Skočiť na obsah

(de)Generácia sprostých?


Sniper

Odporúčané príspevky

celé inak ... neviem, nejednalo sa o nejakú vyhrotenú diskusiu, chalani to spomenuli skôr tak na okraj, keď popisovali akého hipisáckeho učiteľa majú - vodu si nosí zásadne v sklenej fľaši, jazdí zásadne na bicykli, používa zásadne len recyklované veci, vyrobené z predtým 2-3x zrecyklovaných materiálov ... skrátka debil :D do triedy chodí moje "stereo", a obaja ten učiteľov výklad opísali rovnako ... čiže nemám dôvod im neveriť. ono je to v podstate jedno, chalani už majú dostatočne kritické myslenie na to, aby si v takýchto situáciach dokázali utvoriť svoj vlastný názor :thumbsup:

 

ale aby som len nekritizoval, tak napríklad dejepisára majú dobrého :thumbsup:

ten starší hovoril že: "tato, mal si pravdu, aj dejepisár povedal že Jánošík nebol až taký hrdina, ale iba obyčajný vodca organizovanej zločineckej skupiny ... a keby žil v súčasnosti, tak by vyberal výpalné, alebo prepadával kamióny s tovarom" :P

ja som len doplnil, že v tej dobe pracovali bezpečnostné a justičné orgány znateľne efektívnejšie a rýchlejšie, v porovnaní so súčasnosťou...

tiež celkom kvitujem aj dejepisárov pohľad na Cyrila a Metoda, ktorí neboli práve etalónom dobra a lásky k blížnym svojim, ale v našich končinách šírili vieru nie celkom humánnymi spôsobmi... je fajn keď sa na dejepise deckám podáva realistický pohľad na minulosť, namiesto zidealizovaných legiend :yes_yes:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Na obranu žiakov chcem povedať, že tie nové učebnice sú nanič a, bohužiaľ, podľa ministerstva sa z nich máme učiť. Chvalabohu, väčšina učiteľov/profesorov používa ešte staré učebnice. Tým chcem povedať to, že úlohy a cvičenia v tých nových sú o ničom. Žiaci ani nie sú nútení premýšľať, pretože keď som chodila na ZŠ tak som si myslela, že som proste blbá a matiku a fyziku neviem. Ale potom som išla na strednú, kde sa nám už profesori toľko nevenovali, a aha, ono sa to všetko dá. Dnes sa v školách dáva žiakom všetko pekne pod nos, až na strednej spadnú na riť a zistia, že treba rozmýšľať (som zvedavá na VŠ). Aj preto podľa mňa dopadlo testovanie zle. Keď žiak vidí príklad, ktorý nevie, tak si povie - to sa nedá, a kašle na to. Ale keby bol od začiatku nastavený tak, aby premýšľal, tak by to vyriešil, resp. by sa o to aspoň pokúsil, hľadal by riešenie. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ako by mohli byť učebnice dobré, keď sa menia už minimum dvadsať rokov za každého ministra asi tak dvakrát...

celé je to nastavené zle, a keď aj úplne nejakou náhodou príde tam hore zmena, ktorá by priniesla pozitívnejšie výsledky, nestíha sa zrealizovať, lebo už tam sedí nový minister a všetko začína od začiatku.

a školstvo a vedomosti žiakov idú do kytek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bratova dcera, co ziju v anglicku, robila gymnastiku 5.rokov a celkom sikovna. Rodicia bud to planovali ci prisli na to ,ze ju dat na lepsiu skolu - a testy su v septembri tak, ze ju budu doucovat a teda na gymnastiku nebude ziaden cas, teda gymnastika skoncila(zaberala vela casu a energie).

 

Tie testy su narocnejsie - to co v skole neucia - teda som pocul od nich ze bohatsi rodicia zaplatia za doucovanie.

 

Ale kludne to tak moze byt. Deti nejake blbosti neucia. A na tie lepsie sa dostanu tie co su bud bystrejsie(ja neviem viem si predstavit uspesnych olympionikov), ci maju na doucovanie(platenie uciteliek na doucovanie).

 

Ci je to zle ci dobre? Robia takto selekciu? Mne je smiesne ako brat so zenou maju niekoho doucovat - ale pri desat - jedenast rocnych by to slo - ale aby to dalia aby pochopili ucivo pre patnast rocnych?

 

Nadane dieta sa to polahky nauci. Nepotrebuje ani ucitela ,len priklady a zaujem.   Na olympia


Teda co som pochopil. Na tie lepsie skoly v EN idu tie sikovnejsie - robia to tak ,ze im daju vraj tazsie testy ako sa ucia. Teda potrebuju doucovanie na to maju tie bohatsie(aby dobehli co zameskali) , mozno tie sikovnejsie . 

 

Smiesne mi je to , ze brat so zenou sa rozhodli - nemaju peniaze,ale ju budu doucovat - teda sa musia zacat ucit a ..vykaslali sa na tu gymnastiku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

včera tuším v podaktorých správach bola znovu reč o matematike.

na ktoromsi gymnáziu zo sedemdesiatich budúcich maturantov mieni z matematiky maturovať 7 detí... pritom mali viacerí hodne protichodné poznámky: nie, matematika je pre mňa ťažká, nie, lebo sa toho bojím, nie, ale asi si robím sám zle, lebo by som la určite širšie možnosti na vysokých školách...

 

v Česku smerujú opačne - ale diametrálne opačne:

 

Ministerstvo školstva sa chystá urobiť maturitu z matematiky povinnou pre všetkých:
 

 

Ministerstvo školství předvádí zajímavé myšlenkové pochody, které zřejmě vyústí v povinný doktorát z filosofie pro uklízeče psích výkalů. Zatím začínají opatřením, že maturitu z matematiky budou mít povinnou i žáci středních odborných škol, třeba vlasové kosmetičky.

 

Nyní však přichází nová doba, doba vzdělaného národa. Na středních odborných školách bude od roku 2022 povinná maturitní zkouška z matematiky. Návrh ministryně Kateřiny Valachové (za ČSSD, a tudíž za lepší zítřky a vzdělanější lid) v pondělí schválila vláda.

....

...

http://www.reflex.cz/clanek/komentare/77775/kadernice-s-maturitou-z-matiky-sorry-jako.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Som skusil s chalanom nejake testy pre piatakov. Take co by mohol vediet. A v celku mu to slo.

 

http://www.oskole.sk/?skola=zakladna-skola&id_cat=34&rocnik=5

 

Co mu neslo, sa ho pytam co sa ucite na matematike. Ze vraj delit tromi. Do tridsat. Najprv predpriprava. Musi vediet kolko 9xtri a podobne a potom to ide. Nasobenie delenie hocijakymi cislami aj s dvanastimi cislicami. Potom som ho ucil odcitanie scitanie s hocijakymi dvanast miestnym cislom. Alebo aj scitanie 5 mietnych cisel, ktorych je aj 4 pod sebou.

 

Vcera tri hodiny, dnes 4 hodiny. Dnes sa uz naucil aj 4rkou delit. Ale skusili sme aj 5 ci 8 to jednoduchsie(cisla nasobky 8 do 40).

 

Teda to ide naucit - syn je sikovny - a dril podomnou v celku berie.. Nema na vyber. Teda da sa naucit relativne za kratky cas dost vela.

 

Vcera sme zacali kvoli tomu,ze si nezobral do skoly veci na futbal(nebol na treningu,aj ked ranu mu bolo zle). Nechces trenovat budes sa ucit. Tak sme sa ucili. Zajtra ideme do Lucenca na turnaj. Som zvedavy c bude robit v pondelok. Mal dva tyzdne aby sa zlepsil vo futbale,dva tyzdne som ho nevidel. Neviem ci budeme robit tisic drepov ci tisic prikladov.

 

 

Inak to delenie som sa musel naucit aj ja. Tiez sme sa zasekli na nejakom cisle, som to najprv musel pochopit aby som mu to vedel vysvetlit. Dnes som dal jemu a zene sutaz.  Videlil to naprv syn. A spravne , mal problem s nasobenim pri skuske spravnosti. Nakoniec ho zena predbehla. Ja ked som mu ukazoval nasobenie tiez som sa  v jednom cisle pomylil.

 

 

Este po tej sutazi,chalan,ze musi pomoct mamke s upratovanim. OK - ale potri vysavani sa naucil nasobky 4 . Apotom nastala druha faza.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/424293-maturita-bez-slovenciny/

 

Ja osobne by som dal povinne - slovencinu,matematiku a nejaky cudzi jazyk(na vsetkych skolach). Potom este dve predmety volitelne.

 

Neucia sa lebo nemaju prijmacky. Neucia sa lebo nemaju povinne maturity. Ale ak to chcete OK.

 

Realne preco to robia? lebo deti debilneju(nedokazu naucit) - ale tam ich aj oni vedu. Ked sa nebudu ucit co budu v skole robit?

 

Ja som maturoval zo zemepisu. Kolko sam sa musel ucit? Nikdy nic. Lebo ma to bavilo. A vedel som to ,ci aj viac ako ucitelka. Co mi dala ta skuska? Nic.  Ako zemepis je super a mam ho stale rad a samozrejme som vedomosti vela krat vyuzil.

 

Fyzika aj z nej som maturoval, to som sa musel sa aj ucit(aj ked realne som to chapal). V zivote ci ju potrebujem? Ani nie. Ale myslim si ,ze je dolezita - budem sa ju ucit opat - chalan bude chodit na olympiady.

 

Slovencina - som sa naucil temy, cital knihy. Gramatika - ja som mal vzdy 5 a neviem,lepsie som to dat nevedel od prveho diktatu do posledneho. Tu som mal z maturity dvojku. Jedinu. Ale velmi dolezita. Nadvazuje na nu vsetko. Tak ako na matematiku vsetko v prirodnych vedach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

----------

ja neviem, preco na pytagoriade nevie nik dat v okrese aspon 67percent. Bol rocnik co nedal ani 50 percent. Su slabe.

 

Od zajtra ma chalan trenig na ihrisku vonku. Bude tam chodit sam uz bude mat v na konci oktobra desat rokov. Ja som v tom veku sa bezne bicykloval kde som chcel. Ako desat rocny som bol aj 40 km od Revucej(inak neviem ci to vedeli rodicia dopredu asi nie,siel som skamaratom - vtedy som videl ruskych vojakov pri Kamenanoch). Ja mu verim,ze to zvladne. Bojis sa o dieta. Ale musi sa aj sam stavat na nohy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podla mna hej su aj ovela horsi ucitelia. Ako rodic spravis pre dieta maximum ak chces. Ucitel a to som nikdy doteraz nerobil. Co je vysledkom ucitela sikovny ziak?(priklad sikovnej ucitelky som bol ja,ucitelky co som ju nemal rad -ale pracovala)  Ja som vcera videl - len hnupa sprostejsieho.. ja neviem ci on by vedel ucit aj 7dmakov. podla mna nie lebo tomu nerozumie.

 

Ako mne nevadia ucitelia co nevedia - ci vadia - ja si deti naucim sam.  da sa to naucit.  

 

- Ale dam s tou pytagoriadou. Podla mna priemernemu detsku ktoremu sa budete venovat saa to nauci na  desat prikladov. Ja sa synovi budem venovat viac on to da na trinast a viac.

 

Vysledky? Najlepsi v okrese a to bol jeden dal sedem? Pre mna ten moze robit smetiara sikovneho. On sa moze ucit fyziku? A ako bude tipovat vysledky a nicomu neporozumie? Ti ostatni - desiati najlepsi mal dve vyriesene priklady? Ja neviem co z neho bude? Pravnik? Ano kludne. A tak to bude vyzerat.

 

Mna na tom ucitelovi co som sedel na pive sralo - ze tie vysledky velmi velmi zle a jemu je to jedno - lebo je a lepsie to tie deti nenauci. lebo to ucitel nieje ale ######. uci na prvom stupni a ich to nenauci ako mne to je jedno . Ja si chalana naucim - ale on budev triede s polodebilmi a je to jedno kde. Ci to bude cigan - ci aj trieda plna bielych.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vcera som bol na treningu. A chalan hra horsie a horsie. On je chudy a substilnyJa neviem ci ma dvadstyiri kil mozno menej ako jeho o dva roky mladsia sestra) - a celu zimu menej trenoval ako vlete ked som ho driloval(takto tam makali aj na treningoch, na obratnosti, vybusnosti) - tak je to ako den a noc.  Po vcerajsom treningu by som minuly rok isiel za mesto pod kopec kde by zacal behat. Vcera sa mi nechcelo. On tym menej trenovania - stratil ani nie vahu ale svaly - a ine deti za tu dobu pribrali a ju zvladaju mozno s 4 kila viac. Ale unho vtom com bol aj dobry - ze behal a dreli sme na spracovani,nahravke, pohybe. On pri tom mensom trenovani - a uz sa zameranie na ine veci - velmi a rapidne stracal.  Proste bola to objektivna pricina.  Jeho subjektivna prestal cvicit. A je to vysledok.  A mne sa prestalo ho chciet aj trenovat,  mozno este rok s nim to dam. U som prestal chodit s detmi do prirody,aj na lyzovanie. Chodili ste, reptaliste? Tak to nebude. Alebo bude ak ma poprosite ale tu musi byt odnich nie od zeny. Sami si musia uvedomit co a preco robia. Robim to ,ze ma to bavi. Moze byt.

 

Na tyzdni isla zvedava veda - vcera som si pozrel vsetkych 5 casti. Dnes som synovi dal prvu - ci sa znej aspon nieco nauci.

 

Je to o fyzike a vedre a gulicke. A rozmyslani. Dnes nieco pochopil ci sa naucil. Zajtra si do dam opat a mozno spravim s nim dalsi pokus. Dnes sme si merali tep - pred vykonom a po 40 drepoch. Boli traja. A vysledky vysli tak ako mali. Teda snad nieco pochopil.

 

------

Este bola usmevna prihoda. Ked som uz vysvetloval,ze na zaklade tepu sa cas merat neda- ze mas iny v klude ako po vykone prikl. potreningu(ci ja sediaci potreningu v aute, tu to pochopil,ze nemam dostat infarkt,lebo zomrie aj on- to ale bolo neskor). On ze si to zajtra overi ci na  dalsom treningu,ale ze to nemusi skusat na treningu skus si to v izbe.

 

On hned siel,aj som videl ze klikoval. A potom s usmevom za mnou prisiel,drzal si ruku na zapasti. Ako je to rychlejsie. A fungujeto a ja sa ho pytam co tu robis? A potom som mu vysvetloval, ze hodiny v jeho izbe, na rure, hodiny v kuchini maju iny cas. Teda snad aj toto pochopil. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

táto krajina smeruje do žumpy sakumprask, celá, tak ako je.

minister školstva, človek SNS, mal taký úchvatný návrh, že urobí nepovinnou maturitu zo slovenského jazyka.

 

z úradného, štátneho jazyka krajiny Slovensko.

 

a ono to prebehlo médiami, a ono sa na to neozval ani len preceda Danko, možno ešte furt sa mazlí doma z výložkami a nemá čas...

 

oni sú vážne normálni? taká krajina, kde sa nematuruje z úradného, rodného, štátneho jazyka, ani neexistuje. 

budeme zasa hviezdy.

 

vlastne už sme... stačí pozrieť písačky na nete, s čím dnes prepúšťajú na maturitách študentov. aj s maturitou z úradného jazyka. fuj.

čo to spraví bez maturít? budeme národ kreténov?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

https://dennikn.sk/787046/deviataci-v-chudobnych-regionoch-napisali-testanie-omnoho-horsie-ako-dopadli-skoly-u-vas/

 

Na grafe uspesnosti z matematiky je vidno, ze mas cca 10 okresov,kde jednotkarov a slusnejsich dvojkarov mas tak 10%, dalsich  maximalne 20% do trojkarov. Teda zvysok 70% su stvorkari a patkari(tych je do 50% populacie). V postate cela ta druha polka okresov je strasna.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

plus k tomu som prečítala aj tento článok

Naše 10 ročné deti vedia matematiku horšie ako je priemer únie - čoraz viac zaostávajú dievčatá a chudobné deti

 

takže tie výsledky sú pomerne katastrofálne, či je to matematika, či prírodné vedy.
čím častejšie sa menia osnovy, učebnice, ministri, vymýšľance, tým horšie pre deti.

 

Hlavné zistenia:

  • naše deti zaostávajú viac v matematike ako v prírodných vedách,
  • rozdiel medzi chlapcami a dievčatami sa zväčšuje,
  • výsledky našich detí z chudobných rodín sa zhoršujú,
  • jedna z príčin môže byť slabá predškolská príprava.

 

Testy boli v matematike a prírodných vedách

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

10 rocne deti su stvrtaci,ale syn bude mat v oktobri 10 rokov. A co som mal skusenosti z tej pytagoriady som napisal. V tych ulohach nebol ziaden rozdiel medzi 3 az 5takmi. Z 5 tackych robi 9-11 uloh z 15 sam.  Preco zaostavame za svetom, zjednodusuju ucivo, menej sa pocita, deti su lenivsie - to je hlavne u tych deviatakov, neucia sa ,ved su davno zobrati na skolu.

 

U nas v okrese je skola,kde bolo 6 ziakov a uspesnost 15%. Keby mali 8 ziakov a "chytrejsieho" matikara - otazka na pocitanie aku musia mat najmensiu uspesnost? Ak su odpovede A,B,C,D a iba jedna je spravna. No podla mna 25%, ak kazdej dvojici(poparoval by som ich aby ten slabsi mohol opisovat) v lavici poviem nech kruzkuju A,dalsej B, a td.po D. Inak dve skoly,kde su tiez cisto socialne slabsi mali velmi tesne pod 25%. 

 

Ved keby to poradil aspon 4 ziakom tak by mali spolocne uspesnost 16,66 a ti dvaja by si ani ceruzku nedoniesli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Takto - strasne je to rozdelenie a percenta - vsade je to zle Ale mat tridsat percent aspon trojkarov? To to su deti o ktorych sa vedia rodicia postarat. Ci financne, ci vychovou, ci vzdelavanim. 70 percent je pase.  Zo skoly ide vylet - dieta ktoremu rodic da dvanast eur ide na vylet (cestovne a vstupne) - ide do Kosic na nejaku vystavu USS - nieco s prirodnymi vedami - fyzikou. Ktore nie . Ide na vylet dajme tomu na Muransky hrad. Ak ide. Ale polovica z tych deti nikdy nebola na muranskom hrade desat km od skoly. Ci nikdy nebola na Prednej hore. Z tych co sa zucastnili a ucitelka mala prebytok hrasku - 5 deti to nikdy nevidelo a neochutnalo. Tie deti a to je druhy stupen mozno tridsat percent sa nevie bicyklovat.

 

Vsetky tie deti byvaju v panelakoch, ci bytovkach. Ziadne chatrce - tie kratko pred koncom socializmu zburali a postavili im tam na kopci kde boli panelaky. A hlavne tie deti su z inej oblasti a chodia do inej skoly - co mala v matematike v ramci nasho mesta najlepsi priemer 60. Ci sto biela skola 5dva a skola kde chodi moj syn 46 percent(do nej chodi viac ako vela socialne slabsich).

 

A este posledna poznamka. Ja som vedel najlepsie nemecky na prelome strednej skoly a prveho rocnika. Robil som primacky z nemciny a potreboval spravit skusku C aspon za tri, nepodarilo sa - skuska. Ked som to opakoval v tretom rocniku som sa naucil na spamat asi desat viet aj to som na skuske mal vypite. Nevedel so ich povedat. Vedel som, ze to dostanem - neucil som sa.

 

Motivacia. Tu je najvacsi problem- deti a skusajucich. Moze mat skola priemer znamok dajme tomu jedna cela osem a v teste uspesnost 50 percent? Ved to je znamka tri a pol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

C je správne  - samozrejme A je správne! opr. game

 

 

rovnako dlhé ramená a umiestnenie bodu G - celý lichobežník je trochu posunutý podľa osy x, tak to trochu klame.

 

post-3-0-52300800-1496951669.png

 

dá sa vychádzať zo samotného obrázku, ale kto má pochybnosti - stačí nahrubo nakresliť a premerať ramená

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ten lichobeznik vyzera takto ako prvy a treti obrazok.

 

https://www.google.sk/search?q=rovnoramenny+lichobeznik&rlz=1C1FGGD_enSK499SK499&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjsxJvLgq_UAhXLXBoKHR3CC-QQ_AUICigB&biw=1164&bih=631

 

Ja som si ho inak predstavoval a dal by som D. To je nejaky tvar len ma iny nazov.  Ma na pa dlo kosostvorec,len ten asi musi mat rovnake strany. Ked si to nepamatame po rokoch je normalne, ale aby to nevedeli ti co sa maju o tom ucit, ci ist na vysoku skolu za architekta takto je na hlavu. Na vysoku skolu choi cez 50 percent ,realne by ich tam malo byt 4percenta. 

 

podla mna je spravne A, 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

všetko je napísané v príklade:

 

sú tam v texte príkladu napísané presné súradnice bodu G ( 2, -1 )

je tam napísané, že to má byť rovnoramenný lichobežník a

je tam napísané, že základne majú byť EF a GH

 

a jediný bod, ktorý vyhovuje týmto podmienkam pre bod F ti vyjde sám : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

A bod E ma podla teba ake suradnice - ci ako sa to vola? Ak bod G je plus dva od Y osi kolko bude od nej F? podla mna dva ali nalavo minus. toto co tu davas, je riesenie tej ulohY?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov