Skočiť na obsah

Arménsko vs. Azerbajdžan


Sniper

Odporúčané príspevky

Medzi Arménskom a Azerbajdžanom, dlhoročnými nepriateľmi v otázke Náhorného Karabachu to začína opäť vrieť. Azerbajdžan sa už viac krát nechal počuť, že Náhorný Karabach získa späť, Arméni sa však cítia silní, nakoniec za nimi stojí Rusko, ktoré na území Arménska má veľkú základňu. Situácia sa vyostrila krátko po tom, ako Maďarsko prepustilo azerbajdžanského dôstojníka, ktorý sekerou zavraždil Arménskeho dôstojníka. Azerbajdžanec bol za svoj čin odsúdený na doživotie a v Maďarsku si svoj trest odsedel pár rokov. Nedávno bol eskortovaný do Azerbajdžanu, kde mal vo svojom treste pokračovať, ale azerbajdžanský prezident mu udelil milosť, za čo sa Arméni na Maďarov veľmi naštvali a diplomatický incident len prilial olej do ohňa, keď sa otvorene začalo hovoriť o vojne. Nechcem byť zlým prorokom, ale možno na toto Azerbajdžan čakal. Chcú získať Náhorný Karabach späť a práve takéto "provokácie" zo strany Arménov im prídu vhod. Bude ďalšia vojna na Kaukaze?

 

Arménsko: Sme pripravení na vojnu s Azerbajdžanom

 

Arménsko je pripravené na vojnu s Azerbajdžanom. Arménsky prezident Serž Sargsjan to uviedol v nedeľňajšom stanovisku.

 

"Nechceme vojnu, ale ak budeme musieť, budeme bojovať a vyhráme. Nebojíme sa vrahov, ani ak ich ochraňuje hlava štátu," povedal arménsky prezident po omilostení azerbajdžanského dôstojníka, ktorý v Budapešti sekerou zabil arménskeho vojaka.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz25PW8Y9U8

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Odpovedí 9
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • Sniper

    6

  • tyso

    2

  • aljak63

    1

  • informator

    1

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené obrázky

Najlepšie riešenie by bolo akceptovanie nezávislosti a samostatnosti NKR (Náhorná karabašská republika) oboma zainteresovanými krajinami (a snáď by sa pridali aj ostatné krajiny). Azeri túto situáciu chceli riešiť práve týmto spôsobom, a de facto NKR uznali (ale de iure nie). Arménom navrhli, aby spoločne NKR oficiálne uznali a tým by dlhoročné hádky o tento región ako tak opadli. Samotní obyvatelia NKR sa nepovažujú ani za Arménov, ani za Azerov. Hoci majú určite bližšie k Arménsku (náboženstvo, kultúra, mena, jazyk, a podobne). Keď som tam pred 3 rokmi bol, tak ľudia boli dosť znechutení prístupom oboch spomínaných štátov a jediné čo si želajú je to, aby ich krajina bola konečne uznaná a večné napätie bolo zažehnané... Osobne ale neverím, že situácia, čo nastala teraz (prepustenie a udelenie milosti väzňovi), by mala nejaký výrazný vplyv na to, aby sa opäť vyostril tento konflikt (aj keď zámienka je to dobrá).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 rokmi...
  • Pred 7 mesiacmi...

Čítal som, že v tejto vojne Izrael vojensky podporil Azerbajdžan. Nedáva mi to moc logiku, skôr to vyzerá na chladnokrvnú kalkuláciu. V každom prípade štát Izrael veľmi hlboko u mňa klesol.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nuz  "staty nemaju priatelov, len zaujmy" de Gaulle.    A to je logika aj kalkulacia. 

Ale vztahy medzi armenskom a izraleom boli uz dlho ovplyvnene armenskym antisemitizmom,  takze ani o priatelstvo velmi nejde.  Naopak Azerbajdzan patri to tureckej sfery vplyvu a vztahy medzi tuerckom a izraelom su celkom uspokojive.   Turecko je protivaha Iranu a tak to ide podla hesla "nepriatel mojho nepriatela je moj priatel".  A ked k tomu pridame biznis tak vysledok bol predpovedatelny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Turecko a Izrael boli kľúčoví spojenci dovtedy, pokým Izrael nezbombardoval "humanitárne" plavidlo plaviace sa z Turecka do Palestíny. Odvtedy sa ich cesty rozišli, Izrael vojensky spolupracuje s Gréckom a Cyprom a myslel som, že v tomto kontexte bude spolupracovať aj s Arménskom, keďže ich spája skúsenosť s genocídami na ich národoch.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

cesty sa len skomplikovali :),  ale ich spolocne zaujmy zostali.  A tak po prechodnej dobe sa zase zlepsili.    A s tymi genocidami je to bohuzial ine,  izrael nema rad ak sa ho hovori o inej genocide ako zidovskej a armeni zidovsku genocidu nikdy nebrali ako nieco co by ich spajalo.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

a zda sa, ze uz sa zase "perou".......som zvedavy kedy sa pojde Korcok poklonit da Azerbajdzanu, aby ich ubezpecil o nasej slodarite a podpore.....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

V Zakaukazsku sa črtá zaujímavý geopolitický konflikt. Po minuloročnej azerbajdžanskej agresii voči Arménsku, ktoré podporili Osmani a Židia, si Azerbajdžan začal nárokovať na koridor Zangezur.

syunik_in_armenia.png

Získanie tohto koridoru by Azerbajdžanu zabezpečilo spojenie s exklávou Nachičevan, priame spojenie s Tureckom a Turecko by cez Azerbajdžan získalo pozemné spojenie s Ruskom.

Tento plán sa však nepozdáva Iránu, ktorý v tom vidí posilnenie regionálneho konkurenta Turecka, tŕňom v oku je mu aj Azerbajdžan kvôli vojenskej spolupráci s Izraelom a zároveň nerád by stratil pozemné spojenie s Arménskom, ktoré považuje za spriatelený štát. Že to Irán určite nenechá len tak, dal nedávno najavo nedávnym vojenským cvičením pri azerbajdžanských hraniciach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov