buky Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 Ale Putin je pre teba vagabund, EU neschopná a USA agresor, tak čo vlastne chceš ?
tyso Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 spravny pojem nie je vidiecan ale postsedliak ( Buzalka) Je to produkt rýchlej modernizácie a urbanizácie Slovenska v 20. storočí, kedy sa ľudia masovo sťahovali z dedín do miest ( ale svoje vnútri nastavené vnímanie sveta si zobrali so sebou a preniesli ho aj na deti Kľúčové znaky „postsedliactva“ Podľa Buzalku sa tento stav prejavuje niekoľkými špecifickými črtami: Spojenie s pôdou (ale inak): Postsedliak už nepestuje obilie na prežitie, ale transformoval túto potrebu do pestovania trávnika na satelite, stavania vysokých betónových plotov alebo „chatárčenia“. Pôda preňho nie je zdrojom obživy, ale symbolom vlastníctva a bezpečia. Nedôvera k „pánom“ a mestu: Hoci postsedliak v meste pracuje a využíva jeho výhody, vnútorne k nemu pociťuje nedôveru. Elity, intelektuáli alebo „Bratislava“ sú vnímaní ako niečo cudzie, čo ohrozuje jeho „zdravý sedliacky rozum“. Kultúra „urob si sám“: Prejavuje sa v presvedčení, že človek si má všetko urobiť sám (svojpomocná stavba domu, opravy), čo je pozostatok dedinskej sebestačnosti. Folklorizmus ako identita: Postsedliak má sklon idealizovať si minulosť a ľudové tradície, pričom ich často vníma nekriticky ako „jedinú pravú slovenskú kultúru“, hoci v realite žije moderný konzumuný život ktory slovne odmieta. Postsedliak sa totiž v modernom, globalizovanom svete cíti neisto. Hľadá ochranu u „silného gazdu“ (štátu alebo lídra), ktorý mu sľúbi stabilitu a ochráni ho pred zmenami, ktoré prichádzajú zvonku (EÚ, migračné otázky, liberálne reformy). Buzalka hovorí o tzv. agrárnom fašizme. Postsedliak sa cíti v modernom, globálnom svete neisto a strateno. Stratil istoty dedinského života, ale nenaučil sa žiť v liberálnej demokracii. Potreba silného vodcu: Postsedliak hľadá „Gazdu“ – silného lídra, ktorý „urobí poriadok“. Fašizmus ponúka presne toto: jasnú hierarchiu, silnú ruku a pocit, že niekto konečne chráni „obyčajného človeka“. Idealizácia minulosti: Fašizmus aj postsedliak sa obracajú k mýtickej minulosti, kedy bol svet „ešte v poriadku“ (folklór, tradičná rodina, pôda). 3. Pocit ohrozenia a viktimizácia Postsedliak sa často vníma ako obeť – obeť pánov z mesta, obeť Bruselu, obeť bánk či „svetového sprisahania“. Fašistická rétorika na tento pocit ublíženosti priamo útočí. Ponúka vinníka, ktorého možno nenávidieť, a sľubuje pomstu. Postsedliak, ktorý má v génoch nedôveru k inštitúciám (štát bol pre sedliaka vždy len niekto, kto bral dane a vojakov), ľahko uverí, že súčasný systém je skorumpovaný a treba ho nahradiť niečím radikálnym. 1
irb Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred 38 minútami, tyso pridal: Postsedliak OK, to všetko by mohlo byť správne odpozorované. Avšak prirodzene vyvstáva otázka: Čo s tým? Je tento stav OK? Vyhovuje to Slovensku, Európe, svetu? Nevyskytuje sa tu posmešné: "Veď nech sa zmenia, nech sa prispôsobia, nech sú takí, ako "my"? (Lebo nám vlastne "kazia" výsledky volieb...)
irb Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred 33 minútami, alamo pridal: Pokoj chcem.. Tak toho sa z vonkajšieho sveta nedočkáš. Ak chceš pokoj, musíš ho vedome vytvoriť sám v sebe. 1
buky Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred hodinou, irb pridal: Tak toho sa z vonkajšieho sveta nedočkáš. Potom odsťahovať mimo civilizáciu a meditovať, ak neskapem od hladu, alebo nejakú nemoc. 1
tyso Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred 2 hodinami, irb pridal: Avšak prirodzene vyvstáva otázka: Čo s tým? Je tento stav OK? Vyhovuje to Slovensku, Európe, svetu? Svet to ma na haku. A Slovensko su ludia, takze budem hovorit za seba: vadia mi dosledky, to ze niekto nenavidi mesto sa ma priamo netyka a nemam problem s clovekom. Ale ked ich je privela, tak urcuju politiku a nasledky su pre mna zle. Slovensko sa meni na postdedinu, izolovanu a zaostavajucu. Moze totiz existovat liberalna spolocnost kde postsedliaci maju svoje teritorium ale naopak je to problem. A dalej, je jasne ze to nie je stabilny stav. Je tam prilis silny rozpor medzi realitou moderneho sveta a nastavenim mysle. A tak sa to urcite zmeni za generaciu ci dve. Len ta sucastnost.
irb Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred 17 minútami, tyso pridal: A tak sa to urcite zmeni za generaciu ci dve. To záleží na tom, akú predstavu máme o človeku, o jeho adaptabilite, o jeho vývoji. Ja by som to totiž prirovnal k vývoju človeka podľa veku. Máme batoľatá, máme tínedžerov, pubertiakov, máme ľudí okolo stredu života, máme starcov - a každý vek sa chová trochu inak. Deti potrebujú dozor dospelých a nemajú všetky práva, ktoré majú dospelí. A nemožno ani očakávať, že za dve tri generácie budú deti rovnaké, ako dnes dospelí. A tak sa ani niektoré vrstvy obyvateľstva nezmenia. Pretože nedospejú. Koľko úsilia už bolo napríklad vložené do tzv, "osadníkov"? A zmena je kde?
tyso Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred 7 minútami, irb pridal: Koľko úsilia už bolo napríklad vložené do tzv, "osadníkov"? A zmena je kde? Zle pozeras, ja poznam mnozstvo romov co odisli z osad a ich deti pracuju. Ak sa pozeras len na osady, tak vidis len tych co nezmenili. Ale teza bolo o tom ze mozes nejaky cas popierat realitu a nahradit si ju vlastnymi predstavami ( ako ti ublizuju Soros a Brusel) ale to nie je dlhodobo stabilne a tak sa to zmeni.
irb Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred 41 minútami, tyso pridal: Ale teza bolo o tom ze mozes nejaky cas popierat realitu a nahradit si ju vlastnymi predstavami ( ako ti ublizuju Soros a Brusel) No veď to. To môžeš do nekonečna.
tyso Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 To sa ale nikdy este nedialo. Dalsie generacie to zmenia.
irb Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 Čo ja by som predpokladal ohľadom ďalších generácií, tak skôr to, že rozklad spoločností bude pokračovať, štiepenie 50/50 bude pokračovať. A následkom bude nutnosť stále hrubších silových riešení. Stráca sa vzájomné ľudské pochopenie, reálny ľudský súcit.
tyso Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 aj to sa moze stat, skolabujeme skor ako pridu dalsie generacie
irb Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 Za kolaps by som to nepokladal. Proste nastúpi nový, ešte dosiaľ nepoznaný, druh totality. A pôjde sa ďalej.
irb Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 Asi by si ten názov mal ešte doplniť nejakým prívlastkom, pretože spoločnosť - nejaký jej druh - bude zrejme naďalej veselo fungovať.
tyso Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 veselo ani nie, bude stagnovat, bez nadsenia, bez vizie, s nasilim a korupciou. Takych krajin je vela. Hned tu kusok je Srbsko. Zhruba to by nas cakalo, aspon teda dufam ze nie Venezuela. 1
alamo Zverejnené Január 22 Zverejnené Január 22 pred 19 hodinami, irb pridal: Ak chceš pokoj, musíš ho vedome vytvoriť sám v sebe. Však sa aj snažím. Napríklad. Citát Najväčším paradoxom publikácie, ktorý som si uvedomila až niekoľko dní po jej prečítaní, je, že hlas „postsedliakov“ v nej vôbec nezaznie. Autor ponúka svoje úvahy na rôzne témy rezonujúce v spoločnosti, uvažuje nad človekom z vidieka, no nedokáže sa mu priblížiť. .. Napriek tomu, že texty majú akademický nádych, je v nich akosi málo vedeckých podkladov. Buzalka sa napríklad často odvoláva na svoje zážitky či na nemenovaných priateľov. Od empirických poznatkov tak často prechádza k svojim subjektívnym názorom. https://kultura.pravda.sk/kniha/clanok/689672-recenzia-knihy-postsedliaci-ako-sa-intelektuali-nedokazu-priblizit-vidieku/ Dokonca tak akosi keďže pán Buzalka, tam fabuluje "zo svojej hlavy" a s toho že "známy mu povedali". Píše o sebe, a svojom najbližšom okolí? Trochu to vyznieva ako sebairónia a satira, na pána Buzalku osobne a spoločenskú vrstvu, v ktorej sa pohybuje. Nuž pobavilo.. A teda, keďže niet pevného základu, aj tie následné úvahy "o chmúrnej budúcnosti, ktorá nás nevyhnutne čaká" ktoré tú následne zazneli, nestoja ani len na piesku, ale priam plávajú na vode.
irb Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 pred 9 hodinami, alamo pridal: uvažuje nad človekom z vidieka, no nedokáže sa mu priblížiť. Nedokáže a možno je z toho frustrovaný. :) 1
tyso Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 hm, nazor novinarky z kulturnej rubriky je urcite pre alama rozhodujuci ale k podstate: Nemusis suhlasit s Buzalkom ale je to zaujimavy pohlad a v mnohom zodpoveda tomu co vnimam ja. ved sa predsa stretavame s nimi, postsedliak nie je exoticky druh. A rozumiem aj tomu ze sa nim citi urazeny, vidiecan by chcel byt, to je take vznesene ale postsedliaka povazuje za urazku od bratislavy, liberalov, Sorosa atd.
irb Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 Ja si myslím, že nejde o to, že by nemal pravdu. Ide o to, že možno nemá pochopenie že prečo a čo s tým. Ja neviem, možno to pán Buzalka podáva bez emócií, čisto ako charakteristiku a ako pojem, ale je zjavné, že iní ľudia, tým oslovení, k tomu pridávajú emocionálne hodnotenia morálneho odsudzujúceho typu. Niet divu, že to vyvoláva zodpovedajúcu reakciu druhého názorového tábora a zavedenie ďalšieho emocionálneho pojmu "lepšočlovek".
tyso Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 vzdy k tomu mozes pridat emocie, ale sine ira et studio to chapem ako stav. Podobne ako neodsudzujem amisov, rozhodli sa zit v 19 storoci a mna viac zaujima ako zit v jednom state s postsedliakmi. A moja teza je ze v liberalnom state je to mozne, aj liberali aj postsedliaci si vedia vytvorit svoje niky ale v state kde je autokracia to nejde. Znicit liberalov alebo prevychovat postsedliakov to bude cielom. A to vedie k neriesitelnym konfliktom
irb Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 pred 1 minútou, tyso pridal: vzdy k tomu mozes pridat emocie, Áno, najmä ak na označenie nejakej skutočnosti niekto vyberie slovo, ktoré už samotné sa v spoločnosti používa ako dehonestujúca nadávka. O to je to potom ľahšie.
tyso Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 lenze ja rad budem pouzivat oznacenie ake chcu, ale k tomu sa nedopracovali. A tak aspon docasne pouzivame slova ktore to aspon opisuju. BTW kedy sa sediak stalo dehonestujucou nadavkou ? To mi uslo, ako sa dnes ma pomenovat sedliak aby sa neurazil ?
irb Zverejnené Január 23 Zverejnené Január 23 Neviem, kedy sa stalo, ale stalo sa. Zrejme vtedy, keď sme to slovo nahradili západným "farmár". Krátky slovník slovenského jazyka sedliak -a mn. -ci m. 1. roľník: zámožní, drobní s-i 2. zastaráv. príslušník dedinského obyvateľstva, dedinčan: robotný, prefíkaný s. 3. hovor. pejor. nevychovaný človek (aj ako nadávka) 4. hovor. figúrka v šachu (pešiak) a v kolkoch: blokovať s-a; trafiť s-a;
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz