Skočiť na obsah

Politický kompas

Odporúčané príspevky

Zverejnené
Dňa 26. 1. 2026 at 18:26, irb pridal:

Ale má. Práve s intelektom to má to podstatné spoj.enie.

Dajme tomu, že sa dám do debaty s niekým kto celé roky,  poctivo študoval učil sa.. Medziiným, napríklad aj tú angličtinu..

A teraz, zrazu napochodujem ja, a len tak bez námahy,  vyhľadám čosi na tom gúgli, napríklad článok v angličtine, stlačím tlačítko preložiť..

A ja zrazu, "viem" články v angličtine čítať.. A mám prístup k informáciám, ku ktorým som "do teraz" nemal.

Či by sa to tomu človeku, čo sa celé roky poctivo učil, nemohlo zdať až také nespravodlivé, znevažujúce hodnotu toho papiera dokazujúceho že má formálne vzdelanie a jeho spoločenský status..

Hodnotu jeho práce..

Či by ho táto situácia, nemohla znechutiť a vydesiť až natoľko, že čím lepšie a logickejšie argumenty, overiteľné fakty, a z nich vyplývajúce závery, by som predkladal..

Tak o to viac by ma vnímal, ako o to viac "príšernejšiu kreatúru z inej dimenzie" ktorá ho "ohrozuje a chce zničiť"?

:jaaaj:

Zverejnené
pred 10 hodinami, alamo pridal:

Či by ho táto situácia, nemohla znechutiť a vydesiť

Ak sa niekto nechá vydesiť a znechutiť, tak to je následok nie samotného intelektu, ale povedzme "prvej signálnej". Znechutenie je zvyčajne následok nejakých predstáv o sebe a svete, predstáv, na ktorých človek ľpie a nie je dosť pružný v myslení a chápaní, že svet je v neustálom pohybe. Ako sa hovorí, miera sklamania je priamo úmerná miere očakávania. :)

A vydesiť sa? To je, že človeka sa začína dotýkať pocit strachu - to je iracionálna emócia. Proti tomu sa dá sebavychovávať. :)

To, že umelá inteligencia, počítače a na nich vystavané roboty, budú oveľa rýchlejšie, než človek, to je normálna vec a človek by to mal brať s nadhľadom a nepodliehať emóciám. Je to podobné, ako že človek nikdy nebude bežať tak rýchlo, ako to dokáže gepard. :)

Zverejnené
pred 4 hodinami, irb pridal:

Je to podobné, ako že človek nikdy nebude bežať tak rýchlo, ako to dokáže gepard. :)

nasa evolucna vyhoda nie je v rychlosti behu ale vo vytrvalosti.  Co trochu analogicky znamena ze nie je ani v tom ze sa naucime anglicky, kedze trva roky kym aspon trochu dobehneme niekoho kto sa narodil v anglicky hovoriacej krajine.  Ak  je niekto hrdy na to ze je ako anglicky skolak, tak to nebude to prave orechove. 

Lasica: O internete a hlúposti: „Kedysi pred internetom sme si mysleli, že za ľudskú hlúposť môže nedostatok informácií. Tak v tom to nebolo.“

A to je zhruba odpoved alamovi,  google je uz davno ovela lepsi v hladani informacii, uz neplati ze vyhraa ten co ma doma tisicky knih a vie kam siahnut.  Ale zasadnu zmenu nevidim.  

Zverejnené
pred 3 hodinami, tyso pridal:

neplati ze vyhraa ten co ma doma tisicky knih a vie kam siahnut

Ale alamov príspevok sa venuje skôr emocionálnej stránke ľudí - strachu z ohrozenia.

Zverejnené

@irb

Potreboval by som, teraz poradiť.

Ten pán Buzalka sociálny antropológ, keď teda vysvetľuje že "My tým postvidiečanom nerozumieme, venujeme im málo pozornosti. Mali by sme sa s nimi viac rozprávať." Čo tyso obávam sa, v tej knižke akosi prehliadol, alebo zle spracoval.

Mohol by pána Buzalku zaujímať aj pohľad na problém, takpovediac "z druhej strany"?

Napadlo ma že by som mu, trebárs "poslal list". Mám sa ho pokúsiť osobne kontaktovať? 

Ak ten efekt, ktorý som vyšie načrtol, fakt existuje, a iba si ho sám nefabulujem. To by to malo byť čosi, čo možno exaktne dokázať, s čoho by nebol iba ďalší bestseller "Postsedliaci 2", ale doslova vedecká práca. 

A možno by sa konečne viac ľudí zamyslelo aj nad tou umelou inteligenciou. Ak zdá sa im "zažívacie" potiaže, spôsobujem už "ja" + google vyhľadávanie + preklad. Ako im bude, keď tá umelá inteligencia, bude všeobecne dostupný, bežne používaný nástroj?

Možno ešte, nie je neskoro. 

..

Apropo..

Keď bolo fórum, dočasne mimo prevádzku. Krátil som si čas, sledovaním, všemožných zábavných vecí, medziiným aj tvorby lokal tv. Nejak ma to "osvietilo", až mi docvaklo.

Gúgľa moja, gúgľa.

https://www.facebook.com/share/r/1HMru1wAvA/

Zverejnené

ten problem s AI je tu uz  dlhsie,  ale ako prvych dobehol programatorov.   Vyznamne klesol dopyt po junioroch,  nie po tych co maju dobre vzdelanie. 

Zverejnené
pred 9 hodinami, alamo pridal:

Mohol by pána Buzalku zaujímať aj pohľad na problém, takpovediac "z druhej strany"?

Napadlo ma že by som mu, trebárs "poslal list". Mám sa ho pokúsiť osobne kontaktovať? 

Môj pohľad je - bolo by to úplne zbytočné. :smile:  Vlastne si myslím, že by Ti ani vôbec nerozumel, čo píšeš či hovoríš.

(Niekedy Ti nerozumiem ani ja. :anjelik:

Zverejnené

Tak to mi teda, fakt nezostáva nič iné. Budem sa musieť, porozprávať s tou umelou inteligenciou.

@irb

Zdá sa, že ty osobne si si sakramentsky istý, že tú prácu ktorú robíš, nedokáže urobiť nejaký blbý stroj. Stroj čo je vlastne "vrece naplnené slovami".

https://neviditelnypes.lidovky.cz/veda/ai-kdyz-se-pytle-bavi-ve-skladisti.A260203_125319_p_veda_nef

Ale, čo ak sa mýliš? 

Potom ti, už tak dobre nebude.

Zverejnené
pred 2 hodinami, alamo pridal:

Zdá sa, že ty osobne si si sakramentsky istý, že tú prácu ktorú robíš, nedokáže urobiť nejaký blbý stroj. Stroj čo je vlastne "vrece naplnené slovami".

Nie, určite nie je pravda, že "som si sakramentsky istý". Viem si úplne v pohode predstaviť, že každú prácu, ktorej výsledok sa ukazuje v zmenách vonkajšieho sveta, vie urobiť aj nejaký blbý stroj. Možno ešte nie dnes, možno za rok, možno za desaťročia, to je jedno.

Ale som si istý, že človek má v sebe ešte aj taký špeciálny potenciál, ktorý žiaden stroj nemá.

Preto si myslím, že aj keď stroje budú človeka nahrádzať stále viac, tak ľudstvo - ak bude naozaj chcieť - si napriek tomu nájde vlastnú zmysluplnosť povedľa strojov. 

pred 2 hodinami, alamo pridal:

Potom ti už tak dobre nebude.

Čo je to "dobre"? A ako viem, že to, za čím sa dnes naháňam, je pre mňa dobré?

Zverejnené
pred 13 minútami, irb pridal:

Čo je to "dobre"? A ako viem, že to, za čím sa dnes naháňam, je pre mňa dobré?

Skúsim takto..

Prídem za pánom Buzalkom.  Vysvetlím mu svoj životný príbeh. Podelím sa s ním, o moje skúsenosti. (stále zdokladovateľné) A omnoho pestrejšie než toto fórum.  

Napríklad, o tom ako som sa pokúšal diskutovať s nadšencami do kozmonautiky.. Samý páni s titulmi Ing. a Doc.

horor.. horor.. horor..

Ale aspoň som si všimol že aj tý inžinieri a vedci, majú akýsi problém, sa spolu navzájom dohodnúť. Lebo ten konflikt medzi "techné" a "umením", akosi stále trvá.

Pán Buzalka možno moje skúsenosti spracuje, napíše o tom bestseller alebo dokonca vedeckú prácu.  A "bude sa mať dobre".

A ja s toho budem mať čo? Pán Boh zaplať? Dobrý pocit?

Zverejnené
pred 4 hodinami, alamo pridal:

A ja s toho budem mať čo? Pán Boh zaplať? Dobrý pocit?

A to by Ti nestačilo? Potrebuješ k tomu, aby bolo dobre, niečo viac?

Zverejnené
Citát

Čo má čo sprostý sedliak zhŕňať majetky na tomto svete? Má myslieť na spásu svojej duše, na onom svete! Voči vrchnosti, byť pokorný a poslúchať! A na panskom snaživo robotovať!

:caavo:

Zverejnené

OK, tak sa potom naháňaj za majetkami, aby si bol veľkým pánom a nemusel robotovať na panskom. :)

Každému, čo jeho jest.

Zverejnené

alamo, nie su v rusku. Rob si co chces, skutocne je to je v tvojich rukach.  Ak mas pocit ze nie, tak sa mylis. 

Zverejnené

Teda v dnešnom svete, keď si celebrita urobí selfie prdele, je ten pekný obrázok chránený autorskými právami a má s toho príjem..

A mne tu idú tvrdiť, že informácie sú bezcenné, a má mi stačiť že sa "pekne vyspovedám". Vlastne, už ani len to "uľaví sa ti na duši",  nesľubujú.

:happyroll:

.

Zverejnené
pred 53 minútami, alamo pridal:

a má s toho príjem.

A prečo má príjem? Lebo plebs mu to žerie a firma, ktorú on prezentuje svojou prdelou, má z toho plebsu zisk. :zubiska:

Informácie samozrejme majú veľkú cenu. Aj keď - ako ktoré. :ahooj:

Zverejnené

Niektoré informácie, majú možno iba cenu, ako príbeh, ktorý sa dá rozprávať iným. A nad tým príbehom, sa dá zamyslieť. 

Zverejnené
Citát

Spisy týkajúce sa pána Jeffreyho Epsteina, prototypu kapitalistického úspechu v mekke neobmedzených možností, sú veľkolepým finále hry na hodnoty „slobodnej vôle“, pre ktorú sme ako liberálna spoločnosť celkom obetovali ľudskú dôstojnosť. Ľudia, ktorí bez problémov prijmú zabíjanie státisícov detí a civilistov v iných kultúrnych okruhoch, ako je náš; ktorí bez mihnutia oka schvaľujú ničivé ekonomické blokády krajín s iným zriadením, ako je voľný trh; ktorí bez debaty prijmú, že vzdelanie, kultúra, ekológia, prístup k zdravotníctvu, či dokonca vzťahy a sexualita sú „tovar ako všetko iné“; tí istí ľudia nevychádzajú z údivu nad tým, že sa na súkromnom karibskom ostrove dlhé roky beztrestne odohrávajú „dni Sodomy“.

..

Ľudia sa nedávajú manipulovať len pre svoje slabosti. Je na to potrebný celý ideologický rámec, ktorý oprávňuje nadradenosť človeka nad človekom, muža na ženou, belocha nad „nebelochom“, bohatého nad chudobným, meštiaka nad dedinčanom, akademika nad „dezolátom“. Lebo len v takej spoločnosti sa môže príbeh chlapca z chudobných pomerov, ktorý sa „zdravou súťažou“ stal miliardárom, politikom a zločincom zároveň, interpretovať ako anomália.

https://nazory.pravda.sk/komentare-a-glosy/clanok/784885-epsteinovo-muzeum-a-jeho-exponaty/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box&utm_campaign=shp_9clanok_box

Zaujímavé úvahy.

Len dodal by som, že celý ten koncept "majú vládnuť elity", ktorý sme zdedili po antických filozofoch, akosi dostáva na frak.

Veď elity, sú vždy tak nejak vysoko "nad morálkou", toho obyčajného "vidiečania". A každý kto sa chce aspoň trochu cítiť elitne, tak akosi beznádejne prestane toho "vidiečana" chápať. 

:cool_glasses:

Zverejnené
pred 8 hodinami, alamo pridal:

že celý ten koncept "majú vládnuť elity"

Taký koncept neexistuje. 

Zverejnené

existuje,  to je platonov ideal. 
Ale to co hovori alamo je ine,   je to presne naopak.   
"V najjednoduchšom zmysle je elita malá skupina ľudí, ktorá disponuje nepomerne veľkým podielom moci, bohatstva alebo vplyvu v porovnaní so zvyškom populácie."  
Nevladne pretoze je elita ale je elita pretoze vladne.   
A narek nad elitami je prave alamov postsedliacky narek nad liberalmi v mestach. Ti ale nemaju ani moc ani bohatstvo, ich vplyv je velmi soft,  vzdelanie a mestska kultura.   

Zverejnené

Nie som si istý.

Ale aby vôbec mohlo existovať usporiadanie kde štát, netvorí iba jedna jediná obec. Ale vláda sa nachádza vo vzdialenom polis, obklopenom vidiekom, ktorý iba vytvára priestor, pre politiku ktorú tvoria a vykonávajú vzdialený politici (ľudia ktorých vlastne ani osobne nepoznám). 

Tak nejak automaticky, si pre toho vzdialeného politika, žiada mať nejaké argumenty ideológiu, zdôvodňujúcu prečo "on musí vládnuť". 

..

Akurát vďaka informačnej explózii, sa nám stala "príšerná nehoda".

Tá nešťastná situácia keď "je cisár  nahý", a ľud sa rehoce ako pominutý, alebo dokonca iba zhrozene gúľa očami. Pochopenie že elity (nech sú už ich osobné zdôvodnenianie akékoľvek) nie sú nijaké elity, ale tiež iba ľudia s nejakými slabosťami až vyšinutosťami. Akosi trvá permanentne.

Zverejnené

To len popisujes  volebnu kampan, kde politici presviedcaju ludi preco ich maju volit.  Ale ved vidis vysledok, mame tam elity ako Bartek, Huliak, Sutaj.  
To su nase elity a su tam preto ze dostali hlasy vidieka,  mesto by o nich ani bicykel neoprelo. 

Zverejnené

@tyso

Ale do politiky, prenikne iba ten "koho k sebe pustíme my". Lebo ten o kom "my politici" verejne nehovoríme, ten jednoducho v politike neexistuje.

Tak napríklad tý fašisti.

Slovenské elity si usilovne turbovali kotrby nad problémom, ako tomu Ficovi ubrať pár percent. A vymysleli "panské huncútstvo". Urobíme si fašistov!

A zborovo začali hučať "Kotleba. Kotleba. Kotleba. Fašista Kotleba. Nebezpečný Kotleba. Fuj Kotleba." A urobili mu parádnu negatívnu reklamu, vďaka ktorej sa ten bezvýznamný niktoš, a ostatný fašisti do politiky predral.

Aj každý sám si vyberáme svojich nepriateľov, o ktorých radi hovoríme a nadávame im na verejnosti.

Asi by ste milí "mešťania",  mali lepšie do budúcnosti vyberať svojho "úhlavného priateľa", o ktorom "zle hovoríte".

Pán Huliak je vaše podarené dielko, páni "mešťania". Ja som "vidiečan" ja o tom o kom a ako vy hovoríte v masmédiách nerozhodujem. 

Tak, si tam o toho pána Huliaka, vášho "úhlavného priateľa" oprite ten bicykel.

Zverejnené

hehe,   no tak to mas vlastnu realitu.  A Huliak je sotva uhlavny nepriatel, to je zhnusenie. Dedinsky idiot co si prisiel nakradnut a tym "potrestat" liberalov.    A to je to co sa paci volicom. 
A hovoris to aj ty  sic "je vaše podarené dielko, páni "mešťania".   Teda pomsta mestanom za vsetky prikoria. 

A k fasistom,  fasisti sa dostali do politiky pretoze im to umoznil Fico,  rehabilitoval ich a prebral ich temy. Ale to podhubie tu bolo, len nebolo "salonfahig",  teraz uz nie je hanba sa k nim hlasit a ich nazory su brane ako bezne, ved takto prebehol aj tvoj vyvoj.

Zverejnené
pred hodinou, tyso pridal:

Nevladne pretoze je elita ale je elita pretoze vladne.

Presne tak. :bingo:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov