Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Vraj su naslovensku 3 historicke ustavy a spolocne naposledy robili 1991 to som pocul vnejakej diskusii mna zaujima ake to su tie institucie, Jedna bude asi Nejaka akdamemia vied?

ChatGPT povedal:

Áno, dobre si počul – na Slovensku existujú tri hlavné historické inštitúcie, ktoré sa zaoberajú vedeckým výskumom dejín.
Spoločne naposledy oficiálne spolupracovali v roku 1991, pri tvorbe spoločného stanoviska k interpretácii slovenských dejín.

Tu sú:

🏛️ 1. Historický ústav Slovenskej akadémie vied (HÚ SAV)

Najväčšia a najvýznamnejšia vedecká inštitúcia pre historický výskum.

Založený v roku 1943 ako súčasť SAVU, od 1953 ako súčasť SAV.

Skúma dejiny Slovenska od stredoveku po súčasnosť (aj dejiny každodennosti, politické dejiny, migrácie, pamäť atď.).

Sídli v Bratislave.

📚 2. Historický ústav Matice slovenskej

Matica je národná kultúrna ustanovizeň, založená 1863, sídli v Martine.

Jej historický ústav sa zameriava na:

slovenské národné dejiny,

osobnosti slovenského obrodenia,

kultúrnu a národnú identitu.

Výskum je viac orientovaný národne a vlastivedne než čisto akademicky.

🏫 3. Katedry histórie na slovenských univerzitách

Konkrétne sa najčastejšie v tomto kontexte spomína:

Katedra histórie Filozofickej fakulty UK v Bratislave

Tradičné vedecko-pedagogické centrum výskumu dejín.

Študenti aj pedagógovia publikujú odborné štúdie, spolupracujú s inštitúciami doma i v zahraničí.

➡️ V niektorých zdrojoch sa ako „tretí historický ústav“ uvádza katedra ako inštitucionálny partner (najmä v 90. rokoch), inokedy sa za tretieho považuje:

🔄 Alternatívne: Ústav pamäti národa (od 2003)

Zaoberá sa novodobými dejinami (1939–1989), hlavne:

obdobím Slovenského štátu,

komunistickým režimom,

štátnou bezpečnosťou a perzekúciami.

Vznikol až po 1991, takže do vtedajšej trojice nepatrí.

📌 A čo sa stalo v roku 1991?

V tom roku sa tri hlavné historické inštitúcie (SAV, Matica a univerzitná obec) pokúsili vydať spoločné stanovisko k interpretácii slovenských dejín po Nežnej revolúcii.
Išlo o snahu:

vyvážiť vedecký a národný pohľad,

odmietnuť ideologizáciu,

zjednotiť dejepisnú výučbu v školách.

No konsenzus sa dlho neudržal – práve kvôli rozdielnym hodnotovým východiskám (napr. Slovenský štát 1939–45).

----------------

Len poznamka k Tysovi, z minulost. Zelen v Bratislave treba zaplatit ucitelov. Im zo skoly po roku odisiel dejepisar, isiel murovat do Rakuska.

Zverejnené

Zena uci zemepis a dejepis ,len svoju triedu(ona ich uci asi aj technicke prace,ona nieje neschopna ani v technickych pracach, ale tie predmety ma ucit co vie,co je dobry), kde je triedna, ostatne deti ucia ich triedny. Ja som mozno nemal onic lepsiu dejepisarku ani na zakladnej, ci strednej, len ma to zaujima. Syn videl asi vsetky videa co vidal Andrej Ziarovsky, dcera polovicu. Ja som mu mozno ukazal 90% ale sam si pozrel aj tie zvysne(snad aj o energetike).

Zverejnené

slimak,   tak k instituciam,  asi som aj mierne zaujaty ( matka bola cely zivot na HU) ale realne su dve pracoviska,    HU a UK.   Matica slovenska je taka no ako to slusne povedat,  odkladisko.  Niekedy sa tam najde lepsi ale potom sa snazi dostat sa do Bratislavy. 

Zverejnené

Ved to vysvetluje vsetko preco a ako.  A ja som si to myslel, ale onic viac nemam doveru ani tam kde robila tvoja matka. Keby ich to trapilo by asi za 30 rokov nieco spravili. Aby sme nebola tak polarizovana spolocnost.

Zverejnené

Opravnene :) nemas doveru. Ale to o com hovorim su skoly, a to je problem medzi ministerstvom a skoly  kde maju vyrast ucitelia.  A tam to zacina ze ucitelske smery su brane ako tie kde skoncia ti co na ine nemaju.  

Zverejnené

Sam vies ,ze nemas pravdu. Na ine maju a tam idu. Ako vystudovat pedagogiku je to najlahsie? Si sa skonom zrazil?

Zverejnené

Ja netvrdim ze nie su ziaci co to beru ako poslanie ale obecne sa vnimaju ucitelske smery ako pre tych co su slabsi, ako lahsie skoly.  

Zverejnené

Lahsie skoly,ale som to chcel napisat uz predtvojim prispevkom. Moja zena mala jednotky na FF KF v NItre, ja som mal jeden semester(hrozilo mi ze budem opakovat rocnik) inak 3 na EUBA FPM, a Kotlar UK v Martine LF?  

Zena zacala studovat,ked ja som sa vratil z vojny. Som jej povedal studuj. Ked mala 18 si to mozno nevedela ani predstavit ,ze by mohla ist na vysoku skolu. Ci, sla robit asi na tri roky UP do Anglicka.

Zverejnené

https://www.youtube.com/watch?v=OKaizhRu9DE

Ja som ten film nevidel ale o nom cital a ja si to viem predstavit. Lebo som to mal okolo seba. Ze boli okolo mna, ja som ich bral za dobrych ludi aj boli, mne pomohli, ci ja im, Ale ak zacala vojna, zniektorymi som si nepovedal ani nic a skoncil som.

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

Presne dva roky nazad som soferoval auto na dialnici na letisko Luton. Nechcel som sa vratit. Teda poznam ich pocity. Tohto roku z Grecka som sa posledne dva dni uz tesil domov. Teda preziju to aj oni. Tychto dvoch komentarov vlastne sledujem asi od vtedy, a nielen oni casto rozoberali Slovensku politiku a poznaju ju su velmi dobri. Ale preco a nielen oni sleduju co sa u nas deje, co robi Fico. Lebo mali opravnenu obavu, ze sa to o dva roky zopakuje aj u nich.  Robia dobru pracu, vysvetluju, vzdelavaju, tak snad ich aktivita ,semeno spadne na urodnu podu. Aj pre Slovensko to bude velmi dolezite.

Ten zaver, robil Bugar s Prochazkom spravne ,ze sli do hradze proti extremizmu? Zastavili Fica v niecom? Bol by lepsi krach dnes ci o 10 rokov?  Este ak stracna podobnost, medzi tymi krajinami, keby nepouzil ziadne priezviko ,by sme ani nevedeli o akej krajine rozpravaju. A samozrejme mysleli ,ze o nas.

Zverejnené

Dalsie zaujimave video.

O com so presveceny, ze dezolati sa boja. A mne je ich aj luto. Ich politici ich strasia, co robil celu tlacovku dnes Fico? a funguje to.

Druhu cast by som si pozrel,aj zaplatil, keby to bolo nejak jednoduche,ale my nemame nik instagram. Ale myslim,ze o par dni bude aj druha cast bude na joutube. Je tam jedna nepresnost, Duchcove protesty boli 2013,ale na to ho naviedol moderator. Teda on je stary dezolat. Pr. malo rozpraval o Ukrajine(vobec o Covidu). https://cs.wikipedia.org/wiki/Ortel_(hudební_skupina) Som si vygooglil, ja mu verim,ze ich spropagoval,ale skor . Teda on sa dezolatom stal skor 2012-2014. Podla mna aj tie jeho texty na tej dezolatskej stranke a kedy skoncil(vraj tam su) sa podla toho da zistit kedy prestal byt dezolat.  Pouzil som GPT a 

Nemám priamy prístup na internet v reálnom čase, takže ti neviem na sekundu presne prehľadať aktuálnu databázu webu Občanský týdeník, ale viem, ako to zistiť cez archív a verejné zdroje.

Z toho, čo sa dá dohľadať z archívu Web Archive (Wayback Machine) a z citácií v iných diskusiách:

Libor Šíba sa na Občanskom týdeníku začal objavovať okolo rokov 2013–2014.

Posledné dohľadateľné články pod jeho menom sú okolo roku 2016.

Web Občanský týdeník formálne stále existuje, ale jeho aktivita je dnes výrazne nižšia, často funguje len ako repozitár starších textov a občas sa objavia nové príspevky od iných autorov.

Teda je to starsi dezolat.Uz abstinujuci. Mohol mat rozny dovod, preco sa zmenil. Ja by som si tipol, ze sa zaujimala o neho bezpecnostna sluzba ci policia. Ci jeho kamarati mu urobili zle.

Zverejnené

Včera som mal posedenie s malželským párom s ktorým som si dobre rozumel. Je neuveriteľné, ako nás rozdelila súčasná Ficova politika. Mali sme tam aj videoprojektor. Napadla ma pesnička od Tublatanky Pravda zvíťazí,  kde je video z r.1968. Na ten pohoršený pohľad nikdy nezabudnem s komentárom, že sa na to nedá pozerať. Odteraz viem ako budem bojovať proti súčasnému systému. Bude to moja hymna, ktorú budem púšťať pri každej príležitosti.

Zverejnené
pred 54 minútami, buky pridal:

...je neuveriteľné, ako nás rozdelila súčasná Ficova politika.

V skutočnosti vás nerozdelila Ficova politika, ale vaša bojovnosť, egá, ktoré sa rozhodli tvrdo stáť na jednej zo strán a bojovať proti strane druhej.

Zverejnené
pred 19 minútami, irb pridal:

V skutočnosti vás nerozdelila Ficova politika, ale vaša bojovnosť, egá, ktoré sa rozhodli tvrdo stáť na jednej zo strán a bojovať proti strane druhej.

Najprv treba zrelativizovať pravdu, aby bojovnosť a egá mohli obhajovať odvrátenú stránku pravdy - klamstvo. A tváriť sa pritom, že bojujú za spravodlivú vec. Karel Kryl "Na rohu ulice vrah o morálce káže..."

Zverejnené

To ja nijako nepopieram. Hovorím iba, že nie Fico vás rozdelil, ale vy sami ste sa rozdelili. 

Zverejnené

Stačí si ujasniť, či bol v pád sovietskych vojsk v 1968 násilným činom.

Zverejnené
pred 13 hodinami, buky pridal:

Stačí si ujasniť, či bol v pád sovietskych vojsk v 1968 násilným činom.

Stačí to, ako sa teraz interpretujú výsledky summitu Trumpa s  Putinom na Aljaške, keď nie od agresora, ale jeho obete sa žiadajú "ústupky" v rámci zastavenie vraždenia a budúcej mierovej dohody. Vlastne sa žiadajú ústupky len od Ukrajiny, aby akceptovala stratu svojho územia a suverenity a zlegalizovala sa imperiálna politika agresora. Aby Ukrajina ani v budúcnosti nebola suverénnym štátom, ktorého občania rozhodujú o svojom osude. To chce Trump interpretovať svetu ako svoje víťazstvo. Ak má dohoda reflektovať realitu na bojisku a zabraté územia agresorom, ktorým je Rusko, tak to má "svoju" logiku. Ale nech sa politici už nikdy viac neoháňajú pojmami spravodlivosť, právo a už vôbec nie morálkou. Tieto pojmy pre väčšinu ich voličov ale veľa neznamenajú. Nakoniec v uhle pohľadu sa dá akceptovať aj niečo v zmysle "Morálka vraha". V dejinách to nie je nič nové, iba sa to eufemisticky nazýva "pravda víťazov".

Zverejnené

Získanie územia násilným spôsobom. To môže byť príklad aj pre Orbána. Ja tvrdím, že proti takémutu konaniu, systému nie je iná cesta, ako ďalšie násilie. Definuje sa to ako útočná  a obranná vojna. Vraj Trump poskytol možnosť ochrany bez toho aby vstúpila UA do NATO. Čo ma ale najviac poburuje, že pre veľkú  časť Slovákov je zabíjanie civilistov menšie zlo ako členstvo EU. 

Zverejnené
pred 12 hodinami, irb pridal:

Hovorím iba, že nie Fico vás rozdelil, ale vy sami ste sa rozdelili. 

Skusis dat priklad ?  Pretoze Fico na urcovani nepriatelov a burcovani voci nim ma postavenu karieru.    

• Páči sa mi to 1
  • Pridať bod 1
Zverejnené
pred 11 hodinami, Tono pridal:

Ale nech sa politici už nikdy viac neoháňajú pojmami spravodlivosť, právo a už vôbec nie morálkou. Tieto pojmy pre väčšinu ich voličov ale veľa neznamenajú. Nakoniec v uhle pohľadu sa dá akceptovať aj niečo aj v zmysle "Morálka vraha". V dejinách to nie je nič nové, iba sa to eufemisticky nazýva "pravda víťazov".

Kedze politikom slova spravodlivost a moralka neverim, tak toto ma trapi najmenej.   Mna zaujima kam to povedie co to znamena pre nas.   
Ak agresia vedie k tomu ze nasledne agresor "dostane" to co obsadil, tak to je precedens ktory povedie  k dalsim vojnam.  Staci ak bude uspesny.  Tym skonci obdobie medzinarodneho prava ako ho pozname.  A ideme do cias, ked bude rozhodovat sila.  

A prakticky,    Putinov umysel sa nezmenil, chce celu Ukrajinu pretoze "mu patri".  Zastavenie bojov by to nezmenilo,  obe strany by sa okamzite zacali pripravovat na pokracovanie.  USA len ukazali ze stratili schopnost nieco garantovat a to bude mat tiez dosledky. Mozno nie vidititelne hned ale ich medzinarodny upadok je nevyhnutelny,  vsteci ich dnesni spojenci musia riesit ako prezit v novom svete.

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 15 minútami, tyso pridal:

Skusis dat priklad ?  Pretoze Fico na urcovani nepriatelov a burcovani voci nim ma postavenu karieru. 

Lenže NIKTO NA SVETE nie je povinný skákať tak, ako Fico píska. :nienie:

To, čo urobím ja, ako sa zachovám, je čisto moja zodpovednosť, nie Ficova.

Zverejnené

skus ten priklad,  pretoze to stale nedava zmysel ( mne). Ak Fico oznaci skupinu obyvatelov ( kaviarenski povalaci, progresivny vred,   predajni novinari, atd ) za nepriatelov a treba ich bit.  Tak mozes urobit co chces, ale rozdelenie je na svete. 
A tak skus aj vysvetlit co mohli spravit zidia ked ich nacisti oznacili za nepriatelov a postupne sa dostali az k ich fyzickej likvidacii.  Aka je ich zodpovednost ? 

Zverejnené

To máš ako keď plochozemci začnú rozprávať a dokazovať plochú zem. Znamená to azda, že zem sa stane plochou?

Zem sa môže zvysoka vykašlať na teórie plochozemcov.

A tak sa ľudia, ktorí boli kedysi priateľmi, môžu vykašlať na politiku, keď sa stretnú. 

Ale ak sa nemôžu, je to ich problém, nie problém svetovej politiky.

Problém nie je vo Ficovi, nech by sa akokoľvek snažil ľudí rozdeľovať. Problém je v ľuďoch, ktorým je BOJ PROTI NIEKOMU / NIEČOMU sympatický.

Zverejnené
pred 17 minútami, irb pridal:

Problém nie je vo Ficovi, nech by sa akokoľvek snažil ľudí rozdeľovať. Problém je v ľuďoch, ktorým je BOJ PROTI NIEKOMU / NIEČOMU sympatický.

Potom nebol problém ani v Hitlerovi, Stalinovi, Pol Potovi, dynastii Kimov... na vine sú ľudia?  

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov