Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov
  • zápisov
    13
  • komentárov
    115
  • zobrazení
    2 407

Úvodom o zmyslu blogu


alfi

475 zobrazení

Býva dobrým zvykom pri príchode do novej komunity o sebe aj niečo povedať. Niečo o štýle života, o životných túžbach, cieĺoch, motiváciách, preskákaných peripetiách a.t.p.

 

Som niekým, ktorý venoval a stále venuje životnú energiu rozličným koníčkom. Tieto moje záľuby sa cizelovali na základe dostupných možností aj finančných, aj spoločenských, aj časových.

 

Nepochádzam z ekonomicky bohatej rodiny. Do vínku mi bola dána zvídavosť a túžba po informáciách. Snaha porozumieť veciam a javom vokol seba. Z rozličných oblastí.

 

Všetko sa to začalo časopismi a knihami. Tieto boli najobvyklejšími darčekami nielen z ocovy knižnice, ale aj súkromými nákupmi v obchodoch a antikvariátoch v odboroch v danom konkrétnom záujme. Takže od Verneovek cez technické a historické odbory ku stále detailnejším informáciám. A samozrejme vplývali aj nahodilosti. Vzťah k elektrotechnike započal pri výpravách po okoliu - narazili sme ako deti do roky opusteného domu a na jeho pode sme našli "bohatstvo" - rozličné súčiastky ešte aj z predvojnovej doby a dokonca aj gramofón na kľuku na staré 78 otáčkové šelakové platne. Aj s platňami. Po očisteniu to perfektne fungovalo a bolo to mocným impulsom pre hudbu. A samozrejme s hudbou išla ruka v ruke elektrotechnika a radiotechnika, lebo nastala potreba vyššej kvality posľuchu - nie iba kovové ihly často vymieňané a zvuk z trúby a motanie kľučkou... a tiež obraz bolo treba podchytiť. Takže sa začala vytvárať fonotéka - SP, LP, pásy na Sonet Duo, Sonet B4, B46, potom už po zisteniu iných možností vo fonoklube prechod na iné stroje - SONY 378, AKAI 420 GX, až po posledný 6 hlavový AKAI, doteraz v perfektnom stave.

 

Rozličné cestopisné knižky viedli ku záujmu o umenie, a tak nastala cesta fotografických časopisov, fotokomory, skľbenie obrazu a zvuku. A od prvého vypožičianého fotoaparátu Pionýr cez nemecký Pentacon s Biotarem 2.0 po tatovi na Prakticu LLC s transfokátorom, Olypmpusy OM 20 a 30 s motorickým pohonom, až ku prestávke s fotografovaním a ku videu.

 

Nastala doba sháňania peniazí pre tieto koníčky. Takže cesta opráv rádií, televízorov, vyrábania vlastných konštrukcií od krystalky cez rozličné jednolampovky až superhet. Na učenie sa za TV opravára do okresného mesta bola potrebná obrovská tlačenka, takže na rok do fabriky do učenia za sústružníka so súčasným zapojením sa do miestného radioklubu a ďalšie konštrukcie - osciloskop, transceiver KV SSB - samozrejme z dostupných Amatérskych rádií, ktoré mám od roku 65. A cesta bola jasná, po roku SPŠE v danej oblasti a rozhodovanie sa o ďalšej ceste - na akú vysokú ísť, kedže medzi sebou súperili rozličné záujmy. A tak to išlo technickým smerom oficiálne a spoločenským neoficiálne. A hudba ostala ako životný záujem.

 

Aparatúru bolo treba robiť tiež amatérsky, lebo hotové prístroje boli pridrahé a málo kvalitné. Takže postupne ku kvadrofónii, časom výmena za kvalitné a ku CD. Obmena archívu LP, tie pridrahé odišli v prospech kvality CD a ostali v archíve na mag. pásoch pri rýchlosti 19 a s využitím veškerej dostupnej kvality pomocou procesorov SAE a dbx. Samozrejme dovoz z USA a z kontaktov s hudobníkmi.

 

A prichádzali kalkulačky. Prvá trigonometrická z bazáru TI 30 za 4000 Kč a opať ďalší koníčok. Prišli programovatelné do Tuzexu a už to bolo. SR 56, TI 58 s tlačiarňou, a bol nástup mikropočítačov. ZX Spectrum - gumák - bolo mu treba popostrčiť pameť na 256 kilo a urobiť radič na FDD, japonský MSX, a prišla AMIGA. Na hry perfektné, na prácu s plošnými spojmi o ničom. Takže nastal čas na prechod ku PC.

8 Komentárov


Odporúčaný komentár

Ahoj alfi, pekna story ... takze kalkulacky su tvojim konickom? Aku mas teraz? Moja je sice firemna, ale rata celkom fajn. Znacka Casio. Nie je sice mojim konickom, skor pracovnou pomockou.

Odkaz na príspevok

No to bolo trocha skoršie, tuším voľakedy okolo roku 75 tá prvá. Ostal som u tej poslednej, Programmable TI 58C - s pameťovými modulmi umožňujúcimi udržať program aj po vypnutiu kalkulačky, robil som na nej cvičenia a aj diplomovku a až potom tie mikropočítače. Nechal som si ju aj so spracovanými programami. Aj keď ma lákala tá s magnetickými štítkami - TI - 59. Navnadil ma na ňu známy fyzik RNDr. Mrázek, so ktorým som debatoval na veletrhu v Brne. Ale 2000 bonov som nemal...Potom som robil už iba s počítačmi, lebo to bolo o inom - farebné grafické výstupy, manipulácie s obrazmi, A 4 tlačiarne, modelovanie...

Odkaz na príspevok

Tusim ti ju zavidim ... hlavne tie farebne vystupy. :smilieee: Ked ti ju uz ten fyzik poradil - to musela byt na svoju dobu seriozna masina - na co si ju vlastne pouzival?? Ty si tiez fyzik ?

Odkaz na príspevok

Možno som to napísal menej zrozumitelne. Takže aj farebné výstupy u mikropočítačov boli príčinou mojho odchodu od kalkulátorov, aj keď už programovatelných. Fyziku iba aplikovanú, nie ako cieľ.Bola to jedna z najvýkonnejších programovatelných kalkulačiek, iba bez magnetofónu na snímanie magnetických štítkov a s menšou pameťou pre program a dáta. Všetko som musel ťukať vo strojovom kóde ručne. A tá cena bola velká na tú dobu. Bolo treba istý stupeň posadnutosti na jej kúpu.Tož som ju odscanoval aj s niektorými štítkami ku ovládaniu modulu a priložil som aj "ťahák" na skúšku z pravdepodobnosti a štatistiky na druhostupňovej VŠ, tam už nebol čas na počítanie spameti, trebalo odvodiť potrebné závislosti a počítanie - kto čo vedel a kto čo mal. To bolo moje posledné využitie, potom som prešiel na ZX s dvoma microdrive, 256 Kb RAM a ku manipuláciám so strojovým kódom a presunom grafík s výpočtami v reálnom čase, všetko v nenápadnom kufríku, pre obhajobu dalšej práce a ku prednáškam na velkoplošnom farebnom TV, to som ale časom tiež predal pri prechode na Amigu, a tú tiež časom na PC.http://i29.tinypic.com/20l0a6p.jpg

Odkaz na príspevok

Aha, uz mi doslo. Takze to bola ale minulost - co je akoze tvojim konickom dnes? A ako to mam vlastne cele pochopit - to zadanie blogu - lebo spominas tam zopar aparatov a akosi si od toho neviem odvodit, aky maju tieto aparaty vplyv na tvoj zivotny styl.

Odkaz na príspevok

To bol iba stručný úvod o tom, čo ma ovplyvňovalo rozhodujúcim sposobom. Samozrejme pojdem po oblastiach v ďalšom ďalej. Teraz som na potrebnom výkone s PC odpovedajúcim potrebám a cene. A s hudobnou aparaturou som od jej dokončenia nad fyziologickými možnosťami ľudského ucha. Nie HIFI, ale PERFI. Pod 0,01 percenta skreslenia, rozmerné štvorpásmové bedne a tak. Základom je aj tak vhodná miestnosť so silnými stenami v tichom prostrediu, cez 130 metrov kubických, tlmená, s možnosťou úpravy dozvuku a využitia dynamiky - najma pri klasike, 100 dB býva vo forte fázach a treba "počuť" aj to "ticho" medzi nimi.A smerovalo ma to aj ku komunikácii s rozličnými komunitami, ku koncertom, ku stretkám a ku riešeniu našich spoločných problémov v tých odbornostiach.

Odkaz na príspevok

Ach jo, toto tu vyzera prilis akademicky na moju uroven. :smilieee: Vela stastia Alfi :zubiska:

Odkaz na príspevok

Poison IvyNajvetším problémom býva hovoriť o veciach tak, aby to bolo zrozumitelné. Ja som iba rad, že debatujeme vecne. Iba prakticky ukazujem, čo som s tým robil. A že sú tam aj zložitejšie funkcie - každý užíva tie, ktoré si želá a ktoré potrebuje. Ja som mal takéto potreby. Ale nemal som zasa iné potreby. Všetko je na úkor niečoho. Vedieť viac o úzkej veci býva na úkor vecí iných, lebo nieto až toľko času v živote. Keby si chcela hovoriť s mojím bratom - matematikom, tak ten rieši iba matematiku a v živote je celkom mimo. Ani na svatbe mi nebol, ani deti nevidel. Iba ročne pohľadnica k vianociam a niekedy aj ku narodeninám.Nevzdávaj nič. Všetko je iba o úsiliu a o želaniach. Veď podebatujme aj o Tvojich cieĺoch. Viac očí viac vidí. Viac uší viac počuje. :-)Ten vie to a ten zasa ono. A všetci sa potrebujeme vzájomne.

Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov