Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

podla vztahov ma singularitu na horizonte udalosti, ak to niekto "zaobali" ze nie, potom musi odvovodnit ako moze ist nieco rychlejsie ako svetlo, pricom o zaiden tok priestoru sa nejedna, to su podla mna teoreticke kraviny z nepochopenia, tak isto ako ze polomer horizontu je niekde na tej sfere o 2/3 dalej do vnutra, kedze dokatzu vygenerovat taketo nezmysly, o singularitach je to umocnene na kvadrat.

Zverejnené

My máme aktuálne skoro plochý vesmír. To v minulosti v zmysle VTR neplatilo, aj pri Big Bangu bol silne zakriveny. Dnes sa ozyvaju nápady, že vesmír práve takto vzniká, že jeden končí v nejakej obrovskej ciernej diera a za horizonotm vznika nový vesmír ako big bangu (otazka co sa deje s mensimi? :) ),  dost sa to podoba na multivesmir.  Táto predstava je zaujimava, problem, je ten, že je to v zmysle metriky CD tej znamej nemozne, Musi v CD tiect doslova priestor. Ale ako im to moze tiect, ked ani nevedia co to je priestor (to im nerobi problem pri postulovani medialnej pravdy ).

Zverejnené

Ja lenže.. 

V prípade že by mal vesmír dodnes určité "kladné" zakrivenie, ten typ "do seba uzatvorená konečná bublina"..

V ktorom by sa všetky geodetiky pretínali..

Tak práve v takom vesmíre by vďaka expanzii, fotóny mohli lietať paralelne vedľa seba..

Proste zakrivenie a expanzia by sa navzájom vynegovali, a priestor v ňom by bol tak nejak vybavený plochou "fatamorgánou"..

Zverejnené

podla vztahov ma singularitu na horizonte udalosti, ak to niekto "zaobali" ze nie, potom musi odvovodnit ako moze ist nieco rychlejsie ako svetlo, pricom o zaiden tok priestoru sa nejedna, to su podla mna teoreticke kraviny z nepochopenia, tak isto ako ze polomer horizontu je niekde na tej sfere o 2/3 dalej do vnutra, kedze dokatzu vygenerovat taketo nezmysly, o singularitach je to umocnene na kvadrat.

Súhlasim s tebou, v odkaze https://drive.google.com/file/d/1jsP1KSUQiP5-w9JAYqiBW8BaXosj-gq6/view na strane 39 som prepočítal aj situáciu, kde použili ten "vyhovujúci súradnicový systém". Odstránili síce singularitu na Schwarzschildovom polomere, ale presunuli ju iba bližšie k stredu ČD. Rýchlosť na horizonte je menšia ako c a vzdialený pozorovateľ uvidí, ako teleso prechádza horizontom rg. V rg/4 im už zrejme väčšia rýchlosť, ako c neprekáža. Veď je to už v ČD, takže problém, "zmenou súradnicového systému", zamietli elegantne pod koberec.

Zverejnené

Expanzia alamo je ale tok priestoru, tu ide svetlo rychlejsie ako "c" . toto nie je podobne Vnutrajsku CD. 

Zverejnené

Expanzia alamo je ale tok priestoru, tu ide svetlo rychlejsie ako "c" . toto nie je podobne Vnutrajsku CD. 

Ja to tiež tak chápem. Schwarzschildova metrika je statická, to znamená, že koeficienty metrického tenzora sú funkcie len premennej f(x,y,z) Pre axpanznú metriku musia byť funkciou f(x,y,z,t). V tomto prípade by už metrický tenzor nemal nenulové iba diagonálne členy. To by už asi nikto nespočítal. Pokus o najjednoduchšiu metriku je v https://drive.google.com/file/d/0B7BknNOgf2GlSHB3WEFyTmlGcmM/view . Z nej sa potom s veľkým zjednodušením počítajú expanzné modely Vesmíru. Na prvý pohľad je jasné, (g00 = -c^2, rovnako, ako v Minkowskeho metrike), že hodiny v tejto metrike išli všade rovnako. 

Zverejnené

Aby bolo vôbec možné uvažovať o "dosebauzatvorenej bubline", treba na to ten "štvrtý rozmer" do ktorého by bol jej povrch zakrivený, ktorý by bol teda na všetky ostatné rozmery na jej povrchu kolmý.. A ten kto by "stál na jej povrchu", by ho vnímal iba ako akúsi "šipku"..

Smer ktorým to celé expanduje.. A vôbec tam "idú udalosti"..

"Čas"..

Je to sranda.. Ale expanzia priestoru a čas ako taký, a teda aj rýchlosť svetla, by boli spojité funkcie..

Zverejnené

a nie sú? :)

mimochodom, tak celkom jednoducho vieme povedať, aká je teda rýchlosť gravitačných vĺn?
a len tak si pokúšam predstaviť si ... nielen teraz - expanziu vesmíru, ako laika by ma prekvapilo, keby tam z akejkoľvek príčiny hodiny nešli v každej metrike rovnako...
alebo by som mala byť prekvapená?
len predstava laika.

Zverejnené

Alamo mas pocit, ze nam utajili dalsiu svetovu stranu?  :zubiska:

Tak to vobec nebude a nie je, ziaden makroskopicky dalsi rozmer sme nenasli, skryte dimenzie v strunovej teorii nic take nevysvetluju.

game,

siria sa rychlostou svetla, s casom je to osemetnejsie, v TR to je len porovnanie dvoch sustav, nemozes vidiet ako ti ide pomalsie cas, mozes ale vidiet ze v inej sustave to tak vypada.

Zverejnené

game

Gravitačné vlny by mali stále rýchlosť danú permitivitou priestoru.. Teda tú "maximálnu možnú"..

S tými špekuláciami je iný problém.. Topologický..

"Stena bubliny" by delila prípadný "outerspace" na dva priestory.. "Vonkajší" a "vnútorný"..

"Bublinu" ktorá by to nerobila a fungovala ako Möbiova páska.. Proste nedá sa "zostrojiť"..

Čo to vlastne znamená.. Neviem..

robopol

Možno je tých "svetových strán", naozaj trochu viac..

Zverejnené

No mozno si to len nevies vysvetlit, co samozrejme jednoduche nie je. Predtsav si, ze ja som si vysvetlenie nasiel ako s tym pracovat bez dalsieho rozmeru, ktory hladas. No verejnost ma zaujem iba o "teoreticke rovnice", no a ta neodborna hlada zase ten 4 rozmer :)

Zverejnené

kvapku off topic :offtopic: k téme :)

pred asi tridsiatimi rokmi som kdesi čítala, bola to kniha, vesmír a veci okolo, aká, už dávno nepamätám... ale pamätám si z nej jednu vec:

citovali v nej jedného fyzika, vedca, (netuším už kto to bol)

ktorý tam mal dokonca aj odfotené veľmi divné geometrické hranaté útvary zo svojej dielne - tvrdil, že si vie predstaviť

9 rozmerný vesmír a ako desiaty rozmer čas....

od ostatných astrofyzikov, fyzikov a kdekoho, jediného z tej doby a knihy, čo si pamätám, bol Carl Sagan, boli z neho na vetvi... a dosť hodne vážne spochybňovali jeho predstavy :)

Zverejnené

No a game, 

ja som zase cital historku ako niekde Einstein hovoril, ze schovana mensia gula vo vacsej ma vacsi objem. Na rozdiel od týchto kozmickych "blbov" on to dokazal obhajit, odvodit. To je ten dramaticky rozdiel medzi tým mysliet si ze nieco mas a skutocne mat.

Zverejnené

robopol

A čo je to teda ten "čas"?

Je to rozmer? Nie je to rozmer?

Ak zavrhneš "Minkovského".. Nezavrhneš aj "Einsteina"?

game

Zatiaľ som si pri tých mojich "saltomortálnostiach", vystačil so štyrmi..

Zverejnené

ja som nikoho nezavrhol, skor naopak vychadzam z toho co vieme, no ale akurat zavrhujem ten 4 rozmer v ktorom sa nieco kruti ako nejaky skutocny rozmer, priestor ma tri, nestaci ti rozmer navyse. musi sa ti to predsa krivit pre kazdy x, y, aj z.

cas nieje priestorovy rozmer, koncepcia priestoru a casu spojila tieto dve veliciny, do toho pojmu casopriestor, no nema to nic spolocne s tym, že čas je priestorovy rozmer. Co je cas vies aj ty intuitivne, cas je pohyb, zmena v priestore. Ak sa cely vesmir ocitne v statickom stave bez pohybu, nebol by cas.

no a ak ta zaujima, co si myslim o tom ci je vesmír plochy: nie nemyslim, je konecny a zakriveny, lenze lokálne to vypada, ze možes ist vlastne do nekonecna a stale budes vlastnie niekde na novom mieste. To co robim ja pouzivam do tohto taketo uvahy. Ak by si sa ocitol v nejakej pustatine priestoru kde nie je nic, podla mna a toho co tvorim, je priestor to iste co hmota. Teda si predstav taku vec ze si pri okraji vesmíru. No a chces ist z toho okraja vonka, pri uzavretom vesmire vlastne nepojdes vonka a "zatocis sa". No ale ak odhliadneme od tohto, potom kde by si vlastne bol keby si MOHOl ist von za hranicu vesmiru kde nie je nic. Iba ty sam? Potom si ako vlastne vzdialeny od nasho vesmiru uzavreteho? No aj vzdialenost je nieco, chapes, ty tam mozes ist za tu hranicu, lebo tym ako tam pojdes vytvoris novu hranicu a vytvoris aj spojenie s nasim vesmirom. takze z ineho filozofického dôvodu to takto odôvodňujem.

Zverejnené

Veď som predsa napísal..

"Iba akási šipka.."

To by sme s toho "rozmeru", na "povrchu bubliny" videli..

A vôbec by podľa mňa nehrozilo, že niekto zostrojí "stroj času".

Ak kvôli tomu na to máš "alergiu".

Lebo minulosť už dávno zanikla, preto neexistuje a nedá sa do nej cestovať..

A budúcnosť, ešte nevznikla a teda neexistuje a nedá sa do nej cestovať.

To vezmi jed.. Že keď sa povie "čas = rozmer", niekto spomenie stroj času..

Zverejnené

heh, to vidis ty ze minulost zanikla, pre ineho je tvoja minulost sucasnostou a to plati aj pre buducnost, to je vlastne to najdolezitejsie z teórie relativity, ty sa riadis pocitmi a dogmami, ja hladam sposob ako to cle dat dokopy a dat tomu logicku argumentaciu.

Zverejnené

lenze lokálne to vypada, ze možes ist vlastne do nekonecna a stale budes vlastnie niekde na novom mieste.

x,y,z,t..

Môžeš sa voľne pohybovať v x,y,z..

Lenže kým ty "obehneš celý vesmír dokolečka"..

A vrátiš sa "tam odkiaľ si vyšiel".

Ubehne nejaký ten čas.. Súradnica t, bude mať hodnotu +..

Nenájdeš tam ani len tie isté "hviezdy".. Bude to tam vypadať úplne inak..

Zverejnené

Ty nechápes co ti tu pisem, keby si mal aj moznost sa pozriet na vesmír zvonka, teda netocit sa v kruhu, tak sa pytam aka vzdialenost by bol amedzi tebou a vesmírom? Vzdialenost nie je nic. Aby si ju zistil musis tam prilozit hmotu, aj svtelo vlastne prikladas, aby si zistil aky priestor je vlastne medzi tebou a vesmirom. Takze ty mozes opustit vesmír teoreticky, a nezmeni to na tom nic ze je ohraniceny, nie ze za nim nie je nic, lebo sa krutis dokola, ak je uzavrety musi byt ohraniceny. To je podobne ako ked sa pozeras na ciernu dieru. keby si zil v cierne diere ako vo "svojom vesmire".

Zverejnené

Ja neriešim otázky, či existuje nejaké "vonku" alebo "ako sa do toho outerspace, dostať"..

Riešim otázku či je vesmír, skutočne konečný a uzatvorený do seba?

Ak je.. A podarí sa to dokázať..

Až potom vznikne pristor, na ďalšie problémy..

Prosím ťa nechci odo mňa "teóriu všetkého"..

Zverejnené

ja od teba nic nechem, vysvetlujem ti veci na ktore nepoznas odpovede, resp. snazim sa ti ukazat kam predstavy vedu. Dokazy su dokazy, sme len na zaciatku nejakych velkych objavov v tomto smere. No ale ak ty hladas medzi teoretickou volbou nekonečna a teda nekonečnej hmoty, skus prosim ta dokazat aspon teoreticky nekonecno (alebo mi najdi aspon jedneho co ho dokazal). Inak to nie je alternatíva k porovnaniu ale "sen anjelov" k nejakej alternatíve konečnosti vesmíru.

Zverejnené

"Sen anjelov"..

Asi skôr "nočná mora"..

Nekonečný vesmír.. By musel vzniknúť z nekonečne hmotnej, a nekonečne veľkej.. "Singularity"..

Čo je v kontexte toho čo vieme, fakt "blbina"..

He..

Otázkou skôr je, ako ten problém "rozmeniť na drobné"..

No akonáhle dokážeš.. Ktokoľvek dokáže..

Že je vesmír konečný..

Tá otázka, či by takých "konečných vecičiek", mohlo potencionálne existovať viac.. Proste vznikne..

Nemusia.. Ale..

Zverejnené

cas nieje priestorovy rozmer, koncepcia priestoru a casu spojila tieto dve veliciny, do toho pojmu casopriestor, no nema to nic spolocne s tym, že čas je priestorovy rozmer.

Ale ct je priestorový rozmer. Musí sa s ním počítať, len sa nedá interpretovať. Prečo v Minkowského metrike -ct, x, y, z, môžeme definovať štvorvektory, ktoré sú invariantné voči Lorenzovej transformácii a v priestore x,y,z nie? My dokážeme vnímať len priestor x,y,z a čas t, ako nezávislú veličinu, ktorá je mierov zmeny, ako v Newtonovskej fyzike. Ale takéto výsledky nezodpovedajú realite. Metrika je vlastne Pythagorová  veta, ktorú môžeme zobecnieť pre 3 rozmerný priestor, kde štvorce sú x^2, y^2, z^2 a štvorec prepony je s^2

s^2 = x^2 + y^2 + z^2 

V Minkowského metrike

s^2 = -c^2*t^2 + x^2 + y^2 + z^2

Nič iné nám nezostáva, ako akceptovať, že ct má rozmer dĺžky. Trajektória pohybu s je svetočiara, ktorá má v každej sústave rovnakú dĺžku, či už plochom, alebo zakrivenom časopriestore. To sa "zdravým sedliackym rozumom" pochopiť nedá. 

Zverejnené

ved ct je dĺžka. Tu nie je problém. Einstein ci Minkowsky si všimol, že keď takto pospája veličiny, tak to funguje ako matematická formula. Nenapísal som, že čas s priestorom nesúvisí, súvisí práve v tom zmysle, že svetlo sa pohybuje konštatne, z toho odvodíš všetky tieto vzťahy a väzby, no napriek tomu čas nie je dimenzia priestoru. To by sme mohli tvrdiť aj napríklad, že teplo je dimenzia priestoru?. na priestor sa vzťahuju tri veci ohľadne vzájomnej rozľahlosti objektov vzájomne. Neexistuje ani pojem priestor, ktorý používame. Je nezmysel vztiahnuť polohu na "nič". Polohu vieme vztiahnuť iba medzi telesami, telesa teda definujú samotný priestor (definujú aj všetky interakcie, aj gravitáciu), je to úzko prepojene. v dnešnej fyzike nerobíme medzi tým rozdiel, lenže to je nelogický kotrmelec, nemôžeme pridávať absurdne vlastnosti niečomu, co nemôžeme "nehmatatelne" definovať. Všetko je hmatateľne, naše myslienky, vzťahy, abstrakcie, informácie, absolútne všetko. No napriek tomu niekto sa snaží tvrdiť, ze napríklad priestor je nič a definuje vzdialenosť, to je samozrejme ten logicky kotrmelec, ktorý nestojí na ničom.

Zverejnené

Poznámka pre game..

Existje čosi ako "veľká" a "malá" kozmológia..

Tie iné exotické "dimenzie", do tých sa púšťajú hlavne fyzici s "kvantovky"..

Tie "dimenzie", sú tam také malé do seba uzatvorené krúžky že by nimi ani "mravec nepreliezol"..

"Elementárnych častíc" by sa tam zmestilo "hafo"..

Mno..

"Veľká" kozmológia sa furt "neprekúsala" cez otázku..

Je aj čas rozmer?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov