Skočiť na obsah

Ficove roky III


game

Odporúčané príspevky

nie som si tym isty.   Nemam po ruke prieskum moralky ale moje skusenosti hovoria ze len malo ludi protestuje ak dostanu nieco "zadarmo", nevadi im ked politik kradne (  bezna odpoved je ze to nevadi,  ved aj ostatni kradnu), nevadi im klamstvo ( ved vsetci klamu).  Ich moralka je taka Tomasovska,    kludne by kradli len sa boja.  Ale v praci ten strach casto prekonaju.  
Urcite su aj moralni ludia, ale je ich smutne malo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Civilizácia nemôže fungovať bez morálky. Morálku môžeme chápať ako produkt evolučného vývoja, kde správanie jedinca podlieha  "morálnym" normám, ktoré sú prospešné pre zachovanie spoločenstva, komunity, druhu... V evolučnom kontexte sa  morálne správanie neopiera o absolútne hodnoty, je to len správanie výhodné pre prežitie druhu.

Náboženstvo pripisuje morálke absolútne hodnoty. Ak by existovali absolútne hodnoty morálky, implikovalo by to otázku, kto formuloval princípy absolútnej morálky? Racionálne uvažujúci človek musí dospieť k záveru, že morálka je len evolučnou výhodou pre druh, žijúci v komunite. Jedinci, ktorí sa správajú amorálne nemusia pociťovať žiadnu vinu, lebo morálka je nevyhnutná len pre prežitie druhu, ale nie pre nich samých. Naopak, amorálne správanie môže byť dočasne aj výhodou. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 11 hodinami, Tono napísal:

Ak by existovali absolútne hodnoty morálky, implikovalo by to otázku, kto formuloval princípy absolútnej morálky

Podobná otázka by mohla byť, že kto formuloval prírodné zákony. 

pred 8 hodinami, tyso napísal:

problem je ked v komunite  prekroci pocet ludi bez moralky istu hranicu a to je obavam sa problem Slovenska.

Nie len Slovenska, ale celého sveta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, irb napísal:

Podobná otázka by mohla byť, že kto formuloval prírodné zákony.

Ak evolúciu pokladáme za prírodný zákon, potom aj morálka je jeho súčasťou. Problém je len v tom, že evolúcia nemá žiadny zmysel ani cieľ. Ale podobne to platí aj pre fyzikálne zákony, tie tiež nemajú zmysel, ani cieľ. To, že je tu Vesmír, Zem a život na nej, je len dôsledok precízneho "nastavenia" univerzálnych fyzikálnych konštánt.

Ak je morálne správanie evolučnou výhodou, potom by výhody morálneho správania mala pociťovať väčšina občanov. Dnes sme svedkami toho, že morálka sa vykladá účelovo. Typickým príkladom je Putinova agresia, s ktorou sa stotožňuje 80% Rusov. Podporuje ju Afrika, Južná Amerika, Čína...ale aj 50% Slovákov.

Na Slovensku má dnes najvyššiu podporu strana SMER, ktorej vlády boli spojené s korupciou, zneužívaním moci... Dôsledky 12 ročného vládnutia SMERU priviedli Slovensko na posledné miesta v EU v ekonomike, životnej úrovni, školstve, zdravotníctve... Pravdou je, že ani táto vláda, aj keď mala horšie podmienky,  nedokázala voličov presvedčiť, že je lepšou alternatívou. Ale voliť znova stranu SMER je zárukou, že sa nič nezlepší ani v budúcnosti, skôr naopak. Voľbou Fica rezignujeme na to, aby sme od politikov očakávali morálne hodnoty. Ak je morálka len relatívny pojem, potom je všetko v poriadku. Vývoj spoločnosti, aj na Slovensku, sa len riadi podľa prírodných zákonov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 1 hodinou, Tono napísal:

Ak evolúciu pokladáme za prírodný zákon, potom aj morálka je jeho súčasťou.

A teraz z pozície idealizmu:

Ak ideu pokladáme za prvok morálky, tak aj evolúcia je jej súčasťou.

Ak je morálka daná objektívne niečím vyšším, než je ľudstvo na zemi, potom myšlienka, že "je evolučnou výhodou", je iba malý výrez možných pohľadov na vec, neberúci ohľad na obrovské ideové okolie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov