Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov
  • zápisov
    13
  • komentárov
    115
  • zobrazení
    2 406

Ku štýlu mojho písania


alfi

509 zobrazení

I když žiju na Slovensku doopravdy déle, než mnozí z vás pamatují, přesto nejsem vlivem různým až takovým odborníkem na slovenštinu, že bych občas neudělal nějakou chybu. Pravidla jsou totiž někdy i protichůdná v obou jazycích a občas mi je i řečeno - mluvte česky, já Vám rozumím. Tak to neberte jako projev neúcty, ale spíše jako projev pochvaly slovákům působícím v čechách. Mně prostě v tomto nebylo dáno a nakonec to ani nebylo potřebné a není to potřebné ani dnes. Podle jazykového zákona se už na školách druhého stupně /středních/ mohou odborné věci přednášet i v jiných jazycích. A v té době jsme byli federací. A to dokonce jsem porozuměl i filmu od Vranova - Pásla koně na betoně, protože kamoš byl z Vranova a rok jsem s ním komunikoval.

 

Nakonec ani počítačová mluva mně nevedla ke slovenštině, naopak ke stručnosti a tvrdé logice. Vše bylo z dovozu.

 

Snažím se tu a budu se snažit, a doma umím rodný jazyk dobře jen já, přestože i manželka je rozená ze severní moravy. Děti už na Slovensku a občas máme doma "lochec"... :) A i tak se ta mladší, studující nový obor na FF - anglistiku a amerikanistiku - učí v angličtině. Takže tolerance, já to nedělám úmyslně, pouze píši ze zvyku a citem, takže tak. Raději jsem publikoval dobře v jednom jazyce, přestože blízkém, než ve dvou blbě.

 

Měl jsem na minulém fóru perfektní pomocnici, která mně opravovala a tímto jí ještě jednou děkuji, nenechal jsem se odradit v psaní po slovensky a už se to dá i vydržet. I když mi nedávno někdo napsal, že maďarsky neumí. Mohu vás všechny ujistit, že přestože mám jednu z neobsáhlejších sbírek maďarské rokové scény, tak maďarsky ani nepípnu. I když moje kočka byla maďarka z KIralyHelmecenu, ale uměla slovensky. Sranda byla, když mně pozvala na svatbu v rodině do Velkého Horeša - tam všichni říkali "nemtudum slovákul" a posílali mně do hospody, že tam se domluvím. A ani hospodský nepochopil, že mluvím česky. Ale svatba byla veselá. A následný týdenní pobyt v Budapešti byl mojí dovolenkou. Doopravdy jsem nerozuměl ničemu a na té nadzemní dráze, které tam říkali nějak "hyf" jsem říkal "haf" a byla stále jen legrace. Ale LPček jsem si dovezl doopravdy dost a velmi levně.

 

Takže samozřejmě nemám žádné výhrady k upozorněním na moje gramatické a pravopisné chyby /raději v soukromkách/ a budu je opravovat. Na honoráři se domluvíme na stretku :)

7 Komentárov


Odporúčaný komentár

Vďaka za upozornenie, stáva sa aj to. Používam na písanie programy bez kontroly a z CZ klávesnice, mekčeň dávam cez "+" na potrebné písmenko. Túto v blogu sa dá editovať, v príspevkoch iba dočasne. :smilieee:

Odkaz na príspevok

alfiPasla kone na betone je film od Presova... :smilieee: Nakrucal sa vo Finticiach.

Odkaz na príspevok

Hmmm, a vo mne ostal ten Vranovský region, azda prenos cez toho kamoša, boli sme na tom dávno a spolu a hovoril obdobne, ako tí vo filme... a knihu som nečítal. Prešiel som si tie exteriery natáčania na nete a sú tam aj tie Fintice. Predsa len je to cca 25 rokov :smilieee:

Odkaz na príspevok

Dialekty zo sarisa (Presov) a zemplina (Vranov n.T.) su podobne, ale maju rozdiely. Mne to splyva, kedze sa pohybujem aj tam,. aj tam... Chapem, ze ti to zneje podobne.

Odkaz na príspevok

To vieš, Ty si domáci a ja prišelec... takže tak. Ale rozumiem aj šarištine, aj rusnákom, aj mantákom, aj tým hutoriacim... iba maďarčina je pre mňa problémom. Je to celkom iný jazyk. Ja som vyrastal na južnej morave - takže aj nemčina sa dala. A počúvali sme tam Osteraich 3, na 99 MHz. A aj TV rakúsku.

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov