Skočiť na obsah
  • Štatistiky blogov

    172
    Blogov
    526
    Zápisov

Obrien's Blog

  • zápisov
    5
  • komentárov
    7
  • zobrazení
    8 475

Milujem Boha, len fráza?


Obrien

609 zobrazení

Túto frázu počujeme všade, či už na ulici, v televízii, alebo na internete .Zamysleli ste sa niekedy, čo tá veta vôbec znamená? Ak niekoho milujem, tak ho musím nutne poznať.

Musím poznať jeho dobré i zlé vlastnosti, musím ho poznať od hlavy až po pätu, až potom môžem povedať, že ho milujem. Ako môžem povedať ,že milujem entitu, o ktorej neviem, či vôbec existuje .Aký je Boh? Má rád hokej, počúva Queen a číta Bulgakova? Čo o ňom vieme, okrem toho, že je všemohúci, nekonečne dobrý a spravodlivý? Stačia nám tieto informácie na to, aby sme ho milovali, alebo prečo vlastne máme Boha milovať? Kresťan by povedal:“Preto, lebo nám dal život, a až do smrti nás ním vedie“.Nemýlia si kresťania pojmy? Ak by som veril, že Boh existuje, tak by som mu ďakoval, za život a za všetko, ale milovať to je niečo iné, na to musím vedieť, že má ten druhý miluje/ v našom prípade Boh/, ale nie tak, že mi to nejaký múdry človek povie, ja to potrebujem vedieť od neho. Rozhodnem sa, že budem milovať nejakého tvora v galaxii Androméda. Neviem určite, či existuje, ale nemôžem ani povedať, že neexistuje .Tohto tvora si pracovne nazvem Rudo. Rudo je veľmi múdry, určite musí byť, keď pochádza z takej diaľky. Taktiež musí byť určite veľmi dobrý, ved kto z takej krásnej a záhadnej galaxie by bol zlý...a mohol by som pokračovať .Koho vlastne milujem, Ruda, bytosť ktorá ma vedomie, ktorá cíti, alebo nejakú zidealizovanú predstavu bytosti vytvorenej mojím rozumom? Ak platí to druhé, tak vlastne milujem sám seba, čo sa zlučuje s myšlienkou, že “Boha máme hľadať v seba “.Ale tu už nejde o nič zázračné, o anjelov a mesiášov, tu ide o nás o naše vedomie a o naučenie vážiť si seba samého .Všetky cirkvi sveta teda nemajú žiadnu úlohu, sú len zločinecké a demogogické organizácie s filozofiou, ktorá zabraňuje slobodnému rozvoju jedinca. Je pravdou, že náboženstvo je ópium ľudstva, mali by sme sa zamerať na niečo iné, na seba.

2 Komentáre


Odporúčaný komentár

Mgr. L.E.G. von Trips

Zverejnené

Ak niekoho milujem, tak ho musím nutne poznať.
ale to predsa vobec nie je nutne. formulacia dogmy je taka, ze laska predchadza poznanie. na to, aby som miloval boha nepotrebujem vediet, ci ma rad hockey, ci pocuva queen alebo cita bulgakova. ani nepotrebujem poznat nejaku jeho objectivne meratelnu essentiu. nepotrebujem ho poznat. rovnako nepotrebujem, aby ma on nevyhnutne miloval. dokonca nepotrebujem ani len vediet, ze ci ma vobec miluje alebo nemiluje. som citovo a duchovne autonomny jedinec a laska k bohu ma pokojne moze naplnat celkom bez potreby akejkolvek osobnej skusenosti, ci opatovanej navratnej hodnoty. nepotrebujem, aby ma miloval, staci, ze ja milujem jeho.a dalej. kazdy logicky rozvoj ma, jednoducho povedane, akysi zaciatok. v pripade lasky k bohu to nie su priciny, dovody na to, preco by to tak malo alebo nemalo byt, ale vyjadrenie viery : "verim" - od toho sa odvija vsetko ostatne "verim, ze je to tak", "verim, ze ma miluje". pritom ma nezaujimaju nazory, postoje, stanoviska, argumenty, dojmy inych ludi. nezaujima ma, ci niekto moze alebo nemoze preukazat, ze je to "naozaj" tak. nezaujima ma nikto a nic. staci mi, ze verim, ze je tomu tak. realita pritom nie je podstatna. proste poviem si, ze je to tak, a je to tak.
Odkaz na príspevok
Mgr. L.E.G. von Trips

Zverejnené

Všetky cirkvi sveta .. sú len zločinecké a demogogické organizácie s filozofiou, ktorá zabraňuje slobodnému rozvoju jedinca. Je pravdou, že náboženstvo je ópium ľudstva
je pravdou, ze niektorych ludi treba drzat na kratkom povrazku, aby privelmi nevycnievali z radu.
Odkaz na príspevok

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov