesty za obzor

Kolonizacia stredomoria s nastupom byzancie cez arabov, obchodovanie, veda a kultura v tej dobe.

Zverejnené

Romain Rolland - Peter a Lucia (Pierre et Luce)

Tragický ľúbostný príbeh dvoch mladých ľudí odohrávajúci sa v Paríži počas 1. svetovej vojny.

Zverejnené

ja mám od začiatku januára, možno ešte skôr,

rozčítaného taktiež

Romain Rollanda - Dobrý človek ešte žije

dosť sa pri tom bavím, tak dúfam, že to dnes dofinišujem,

keďže mám konečne čas

Dobrý člověk ještě žije zachycuje jeden rok Nicolase Breugnona, prostého a moudrého Burgunďana, který miluje vše, co může život přinést dobrého, a tím co je špatné, se nenechá zničit.

Zverejnené

Rudolf Jašík - Čierne a biele kruhy

Čierne a biele kruhy je posmrtne vydaná zbierka noviel slovenského prozaika Rudolfa Jašíka.

Zverejnené

Johannes Mario Simmel - Láska je len slovo

Prvý čitateľský úspešný román J. M. Simmela. Romantická láska mladého Olivera Mansfelda a príťažlivej manželky vplyvného obchodníka je aj rozprávaním o tom, ako si mladý človek stráži svoje sny.

Zverejnené

dobrý výber, desdemona

Antoine de Saint - Exupéry - Malý princ

Zverejnené

Václav Sábl - Olympijské povesti a príbehy

Legendy o greckych olympiadach, zalozenie, vyhry, sutaze....

Zverejnené

tak tak, desdemona, láska je len slovo je veľmi dobrý výber, veľmi krásna kniha, a aj keď je trochu hrubšia, zhltneš ju jedna radosť :lol:

Zverejnené

Súhlasím s vami baby, veľmi dobrá kniha. Včera som ju začala čítať a zachvíľu už tuším budem v polke :lol:

Zverejnené

a aj keď je trochu hrubšia

to je koľko 300-400 strán

nebodaj 500-600 :lol:

resp. inka sa spýtam

vyzerajú 200 stranové knihy oproti nej ako reporelo?

Zverejnené

ja by som bola najradšej, keby dobré knihy mali aj 10 zväzkov, každý po 700 strán, alebo vyychádzali na pokračovanie do nemoty :)

dobrý a silný príbeh sa mi veľmi ťažko opúšťa :lol:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov