Skočiť na obsah

game

Odporúčané príspevky

Po sliepkach a prasatách na ďalekom východe - kde patria k životu a potravinovému reťazcu takmer neoddeliteľne, sú zdrojom nákazy koronavírusom MERS pravdepodobne ťavy na Blízkom Východe.

 

ťavy zasa patria k arabskej kultúre, ako k našej psy, mačky a kone, a podľa všetkého sú zdrojom potenciálne smrteľnému vírusu MERS, ktorý sa dokáže šíriť medzi ľudmi.

Saudská Arábia má s MERSom najviac problémov:

 

Vírus MERS, proti ktorému neexistuje žiadny liek, začína vážne znepokojovať arabské krajiny. O tomto koronavíruse málo vedia aj vedci. Predpokladá sa, že na ľudí sa dostal z tiav, ktoré v arabských krajinách majú ľudia radi podobne ako my v Európe kone alebo psy. Jasné však je, že MERS sa dokáže šíriť aj medzi ľuďmi.

Vírus sa šíri od roku 2012 a väčšina nakazených aj mŕtvych pripadá na Saudskú Arábiu Kráľovstvo hlási za dva roky 431 prípadov nákazy a 117 z nich sa skončilo smrťou. Choroba „spomalila“ v zime, ale v apríli pribudlo nečakane veľa nových chorých. Väčšina z nich pripadá práve na Džiddu. Minulý týždeň Saudská Arábia ohlásila ďalšie dve úmrtia a desať nových prípadov ochorenia.

V Džidde vypukla v apríli medzi občanmi panika, keď nemocnica kráľa Fahda krátko uzavrela pohotovosť a nechala celé oddelenie dezinfikovať. Odišli z nej štyria lekári, ktorí odmietli ošetriť ľudí nakazených vírusom.

 

Téma začína byť akútnym problémom okrem iného aj pre islamskú tradíciu. V júli, na ktorý pripadne pôstny mesiac ramadán, sa dá očakávať, že do kráľovstva zamieri množstvo moslimských pútnikov z celého sveta. Po ňom sa potom bude v októbri konať púť do Mekky.

Proti vírusu MERS nie je známy žiadny liek a nie je ani jasné, čo je jeho zdrojom. Najčastejšie sa hovorí o tom, že nositeľmi by mohli byť ťavy. Saudská Arábia, kde sú tieto zvieratá veľmi populárne, to dlho popierala, ale teraz jej ministerstvo zdravotníctva vydalo pokyn, aby ľudia dodržiavali pri kontakte s týmito zvieratami dôslednú hygienu. Nemajú sa približovať k chorým zvieratám ani konzumovať surové ťavie mäso alebo neprevarené mlieko.

 

Symptómy koronavírusu MERS (Middle East Respiratory Syndrome – Blízkovýchodný respiračný syndróm) sa porovnáva s ochorením SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), ktorý v roku 2003 usmrtil asi 800 ľudí. MERS sa začal šíriť z Blízkeho východu a na rozdiel od SARS k jeho symptómom patrí okrem dýchacích ťažkostí aj zlyhanie obličiek.

 

http://vat.pravda.sk/zem/clanok/317102-saudska-arabia-sa-snazi-upokojit-situaciu-okolo-virusu-mers/

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 3
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    2

  • Sniper

    1

  • alamo

    1

Top prispievatelia v tejto téme

V júli, na ktorý pripadne pôstny mesiac ramadán, sa dá očakávať, že do kráľovstva zamieri množstvo moslimských pútnikov z celého sveta. Po ňom sa potom bude v októbri konať púť do Mekky.

 

Super, po ramadáne sa ťavošukači zase rozlezú do celého sveta a zavlečú to kam sa len bude dať. Ak to nevyhnije ako SARS, tak si užijeme.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

MERS po preskočení na ľudí len v minulom roku spôsobil v Saudi smrť asi 400 ľudí,

 

v poslednom čase sa s MERSom trápi Južná Kórea ... MERS má pritom vyššiu úmrtnosť ako SARS.

zatiaľ nevedia, prečo práve Južná Kórea, ale pravdepodobnú príčinu, prečo sa tak rýchlo šíri, už zrejme našli, ale nie je to potvrdené, zatiaľ nevedia presne, ako sa šíri

 

Južná Kórea oznámila výrazný nárast počtu ochorení, ktoré v krajine prvýkrát zaznamenali 20. mája tohto roku. Spolu teraz evidujú 87 prípadov tejto choroby.

Ide o najrozsiahlejší výskyt tohto často smrteľného ochorenia mimo oblasti Blízkeho východu.

Úrady nariadili uzavretie takmer 2000 škôl v krajine. A oznámili, že budú sledovať mobilné telefóny vyše 2300 ľudí umiestnených do karantény, ktorí boli v kontakte s pacientmi MERS.

Niektorí z ich sú v zdravotníckych zariadeniach, ale väčšina je v domácej karanténe.

 

V utorok začne v Južnej Kórei pracovať tím expertov zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý sa pokúsi zistiť, prečo sa choroba tak rýchlo šíri a odporučí ďalšie opatrenia.

Jednou z príčin môže byť juhokórejský zvyk starať sa v nemocnici o svojho rodinného príslušníka, ak je hospitalizovaný. Všetky juhokórejské prípady MERS sa totiž nakazili v nemocniciach, kde chorých navštevujú rodiny a priatelia, povedala tlačovej agentúre Jónhap generálna riaditeľka WHO Margaret Chanová.

 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Na Slovensku sa objavilo podozrenie na ochorenie MERS. Pacienta s príznakmi previezli zo Žiliny na špecializované pracovisko Nemocnice akademika L. Dérera na Kramároch. Potvrdil to dnes hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

http://m.aktuality.sk/clanok/277766/na-slovensku-je-prve-podozrenie-na-chorobu-mers/?utm_source=m.azet.sk&utm_medium=box-magaziny-aktuality&utm_content=clanok1&utm_campaign=HP-mobile

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov