Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Darkmanov letecky dennik

  • zápisov
    21
  • komentárov
    58
  • zobrazení
    78 157

Dornenreich


Darkman

944 zobrazení

Denn frei meint viel’n verlor'n

Los von Ketten - frei zu fallen

 

Mno..moj blog uz dlho zival prazdnotou, tak som si povedal ze donho nieco malinko napisem. Po chvilke uvazovania som sa rozhodol ze skusim spravit taky mensi sumar jednej z mojej najoblubenejsich skupin. A tak teda, tento prispevok nesnie nazov

 

DORNENREICH

Es schien so, es war so, es muß das Leben gewesen sein.

 

Dornenreich je skupina z, pre dany zaner, neobvyklej krajiny. A to z Tyrolska v Rakusku. Pre tych menej znalych v Nemcine prezradim ze nazov v preklade znamena, vystizne, 'krajina trnov'. Bezne ich recenzenti skatulkuju ako symfonicky black metal. Pri tomto skatulkovani sa na chvilku zastavim, kedze zaradit niekam tuto skupinu je naozaj obtiazne. Poznam vela skupin co vycnievaju zo svojej skatulky, na jednom albume viac, na dalsom menej a na dalsom nachvilu preskocia do inej skatulky. Dornenreich ale plynulo presiel z black metalu do cistej akustiky, a to bez toho aby nejako radikalne zmenili svoj postoj k hudbe. Zmenili styl, jadro ich hudby ostalo. Tym jadrom je emocia, a doraz na jej vlozenie do samotnej hudby.

 

Düfte und Grüfte heben sich, Säfte und Gifte tauchen sich, Dorn und Feder tauschen sich

 

Ak by som mal opisat Dornenreich z mojho pohladu, tak je to sen, ale nie v tom krasnom pocite co vo vacsine slovo 'sen' evokuje, ale v tom cistom, pravom, ako ho zazivame v noci. Sen ktory je chaoticky (nezabudajme ze ide v podstate o black metal, a nie o nejaku lepivu popovku ;)), ale zaroven dokaze pomalicky plynut.

Sen ktory na prvy pohlad do seba nezapada, ale ktoreho jednotlive casti su plne detailov, ktore si clovek hned nevsimne.

Sen ktory sa moze zdat jednoduchy, ba az primitivny, ale vo svojej podstate ukryva hlboku myslienku.

Dornenreich je zasnena rozpravka ale aj nocna mora z ktorej sa clovek budi spoteny.

 

...Zeit will träumen - Raum will berühr'n...

...Zeit will leben - Raum will es spür'n

 

Ich hudobne kreacie su doplnane textami, ktorych vyznam dokonale doplna kompoziciu skladieb. Textovo sa Dornenreich (nastastie) drzi daleko od typickych klise black metalu, ako je satanizmus, demoni, apokalypsa a ja neviem co vsetko este :)

Doraz je kladeny na jednotlivca, na jeho vnimanie okamzikov. Na jeho konfrontaciu so sebou samym. Dornenreich sadne velmi malo ludom, nie je to hudba jednoducha. Nie je to hudba ktoru by vyhladavala majorita. Ale je to hudba, pri ktorej zatvaram oci...a ktoru vnimam aj emocionalne.... preto je tato skupina na vrchole mojho rebricka.

 

Ich fehle mir an Dir,

Bin einsam - bin aus mir

... und bleibe ich ?

 

Za vznikom tejto skupiny stoja dvaja mladi Rakusania. A to

Evíga (Jochen Stock)

eviga5.jpg

a

 

Valñes (Thomas Stock), ktory medzi casom Dornenreich opustil a pracuje sa solovom projekte. Jeho fotku sa mi bohuzial nepodarilo zohnat...

 

V Dornenreich ho vystriedal

Inve (Thomas Riesner)

inve1.jpg

 

Doch bitte, Mensch,denk' an nichts Großes !

es bleibt Überleben, und zwar ein Bloßes.

 

Uvod mame za sebou, clenov tak isto...tak sa postupne vydame na put z black metalu do cistej akustiky. Arogantne preskocim demo a zacne s ich prvym, plnohodnotnym albumom. Co ma pri tejto puti bude najviac mrziet, je kvalita audia na youtube, s tym ale bohuzial nic nespravim, ale lepsie slaba ukazka ako ziadna.

Nicht um zu sterben, 1997

Wenn der Tag traurig in die Dunkelheit flieht

dornenr_sterben.jpg

Kazda put ma svoj zaciatok. A kedze ideme z Black metalu, tak zaciatok mame v tom najviac black metalovom albume. Black metal s akustickymi pasazami, asi tak by sa dal v skratke popisat tento album. Viac sa o tomto albume nebudem rozpisovat, kedze si radsej necham miesto pre ostatne.

Len mala ukazka ako vyzera Black metal s jemnou akustikou

Dornenreich - In die Nacht (text)

Dornenreich - Hasses Freigang (text)

 

Bitter ist’s dem Tod zu dienen, 1999

Als Leben mehr als Dasein hieß

bitter.jpg

 

Album na ktorom sa zacina objavovat daleko viac melodickych prvkov. Prvotnemu black metalovemu jadru sa pridavaju nastroje ako klavir, husle ci celo. K standradnym black metalovym vokalom sa pridava cisty, hlboky vokal, ktory len podtrhuje melancholickost niektorych pasazi. Album predstavuje to najmelancholickejsie co Dornenreich vytvoril. Vyuziva chaotickost black metalu a strieda ju s melodickymi pasazami v ktorych sa taha celo a huslami. Pojednava o strate blizkej osoby, zideni z vlastnej cesti, ci priblizujucej sa vlastnej smrti... neposkytuje zaver k udalostiam, len kostatuje fakt... nedava nadej. Nazov (v preklade : Ukrutne je smrti sluzit) vystihuje atmosferu tohoto diela.

 

Dornenreich - Woran erkennt mich Deine Sehnsucht morgen (text)

Dornenreich - Leben Lechzend Herzgeflüster (text)

Dornenreich - Reime faucht der Märchensarg (text)

 

Her von welken Nächten, 2001

Ich trinke Tränen. Ich schöpfe Kraft.

welken.jpg

 

Moj najoblubenejsi a z mojho pohladu, po koncepcnej stranke, naucelenejsi album. Po hudobnej stranke to je evolucia posledneho albumu. Ostava black metalove jadro s melodickym obalom. Jedno aj druhe preslo mensou obmenou. Kvalitna nahravky je daleko lepsia a cistejsia. Co si ja ale na tomto albume najviac cenim je koncept celeho albumu a jeho myslienkova ucelenost.

 

Clovek sa ocita sam v noci v lese...nevie kde je, nevie ako sa tam dostal. Je len zaplavovany emociami a konfrontovany s vlastnou samotou. Vlastne zmysli ho zaplavuju vnemmi. Jedinym jeho spolocnikmi su nocna priroda v celej svojej tajomnej krase a vnutorny hlas, ktory ho sprevadza na jeho puti. Album predstavuje cestu cloveka pri uvedomovani a naslednou konfrontaciou s vlastnou samotou v zivote. Postupne zacina verit v sameho seba a vo svoje schopnosti, nachadza silu pokracovat.

 

Album konci cisto akustickou skladbou 'Mein Publikum - Der Augenblick', ktora predstavuje zhrnutie celeho albumu. Clovek je v nej konfrontovany s entitou vlastneho zivota...z ktoreho sa stava publikum, ktore sleduje cloveka na javisku. Pokial je sa na co pozerat, zivot ostava......ale ked uz clovek nema co ukazat, publikum ho rychlo opusta...a jediny kto ostane na potlesk je smrt.

 

Kedze kazda skladba z albumu predstavuje kus cesty, tak ukazky su v tomto pripade dolnene malym vysvetlenim toho, co ma skladba na ceste predstavovat. Kedze originalny zdroj je v anglictine, tak nemusi preklad 100% sediet, ale podstatu som sa snazil zachovat ;)

 

Kto sa boji samoty?...Vnutorny hlas sa prihovara cloveku, aby si uvedomil svoju osobitnu jedinecnost a stym suvisiacu osobnu osamotenost, ako nieco co je prirodzene zdedene k jeho povahe. Aby sa zdrzal svojho pocitu samoty, ktory popiera hodnotu poznania sameho seba a zabranuje cloveku aby sa stal priatelom samemu sebe. A tym mu odopiera moznost vedome, uprimne, a slobodne celit zivotu, ako aj smrti. Avsak, v tejto zmene smerom k sebauspokojeniu, po jemnom prekonani otazka nadalej ostava.

Dornenreich - Wer hat Angst vor Einsamkeit (text)

 

Clovek si zo svojich otazok a pocitov stale viac a viac uvedomuje tvar pravdy, tragediu. Ale zaroven tymto nabera na sile a vnima neuveritelnu vasen a zarmucujucu dynamiku zivota v tomto svete...ako priboj zialu (preklad Trauerbrandung).

Cista prudkost prirody je odhalena cloveku.....

Priboj zialu - Pijem slzy, naberam silu. (Trauerbrandung - Ich trinke Tränen.Ich schöpfe Kraft.)

DORNENREICH - Trauerbrandung (text)

 

 

Hexenwind, 2005

Zu Träumen Wecke Sich, Wer Kann

hexenwind.jpg

 

Posuvame sa pomalicky dalej. Trvalo dlhe styri roky kym Dornenreich vydal dalsi album, a to co vydali necakal skutocne nikto. Tento album je stylovo tak diametralne odlisny od predoslich diel, ze ho niektori fanusikovia neboli schopni stravit.:)

 

Tento album predstavuje velky zlom v ich tvorbe. Black metalove jadro sa vytratilo. Skrek vystriedal sepot. Album zneje miestami az, na Dornenreich, nezvykle optimisticky. Akustika zohrava daleko vacsiu ulohu ako v hociktorom z ich predchadzajucich albumov. Album by sa dal v skratke charakterizovat ako prechadzka zacarovanou rozpravkou.

 

Dornenreich - Der Hexe nächtlich' Ritt (text)

 

Durch Den Traum, 2006

Schläfst Du? Wache Ich? Sind wir Traum? Welt und Ich?

traum.jpg

 

Prechadzka snom, alebo melodicky Dornenreich obaleny stipkou Black Metalu. A ako vyzera taky Black metalovy obal? Navrat black metaloveho vokalu, agresivnejsie riffy, dynamickejsie bicie... ale vsetko len obaluje melodicke jadro.

 

Zo skladieb sa len velmi pomaly formuje nejaka ucelena myslienka...texty len postupne dostavaju nejaky vyznam, prvych skladieb prestavuju len akysi chod myslienok a az s plynucim albumom je v nich mozne zachytit nejaku podstatu. Posluchac pomaly prechadza jednym snom s menom Dornenreich.

 

Dornenreich-II (text)

Dornenreich-VI (text)

 

 

In Luft Geritzt, 2008

Leben ist und Sein ist Ziel...Auf tausend Wegen kehr' ich heim

luft.jpg

 

Pre tych, co sa docitali az sem, tak vedzte ze sme pri poslednom albume. Zas je to album specificky, a to hlavne tym ze ide o kompletne akusticky album. Akusticka gitara, husle a jednoduche perkusie... to je vsetko co sa na tomto albume objavi, ziadna elektricka gitara, ziadne klavesy, nic.

Velmi tazko sa mi o tomto albume nieco pise po kompozicnej, ci myslienkovej stranke...tak radsej rovno nejake ukazky.

 

Dornenreich - Unruhe (text)

Dornenreich - Flügel in Fels (text)

 

"Doch Wunden werden Narben, und Narben bleiben häßlich"

A to je vsetko. :)

Dostali sme sa z black metalu do cistej akustiky. Co napisat na zaver? Vacsine sa to asi nepacilo, vacsina si asi tukala o hlavu ze o co mi asi islo...ale ak sa najde aspon jeden clovek, ktoremu sa tato hudba zapaci, tak tento blog splnil svoj ucet.....

 

...Durch den Traum reise ich...Durch den Traum werde ich...

...Tag und Nacht atmet sich … Alles Sein …

…Ewiglich...

2 Komentáre


Odporúčaný komentár

:) ach mne sa to natoľko páčilo,že som si to prečítala 2x.. :) Dark...krásne si to napísal a keďže túto kapelu trošku už spoznávam,tvoja put bola dokonala..mala som pocit,ze to skutocne snivam..lw

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov