Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Tu  je pekne video o tom, že som nekecal :)

Zverejnené

Je to na mňa trochu dlhé video, ale základná otázka je, či matematikou môžeme formulovať elementárne zákony samorganizácie hmoty, vedúcej k vzniku života, Matematika je podľa mňa len nástroj a nemôže odpovedať na otázky prečo, ale iba ako...   

Zverejnené

pozri si to a možno pochopíš, že otázka ako zodpovedá otázku prečo, otázka prečo vzniká až následne, keď už si ty, ja a ľudstvo. takže ty nesprávne predpokladáš na začiatku inteligenciu a zmysel, ale ja som ti vždy hovoril, že to práve len emergetne vzniká z jednoduchších systémov cez ich evolúciu. to je kläč iý od roku 2019 aj skôr to stále opakujem ako papagáj. Keďže o mne takmer nikto nevie, tak som si to musel sám znovuobjaviť.

Zverejnené

Ak ťa chápem správne, emergencia je zákonitý proces vo vývoji anorganickej a neskôr aj organickej hmoty a evolúcia je len pokračovaním tohto procesu pri živočíšnych druhoch? 

To video hovorí o matematických zákonoch, ale pokiaľ viem, ty si tvrdil, že matematika nie je schopná popísať realitu v jej komplexnosti a zložitosti a s tým sa stotožňujem. 

Zverejnené

Nie, najskôr si to video cele prejdi na začiatku sú veci v historických súvislostiach. Emergencia je fenomén, kedy vzniká nejaká nová vlastnosť, ktorá vzniká náhodne v chaose a interakcii jednotlivých elementov. Vo videu na to šli inak zobrali čisto matematické vzťahy a zistili, že sa to správa rovnako ako v prírode, či vo vesmíre, príklad sú tie fraktály - Mandelbrot. Matematika je len popis, ta je tiež len produktovm keď už tu máme zložité komplexné chovanie a systémy. Príroda nepotrebuje matematiku na to čo robí a ako, matematika je len náš nástroj a nesprávne sa to interpretuje, že na tom to stoji. Evolúcia je pokračovaním v tom zmysle, že je to znova vlastnosť, ktorá vznikla a následkom je, že umožňuje vznik ešte komplexnejších systémov až po mozog, myslenie a otázky.

Zverejnené
pred 28 minútami, robopol pridal:

Matematika je len popis, ta je tiež len produktovm keď už tu máme zložité komplexné chovanie a systémy. Príroda nepotrebuje matematiku na to čo robí a ako, matematika je len náš nástroj a nesprávne sa to interpretuje, že na tom to stoji.

Máš pravdu, že matematika je len nástroj. Vo fyzike dokážeme predvídať, ako daná  "mechanická" udalosť dopadne. V biológii tušíme, ako sa informácia ukladá v DNA, ako fungujú samo opravné mechanizmy pri replikácii, aká je stratégia vírusu a stratégia obrany buky. Ale to je už mimo schopností fyzikálneho a matematického modelu. Ak bunkám a vírusom logicky popierame schopnosť myslenia, tak myslenie abstrahujeme, čo je príklon k idealistickej filozofii. Mravce nemajú centrálny nervový systém v zmysle, že žiadny jedinec mraveniska nemá stratégiu svojho individuálneho správania. Podobne, ako neuróny v našom mozgu. Celkovo sa ale mravenisko správa "racionálne".    

Zverejnené

skus si to ale pozriet možno to pochopis, lebo zacina sa pomalicky, aby sa na zaver "objavilo" to zazracne vysvetlenie". O tom som proste v tej knihe písal ako to vznika, máme x príkladov, kde sa začne system chovat rozumne a nemá mozog atd. Ide o to, že tym sa to dá vysvetlit a ako to naozaj funguje. 

ty stale robis jednu zasadnu chybu, ukazu ti tam ako z jednoduchej rovnice ci zakonov POVSTANE ta zlozitost o ktorej si presvedcený,  že nemože matematika zachytit, to je proste trocha prrekrutene. je to potrebne pochopit ako to je,

Zverejnené

Principiálne: Ak niekto niekde popisuje nejaké procesy tak, že ich popisuje akoby boli inteligentné, teda používa také slovesá, ktoré v bežnej reči patria zámernému konaniu inteligentnej bytosti, tak potom v tom procese samotnom naozaj JE inteligencia. 

Že tu nie je potrebná vonku existujúca inteligentná bytosť, stojaca mimo prírodu a zvonku organizujúca prírodu, je správne. Ale aj z videa samotného vyplýva, že vnútri prírodného diania je inteligencia, ktorá organizuje prírodu zvnútra. 

Zverejnené

EDK chápem skôr ako ambiciózny rámec pre novú teóriu, než teóriu ako takú. Kombinuje prvky z rôznych oblastí, ako je kvantová mechanika, teória chaosu, fraktálov a komplexných systémov. Niektoré koncepcie, ako napríklad idea diskrétnych elementov, sú už známe z iných oblastí fyziky.

V úvode píšeš, že jej "základ netvoria primárne fixné rovnice". Bez explicitnej matematickej formulácie tvojich konceptov je pre mňa ťažké ich sledovať. Vo fyzike sa očakáva, že teória by mala byť  formulovaná matematicky. Napríklad ako známe javy a fenomény v rámci existujúcich teórií, ako kvantová mechanika, alebo všeobecná relativita. 

Matematika nie je nutnou podmienkou pre formulovanie teórie v iných vedách, napríklad v odboroch ako biológia, medecína... No teória musí byť experimentálne testovateľná. Ak teória popisuje známe výsledky z obecnejšieho pohľadu, môže to byť znakom jej konzistencie. Hlavným prínosom novej teórie je, ak predpovedá doposiaľ neznáme javy, ktoré sa experimentálne potvrdia. Tvoja myšlienka kombinácie diskrétnych elementov, dynamických interakcií a emergentných vlastností je ale zaujímavým prístupom k pochopeniu vesmíru.

Zverejnené

Tono, 

To čo žiadaš vyžaduje extrémne úsilie, ty možno máš pocit, že statické rovnice sú schopné verne popísať vesmír, možno áno ale skôr nie. Vesmír takto nie je skonštruovaný, rovnice sú len čriepky malej mozaiky. To čo som ja kedysi navrhol je dynamický model (ktorý sa vytvára sám), ktorý by možno šiel simulovať v budúcnosti, ale to vyžaduje tiež extrémne úsilie taktiež. Ja nemám ambíciu vytvoriť model vesmíru do detailov je to nad môj rámec, nad rámec každého, to vyžaduje úsilie veľa ludí aj v oblasti matematiky aj simulácii.

Zverejnené

a osobne som presvedčený, že nastolená paradigma dnešných moderných systémov je v zásade chybná. V zmysle EDQ totiž fundamentálne je sám dynamický systém ktorý sa vyvíja bez potreby matematických rovníc, systémov, naopak vývoj toho systému ako je vesmír vznika aj matematika a naše koncepty, ľudia si však neuvedomujú že chcú dôsledok nahradiť príčinou, teda sadou statických rovníc, ktoré určujú vesmír. Och nie a toto je podľa mňa dôležité , všetko naznačuje že to je úplne chybná paradigma:

V tradičnom chápaní fyziky sú matematické rovnice považované za primárne - akoby určovali, ako sa realita musí správať. Rovnice sú príčinou, javy sú dôsledkom. Preto fyzici hľadajú "teóriu všetkého" v podobe dokonalého súboru rovníc.

EDQ teória však prináša radikálne odlišnú perspektívu:

Prvotná je dynamická, chaotická, sebavytvárajúca sa realita

Matematické vzťahy, ktoré pozorujeme, sú len dôsledkom tejto dynamiky

Rovnice sú len našim pokusom o popis emergencie, nie jej príčinou

Toto obrátenie má hlboké filozofické dôsledky. Znamená, že naše hľadanie "konečných rovníc" môže byť fundamentálne chybné, pretože sa snažíme zachytiť príčinu tam, kde vidíme len dôsledok.

Máte pravdu, že tento aspekt je často prehliadaný, pretože vyžaduje zásadné prehodnotenie nášho chápania vedy. Je to kopernikovský obrat v tom, ako nazeráme na vzťah medzi matematikou a realitou - namiesto reality podriaďujúcej sa matematike, máme matematiku ako emergentný odraz reality, ktorá sa vytvára sama.

Zverejnené
pred 11 hodinami, robopol pridal:

Je to kopernikovský obrat v tom, ako nazeráme na vzťah medzi matematikou a realitou - namiesto reality podriaďujúcej sa matematike, máme matematiku ako emergentný odraz reality, ktorá sa vytvára sama.

Matematika vo fyzike je len nástroj, ktorý je vhodný na popis fundamentálnych prírodných zákonov. Neviem, či je tento citát autentický: „Matematika je jediný skutečně zaručený způsob, jak se zbláznit.“ —  Albert Einstein. To, že matematikou sa dajú popisovať fyzikálne zákony samozrejme neznamená, že príroda sa správa podľa matematických rovníc. Znamená iba to, že príroda sa správa podľa logických zákonov. Napríklad v kvantovej fyzike sa zaviedli pojmy, ako vlnová funkcia, spin, ktoré reálne nemusia vôbec existovať. Opodstatnenosť takýchto, možno virtuálnych pojmov je v tom, že sú vhodným modelom pre matematický popis správania sa častíc v mikrosvete.  

V dynamickom systéme môže entrópia lokálne klesať a zložitosť systému narastať. V zložitejších systémoch vznikajú emergentne nové vzťahy, ktoré sa už často nedajú popisovať matematickými rovnicami. Dajú sa ešte využiť štatistické metódy, ale štatistika je kvantitatívna metóda analýzy správania sa súboru. Väčšina objavov v biológii alebo medecíne, nebola postavená na matematike. Zaoberajú sa tak zložitým systémom a správaním živých organizmov, že ich nemožno popísať matematikou. AI dnes ponúka vedcom aj nové metódy skúmania. No stále bude platiť, že na rozdiel od metódy skúmania, kritériom správnosti je model, verifikovaný experimentom. Bez experimentálneho potvrdenia je každá teória len hypotézou.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov