Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Radek John - Memento

chytľavá knižka, včera v noci som sa nemohla od nej odtrhnúť

Zverejnené

ja som sa zas vcera vecer nemohla odtrhnut od Jozovej Hanule - Kveta Legatova

je to vlastne predloha k filmu Zelary, nakolko sa hovori, ze je este lepsi, nez kniha, neviem sa dockat si pozriet aj ten..

Eliska, lekarka z velkomesta, nemala dovolene za vojny dostudovat

robi v nemocnici sestricku a pomaha v odboji proti Nemcom

ked ich skupinu odhalia, musi sa skryt

musi odist do malej, zapadnutej dedinky s jednym pacientom, zmenit meno a zobrat si ho za manzela..

zvyka si na iny sposob zivota, zaroven ale aj vznika jemny milostny vztah medzi nou a manzelom..

kniha ukazuje zlo najprv Nemcov a potom Rusov..

Zverejnené

William Golding - Boh múch

Skupina chalpcov sa ocitne na opustenom ostrove - a z chlapcov sa náhle stanú dospelí ľudia. Krutý, tragický, ale veľmi poučný román.

Zverejnené

John Steinbeck - Túlavý autobus

Román nositeľa Nobelovej ceny za literatúru vyšiel prvý raz r. 1947. Opisuje jeden deň mexického šoféra Juana za volantom autobusu. Porucha na autobuse zmení obyčajné cestovanie na neobyčajnú previerku ľudských charakterov. Autor majstrovským spôsobom vykresľuje rozmanité typy postáv: záhadnú krásku Camille, starého Van Brunta, tušiaceho blízku smrť, obchodného cestujúceho Ernesta Hortona, či zámožnú rodinu Pritchardovcov…

Zverejnené

John Steinbeck - Túlavý autobus

jeej, to mám tiež teraz v poradí, daj potom echo, či to stojí za to... aj keď to by nebol Steinbeck keby nestálo :lol:
Zverejnené

Ian McEwan - Pokánie

Na hranici medzi detstvom a dospelosťou strácame nevinnosť. Formujú sa naše postoje a robíme skutky, ktoré môžu mať ďalekosiahle a nezvratné následky nielen pre nás.

Trinásťročná Briony sa stane obeťou vlastnej fantázie a spisovateľských ambícií a zničí život sestre Cecilii a jej milencovi Robbiemu. Rodinná sága na pozadí anglickej spoločnosti 20. storočia, ľúbostný príbeh poznačený tragickou hrou osudu a druhou svetovou vojnou s takmer filmovým účinkom pôsobí na všetky zmysly. Psychologicky realistický príbeh sa vďaka presvedčivému rozprávaniu hlavných postáv miestami mení na ilúziu a v závere zrazu nevieme, ako to vlastne bolo. Zahráva sa s nami minulosť, ktorú si každý pamätá inak. Osobné pokánie hlavnej hrdinky sa zhmotňuje v príbehu, ako sa mal stať, keby zvíťazila láska. Prečo by to nebolo možné?

Zverejnené

To Bijou

Zatial som veľmi spokojný, klasický Steinbeck opisy ľudských skrachovaných existencií, som zvedavý čo bude z toho ďalej. Akosi už povedala to by nebol Steinbeck keby nestál za to.

To Aikaterine

Ako vidím, že tu čítaš McEwana dostávam chuť na dalsieho velmi dobre píše.

Zverejnené

od McEwana jednoznačne doporučujem Betónovú záhradu, veľmi veľmi dobré

Zverejnené

Radek John - Memento

chytľavá knižka, včera v noci som sa nemohla od nej odtrhnúť

Detto.

Minule ked som bola v knižnici, len tak prezerám police a padne mi na ňu zrak a viem, že ste ju spomínali v tom vašom klube, tak som si ju zobrala prečítať.

Dnes večer som ju začala čítať a naozaj je to chytľavé.

Zverejnené

Pokánie bolo dobré, páči sa mi jeho štýl... tú Betónovú záhradu si určite prečítam

Erich Maria Remarque - Cesta späť

Frontoví vojaci sa vracajú späť do života. Opája ich zvláštny pocit slobody, očakávaného, vytúženého mieru, opar vojnou prerušenej mladosti. Hŕstka kamarátov z učiteľského seminára: jemný a rozvážny poručík Breyer, reálny Willy, Georg Rahe, veriaci ešte v akúsi odrodu nemeckého mýtu kamarátstva, veselý Tjaden, židovský intelektuál Max Weil... Autor sleduje ich osudy úryvkovito, nezaujíma ho historický obraz povojnového života všeobecne, ale pocity jeho hrdinov. Všetci majú jedno spoločné: nevládzu sa vyrovnať s novými podmienkami, nemajú domov, nemajú nijakú životnú istotu. Na začiatku románu sa vojna skončila a na konci sa ohlasuje predzvesť ďalšej...

Zverejnené

Nechcem byť nejaký buzeračný, ale mohli by ste sa baviť v príslušnej téme :lol:

Memento

pardon... :)
Zverejnené

chystám sa na Paulo Coelho - 11 minút

Jedenásť minút je kniha o láske, o intenzívnom vzťahu tela a duše. Je o tom, ako dosiahnuť dokonalú jednotu a trvalý cit. Je to príbeh o dvadsaťtriročnej Márii, ktorá odhaľuje svoje pocity prostredníctvom denníka.

Dedinské dievča podpíše v Rio de Janeiro s európskym podnikateľom zmluvu, ktorá by jej mala zabezpečiť kariéru tanečnice v ženevskom podniku. Dáva však prednosť voľnejšiemu spôsobu života. Stáva sa prostitútkou. Každým dňom sa vzďaľujú jej predstavy harmonického vzťahu medzi mužom a ženou. Až jedného dňa symbolicky vstúpi na starobylú pútnickú Svätojakubskú cestu, ktorá Ženevou prechádza. Láska jej otvára cestu k skutočnej intimite.

chcela som Záhir, ale to som v knižnici nenašla, takže skúsim inokedy...

Zverejnené

John Steinbeck - Perla

Strhující příběh prosté rybářské rodiny se odehrává koncem 19. století v mexickém městečku La Paz v jižní části Kalifornského poloostrova. Majetní občané zde vlastní výstavné kamenné domy, kdežto chudí rybáři živoří v proutěných chatrčích. Oba světy jsou přísně odděleny. Nemajetný rybář jménem Kino, původem indián, má rád svou rodinu a je plný odhodlání postarat se o ženu Juanu i synka Coyotita. Už jednou byl chlapec ohrožen na životě po uštknutí jedovatým štírem, protože zámožný a prospěchářský lékař se od děcka bezvýznamných nuzáků odvrátil. Juana se modlí, aby měl Kino co nejúspěšnější lov, nebo jen prodejem cenných perel se dá získat potřebný majetek. Úchvatná perla předčila všechna jejich očekávání, nevídaná krása obří perly, třpytící se ve světle svíčky, jako by Kinovi zmámila rozum.

Přinese rodině záchranu, anebo lidská hamiľnost, nepřejícnost a závist zmaří rybářovy touhy po rychlém zbohatnutí?

Zverejnené

Tak Perla bola dobre krutá :-( čo som zatiaľ čítal od Steinbecka končili tragikomicky až som sa musel zasmiať ale Perla nie. Som včera do noci ešte nad tým príbehom rozmýšlaľ.

a do tretice

John Steinbeck - Neznámému bohu

V dalším vydání vychází dílo světového klasika Johna Steinbecka Neznámému bohu, které se odehrává v době osidlování Kalifornie. Brilantně napsaný příběh Josefa Wayna, který je svému kraji ochoten přinést oběť nejvyšší, je důkazem spisovatelova mistrovství a i po letech nás překvapí aktuálností svého poselství.

Zverejnené

Tak Neznámy boh bol zatiaľ najsilnejší príbeh, ktorý som od Steinbecka čítal odporúčam zatiaľ najviac zo všetkých uvidím ďalej čo bude. Skončilo sa to smutne, ale zároveň pekne proste také Steinbeckovské Mama ma presvedčila, že stihnem prečítať aj hrubšie než začne škola

John Steinbeck - Ovocie hnevu

Působivý román o životě rodiny oklahomského zemědělce Toma Joada, v němž se autor zamýšlí nad venkovem, přírodou a postupující ničivou a dravě bezohlednou civilizací.

Zverejnené

neviem, či si čítal Na východ od raja, je to tuším najhrubšia Steinbeckova kniha, ale oplatí sa, geniálna, vôbec tam tých pár rozvláčných strán nevadí... milujem ju !!!!!

on topic: Coelho - Čarodejka z Portobella

Paulo Coelho prináša v Čarodejke z Portobella fascinujúcu a dramatickú zápletku, v ktorej čitateľ odhalí dlhú tradíciu založenú na ženskej sile a láske. Je to román pre dnešnú dobu naprosto nepostrádateľný.

Athéna má prirodzený dar. Táto adoptívna dcéra zámožného libanonského podnikateľa z Bejrútu sa presídli s rodinou do Londýna krátko po tom ako v zemi vypukne vojna. Na univerzite sa zoznámi s mužom, ktorý sa stane otcom jej syna, ale problémy, ktorým dievča čelí, vedú k rýchlemu rozpadu ich manželstva. Ako matka nemôže nemyslieť na ženu, ktorá jej dala život, a aby pochopila, ako ju mohla po narodení opustiť, vydáva sa svoju biologickú matku hľadať do Rumunska. Cesta nás však nikdy nezavedie len tam, kam sme zamýšľali ísť, a to, čo Athéna na tejto ceste odhalí, zmení navždy jej život i životy ľudí okolo nej.

Zverejnené

Na ňu sa chystám hneď ako dočítam Ovocie hnevu. Beriem to rad radom.

Zverejnené

Thomas Mann - Smrť v Benátkach

Najznámejšia novela Thomasa Manna zachytáva vznik a vývin pustošivého, bezvýchodiskového citu, ktorý uzatvára smrť, nakoniec predstavujúca vykúpenie. Sám autor ju charakterizoval ako „príbeh o rozkoši zo zániku“. 

Zverejnené

Vzdávam toho Coelha... už ho čítam 4 dni a nie som schopná pohnúť sa ďalej, stále som na nejakej dvadsiatej strane... :lol:

Takže Ernest Hemingway - Komu zvonia do hrobu

Najdlhší Hemingwayov román Komu zvonia do hrobu (1940) je kronikou troch dní života amerického lektora španielčiny Roberta Jordana. Ten prichádza v období občianskej vojny do Španielska ako dobrovoľník bojovať po boku republikánov proti Francovmu nacionalistickému režimu. Neďaleko Segovie sa pripojí k partizánskej jednotke, ktorá mu pomáha vyhodiť do vzduchu most, čo má zabrániť postupu nepriateľských jednotiek. Robert splní svoju úlohu, hoci sa presvedčí o jej nezmyselnosti. Chápe však nevyhnutnosť disciplíny, a preto sa podriadi vyššiemu cieľu. Medzi partizánmi spozná mladú sirotu Mariu. Romantický vzťah, ktorý medzi ňou a Robertom vznikne, bol jednou z príčin veľkého čitateľského úspechu tohto Hemingwayovho románu a zároveň sa stal aj hlavným motívom rovnomenného filmu, ktorý v roku 1943 nakrútil americký režisér Sam Wood s Garym Cooprom a Ingrid Bergmanovou v hlavných úlohách.

Zverejnené

Tak Ovocie hnevu bola dobre krutá kniha fuu som nechápal.

Pokračujem ďalej v spanilej Steinbeckovej jazde a zárvoeň som na túto zvedavý

John Steinbeck - Na východ od raja

Biblickým příběhem Kaina a Ábela se nechal inspirovat věhlasný John Steinbeck v této rodinné kronice zahrnující události od války Severu proti Jihu až po první světovou válku. Děj se odehrává v údolí Salina v Severní Kalifornii a je pohedem do lidského nitra dvou bratrů. Spisovatel sem promítl i část svých vlastních životních osudů.

Si pripadám ako by som iných kníh doma ani nemal okrem tých Steinbeckových a ešte ma čakaju tri :lol:

Zverejnené

Bojím sa aby to nevyznelo pateticky (nie je to môj štýl), ale keĎ čítam mladých v tejto téme o nadšení pre literatúru je to neuveriteľné a dnes krásne neobvyklé. Pripomína mi to mladé časy ( 60-70te roky), keď kniha bola pre našu generáciu zdrojom zábavy, poznania ale i jedinou možnosťou-cez predstavivosť uniknúť z reality do nedostupného sveta. čítal som aj2_3 knihy za týždeň

Najviac mi utkvela kniha od Guy Endora Kráľ Paríža - životopis Alexandra Dumasa, 600strán Odviate vetrom prečítné za 2-3 dni , H. Thurk Hodina mrtvych očí

o záškodníkoch v tyle, na výške "povinne" celého Párala atď. všetci klasici aj tie Váše, ktoré spomínate naposledy - Hrozny hněvu,,Komu zvoní hrana

A tak veľa zážitkov z kníh, ktoré nemajú alternatívu a pre vnímavé duše sú knihy nenahraditeľné - nech niekto skúsi adekvátne natočiť 10 stranový popis tváre a pocitov ženy, či prírody v okolí rodného domu - natočí nič , len bezduchý dokument.

Phersu rezervuj si dlhé zimné večery na rozjímanie so Zarathuštrom, ak sa ti to podarí napíš o tom.

Zverejnené

no našla som si e-book Radek John - Memento, tak začínam v robote pomaličky čítať, nevyhovuje mi to síce, nie som na čítanie na compe zvyknutá, ale tak nič iné momentálne v robote čítať nemôžem, to už ako by vyzeralo, kebyže tu sedím s knihou pod stolom :lol:

a ešte edit: TU som našla okrem Mementa aj My děti ze stanice zoo, ak by ste náhodou mali záujem, bo mne sa to strašne páčilo... :)

Zverejnené

dobry napad :lol:

stiahla som si to tiez v praci do kompu..neviem sice, ci budem mat na to teraz cas v praci, ale aspon trochu..

ja som na tom momentalne tak, ze nestiham ist do kniznice a nieco schopneho si pozicat :)

a vseobecne, ani citat nejako..

Zverejnené

momentálne:

Mary W. Shelley - Frankenstein

Světově proslulý hororový román. Dramatický příběh vynálezce a jeho vynálezu. Mladý vědec Viktor Frankenstein stvoří umělého člověka, monstrum ohyzdné podoby s nadlidskou silou. Umělý člověk svou obrovskou sílu po prvních trpkých zkušenostech zasvětí mstě a zkáze. Zloba je směřována hlavně proti rodině jeho tvůrce – vynálezce Frankensteina. Toto dílo patří mezi zakladatelské díly hororu a autorka v něm popisuje problém morální zodpovědnosti vědců za jejich objevy.

Bijou supeer :)

Memento sa mi hrozne páčilo a profesorka mi hovorila, že My deti zo stanice ZOO je ešte lepšie, že nech si aj to prečítam. Akurát som to nevedela zohnať :)

Dikees moc, že si to tu dala :lol:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov