Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pridám ešte jeden odkaz čo dokáže úplne jednoduchá rovnica vytvoriť akú šialenú komplexnosť:

• Upvote 1
Posted

Posobive video, uz to nie je ako za starych cias, ked PMD85 pocitalo jeden snimok hodinu (ak sa skor neprehrialo a nezamrzlo)...

Posted

Tie obrazce sú podobné, organizovaniu živej hmoty, vírusu, bunky... Ak je princíp generovania tak zložitých konfigurácií tak jednoduchý, že to dokáže popísať jednoduchá matematická rovnica, potom boha, nepotrebujeme. Tá "informácia o generujúcej rovnici" môže byť zakódovaná iba v pár bytoch a nositeľom tejto informácie môže byť triviálne tá najjednoduchšia štruktúra, omnoho jednoduchšia, ako napríklad informácia uložená v DNA. Ak je generujúca rovnica zložitejšia, napríklad tá uložená v DNA, potom nemáme šancu pochopiť, aký organizmus je táto informácia schopná vygenerovať...  

Posted

Tono

Jeden z prvých, ktorý si tu uvedomil bol Alan Turing, ma aj publikáciu k tomu vytvorenú.

Posted

Upravil som program tak, aby robil výpočty iba z viditeľného okna, čím sa vylepšilo približovanie. V súbore resolution.txt  je možné si nastaviť vlastné rozlíšenie - okno programu.

Screenshot - 10_ 11 002.jpg

• Thanks 1
  • Upvote 1
  • 4 months later...
Posted

(f) žiadna z predchádzajúcich odpovedí

Posted

Áno správne, v USA to bolo v testoch no a zjavne zle.

Posted

prečo si to vlastne odvodzoval? link je aj tak neplatný. Je to zaujímavý chyták, pre pobavenie.

Posted

obluk.pdf

pred 18 hodinami, robopol pridal:

prečo si to vlastne odvodzoval? link je aj tak neplatný. Je to zaujímavý chyták, pre pobavenie.

Riešil som úlohu kmitanie guľky v sférickej miske a tiež som narazil na tento problém.

Pre zaujímavosť, dám tú istú úlohu, ale kružnica A sa odvaľuje po vnútornom obvode kružnice B. Koľko krát sa otočí kružnica A? 

• 3 months later...
Posted

V akom zmysle sa pýtaš? je to matematická zaujímavosť, môžeš si pozrieť odkaz na wiki. Tam sa dozvieš načo je to dobre. Ale do kuchyne to dobre nie je...

Posted

No, píšeš, že sa to volá "game", tak to azda bude hra. - Taká hra vo všeobecnosti môže byť dobrá na trénovanie nejakej šikovnosti, nejakej predstavivosti, možno niekto na nejakej hre skúša nazbierať vyššie skóre a tým sa baví, ale tu som nepochopil, na čo by to napríklad mne bolo dobré. 

Zatiaľ mi to príde, že je to dobré iba pre toho programátora, teda pre Teba osobne - že si (si) niečo dokázal :)

Posted

irb,  v skutocnosti to je celkom zaujimava vec a nie je to celkom hra ( technicky sa to vola hra pre nulovy pocet hracov :) .  A venuju sa tomu aj  celkom seriozne matematici.   A mnozstvo problemov v matematike vyzera tak ze nie su na nic dobre :)  Ale su zajimave, svojim sposobom krasne.  A sem tam sa stane ze zrazu sa daju aplikovat a prinasaju potom miliardy.  Ale to nevies dopredu.

• Upvote 1
Posted

Tak da sa z toho urobiť netradičná hra len by som musel dorobiť creative mod, kde by si postavil mapu a hľadá stabilne vzory, ktoré nezaniknú a tých je neúrekom, ako príklad je video kde niečo také robili.. Matematická pointa je v tom, že aj jednouché pravidlá vedia vytvoriť stabilne komplexne správanie, len to záleží od konfigurácie. A preto je to - life, lebo biologický život v tomto identicky.

• Upvote 1
Posted

OK, nemám ďalšie otázky :wink:

Každý nech sa teší tým, čo jemu prináša radosť.

• Upvote 1
Posted

Pridal som tam nakoniec aj ten creative mode, teraz sa daju vytvarat vlastne mapy.

• 2 months later...
Posted

Pridané nove fraktály do aplikácie v javascripte (Burning ship, Tricorn,Multibrot, Sierpinského trojuholník,Kochova vločka,Barnsleyho papraď, Fraktálny strom), Aplikácia je dostupná na: https://www.poling.sk/fractals/fractal.html

Screenshot - 2_ 10 002.jpg

Screenshot - 2_ 10 003.jpg

Screenshot - 2_ 10 004.jpg

• Upvote 1
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Troška som sa pohral a vylepšil som kalkulacku, aj toho conway. Linky ostavaju nezmene. V kalkulačke pribudli funkcie integraly, derivacie, matice a riešenie rovnic, daju sa aj zložite veci, vyuziva to bohatu kniznicu sympy aj na numericke vypočty, len treba dodržať sysntax zapisu v kalukačke je aj odkaz na strank sympy. 

Snímka obrazovky 2025-01-05 165206.png

• Upvote 2