Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Viktor Dyk - Zmoudření Dona Quijota, Krysař

Don Quijot sa vydáva na cestu aby si vyslúžil slávu v mene jeho milej. Po trpkých skúsenostiach sa vracia domov kde spoznáva krutú pravdu a zomiera.

Toto dielo ma ani tak moc nezaujíma ale sa teším na Krysařa.

Podľa tejto knihy vznikol veľmi dobrý muzikál. Príbeh opusteného tajomného muža, ktorý prišiel vyhnať krysy, ale zamiloval sa do Ágnes a to bola osudná "chyba"

Zverejnené

Lolisha

Úplne som zabudol

Čo hovoríš na Jack Kerouac - Na ceste ?

no, ked ju docitam, dam ti vediet :lol:

precitala som z nej par stran a dalej sa neviem prinutit...nie, ze by ma nezaujala, ale akosi ma ani nepohltila

ja mam este stale nejake to divne obdobie, zaujimave, ze aj minuly rok v zime som ho mala..v zime, ked vacsina ludi lezi doma nad knizkou, bo vonku je pod psa...ked sa len tazko prinutim citat nejaku novu knihu

akoby som sa nevedela sustredit a prinutit k niecomu novemu..no divne

citat citam, ale skoro vsetko su to veci, co som uz kedysi v minulosti citala a teraz sa k nim vraciam a nachadzam davno zabudnute

ale predsa len..pravidelne teraz pri ceste busom citam Bora Tomisa - Kapor fatransky

je to vlastne knizka, ktore obsahuje pribehy, ktore autor zazil, ci pocul pocas svojho zivota na turach, ci horskych chatach, kde robil isty cas kuchara, neskor chatara

pribehy, su vtipne, mile, niektore maju v sebe dokonca aj nieco hlbsie

odporucam :)

Zverejnené

Virginia Woolf - Orlando

Virginia Woolf sa v románe Orlando vyrovnáva s problémom pohlavnej identity, ktorým sa zaoberá celý život. Knihu venovala svojej dlhodobej priateľke (a krátkodobej milenke) Vite Sackville-West. Príbeh anglického šľachtica Orlanda sa odohráva za vlády kráľovnej Alžbety I. Kráľovná prisľúbi Orlandovi obrovský majetok, ale len pod podmienkou, že ostane večne mladý. Orlandovi sa darí pomocou záhadných síl túto podmienku plniť, avšak len do času, kým sa z neho stane niekto úplne iný. Svoj život začína ako šľachtic v 16. storočí a po mnohých historických a zemepisných premenách skončí ako moderná spisovateľka v dvadsiatom storočí.

Zverejnené

Valerio Massimo Manfredi - Korouhev slávy

Krutý zákon hrdé Sparty platí i pro nejvznešenější rodiny. Stane se, že jednoho dne najdou patýři v horách odložené děťátko a vyrvou je ze spárů smrti. Zatímco malý Talos, chromý od narození, žije v bídě u svých přestounů, jeho starší bratr Brithos v luxusu vyrůstá ve statného válečníka. Osud, který sourozence v útlém dětství rozdělil, je v dospělosti svede opět dohromady. A tak se bratři, otrok a pán, jednoho dne setkají tváří v tvář.

Zverejnené

Ladislav Mňačko - Ako chutí moc

Aj keď je obsahom románu briskná analýza životného osudu bývalého revolucionára, odbojára a neskôr popredného straníckeho a štátneho činiteľa, ktorého vplyv nekontrolovateľnej moci postupne rozkladá mravne, ľudsky, ale aj politicky v chmúrnych päťdesiatych rokoch, môžeme ho rovnako dobre čítať aj ako knihu o neostalinských mocipánoch posledného dvadsaťročia; ide o ten istý mocenský mechanizmus, o ten istý systém a o ten istý demoralizujúci vplyv moci na jej nositeľov. Preto je toto dielo aktuálne i dnes a môže znovu pozitívne prispieť k našej súčasnej spoločenskej obrode.

Zverejnené

ďalšia kniha ktorá ma utvrdila v tom ako neznášam zrady v knihách

a konečne idem čítať knihy na ktoré sa teším už od leta

Arthur D. Howden Smith - Zlato z Portobela

Príbeh o tom ako sa dostal poklad na Ostrov pokladov, lepšie oboznámenie s Johnom Silverom...

Zverejnené

Johann Wolfgang von Goethe - Utrpenie mladeho Werthera

Dílo rozhodujícího významu pro historii německé i světové prózy. Milostný román v dopisech, založený na klasické zápletce. Přátelství mladého Werthera s krásnou Lottkou se časem změní v hluboký cit – lásku. Lotta je však zasnoubená a záhy se vdá. Werther vidí jediné východisko – rozhodne se zemřít. Za hrdinu příběhu zvolil Goethe člověka své doby, představitele mladé buržoazie, který ve snaze dosáhnout svobody naráží na překážky v podobě feudálních konvencí. Je příliš osamělý a neschopný proti nim bojovat, a proto raději volí smrt

Zverejnené

Jean - Dominique Bauby - Skafander a motýľ

Dramatický príbeh sa začal odohrávať 8. decembra 1995. Po náhlej cievnej mozgovej príhode upadol Jean Dominique Bauby do hlbokej kómy. Keď sa prebral z kómy bol doslova uväznený vo vlastnom tele – nemohol sa pohybovať, jesť, rozprávať, ba ani dýchať bez pomoci. Pohyblivé ostalo iba jedno oko. Pomocou neho vytváral slová, vety a celé kapitoly nevšednej knižky.

Dojímavý príbeh človeka, ktorému už nezostalo nič, len slová, je posolstvom zo sveta, aký si sotva vieme predstaviť…

Zverejnené

Erich Maria Remarque - Na Západe nič nové

Vojnový román Na západe nič nové, ktorý vyšiel roku 1929, preslávil autora takpovediac za noc. Jeho filmové spracovanie vyvolalo skutočný škandál: verejnosť bola šokovaná pravdivým, realistickým zobrazením vojny, ktorá zničila celú vtedajšiu mladú generáciu, pretože neodvratne predurčovala osudy - aj osud devätnásťročného Paula a jeho šiestich spolužiakov, ktorí nasadzovali svoje životy v nezmyselných bojoch netušiac, že z hrozného vojnového besnenia pre nich už niet návratu.

/Phersu nechápem ako ťa táto kniha mohla nudiť...Ved to je úžasná kniha, teda úžasne smutná kniha.../

Zverejnené

Desdemona, nechaj ho, on z toho raz možno vyrastie a konečne dostane rozum :lol:

Vojtech Zamarovský - Aeneas

Aeneas je najväčší rímsky epos nielen svojím rozsahom, ale i svojou umeleckou úrovňou, najmä však významom. Ovplyvnil celú neskoršiu rímsku poéziu a zo všetkých epických básní antického Ríma najväčšmi ovplyvnil aj novovekú Európu. Až do 19. storočia dokonca väčšmi než jeho grécke vzory, Homérova Iliada a Odysea.

Epos dostal názov podľa Aenea, hrdinského obrancu Tróje, ktorý si po jej páde ako jediný z vodcov trójskych vojsk zachránil život. Vybral sa potom hľadať novú vlasť. Po dlhom blúdení Stredozemným morom, plnom útrap a dobrodružstiev dostal sa do Itálie, kde neďaleko ústia Tiberu založil mesto Lavinium, z ktorého vzišiel Rím.

Znalosť Vergíliovej Aeneidy patrí dodnes k všeobecnému vzdelaniu. No čítať ju nie je ľahké, najmä pre človeka, ktorý sa nevyzná vo svete antických mýtov a nepozná dôvody početných dobových narážok.

Práve preto sa Vojtech Zamarovský podujal prostým prerozprávaním jej obsahu s náznakom pôvodných výrazových prostriedkov, bez mnohých odbočiek od hlavnej línie deja a s vysvetľujúcimi doplnkami priblížiť pod názvom Aeneas toto klasické dielo dnešnému čitateľovi.

Zverejnené

Robert Louis Stevenson - Ostrov pokladov

V Ostrove pokladov sa odohráva napínavý pirátsky príbeh videný očami mladého Jima Hawkinsa, ktorý získa po smrti starého námorníka mapu s úkrytom veľkého pokladu kapitána Flinta. Spolu s priateľmi, doktorom Liveseyom a zemanom Trelawneyom, sa vydáva na palube Hispanioly na dobrodružnú výpravu za pokladom. Lodným kuchárom je však Dlhý John Silver, jednonohý vodca pirátov, ktorí sa chcú tiež zmocniť pokladu. Rozpúta sa medzi nimi neúprosná vojna na život a smrť...

Zverejnené

Howard Fast - Spartakus

hrdinský príbeh Spartaka a jeho priateľov, vzbúrených otrokov, ktorých armáda otriasla mocou starovekého Ríma

Zverejnené

Obrazove dejiny prvni svetovy valky - Andy Wiest

tuto

dohanam si moje chabe vedomosti o prvej svetovej, super kniha, co som zatial postrehla

Zverejnené

Dejiny Slovenska / Dátumy, udalosti, osobnosti / je to kniha ktorá opisuje chronologický prehľad Slovenských dejín od najstarších čias až po súčasnosť ............. fakt super kniha ..... , autora písať nebudem lebo ich je viacej a je to aj v tomto prípade zbytočné ........

Zverejnené

Robert Leeson - Silver a jeho pomsta

Pokračovanie Ostrova pokladov.

Zverejnené

Paulo Coelho - Veronika sa rozhodla zomrieť

Zdá sa, že Veronika má všetko, čo si môže mladé dievča želať. Chodí na večierky, stretáva sa s atraktívnymi mladými mužmi, a predsa nie je šťastná. Niečo jej chýba. A tak sa jedno ráno Veronika rozhodne zomrieť.

Po neúspešnom pokuse o samovraždu sa ocitá v luxusnom sanatóriu pre duševne chorých a za niekoľko vypätých dní, ktoré jej lekári dávajú do konca života, s prekvapením v sebe objavuje nepoznané city: nenávisť, strach, zvedavosť, lásku - aj sexuálnu túžbu. Nové zážitky ju napokon dovedú k poznaniu, že každá sekunda jej života je voľbou medzi životom a smrťou. Veronikin príbeh je o tých, ktorí nezodpovedajú predsatvám o normálnych ľuďoch. Je o šialenstve, ľudskej zraniteľnosti a ľudských predsudkoch.

teším, teším, dávno som sa tak nezažrala :lol:

Zverejnené

Chris Mooney - Nezvestné

V roku 1984 Darby Mc Cormicková s priateľkami v lese začujú ženský hlas prosiaci o život. Vyľakané dievčatá od strachu utečú, lenže Darby si na mieste zabudne batoh, a tak vrah dievčatá ľahko vypátra. Prežila iba Darby.

O dvadsaťpäť rokov Darby pracuje ako forenzná vyšetrovateľka na bostonskej kriminálke. Keď ktosi unesie uprostred noci stredoškoláčku Carol Cranmorovú z domu, Darby objaví pod verandou nečakanú svedkyňu - ustráchanú podvyživenú ženu, nezvestnú vyše päť rokov. Darby sa z nej pokúša dostať informácie o ďalších nezvestných ženách, a vtedy sa vynorí vrah známy ako "Cestovateľ". Vrah, ktorý pred rokmi zoznámil Darby s násilím a so smrťou.

Zverejnené

Umberto Eco - Ostrov včerajšieho dňa

Tretí úspešný román svetoznámeho autora sa vracia do obdobia tridsaťročnej vojny a moreplavieb. Oproti jeho predchádzajúcim dielam obsahuje menej formálnych experimentov, nie na úkor literárnej kvality, ale v prospech plynulosti rozprávania a vtipu. Majstrovsky zachytáva mocenské pozadie najväčšieho vojenského konfliktu 17. storočia na taliansko-francúzskom bojisku, mocenské a majetkové záujmy európskych štátov, ktoré stáli v jej pozadí. Ecovo rozprávanie zahŕňa celú rekonštrukciu dobového poznania a životného štýlu v 17.storočí: vojenstvo a vojenskú techniku, cestovateľstvo a moreplavectvo, astronómiu a astrológiu, mastičkárstvo a mágiu.

Zverejnené

Hugh Laurie - Obchodník so smrťou

Thomas Lang je skutočne perfektný chlapík, momentálne bodyguard na voľnej nohe. Proti svojej vôli sa ocitá vo víre dramatických udalostí. Nechá sa najať na vraždu amerického priemysleníka, lenže sa rozhodne svoju obeť varovať... Udalosti naberú rýchly spád. Kto je Alexander Woolf? Kto riadi celosvetový obchod so zbraňami? Ktorá žena bude osudová, Sára alebo Ronnie? Čo je Javelin? Akú rolu v obchode so zbraňami zohráva CIA? Kto riadi teroristické organizácie? Čo robí Thomas Lang v Prahe?

Zverejnené

čooo? čítaš knihu od doktora Housa? :lol: potom určite napíš, ako sa páčila, že či si ju mám niekde zohnať a prečítať, fakt som zvedavá, či multitalentu ide aj písanie :)

Zverejnené

tak to by zaujimalo aj mna :lol:

ja prave citam Irving Stone - Agonia a extaza (konecne)

Michelangelo byl nejen umělec, ale i všestranný génius. Jeho život může ukázat lidem všech národností a všech dob, co to znamená být skutečný umělec: svět, který vytvořil svým uměním, je věčný, takže dodnes ovlivňuje myšlení člověka. Jen málo z milionů lidí, kteří znají Michelangelovo jméno, ví o jeho dramatickém, bouřlivém životě nebo o téměř nepřekonatelných překážkách, s nimiž musel bojovat, aby přežil a uskutečnil své dílo. Tento vpravdě všestranný muž, přímočarý jak svým vkusem, tak humorem, se stal osobitým zrcadlem nádherného rozkvětu italské renesance.

Irving Stone vykreslil na svém plátně všechno revoluční vření a slávu této bouřlivé epochy. Na pozadí životních osudů velikánů této doby se odvíjí i Michelangelův osud.

Mam chut ist do Florencie :)

Zverejnené

andulqa

nezabudni potom napisať ako sa ti to páčilo :lol:

Zverejnené

zatiaľ nepoznám nikoho, komu by sa to nepáčilo.. :lol:

áno, andulqa, nezabudni napísať, čo ty na to :)

Zverejnené

Tak podľa mňa sa ta kniha nedá ani nepáčiť :lol: len chcem vedieť jej osobný názor

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov