Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Graham Greene - Moc a slava

Greenov román Moc a sláva bol výsledkom jeho cesty do Latinskej Ameriky. Vyšiel v roku 1940. Odohráva sa na rôznych miestach v Mexiku a rozpráva o vtedajšom konflikte katolíckej cirkvi s proticirkevnou mocou. Mexickí kňazi sú hromadne prenasledovaní, bez možnosti vykonávať svoje kňazské povolanie, mnohí za svoju vieru položia životy. Utekajú z domu do domu, z dediny do dediny, skrývajú sa po domoch u obyčajných, zväčša biednych ľudí, ktorí sa boja jeden druhého, aj zrady vlastných príbuzných či susedov. Iných štátna moc zlikviduje tak, že ich prinúti vzdať sa viery a oženiť, alebo rovno vstúpiť do radov milície.

Zverejnené

Orhan Pamuk - Istanbul. Memoirs of the City

uzasna kniha tureckeho autora, ktory ziskal Nobelovu cenu za svoje dielo Moje Meno je Cervena..citatelia zavedie do cias svojho detstva kde opisuje stary Istanbul, obrazky z neho su popretkavane melancholiou, tureckym hüzün kde spomina na stare ulicky s drevenymi otomanskymi domami, parnikmi krizujucimi bosporsku uzinu, starych spisovatelov, basnikov, ktory spominaju na istanbul..no proste staci sa zacitat a ocitne sa citatel v starom istanbule

Zverejnené

Jack Kerouac - Na ceste

autobiograficka spoved, zaznam niekokych ciest krizom cez Ameriku, na ktorych sa hrdina, spisovatel, da spolu so svojim priatelom, jeho vzorom. Priatel, byvaly väzen, zlodej aut a dobrodruh, sa zaujima o literaturu, ale nevklada sa do nej, vklada sa do zivota - a to je zrejme prve prikazanie v beatnickom krede

dielo sa stalo na prelome 50. - 60. rokov "bibliou beatnikov"

Zverejnené

Lolisha

som veľmi zvedavý čo povieš na Kerouaca. Potom napíš ako sa ti to páčilo

Zverejnené

Johannes Mario Simmel - Boh ochraňuje milencov

Pavol Holland, uznávaný a svetaznalý korešpondent prestížnej západonemeckej tlačovej agentúry, sa po deviatich dňoch pracovného pobytu v Rio de Janeiro vracia do Berlína, aby zistil, že Sibyla Loredová, ktorá bola preňho už rok všetkým a s ktorou sa chcel po návrate oženiť, za podivuhodných okolností zmizla. Nespolieha sa na políciu, ale začne pátrať na vlastnú päsť a postupne zisťuje, že Sibylu, najmä jej minulosť, vôbec nepozná.

Zverejnené

Gabriel García Márquez - Kronika vopred ohlásenej smrti

Rozsahom neveľký, ale mimoriadne pozoruhodný román; autentický príbeh z kolumbijského mestečka. Najjemnejšími rozprávačskými prostriedkami vytvoril autor majstrovské dielo, vierohodnú výpoveď o mentalite kolumbijského národa a tradíciách, ktorým sa dodnes podriaďuje všetko a každý. Príbeh je prostý a naznačený hneď na začiatku - v mestečku niet obyvateľa, ktorý by netušil, že Santiaga čaká smrť. Aj vrahovia sú známi, pretože dvojčatám Pedrovi a Pablovi tradícia prikazuje pomstiť zhanobenú česť svojej sestry. Tá totiž práve oslávila honosnú svadbu, no ešte počas svadobnej noci ju ženích vrátil rodičom, lebo nebola panna.

Kronikár po rokoch sleduje stopy a pozadie tohto zločinu, hľadá dôkazy, ale nenachádza ich.

Zverejnené

moje čítanie je na bode mrazu, stále som v polke Coelhovej Bridy, Mementa aj Demiana :lol: :) :) Odsedím si školu, robotu a večer som už taká unavená, že to ani nemá cenu ;) shit... staré dobré časy, keď som od nudy nevedela, čo so sebou...

Zverejnené

neviem ako vy ale ja taketo knihy citam prevazne v dopravnych prostriedkoch :lol: ...aj ked mam dost casu aj doma..

Zverejnené

timwood

aké "takéto" ? :lol:

ja neviem čítať v dopravných prostriedkoch...pozerám aj 20 minút na jednu vetu a neviem sa pohnúť ďalej :)

Zverejnené

moje čítanie je na bode mrazu, stále som v polke Coelhovej Bridy, Mementa aj Demiana :lol: :) :) Odsedím si školu, robotu a večer som už taká unavená, že to ani nemá cenu ;) shit... staré dobré časy, keď som od nudy nevedela, čo so sebou...

no asi takto isto je to u mňa. Času bz aj bolo dosť, ale akosi som prečítaný, žiadna ma nebaví neviem si vybrať ktorú skôr. Proste na bode mrayu ako si napísala, čo mňa už dosť štve a trvá to už veľmi dlho

Musím si zobrať nejakú knihu, ktorá ma naštartuje

Zverejnené

Ladislav Mňačko - Smrť sa volá Engelchen

“Je to román kronika, veľmi málo som si vymýšľal…”, hovorí o ňom autor.

Dielo Smrť sa volá Engelchen je protivojnový román slovenského autora. Zachytáva posledné dni druhej svetovej vojny z pohľadu partizánov pôsobiacich v Protektoráte a v Slovenskom štáte.

Zverejnené

Rudolf Jašík - Na brehu priezračnej rieky

baladický, sociálny román o osude proletárov a kysuckej biede

Zverejnené

Candace Bushnellová - Sex v meste :)

V humorných příbězích ze světa "high society" nám autorka představuje "mladé a krásné" lidi, kteří táhnou z večírků do barů a klubů. Carrie, prototyp ztrápené mladé spisovatelky, hledá lásku výhradně na nesprávných místech; významný podnikatel střídá jednu povrchní známost za druhou; čtyřicátnice Samantha, filmová producentka, představuje celou generaci žen, které už vědí své o pomíjivosti krásy a mládí; hezouni svádějí výhradně fotogenické a neurotické maminy, jako vystřižené z Hitchcockova filmu Psycho, které dusí své vlastní děti; stárnoucí cyklističtí nadšenci se zuby nehty drží svých bicyklů a batohů... Pestrá mozaika výstředních postav a postaviček, okořeněná pikantními historkami a erotickým nábojem činí z příběhů poutavé a zábavné čtení pro chvíle oddechu.

Naozaj zaujímavé čítanie... :lol: ;) :)

Zverejnené

William Shakespeare - Hamlet

The time is out of joint. O cursed spite, That ever I was born to set it right!

Čas vykĺbil sa. Mám ho vrátiť naspäť. Dočerta, na toto som prišiel na svet?

Takto premýšľa sám nad sebou dánsky princ Hamlet v hre, ktorá je aktuálna vždy, keď je čas vykĺbený - a kedy vykĺbený nebol? Básnickú "hru hier", kladúcu večnú otázku, či má pri náprave sveta šancu jednotlivec, si prečítate na dúšok ako tú najnapínavejšiu detektívku.

Zverejnené

Cecelia Ahern - Thanks for the Memories

How can you know someone you've never met? Joyce Conway remembers things she shouldn't. She knows about tiny cobbled streets in Paris, which she has never visited. And every night she dreams about an unknown little girl with blonde hair. Justin Hitchcock is divorced, lonely and restless. He arrives in Dublin to give a lecture on art and meets an attractive doctor, who persuades him to donate blood. It's the first thing to come straight from his heart in a long time. When Joyce leaves hospital after a terrible accident, with her life and her marriage in pieces, she moves back in with her elderly father. All the while, a strong sense of deja vu is overwhelming her and she can't figure out why !

taká oddychovka na precvičenie angličtiny :lol:

Zverejnené

Zamarovsky - Dejiny pisane Rimom..

sice uz raz davnejsie precitane ale len velmi letmo..skusim sa k tomu vratit

snad to docitam a nezaradi sa to medzi momentalnu velku kopu rozcitanych

Zverejnené

Christian Jacq - Čierny faraón

Chrámy v severnom Egypte sú prázdne, bohovia upadli do zabudnutia. Krajine vládne nespravodlivosť a korupcia. Každý myslí iba na to, ako vyťažiť maximum pre seba. V kráľovstve na juhu však múdro a s láskou vládne čierny faraón Pianchi. Tento Núbijčan odmieta neodvratnosť zániku egyptskej ríše. Má jediné želanie, aby sa bohovia zasa usídlili v zjednotenom Egypte...

Zverejnené

Denník Anny Frankovej

Denník Anny Frankovej patrí k najtrvácnejším dokumentom dvadsiateho storočia. Prvého vydania sa dočkal roku 1947 a odvtedy ho milujú aj obdivujú milióny čitateľov na celom svete. Denník je považovaný za pomník nezničiteľnej povahe ľudského ducha a bol preložený do vyše päťdesiatich piatich jazykov. Trinásťročná Anna v ňom zachytáva obdobie, keď sa s rodinou dva roky schovávala pred hrôzami nacistickej okupácie v zadnej časti jednej amsterdamskej budovy. Kniha je určená malým i veľkým a oživuje mladú ženu, ktorá zažila najstrašnejšie hrôzy, aké videl moderný svet – a ktorá napriek svojmu osudu ostala neuveriteľne ľudská.

Zverejnené

Pavel Oliva - Zrození řecké civilizace

Dejiny európskej civilizácie začínajú v Grécku, lebo tu sa od 2. tisícročia pred n.l. rodil zázrak, ktorý určil vývoj antického Stredomoria a celého starovekého sveta. Pavel Oliva, predný odborník na dejiny staroveku, vysvetľuje v tejto knihe civilizačný vývoj v gréckom priestore od neolitu a doby bronzovej s vrcholmi v minojskej kultúre na Kréte a mykénskej kultúre v Grécku, kolonizačnú expanziu Grékov až po vznik prvých štátov v Sparte a Athénach v 8.-6. storočí pred n.l.

Zverejnené

Rainer Maria Rilke - Piesne o láske a smrti

R. M. Rilke patrí k najväčším svetovým básnikom novoveku. Mal 24 rokov, keď „počas jednej jedinej jesennej noci“ napísal poému v próze Pieseň o láske a smrti korneta Krištofa Rilkeho, ktorá sa mala stať najpredávanejším básnickým dielom v nemeckej literatúre vôbec. V ďalších dvoch rekviem medituje nad celou záhadnosťou ľudskej existencie, ktorú nerozdeľuje mechanicky na život pozemský a záhrobný, ale jedno mu prechádza v druhé, je to vlastne splývanie s vesmírom, vyjadrované neobyčajne magickými obrazmi. Tá istá mágia, no ešte umocnenejšia, vyžaruje zo zbásneného mýtu o Orfeovom hľadaní mŕtvej Eurydiky. Vrchol Rilkeho lyrického a metaforického prejavu však tvorí desať duinských elégií: skvost svetovej poézie, v ktorom sú obsiahnuté akési "dejiny duše" ("nikde, milovaná, nebude svet než vnútri"), nihilizmus tu vládne vedľa radosti, zrod vedľa smrti, dočasnosť vedľa večnosti.

Zverejnené

momentálne "len" tri, čítam po troške a na etapy ... :

v maďarčine zbierku scifi poviedok od rôznych autorov ako e-book Solaria

Brian Greene - Elegantní vesmír - superstuny, skryté rozměry a hledání finální teorie

K.Donna, R.Habeck - Zakázaná archeologie - zostavenie a hľadanie artefaktov na svetovú výstavu Unsolved Mysteries plus fotky každého vystaveného artefaktu

Zverejnené

E.L.Doctorow - Svetová výstava

Ve svém románu světoznámý představitel tzv. retrofiction barvitě evokuje život v New Yorku ve třicátých letech tohoto století. Doctorow oživuje vzpomínky na Bronx a Manhattan v době, kdy na ulicích bylo bezpečno a rodiny v těžkých časech držely pospolu. Chlapec jménem Edgar tehdy intenzivně vnímal své okolí, zachytil všechny jeho vůně, zvuky i zvyky, sladkobolné přísliby doby, jež vyvrcholily Světovou výstavou roku 1939.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov