irb Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 Záleží na tom, pre koho. Možno ten, kto ten pojem vymyslel, naozaj mal v úmysle morálne onálepkovať "nižšoľudí", aby ich potupil - možno to bolo jeho prvotným úmyslom. - V takom prípade by nebolo OK meniť mu ním vyvolené slovo.
tyso Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 Pre mna je ale irelevantne ci ich chcel potupit alebo ci nebol len dostatocne empaticky. A ak niekto iny napise rozumnu knihu z pohladu tych co su postsedliaci tak ju budem brat ako zaujimavu aj ked bude urazliva voci "kaviarni". Pomenoval to rozdelenie o ktorom vsetci vieme a dal mu vysvetlenie. Mozno zle alebo take co chapu niektori ako urazlive. Ale je pravdive aspon v zakladnom zmysle ? A skusim analogiu, v minulosti Stur pisal o slovakoch ako „Národ náš v hlbokých mrákotách spí,“ bola to urazka ? to bola pravda, vacsina naroda mala v pazi ci su vobec narod. mali sa urazit a povedat ze nie je Stur dost empaticky a uraza ich ? Buzalka je liberal a riesenie vidi v "Riešením je teda vzdelávanie, kritické myslenie a odvaha byť mestským liberálom." To je zaver, s ktorym ja osobne nesuhlasim. To je riesenie pre niekoho ale nie realisticke riesenie pre krajinu. Ale jeho opis stavu krajinu sa mi zda pravdivy.
irb Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 To, že popis vo veľkej miere zodpovedá realite, som uznal už na samom začiatku. S tým nemám problém. Iná vec je, čo túto situáciu spôsobilo a či ju nemôžeme brať ako normálny stav, bez vzrušenia a bez pocitu zúfalstva. Ale ako som na inom mieste písal, život je boj. Je normálne, že sa ľudia snažia o svoje ideály.
buky Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 pred 4 hodinami, irb pridal: Iná vec je, čo túto situáciu spôsobilo a či ju nemôžeme brať ako normálny stav, bez vzrušenia a bez pocitu zúfalstva. Ale ako som na inom mieste písal, život je boj. Je normálne, že sa ľudia snažia o svoje ideály. Máme po Rumunsku druhú najväčšiu infláciu. Nuž neviem, koho je ideál sa ponárať do fekálii až po krk.
irb Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 pred 2 hodinami, buky pridal: infláciu Máločo z toho, čo je realitou, vzniklo priamym usilovaním ľudí o to. Väčšinou sú to iba následky, často neželané, nepredvídané. 1
alamo Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 pred 16 hodinami, irb pridal: Nedokáže a možno je z toho frustrovaný. :) Povedal by som dokonca, že pán Buzalka sa tak akosi "verejne odhalil". Čo v jeho prípade pôsobí až obscénne, lebo rozhodne neni Lady Godiva. My poučenejší vieme, že tvorba takýchto traktátov proti "Zaostalým sedliakom, sebecky mysliach len len na ten svoj blbý pokoj a blahobyt, nadbajúcim na verejné blaho. Čo ním je, majú určovať elity. A ani len tú zjednotenú Európu sa im nechce budovať a proti klimatickej zmene bojovať.", má bohatú históriu. "Nedávno" ich tvoril intelektuál boľševik, proti tzv. kulakom - vidiečanom, sprostým sedliakom. Ktorý kdesi tam na tom vidieku, zahŕňajú sebecky majetky sami pre seba a komunizmus sa im budovať nechce! Sprostá škodná! Vykoreniť! Skolektivizovať! A keď to nepôjde inak, vykántriť to treba! Za feudalizmu, to bolo tiež jasné. Pán intelektuál farár, vylezie na kazateľnicu a spustí kázeň. Čo má čo sprostý sedliak zhŕňať majetky na tomto svete? Má myslieť na spásu svojej duše, na onom svete! Voči vrchnosti, byť pokorný a poslúchať! A na panskom snaživo robotovať! A kto má niečo proti tomu, toho duša bude na večné veky v pekle horieť! K čomu sme sa dopracovali vďaka tomu, že kedysi na konci antiky, kresťan intelektuál, spísal asi takýto manuskript o probléme. Na vidieku žijú tý pagani ‐ sprostý sedliaci, oni si tam furt chcú žiť po svojom, chcú ten svoj sprostý pokoj, na budovaní jednotnej kresťanskej európy sa nechcú spolupodieľať. A stále tam uctievajú duchov a bôźikov. Aby sme ich mali pod kontrolou, a obrátili ich na vieru, urobme z nich nevoľníkov! A kto bude tvrdohlavý, toho skántriť! Veď skutočná spása, je aj tak na onom svete! A dodá.. A teda, aby vzorný kresťan "neklial ako sprostý pohan", budeme ľuďom ktorých nemáme radi, nadávať politickokorektne po novom, budeme im nadávať do "paganus" - "sprostých pohanov" teda "sprostých sedliakov"! Teda ale počúvať, viac ako 1500 rokov, stáe tie isté sprosté tmárstva furt dokola. Akurát zabalené, do nového obalu. Je fakt už nudné a otravné. .. A zabudol som na také "zábavné" epizódky. Fašizmus a nacizmus.. Intelektuálne nadaný jedinci, počas nich "sprostým sedliakom" zložito zdôvodňovali, prečo treba nielen majetok a život, ale aj tú ľudskosť, obetovať za akési "vyššie princípy" a "verejné blaho"! No tak, ale teda..
iskra Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 ...som sedlák alebo mešťan..? som biely alebo čierny..? som veriaci alebo neveriaci...? som zdravý alebo nemocný..? som starý alebo mladý.... atď. https://sk.wikipedia.org/wiki/Diskriminácia_(znevýhodňovanie) som človek...? viem, kto som...? 1
irb Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 Povedal by som, že celé toto posudzovanie človeka, resp. skupiny ľudí, pramení z tej oblasti myslenia, ktorá sa týka hospodárstva, ekonomiky. Tam, v onej oblasti je prirodzené, že ľudia bojujú a súperia o zisk, o úspech, o prospech. A z toho vyplýva, že sa spájajú iba s istým typom ľudí - iba s tými, ktorí sú schopní daný úspech, prospech, zisk svojou prácou zabezpečiť. Takže celé toto posudzovanie má tam, podľa mňa, svoj prameň. Ovšem prvotná je samozrejme celkom špecifická predstava o tom, čo je to prospech, čo je to pokrok, čo je to úspech. 1
tyso Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 pred 13 hodinami, alamo pridal: Na vidieku žijú tý pagani ‐ sprostý sedliaci, oni si tam furt chcú žiť po svojom, chcú ten svoj sprostý pokoj, na budovaní jednotnej kresťanskej európy sa nechcú spolupodieľať. A stále tam uctievajú duchov a bôźikov. alamo pekne opisal svoje traumy. kenb to hovori o sebe, ani o Slovensku ani k teme. Toto je jeho strach pre ktory chce fasizmus.
alamo Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 Pardon. Ale keď už aj umelcii "repcú", proti tomu rýchlemu pokroku, dokonca viac ako ja. Citát Scarlett Johansson a stovky dalších bojují proti umělé inteligenci. Ohrožuje podle nich tvorbu Signatáři otevřeného dopisu tvrdí, že umělá inteligence tak, jak se převážně používá dnes, filmaře okrádá a ohrožuje budoucnost jejich práce. https://cc.cz/scarlett-johansson-a-stovky-dalsich-bojuji-proti-umele-inteligenci-ohrozuje-podle-nich-tvorbu/ A mnohým intelektuálom, sa zjavne tiež moc nechce ísť, do "výroby poctivo makať". Citát AI výrazne zasiahne: prekladateľov a tlmočníkov historikov autorov, novinárov, editorov pracovníkov zákazníckych centier predajcov služieb analytikov, matematikov a technických autorov .. Kde je riziko nízke? Manuálne profesie zatiaľ odolávajú Na opačnom konci rebríčka sa nachádzajú profesie prakticky nedotknuté generatívnou AI. Ide najmä o fyzicky náročnú prácu a obsluhu zariadení https://www1.pluska.sk/premium/rady-a-tipy/tieto-profesie-ma-nahradit-ai-su-tam-aj-ucitelia-na-co-sa-pripravit-slovensky-expert-reaguje Tak tie zažité predstavy "o tom, čo je to prospech, čo je to pokrok, čo je to úspech." Začínajú byť, akési neisté. A zase máme na krku "následky, často neželané, nepredvídané". pred 1 hodinou, tyso pridal: Toto je jeho strach pre ktory chce fasizmus. A ako by mal ten "fašizmus", o ktorom tu ty sám dokola točíš. Ako by mal, v praxi vypadať? Je to predsa tvoja vlastná "zažitá predstava", ja do tvojej hlavy nevidím. Tak vlastne ani nemôžem, nijaký "praktický fašizmus" vymyslieť sám.
buky Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 Že by zmena orientácie politického smeru ? https://www1.pluska.sk/spravy/blanar-odsudil-utoky-na-ukrajinu-rusov-vyzval-aby-s-tym-prestali?itm_modul=react_centrum_topbox_topvyber&itm_brand=centrum&itm_template=hp&itm_position=1&itm_cb_position=top_main_1
irb Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 pred 3 hodinami, buky pridal: Že by zmena orientácie politického smeru ? Nie.
alamo Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 Mám akýsi "politický problém". Síce hrdo tvrdím že "som Vidiečan" (aspoň duchom), no v praxi "makám na panskom" v tzv. montovni. Máme na Slovensku stranu, ktorá si hrdo hovorí Strana Vidieka. Ale keď nejako nešťastnou náhodou uvidím v "tv" rečniť jej predsedu pána Huliaka, urobí sa mi blivno. Pokusi intelektuálov ma politicky definovať, historicky vyznievajú akosi čudne. Najnovšie to skúšal ten Buzalka, akurát povedal by som, nešťastne sa pri tom "strelil do kolena". "Politické kompasy" sú pre mňa akési "ploché", možno preto že ich tiež navrhujú intelektuáli - "mešťania"? Možno by som sa mal radšej pokúsiť, nejak politicky samodefinovať? Ale ako na to? Obzvlášť, keď s "komplexných ideológií" ktoré "pre mňa" v 20. storočí v rýchlom slede vyrábali intelektuáli, som si zjavne uhnal až akúsi alergiu na ideológie.
irb Zverejnené Január 24 Zverejnené Január 24 pred 2 hodinami, alamo pridal: "politický problém" V tomto určite nie si sám. Náš terajší politický systém je systémom strán, nie systémom jednotlivcov. Taký Matovič napríklad síce nazval svoju stranu stranou (a) nezávislých osobností, ale akonáhle mal reálne fungovať v parlamente, zaviedol tvrdú ruku a nezávislosť osobností bola v čudu. No ale tým chcem povedať, že politická strana nemôže komplexne reprezentovať ani jedného reálneho živého človeka. Lebo živý človek nie je stranícky, ale mnohotvárny a mnohostranný. A navyše - tie názvy strán sú iba časťou propagandy, tie nijako nemusia súvisieť s realitou. :)
alamo Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 pred 9 hodinami, irb pridal: V tomto určite nie si sám. Ale, v akom zmysle? Existujem naozaj iba ako jednotlivec, alebo aj ako spoločenská trieda? Lebo po "nežnej" sa začalo tvrdiť, že celý ten "Marxizmus" a "triedny boj" je nezmysel, že teda ani tie spoločenské vrstvy - triedy neexistujú. Že všetci sme občania, sme si teda všetci rovný. Že o "občiansky princíp", sa musíme snažiť. A ten komu sa nedarí, môže si za svoje zlyhania "zjavne" individuálne sám, že áno? Ak sme si všetci rovný, načo pán Buzalka potreboval spisovať to svoje dielko? Veď aj ten terminus technicus "kapitalizmus - kapitalista", vraj zaviedli sociálne zmýšľajúci kritici spoločenských pomerov. A ten Marx intelektuál mešťan, ho vlastne nevymyslel, iba ho dôkladne začal používať ako nadávku pre ľudí "ktorých my nemáme mať radi".
irb Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 pred 3 hodinami, alamo pridal: Ak sme si všetci rovní, načo pán Buzalka potreboval spisovať to svoje dielko? No veď toto! Ako sa hovorí - všetko závisí od uhla pohľadu. A tých uhlov pohľadu môže byť nekonečne veľa. Nie je možné generalizovať bez toho, aby človek plne zostal v realite. Vždy, keď sa dá niečomu nálepka, strácame kúsok reality. Takže - nálepky nám pomáhajú utriediť si svet, ale mali by sme si byť vedomí, že sú to iba pomôcky, nie je to realita samotná. Ale na druhej strane - nálepkami sa dá robiť výborná demagógia a propaganda. Tak si vyber.
irb Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 pred 4 hodinami, alamo pridal: Existujem naozaj iba ako jednotlivec, alebo aj ako spoločenská trieda? Povedal by som to takto: Ak sa pokúsiš zbaviť sa spoločenskej triedy, môže sa Ti to podariť. To značí, že daná konkrétna spoločenská trieda nie je Tvojou integrálnou neoddeliteľnou súčasťou. Ale ak sa pokúsiš zbaviť sa seba ako jednotlivca, tak zanikneš spolu s ním.
tyso Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 alamo, problem je ze si priklad krcmoveho filozofa, ktory cosi pocul a je presvedceny ze to staci na “hlboke uvahy”. no nestaci. Ale DK nepusti. Keby si napriklad zvladol zaklady sociologie tak by si vedel ta predsa nepopiera rozdiely, aj triedy pozna. Rovnost pred zakonom s tym nesuvisi.
buky Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 pred 4 hodinami, tyso pridal: Rovnost pred zakonom s tym nesuvisi. Veď toto, mne sa páči ako to riešia v Číne. Hlavne v oblasti spreneverenia štátnych financií. U nás je to anarchia a ešte sa k tomu viac menej prizeráme.
tyso Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 hm, len ci vies o com hovoris. Pretoze tam nejde o skutocne vysetrovanie ale o trest. Ak sa nepacis, tak ta obvinia z korupcie a najdu ju. Podobne aj v rusku kradnu vsetci a tak je jasne ze vzdy korupciu najdes.
alamo Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 pred 5 hodinami, tyso pridal: alamo, problem je ze si priklad krcmoveho filozofa, ktory cosi pocul a je presvedceny ze to staci na “hlboke uvahy”. Ale to, že ja vidiečan, nevzdelanec a krčmový filozof, dokážem rétoricky slušne zopsuť prácu nejakého školeného akademika, antropológa s titulom, je akési znepokojivé. Páni mešťania, asi by ste skôr než na globálne problémy a zahraničnú politiku, mali sústrediť svoju pozornosť na ten stav nášho vzdelávacieho systému. Bo, čo s neho padá jak bobky zo zajaca, zjavne ani len to poriadne tmárstvo ‐ solídnu demagógiu nezvládne spískať. Kam sme sa to dopracovali? Anciáša jeho!
tyso Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 hm to ze si myslis ze to dokazes, to je pekna demonstracia toho co hovorim. Aj Jaray dokazal podla neho zopsut vsetkych. Asi nechapes ze popisujes svoju uz dusevnu odchylku?
buky Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 pred 1 hodinou, tyso pridal: Podobne aj v rusku kradnu vsetci a tak je jasne ze vzdy korupciu najdes. A to je podstatný rozdiel medzi Čínou, tam je potrestaná. Aj keď kruto, ale poriadok musí byť. Čína to má už dané z histórie, že rozkrádanie štátnej kasy sa trestá popravou.
alamo Zverejnené Január 25 Zverejnené Január 25 @tyso Dielo pána Buzalku, nie je vedecká práca ale pokus o politický pamflet. To že ty si to navzájom mýliš a zamieňaš, tiež veľa vypovedá.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz