Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Pete's Blog

  • zápisov
    8
  • komentárov
    88
  • zobrazení
    8 594

Podnikateľský zámer - spoľahlivý!


Pete

712 zobrazení

...............založený na ľudskej škodoradosti, zabezpečí dlhodobý príjem napr. na jarmokoch.

Táto ľudská vlastnosť býva väčšinou tak utajovaná, že niekedy ani my sami akože o nej nevieme. Je to hnusné byť škodoradostným, ale čo keď nám urobí radosť až rozkoš, ak niekoho postihne nejaká galiba. Radosť je o to väčšia, keď sa prihodí niekomu, kto si o ňu už dlho koledoval alebo inak „zaslúžil“. Tak mu treba, pán Boh ho potrestal - dosť častá veta mnohých kresťanov, mne pripadá nekresťanská – no spomínam si matne, že Biblia má k tomu podobné paragrafy, podľa ktorých sa povoľuje „zaslúžene“ trestať viď. Sodoma a Gomora a tiež žena Lótova nie je len song od Elánu.

Raz som počúval živý koncert Jarka Nohavicu, kde pri uvádzaní pesničky Na Přívozské pouti povedal, že text napísal jeho táta a že text je výborný a tátovi sa podaril. Jarek mal pravdu(podľa mňa) v tom, že text je vtipný, ale príbeh je skutočný a stal sa pred 80-timi rokmi.

Ja som tento príbeh čítal pred 40-timi rokmi v knihe Moje zpověď od Jaroslava Haška a poviedka sa volala Reelní podnik.

Z uvedeného je dúfam jasné, že poviedku nemohol Hašek „ odpísať“ od Jarka, čo on síce netvrdil – to len aby bolo jasné, kto, kedy a čo.

 

V poviedke Reélní podnik popisuje Hašek podnikateľskú aktivitu, ktorej prevádzkáreň bola pouť začiatkom 20. storočia, v nemenovanom českom mestečku. Podnikatelia vymysleli jednoduchý spôsob, ako zarobiť na škodoradosti ľudí – pozrite sa na tú vynaliezavosť: Najskôr postavili jednoduchý stan –dôkladne zatemnený, do stanu zohnali na „dohodu“ dvoch silných veľkých chlapov, ktorých úlohou bolo vtiahnuť zákazníka z predsienky do tmavej komory stanu, tam ho poriadne nakopať do riti, vyhodiť do ďalšej predsiene. Pred stanom pekná dievčina sľubovala neskutočný zážitok a vyberala vstupné.

Dokopaní zákazníci sa rýchlo pozviechali, vyšli usmiati a zvedavcov presviedčali, že tam treba ísť, dokonca sami aktívne nahovárali ďalších potenciálnych zákazníkov.......................ale to už krásne popisuje Jarek Nohavica vo svojej piesni.

 

 

Nevdojak si predstavujem, aký problém by bol toto zlegalizovať v dnešnej dobe,

-podnikateľský zámer - čo napísať?

-aký druh podnikateľskej činnosti?

-ako s registračnou pokladňou?

-čo s výpalníkmi? ...........dohovor o ľudských právach?

6 Komentárov


Odporúčaný komentár

Inak mňa zaujala i táto veta: "Pred stanom pekná dievčina sľubovala neskutočný zážitok a vyberala vstupné."Tak je to niekedy aj v živote...len nie pred stanom, ale - pred svadbou....ale vstupné býva niekedy príliš vysoké... :) Čo z toho vyplýva? Neverte pekným ženám, keď vás kamsi lákajú - do tmavej komnaty...haha

Odkaz na príspevok

...tak ma napadlo, táto akcia je pravdepodobne len pre mužov...Píte, čo by si vymyslel pre nežné pohlavie? Pri stane by stál asi pekný svalnatý chlap a lákal špeciálne ženy...na čo? Háááá? - už viem, taký ženský wrestling v blate by nebol od veci...a publikum - čisto mužské...to by bola podívanááááTož mňa by dnu nik nedostal...pekným chlapcom neverím...haha :)

Odkaz na príspevok

Ronja:

ale vstupné býva niekedy príliš vysoké
Aj výstupné...Pete:
Doplňujem -nepekným už vôbec nie
Ale tie najnáruživejšie milujú... lebo nikdy nevedia, či to nie je naposledy.
Odkaz na príspevok

Vďaka za reakcie! Vidím, že "ať se deje co se deje" myslíme na to isté. Aj keď podľa vety, ktorú quotoval Cat, to u mňa tak nevyzeralo -- ja som sa len hanbil priznať..........

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov