Ronja Zverejnené 7. September, 2008 Zverejnené 7. September, 2008 ....dobra volba od Nerudu - silna poviedka je i "privedla zebraka na mizinu"...R:-)
Bijou Zverejnené 7. September, 2008 Zverejnené 7. September, 2008 Jean - Dominique Bauby - Skafander a motýľ 8. decembra 1995 po náhlej cievnej mozgovej príhode upadol Jean-Dominique Bauby do hlbokej kómy. Keď sa z nej preberie, má poškodené celé pohybové ústrojenstvo. Postihnnutý syndrómom, ktorý lekárska veda nazýva "Locked-in syndrome", je doslova uväznený vo vlastnom tele: už nie je schopný pohybovať sa, jesť, rozprávať, dokonca ani len dýchať bez pomoci. V tom nehybnom tele ostalo pohyblivé iba jedno oko. Len ľavé oko ho spája so svetom, s ľuďmi, so životom. Okom mihne raz, aby vyjadril "áno", dva razy, aby naznačil "nie". Okom upriami pozornosť návštevníka na písmená abecedy, čo mu predriekajú a tvorí slová, vety, celé kapitoly... Okom píše túto knihu: každé ráno počas dlhých týždňov si vtláča do pamäti jej strany, prv než ich nadiktuje a potom opraví. Spoza sklenného príklopu skafandra, pod ktorým poletujú myšlienky ako motýle, nám posiela pohľadnice zo sveta, aký si my vieme sotva predstaviť. Svet, v ktorom ostáva činorodý iba duch. Myseľ striedavo uštipačná i rozčarovaná, obdarená prenikavosťou, čo zviera srdce. Keď človek už nemá nič viac než slová, nijaké slovo nie je zbytočné. Narodený v roku 1952, novinár, otec dvoch detí, Jean-Dominique Bauby bol šéfredaktorom časopisu Elle. Skonal 9. marca 1997.
Ronja Zverejnené 7. September, 2008 Zverejnené 7. September, 2008 ...toto moze byt zaujimave citanie - silny pribeh...R:-)
Cat the Philosophist Zverejnené 9. September, 2008 Zverejnené 9. September, 2008 Faraónov komplot Phillip Vandenberg Archeológovia zo všetkých krajín sveta sa usilujú nájsť hrob slávneho staviteľa egyptských chrámov Imhotepa, ktorý sľubuje odhalenie obrovského tajomstva. Medzi hľadačmi dochádza k sérii záhadných úmrtí. Spomínajú akýsi arabsky písaný denník, ktorý odhaľuje neuveriteľný príbeh z počiatku nášho storočia, tak som naň celkom zvedavá. A zároveň som zvedavá aj na ďalšiu knižku od autora Sixtínskeho sprisahania, dúfam, že ma nesklame. :) A z knižnice som si konečne (nejaké dobré duše sa nado mnou zľutovali a knižku vrátili, beťári :) ) vypožičala Hon na ovcu od Murakamihu, tak sa statočne púšťam i do neho. ;) Protagonista príbehu, ktorý je zároveň rozprávačom, je mladý, mestom znudený človek, ktorý nikam nepatrí a nikomu nechýba. Jedného dňa dostane od svojho priateľa „Krysu“ list s fotografiou, ktorú neskôr nič netušiac použije v jednom z projektov svojej reklamnej agentúry. Fotografia sa dostane do rúk osobného tajomníka „šéfa“, ktorý pohrozí nášmu hrdinovi, aby jednu z oviec na tej fotografii našiel, alebo… Takto sa začína hon na ovcu, ktorá sa od ostatných líši „len“ hviezdou na chrbte. Hon na túto nezvyčajnú ovcu je snom, z ktorého sa len ťažko prebúdza. Sladký, keď práve snívaný, ale bizarný, keď prerozpravaný – taký je hon na ovcu s hviezdou na chrbte. Je to príbeh, ktorý najprv pohltí a neskôr neúprosne čitateľa opustí . Parááááda! :lol:
Lolisha Zverejnené 9. September, 2008 Zverejnené 9. September, 2008 Cat, som zvedava, co na toho Murakamiho povies, ja som zatial od neho citala len norske drevo, ale plna spokojnosthon na ovcu mam aj ja raz v plane si precitat a momento som docitala Mario Puzo - Sicilcan ..geniaalna kniha :lol: napinavy dej, tej knihe nic nechyba..najprv som sa nstvala, ked Turi zomrel, ale nakoniec som pochopila, ze to malo mat naozaj tento zaver, spravnejsi byt nemohol je to vlastne nieco ako pokracovanie Krstneho otca, dej prebieha na Sicilii a venuje sa tamojsej "legende", Turimu, ktory bohatych ozbijava a pomaha chudobe..pricom si ale proti sebe znepriateli nielen vladu a bohatych, ale aj tamojsiu mafiu
Lolisha Zverejnené 10. September, 2008 Zverejnené 10. September, 2008 Martin Page - Ako som osprostel pribeh cloveka, ktory sa rozhodol byt sprostym, aby si neuvedomoval problemy tohto zivota napisane lahkou, vtipnou formou, skryvajuc hlboku myslienku
phersu Zverejnené 11. September, 2008 Zverejnené 11. September, 2008 Friedrich Nietzsche - Antikrist Klasické dielo filozofickej literatúry. Kritika náboženstva, založená na princípoch nemeckej "filozofie života". Kritika nie je ani tak cieľom racionálnej argumentácie alebo nebodaj vyvracania náboženstva, ale predmet psychologickej analýzy.
Bijou Zverejnené 11. September, 2008 Zverejnené 11. September, 2008 tak aj ja načínam - Herman Hesse - Demian :lol:
aljak63 Zverejnené 11. September, 2008 Zverejnené 11. September, 2008 William Shakespeare - The Tempest (Búrka) Sme všetci z rovnakej látky ako sny. Náš mály život je obmývaný spánkom. Aj v tomto slávnom Prosperovom výroku sa skrýva metafora začarovaného ostrova. A ostrov, kde milánsky vojvoda a čarodejník Prospero pomocou kníh nadobudne moc nad divochom Calibanom, to nie je len veľká metafora Shakespearovej doby, v ktorej sa rodilo anglické impérium - je to aj ustavične aktuálna metafora súčasného sveta. Je iba krásnym snom dobro kultúry, ak jej pomocou mocné impérium expanduje na územie kohosi slabšieho? A máme iba ako zlý sen odsudzovať impérium, ktoré napokon suverenitu toho slabšieho uznáva a z jeho územia odchádza, ale svoju kultúru mu zanecháva?
nutrinka Zverejnené 11. September, 2008 Zverejnené 11. September, 2008 Chuck Barris - Zpověď nebezpečné mysli "Život je krutý aj bez toho, že všade okolo seba vidíte Chucka Barrisa." Napätie, výstrelky, nebezpečie, zlé mravy a neviazané veselie - to všetko obsahuje bizarná autobiografia muža, ktorý v 60. a 70. rokoch udal svojimi súťažnými reláciami tón pokleslej televíznej zábave, akú poznáme v súkromných formách i u nás dodnes. A čo viac: Chuck Barris, producent a moderátor, ktorý symbolizuje všetko, čo je na televízií zlé, sa vo svojej neautorizovanej autobiografii priznáva, že po celé roky, kedy kazil vkus amerických divákov, pracoval ako profesionálny zabijak v službách CIA. A tak zatiaľ čo tento známy showman cestoval po svete, aby hľadal inšpiráciu pre svoje súťaže, rástol počet nepriateľov Spojených štátov zabitých jeho rukou do desiatok... Predloha k filmu Milujte svojho zabijaka, tak som zvedavá
phersu Zverejnené 11. September, 2008 Zverejnené 11. September, 2008 Moliére - Mizantrop, Ďuro Dandin, Lakomec, Scapinove šibalstvá Majster francúzskeho divadla. Pre komédie bol niečo podobné ako Shakespera pre tragédie.
littlewitch Zverejnené 11. September, 2008 Zverejnené 11. September, 2008 Kniha stínú....od S.R.Wolf Sila osudu.....od M.T.Browne Tajomstvá o mužoch...od B.d.Angelis Feng Shuej....od G.Sator
Desdemona Zverejnené 11. September, 2008 Zverejnené 11. September, 2008 momentálne bohužial nič, lebo v poslednej dobe akosi nič nestíham a nie ešte knhy :) :lol:
phersu Zverejnené 13. September, 2008 Zverejnené 13. September, 2008 hmm nechcel by som nestíhať :lol: :) Ian McEwan - Dítě v pravý čas Tretie románové dielo aturoa, ktoré je považované za jazykovo a myšlenkovo za najlepšie. Opisuje príbeh jedného tragického príbehu ale aj spoločenskú situáciu v Británii 80. rokov. Autor nás prekvapí šťastným koncom :) ale tiež presvedčivým zobrazením ľudskej nádeje a nezlomnej vôľe k životu.
valcik Zverejnené 13. September, 2008 Zverejnené 13. September, 2008 Hovno hoří (predloha filmu Pelíšky), napísal Petr Šabach Opouštěli jsme Paříž. Nepohodlný autobus byl plný povykujících dětí. Sedel jsem u okénka, pozoroval ubíhající baráky a měl nostalgickou náladu – takovou, jaká se vás zmocní, když opouštíte Paříž. Všechny ty děti si odtud něco odvážejí, říkal jsem si. Jejich hlavičky jsou teď plné nezapomenutelných dojmů. Děvčata seděla vpravo, hoši vlevo. Sami si tak sedli, já jsem jim nic nenařizoval. Z dívčí sekce se ozývalo žvatlání. Půjčovaly si navzájem jakési plyšové zvířátko a pořád opakovaly: „Jééé, půjč mi ho ještě! Ten je sladkej! Mně ho taky podej! Panebože, ten je sladkej!“ Plyšová potvora s připitomělým úsměvem putovala z náruče do náruče a vždy vyvolávala novou bouři nadšení. Takhle jim to vydrželo asi půl hodiny. Na sedadlech za mnou seděli dva obrýlení chlapci s vysokými čely. Jejich rozmluva trvala celou trasu Paříž-Praha. Zcela vážně a ze všech stran rozebírali problém, jestli hovno hoří. Dva světy rozdělené jen úzkou uličkou.
Desdemona Zverejnené 13. September, 2008 Zverejnené 13. September, 2008 hmm nechcel by som nestíhať :lol: :) no ešte si rob zo mňa srandu... ;) ;) :) ;) ale už som sa včera trochu polepšila, bola som v knižnici a čítam teraz toho Roalda Dahla a jeho Fantastické poviedky ;)
timwood Zverejnené 13. September, 2008 Zverejnené 13. September, 2008 momentalne citam knihu od M.Scotta Pecka - Svet, ktery ceka na zrozeni (navrat k civilizovanosti). Kedze som len zacal neviem este povedat o com je. ale autora poznam, napisal aj knihu Nevyslapanou cestou, ktora sa stala bestsellerom.M.Scott Peck je 178cm vysoky, ma ovalnu tvar, hnede oci...ale nie :lol: vazne...American M.Scott Peck je spisovatel a byvaly psychoterapeut, je autorom mnoho uspesnych knih, v ktorych sa zaobera temou duchovneho rastu, zalozil organizaciu s nazvom Nadacia pre podporu komunity. inak je to aj (asi uz)byvaly psychiater. Keby ste citali knihu Nevyslapanou cestou tak by ste chceli aby ta kniha nemala konca..ctivo pise...asi tolko.ja beletriu inak necitam.
Lolisha Zverejnené 14. September, 2008 Zverejnené 14. September, 2008 Bukowski - vsechny rite sveta i ta ma fuuu..niektore tie poviedky ma fakt sokovali
Desdemona Zverejnené 15. September, 2008 Zverejnené 15. September, 2008 Frances Hodgson Burnettová - Malá princezná Sara vyrastala v Indii, 7-ročnú ju otec, bohatý kapitán Crewe, priviedol do penzionátu slečny Minchinovej v Londýne. Ked Sarin otec zomrel a nechal dcéru bez peňazí, zlá a panovačná slečna Minchinová ju chcela vyhodiť na ulicu, potom však z nej urobila slúžku. Statočná Sara musela prekonávať neuveriteľné príkoria... Odreagovanie, síce sa môže zdať, že je to detské, ale je to celkom dobré. A všetci sme v podstate také prerastené decká :lol:
Lolisha Zverejnené 15. September, 2008 Zverejnené 15. September, 2008 tuto knizku milujem :lol: ako decko som ju naozaj precitala snad tisickrat, je uplne super..tusim si ju precitam znova :) momento som zacala citat Gunnar Mattsson - Princezna mlady ambiciozny novinar a spisovatel si hlada zivotnu partnerku. Na tanecnej zabave stretava mnozstvo dievcat, ktore sa netaja zaujmom onho, ale jeho uputa krehke, nezdravo, vyzerajuce dievca. Zamerne vyhladava spolocnost, kde by ju mohol stretnut a hoci sa medzitym dozvie, ze je smrtelne chora - ma rakovinu, beznadejne sa do seba zalubia.Rozhodol sa, ze sa s nou ozeni aby jej mohol byt blizko a chranit ju. Ona je posadnuta tuzbou po dietati, co lekari vzhladom na jej stav odmietaju.Tuzba mladej zeny je vsak silnejsia, ked otehotnie, prestane uzivat vsetky lieky a celou silou sa sustredi na maleho cloviecika, ktory v nej rastie.Na udiv vsetkych odbornikov sa zdravotny stav chorej nezhorsi, prave naopak.
timwood Zverejnené 16. September, 2008 Zverejnené 16. September, 2008 aj zivotopis Bukowskeho sa oplati citat :lol:
game Zverejnené 16. September, 2008 Zverejnené 16. September, 2008 momento som zacala citat Gunnar Mattsson - Princezna mlady ambiciozny novinar a spisovatel si hlada zivotnu partnerku. Na tanecnej zabave stretava mnozstvo dievcat, ktore sa netaja zaujmom onho, ale jeho uputa krehke, nezdravo, vyzerajuce dievca. Zamerne vyhladava spolocnost, kde by ju mohol stretnut a hoci sa medzitym dozvie, ze je smrtelne chora - ma rakovinu, beznadejne sa do seba zalubia. Rozhodol sa, ze sa s nou ozeni aby jej mohol byt blizko a chranit ju. Ona je posadnuta tuzbou po dietati, co lekari vzhladom na jej stav odmietaju.Tuzba mladej zeny je vsak silnejsia, ked otehotnie, prestane uzivat vsetky lieky a celou silou sa sustredi na maleho cloviecika, ktory v nej rastie. Na udiv vsetkych odbornikov sa zdravotny stav chorej nezhorsi, prave naopak.napísané podľa skutočného príbehu, odohral sa v šesťdesiatych rokoch raz som videla aj ich fotku, spolu s prvým synom, z toho obdobia
Aikaterine Zverejnené 17. September, 2008 Zverejnené 17. September, 2008 momento som zacala citat Gunnar Mattsson - Princezna toto som prečítala..ale dááávno... už si to ani moc nepamätám, hm.. ale myslím, že sa mi to celkovo nepáčilo moc :) musím prečítať zas :lol: edit: tak to som netušila, že je podľa skutočného príbehu :)
Bijou Zverejnené 17. September, 2008 Zverejnené 17. September, 2008 takže dnes som bola opäť na výprave v knižnici a doniesla som si Bukowski - Hollywood, Bukowski - Ženy, takže Demian-a odkladám (vôbec ma to nechytilo, brzdí ma a nudí, možno nie je naň teraz vhodná doba) a načínam Hollywood :lol: Bukowski ve své novele prostřednictvím svého literárního dvojníka, jímž je Chinaski, žije životem scénáristy, který dostal práci pro Hollywood ? svět filmového pozlátka ale Chinaskiho příliš neláká, a tak dává najevo (značně svérázně) své pohrdání?
Lolisha Zverejnené 17. September, 2008 Zverejnené 17. September, 2008 vcera som cestou do Bystrice zhltla Zdenku Rendlovu - Pribeh z lekarny / uspesne som nasla v jednom antikvariate na nete/ je to o osude jedneho manzelskeho paru, z psychologickeho pohladu.. nie je to klasicka Frybova, na ktoru som zvyknuta / Frybova za socializmu tvorila pod menom Zdenka Rendlova/, ale napriek tomu sa mi to pacilo nebola tam Frybovej otvorenost v politickych otazkach, skor prisposobenie sa dielom rezimu kvoli tomu, aby jej to vobec vydaliz psychologickej dejovej stranky ale velmi dobre
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz