Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

A co som zle napisal? Ved sa ta pytram, ktore nabozenstvo mas na mysli, ako podobne krestanstvu...

Nepísal som o žiadnej podobe s kresťanstvom. Len pripomínam, že veľké tlupy negramotných, poverčivých a nafetovaných ľudí referovali o rôznych kolektívnych halucináciách napríklad už v starovekom Egypte. A nielen v starovekom Egypte, ale aj neskôr v stredovekej Európe, či Amerike. Stávalo sa to bežne, stačila na to jedna mestská sýpka, do ktorej naviezli obilie napadnuté námeľom. Päťsto bratov z tvojho príspevku možno len zažilo slušný námeľový trip, zvlášť keď píšeš, že mnohí z nich pozomierali. :unudeny:

Prečítal si si ten rozbor Massachusettského procesu? Je tam spomenutá zaujímavá vec, námeľové otravy sa objavovali väčšinou v dvoch obdobiach. Najprv krátko po zbere úrody a potom neskôr, v decembri, keď začala zima a otvorili sa mestské sýpky s nakazeným obilím. Hm, kedy to Ježiš vystupoval na nebesia? Pripomeň dátum. :zubiska:

Lebo mna zaujima tvoj nazor a nie LSD (pod ktoreho vplyvom sa mozno sem-tam nachadzas)

Pokojne môžeš trúsiť na moju adresu aj takéto priblblé poznámky, neprekáža mi to. Faktom zostáva, že námeľové otravy a halucinácie sprevádzali ľudstvo po celé tisícročia. :taktitreba:
Zverejnené

informátor:

.po prve, zastancovia toho, ze krestanstvo je zavisle od mysteriovych nabozenstiev nelogicky predpokladaju, ze ak dve veci existuju bok po boku, jedna z nich musela vyvolat druhu

súhlas, ale jedna bola skôr ako druhá

Po druhe....mnohe udajne podobnosti su prehnane alebo vyfabrikovane. Autori casto pouzivaju vyrazove prostriedky vypozicane z krestanstva na popis pohanskych ritualov a potom zasnu, ake "podobnosti" objavili

takže autori si vypožičali pojmy na opis niečoho, čo tu bolo už dávno pred kresťanstvom =zaujímavá chronológia :thumbsup:

Po tretie... mylia sa v chronologii. Odvolavaju sa na clanky viery a praktiky, pochadzajuce z druheho storocia a neskor, aby nimi zdovodnili vplyv na formovanie krestanstva v prvom storoci. Ak kult nieco veril alebo robil v tretom alebo stvrtom storoci nasho letop.. to este neznamena, ze to iste verili

ak si myslíš, že ukrižovaním Ježiša sa celá oblasť premenila na kresťanskú vieru tak sa mýliš.Samotný fakt, že kult už v čase ukrižovania existoval a mal svätine znamená, že mal dosť veĺký časový naskok, kresťania nemali žiadne sätostánky, boli prenasledovaní, zatiaľ čo kult prekvital ešte niekoľko storočí.

Po stvrte...Pavol by nikdy vedome neprebral z pohanskych nabozenstiev, ved prave pred tym krestanov varoval.

Netvrdil som, že to bol konkrétne Pavol = prekrucuješ čo som napísal (hraj fér)

Po piate...rane krestanstvo bolo exkluzivisticke, kazda stopa synkretizmu v Novej zmluve by vyvolala okamzitu kontroverziu.

naprv som si musel preložiť tie cudzie slová :) Rané kresťanstvo možno bolo exkluzívne, ale od vstanie zmrtvych sa to zvrhlo na kopírovanie už existujúceho, od spätného dokladovanie královského pôvodu Ježiša, až poneviem čo....a kontraverziu to určite vyvolalo (napríklad snaha eliminovať Máriu, o čo sa snažil Pavol(viac čítaj)

sieste...na rozdiel od mysteriovych nabozenstiev sa krestanstvo zaklada na skutocnych historickych udalostiach.

nesúhlasím-toto náboženstvo je založené na tom istom, čo tie pred ním= zázraky, a už som ti napísal, aké sú to historicky doložené fakty o tom, kto ho videl vstať zmrtvych)

Po siedme...zvysne podobnosiby mohli skor predstavovat vplyv krestanstva na pohanske nazory a praktiky.

Je zaujímavé, ako s pohybuješ po časovej osi. Skrátka pohania kopírovali niečo, čo ešte ani neexistovalo, len vnikne(kresťanstvo).Úžas.....
Zverejnené

Nepísal som o žiadnej podobe s kresťanstvom. Len pripomínam, že veľké tlupy negramotných, poverčivých a nafetovaných ľudí referovali o rôznych kolektívnych halucináciách napríklad už v starovekom Egypte. A nielen v starovekom Egypte, ale aj neskôr v stredovekej Európe, či Amerike. Stávalo sa to bežne, stačila na to jedna mestská sýpka, do ktorej naviezli obilie napadnuté námeľom. Päťsto bratov z tvojho príspevku možno len zažilo slušný námeľový trip, zvlášť keď píšeš, že mnohí z nich pozomierali. :unudeny:

A tie mestske sypky otvorili iba pre patsto ludi?Ostatni "kibici" asi neboli hladny.....ze -_-

.......nesúhlasím-toto náboženstvo je založené na tom istom, čo tie pred ním= zázraky, a už som ti napísal, aké sú to historicky doložené fakty o tom, kto ho videl vstať zmrtvych)

Je zaujímavé, ako s pohybuješ po časovej osi. Skrátka pohania kopírovali niečo, čo ešte ani neexistovalo, len vnikne(kresťanstvo).Úžas.....

Suhlasim....zalozene ale aj dolozene (historicky). Ze tebe to nestaci, uz je problemom dovery a nie tvojim vedeckym poznanim :( .

A preco ten uzas?.....mas to popletene chronologicky...sa zda.

Zverejnené

Suhlasim....zalozene ale aj dolozene (historicky). Ze tebe to nestaci, uz je problemom dovery a nie tvojim vedeckym poznanim :( .

A preco ten uzas?.....mas to popletene chronologicky...sa zda.

:D

Po siedme...zvysne podobnosiby mohli skor predstavovat vplyv krestanstva na pohanske nazory a praktiky. Pokusy (nie na zvieratach) pohanov o prekonanie rastuceho vplyvu krestanstva napodobovanim su zretelne viditelne.

toto nie, milý info :)

jednoznačne to poplietol chronologicky info, len si to prečítaj info pekne ešte raz :

Pokusy ... pohanov o prekonanie rastuceho vplyvu krestanstva napodobovanim su zretelne viditelne.

najprv boli prírodné národy, boh hromu, bohyňa jari, prvé civilizácie, mestské štáty, kamenné rady, uctievanie východu slnka ... a Olymp ... a Elohim a Jahve ... Oziris a Isis ... a ešte kdekto ... berme to zoširoka, schválne.

... všetko to bolo PRED kresťanstvom a narodením Ježiša Krista, nie pohania sa pokúšali prekonať rastúci vplyv kresťanstva, kresťanstvo prekonávalo "pohanstvo", úspešne, ale nie úplne - veľkonoční zajačikovia a žltučké kuriatka a svetlozelená trávička ako zrod nového života po predlhej zime zostala ozdobou veľkonočných stolov spolu s kresťanskou liturgiou, bozkávaním ježiška v kostole ... smútkom zo smrti a oslavou jeho kresťanského vzkriesenia ... / len jeden príklad, pozor, len na ilustráciu :) /

nie naopak. nie nie, napísal si to opačne :)

stačí obrátiť poradie, info, a veta je ok ... to je všetko ... :)

Zverejnené

Dejiny fyzickej likvidácie Véd zahŕňajú tak pálenie kníh ako aj fyzickú likvidáciu nositeľov prastarej kultúry. Takzvaná Veľká Morava bola v skutočnosti súčasťou Kyjevskej Rusi a kresťanstvo na Rusi zaviedol „svätý“ knieža Vladimír, ktorý vpustil do Kyjevskej Rusi jeho šíriteľov - križiakov. Pokresťančovanie Slovanov trvalo od r. 988 po r. 1000 n. l. Zatiaľ čo r. 988 mala Kyjevská Rus 13 miliónov obyvateľov v roku 1000 už len 4 milióny. Dejiny zamenili „zbožní“ mnísi za históriu a údaj o jatkách sa tam nehodil.

Prežili len starci a malé deti. Starci postupne vymreli a deti vzali mnísi do kláštorov na kresťanskú prevýchovu. A tak na Slovensku naozaj nič neostalo

Více zde: http://www.rahunta.cz/news/slovanske-arijanske-vedy-1-kniha-svetla-uvod-/

ak je moja úvaha správna, tak pohanstvo tu bolo dávno pred kresťanstvom, veľmi, veĺmi dávno a tu je doklad o tom, že trvalo tisíc rokov, kým sa podarilo násilím pokresťančiť Slovanov.Alebo si myslíš, že najprv vzniklo kresťanstvo a potom boli pôvodný pohania?Veď najprv bol judaizmus, až potom kresťanstvo, a pred judaizmom zase len "pohanstvo"

Zverejnené

... nie je známy presný dátum narodenia Ježiša, prispôsobil sa prírode, rovnako ako nie kresťanské sviatky.

toto je vec, ktorú ale nepopierajú ani kresťania, rovnako sa to týka vyššie spomenutých Vianoc a priamo odkazu z Katolíckeho týždenníka. zosmiešňovať to netreba, kresťania vedia, že sú to dátumy prekrývajúce staršie nekresťanské.

to nie sú jediné zdroje.

Nie je jasne, ze sa datum narodenia Jezisa nastavil na pohanske sviatky.

Je to len jeden z moznych scenarov, ktory sa neda jednoznacne preukazat. Je teda hlupe zatvarit oci pred ostatnymi moznostami a zavrhovat ich len preto, ze sa niekomu nehodia do kramu.

Navyse znacna cast Krestanov na vychode oslavuje Vianoce 7. januara, nie 24. decembra.

Najnovšie názory na pôvod dátumu slávenia Vianoc prezentuje historik William Tighe. Tvrdí, že Cirkev si vybrala na slávenie Vianoc 25. december preto, lebo starí Židia verili, že izraelskí proroci boli počatí v ten istý deň, v ktorý zomreli, a rímski kresťania za Tertuliánových cias vyrátali, že Kristus zomrel 25. marca. To je dôvod, prečo Vianoce pripadli na 25. decembra - jednoducho k tomuto dátumu pripočítali deväť mesiacov a vyšiel im predpokladaný dátum narodenia Ježiša Krista

Tighe píše: „Ukazuje sa, že stanovenie dátumu Kristovho narodenia na 25. december nebolo nijako ovplyvnené pohanskými vplyvmi. A pohanský sviatok, ktorý v tento den zaviedol cisár Aurelián v roku 274, nebol len snahou využit zimný slnovrat na to, aby urobil politické vyhlásenie, ale takmer urcite bol pokusom dodat pohanský význam dnu, ktorý už bol pre rímskych krestanov dôležitý.“ (William Tighe, Touchstone 12/2003)

http://sk.wikipedia.org/wiki/Vianoce#cite_ref-3
Zverejnené

Ohľadne dátumu narodenia v ranom kresťanstve existovali rôzne tradície. Niektorí kresťania narodenie Ježiša neoslavovali a odmietali takéto oslavy ako pohanský zvyk[75]. Medzi tými čo oslavovali, najrozšírenejší bol dátum 6. januára, a neskôr sa do popredia dostal dátum 25. decembra (avšak zďaleka neboli jediné[76]). Obidva však vychádzajú z povery že bohovia sa rodia (resp. sú počatí) a umierajú v rovnaký deň. V tomto prípade za "zrod Krista" považovalo počatie (oplodnenie Márie duchom svätým), a samotné narodenie teda pripadalo o 9 mesiacov neskôr. Pre dátum narodenia 6. január by počatie a smrť Krista takto vyšla na 6. apríl, ktorý bol tradičným začiatkom sviatku ukrižovania[77], a ktorý sedí na ukrižovanie počas sviatku Pesah v roku 30 nl[78]. Pri dátume narodenia 25. decembra (zimný slnovrat) počatie a ukrižovanie pripadá na 25. marca (jarná rovnodennosť). Toto datovanie vychádza zo slnečnej symboliky (Ježiša Kresťania v tomto období často identifikovali so slnkom), ako hovorí najstarší dokument spomínajúci tento dátum, De Pascha Computus[79]. Najstaršia priama zmienka o 25. decembri ako dátume jeho narodenia pochádza až zo štvrtého storočia, za vlády prokresťanského cisára Konštantína[80], a ten istý dokument hovorí o 25. decembri aj ako o oslavách pohanského božstva "neporaziteľného slnka", Sol Invictus[81]. Dátum 25. december sa postupne rozširuje, najmä na západe Rímskej ríše. V oblastiach na východe Rímskej ríše, kde bola cisárova moc menšia, sa doteraz zachoval dátum 6. január.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Je%C5%BEi%C5%A1_Kristus#D.C3.A1tum_narodenia_a_.C3.BAmrtia

takže môže za to povera, a tým sa riadi celé kresťanstvo....bolo by načase , aby zasadol koncil, a uzákonil že povera je v plnom súlade s ich cielmi, rovnako, ako mnohé iné koncily, ktoré odhlasovaním čohosi vyrobili takú zmes divov a absurdít, akú poznáme dnes, a o ktorých sa chudákovi Ježišovi ani nesnívalo.Stačí zalistovať o čom jednali a čo odhlasovali na konciloch. Napr. až do Nicejského bol Ježiš človekom, po ňom bol Boh.....a o 500 rokov sa bude biť niekto do pŕs ,že toto je to správne odjakživa.....

• Pridať bod 1
Zverejnené

:D

toto nie, milý info :)

jednoznačne to poplietol chronologicky info, len si to prečítaj info pekne ešte raz :

najprv boli prírodné národy, boh hromu, bohyňa jari, prvé civilizácie, mestské štáty, kamenné rady, uctievanie východu slnka ... a Olymp ... a Elohim a Jahve ... Oziris a Isis ... a ešte kdekto ... berme to zoširoka, schválne.

... všetko to bolo PRED kresťanstvom a narodením Ježiša Krista, nie pohania sa pokúšali prekonať rastúci vplyv kresťanstva, kresťanstvo prekonávalo "pohanstvo", úspešne, ale nie úplne - veľkonoční zajačikovia a žltučké kuriatka a svetlozelená trávička ako zrod nového života po predlhej zime zostala ozdobou veľkonočných stolov spolu s kresťanskou liturgiou, bozkávaním ježiška v kostole ... smútkom zo smrti a oslavou jeho kresťanského vzkriesenia ... / len jeden príklad, pozor, len na ilustráciu :) /

nie naopak. nie nie, napísal si to opačne :)

stačí obrátiť poradie, info, a veta je ok ... to je všetko ... :)

Ja veruze nevidim ziadny rozpor v mojej chronologii. Operujes tu niecim, co uplne z ineho sudka. Nikde predsa netvrdim, ze nabozenstva neexistovali pred krestanstvom...alebo to ty niekde vidis? Krestanstvo stoji a pada na smrti a vzkrieseni Jezisa. Ty si to mozno nepostrehla a preto tu ponukas take priklady. Tak sa ta pytam este raz....doloz historicky, ze tie tebou spominane nabozenstva maju taky isty zaklad, pretoze inak by si kerstanstvo nemohlo od nich "pozicat" a tlacit, ako na kopirke, svoje agitacne "preludy". Vdaka!

Zverejnené

ak to nájdem, doložím, že kresťanstvo je copy.(ani nie tak kresťanstvo, ako skutky ,ktoré sa v ňom opisujú a sú hlavnými piliermi kresťanstva)Momentálne pracujem na konciloch....

Zverejnené

takže môže za to povera, a tým sa riadi celé kresťanstvo....bolo by načase , aby zasadol koncil, a uzákonil že povera je v plnom súlade s ich cielmi, rovnako, ako mnohé iné koncily, ktoré odhlasovaním čohosi vyrobili takú zmes divov a absurdít, akú poznáme dnes, a o ktorých sa chudákovi Ježišovi ani nesnívalo.Stačí zalistovať o čom jednali a čo odhlasovali na konciloch. Napr. až do Nicejského bol Ježiš človekom, po ňom bol Boh.....a o 500 rokov sa bude biť niekto do pŕs ,že toto je to správne odjakživa.....

Ty poznas snad nejaky vhodnejsi datum v ktory by sa mali oslavovat Vianoce?

Ak nie, tak jeden konkretny zvoleny den je dobry ako ktorykolvek iny a reci o poverach je mimo misu.

(Mimochodom na wiki pisu o zidovskych prorokoch, nie bohoch. Vsak by to ani nebolo konzistetne s tym, co ty sam tvrdis: pokial by Jezisa s pociatku nepovazovali za boha, tazko mu mohli priradit bozi datum narodenia...)

Skus sa prosim ta koncetrovat a udrzat temu.

Povodnym trdenim bolo, ze Vianoce na 24. decembra boli umyselne nastavene tak, aby prekryli pohansky slnovrat.

Ako sa ukazalo, toto tvrdenie, ktore tu bolo prezentovane ako nespochybnitelny fakt, ma medzery.

Podobne je to s Velkou nocou, kde sa sme sa tiez nejak neprepracovali k ucelovemu nastaveniu datumu na prekrytie pohanskeho sviatku.

S povodneho tvrdenia, ze Krestanske datumy sviatkov sa ucelovo nastavili nam tusim ostal uz len sviatok vsetkych svatych - a aj na ten si po predchadzajucich skusenostiach radsej prestudujem sam.

Je chvalihodne, ze krestanske koncily, ale tvoja doterajsia zaujatost ti bude branit v objektivnom nadhlade.

Zverejnené

smiley:

tie povery nie sú z mojej hlavy...povera je povera bez ohladu na môj názor....

a držme sa faktov

Nicejský koncil (325) sa zaoberal dňom, kedy sa má oslavovať Veľká noc a Vianoce, ale nedohodli sa a:

ako cirkevný sviatok je 25. december po prvý krát doložený z roku 354, čerpaný z rímskych prameňov.

takže podla teba sa v pohanskom svete dovtedy nič neoslavovalo?????????? Že by????

http://www.upcpo.eu/...na_historia.php - Univerzitné pastoračné centrum

https://www.google.s...iw=1366&bih=624

Zverejnené

trvalo mi to trochu dlhšie, ale chlap by mal držať slovo:

Horus a jeho príbehy. Bol bohom slnka v Egypte okolo roku 3000 pred našim letopočtom, to znamená o tretinu dlhšia časová etapa, ako dĺžka trvania kresťanstva.

Dá sa povedať, že Horusov príbeh je nasledujúci: Horus sa narodil 25.decembra panne Isis Marii. Jeho narodenie bolo sprevádzané hviezdou na východe, ktorá trom kráľom dala možnosť nájsť a vyzdobiť novonarodeného spasiteľa. Keď mal 12, stal sa detským učiteľom. Vo veku 30 rokov bol pokrstený postavou zvanou Anap a tým začala jeho vláda. Horus mal 12 učeníkov, ktorí cestovali a robili zázraky ako uzdravovanie nemocných a chodenie po vode. Horus bol známy pod veľa inými menami, ako napríklad Pravda, či Svetlo., Bohov posvetený syn, Dobrý pastier, Boží baránok a mnoho ďalších... Po zradení Typthonom bol Horus ukrižovaný, pochovaný a za 3 dni nasledovalo jeho zmŕtvychvstanie. Tieto Horusove vlastnosti, či sú pôvodné alebo nie, prešli do mnohých kultúr na svete a pre množstvo bohov nájdeme v podstate rovnakú mytologickú stavbu. Attis z Phrygie, narodený panne Nane 25.decembra. Ukrižovaný, umiestnený do hrobky a za 3 dni vstal z mŕtvych. Krishna z Indie, narodený panne Devaki a hviezda na východe signalizovala jeho príchod. Jeho učeníci predvádzali zázraky a po smrti vstal z mŕtvych. Dionysus z Grécka, narodený 25.decembra, bol cestujúci učiteľ predvádzajúci zázraky ako premenu vody na víno. Bol známy ako Král kráľov, jediný Bohu narodený syn, Alfa a Omega a mnoho ďalších...A po smrti vstal z mŕtvych. Mithra z Perzie, narodený 25.decembra. Mal 12 učeníkov a predvádzal zázraky. Po smrti pochovaný na 3 dni a potom vstal z mŕtvych. Známy ako Pravda, Svetlo a veľa ďalších... Zaujímavé je, že deň uctievania posvätnej Mithry bola nedeľa. Faktom zostáva, že tu máme príliš veľa spasiteľov z veľkého množstva období na celom svete, ktorí sú popisovaní týmito základnými charakteristikami. Otázkou zostáva prečo tieto vlastnosti? Prečo panna a prečo 25.december? Prečo boli mŕtvi 3 dni a nevyhnutne nasledovalo zmŕtvychvstanie? Prečo 12 učeníkov alebo stúpencov?

Ježišov príbeh sa mi z tohto pohľadu teda nezdá originálny v ničom, aj keby polovica z uvedeného nebola pravda.

http://www.gabrielan...abozenstvi.html

• Pridať bod 1
Zverejnené

a našiel som čosi, čo mi možno niekto vysvetlí:

Evanjelium Podľa Jána 3:16

Nádej pre kazdého (NPK)

16 Lebo tak Boh miloval svet, že dal svojho jediného Syna, aby nik, kto v neho verí, nezahynul, ale mal večný život.

http://www.biblegate...A16&version=NPK

a súčastne:

1 Mojž,6,2

V tých časoch, ba aj potom, keď synovia Boží......

http://www.biblia.sk...licky/genesis/6

dobre vidím???

a vysvetlenie:.....že „Boží synovia“ sú urodzení a mocní pozemskí vladári a mocnári

opať niekto nečíta to, čo tam je napísané, ale prekrucuje slovné spojenia tak aby mu to vyhovovalo, Asi už neplatí, že to ,čo tam je napísané je pravda.

Zverejnené

smiley:

tie povery nie sú z mojej hlavy...povera je povera bez ohladu na môj názor....

a držme sa faktov

Nicejský koncil (325) sa zaoberal dňom, kedy sa má oslavovať Veľká noc a Vianoce, ale nedohodli sa a:

takže podla teba sa v pohanskom svete dovtedy nič neoslavovalo?????????? Že by????

Zase sa snazis tvrdit dve protichodne veci zaroven. Takze sa rozhodni, co chces tvrdit:

BUD boli krestania povercivy a 25. december a 7. Januar si zvolili ako 28. marec + 9 mesiacov a 5. april + 9 mesiacov

ALEBO krestastania si ucelovo zvolili 25. december, aby prekrylili pohansky sviatok slnovratu.

Zverejnené

je aj tretia, napravdepodobnejšia možnosť (podla mňa):

Najpr bolo pohanstvo. Podľa povier platí to ,v čo verili.Pri vzniku kreťanstva ale pohanstvo a jeho povera nezmizli len preto, že na svete boli už 40-ti kresťania (ani nevedeli, že sú kresťania) , takže povera sa preniesla aj do tohoto náboženstva, však na jeho začiatku ešte nebolo definované, čo sa smie a čo nie,(koncily ešte len "budú prísť" :zubiska:. Boli to tí istí ludia, v stredu verili v pohanských bohov, vo štvrtok už v iného Boha, ale sú to stále tie isté osoby zo svojimi zaužívanými zvykmi.Vtedy nikoho netrápilo, či bola Mária Bohorodička alebo len rodička....a podobné zamotané veci

A termín je podla mňa tiež zvolený účelovo, aby o mnoho väčší počet pohanov neprišiel o svoje stáročné zvyky

Je to ako telový šampón, 2 v 1.

• Pridať bod 1
Zverejnené

viera a povera nie su rovnake hodnoty. veriaci clovek veri svojim srdcom, myslou, dusou .. nema pochybnost o Stvoritelovi, proste verí, uvedomuje si svoju krehkost, vazi si svoju hodnotu, ze je jedinecny, vzacny, vazi si svoj zivot, vnima ho ako dar, zije si svoj zivot, vzdelava sa, pracuje, miluje, citi, vie rozlisit dobro aj zlo, pada, vstava, tuzi prezit naplneny zivot, byt osoznym a stastnym...

veriaci clovek si uvedomuje, ze nie je Tvorcom sveta, vesmiru..

clovek veriaci, to neznamena, ze taky clovek je zaostaly, hlupy, naivny, ze veri v povery, alebo ze je zlym clovekom.

Veriaci clovek ma pravo verit, sam si slobodne zvolit cestu, tak isto ako aj neveriaci. respekt

• Pridať bod 1
Zverejnené

... uvedomuje si svoju krehkost, vazi si svoju hodnotu, ze je jedinecny, vzacny, vazi si svoj zivot, vnima ho ako dar, zije si svoj zivot, vzdelava sa, pracuje, miluje, citi, vie rozlisit dobro aj zlo, pada, vstava, tuzi prezit naplneny zivot, byt osoznym a stastnym...

Ja by som to nepokladala za otázku viery ...

... či už je človek veriaci, alebo neveriaci, je to každého otázka prístupu k životu – k svojmu, aj k životu ostatných.

Ľudia s takými vlastnosťami, s takým prístupom sa sú aj medzi veriacimi, aj medzi neveriacimi.

Ale ani u jedných to podľa môjho názoru ale nie je v plnom rozsahu na 100%.

Nemôžem a nechcem hovoriť za ostatných, je to len a len môj názor. :)

• Pridať bod 4
Zverejnené

Hmmmm, zo strany mnohych veriacich sa uz davnejsie stretavam s nazorom, z ktoreho mam pocit, ze moralka, hodnoty, a respekt zo zivota su monopolom krestanstva, ba dokonca vysostnym pravom zasvatenych, a nie vseobecnymi aspektami, ktore nas nauci zivot :) Velmi naivna a velmi, velmi opovazliva myslienka.

Ako hovori Secretka; otazka viery to nie je, ale samotneho jedinca. A to nie je vecou nazoru. To je fakt. Inak by znacna vacsina sveta bola zbavena onych tych veci, ako su respekt zo zivota, respekt k ludom, svetu, sebe samemu, a tuzba zit a nechat zit, a pracovat, vzdelavat sa, ucit sa, spoznavat. A potom, musim sa spytat, kolky ze holokaust by sme zazivali, kebyze fakt zijeme bez tychto zakladnych hodnot, mravne skazeni a dekadentni?

• Pridať bod 2
Zverejnené

iskra:

nikde som nenapísal že :"viera a povera su rovnake hodnoty", bol by to proste nezmysel.

A veriaci človek je hlúpy tak isto ,ako neveriaci, takže to nie je vec viery...akurát je medzi nimi rozdiel v tom, že neveriaci je otvorený novým myšlienkam, objavom, dôkazom, na rozdiel od veriaceho, pre ktorého je mnoho vecí uzavretých, pretože

všetko je v Biblii

• Pridať bod 1
Zverejnené

trvalo mi to trochu dlhšie, ale chlap by mal držať slovo:

Horus a jeho príbehy. Bol bohom slnka v Egypte okolo roku 3000 pred našim letopočtom, to znamená o tretinu dlhšia časová etapa, ako dĺžka trvania kresťanstva.

Ježišov príbeh sa mi z tohto pohľadu teda nezdá originálny v ničom, aj keby polovica z uvedeného nebola pravda.

http://www.gabrielan...abozenstvi.html

Objavil si ameriku?....cico?

http://nerra.host.sk...II.kapitola.htm

Tvoja chronologia, je ako tvoje argumenty ;)

Zverejnené

Ja by som to nepokladala za otázku viery ...

... či už je človek veriaci, alebo neveriaci, je to každého otázka prístupu k životu – k svojmu, aj k životu ostatných.

Ľudia s takými vlastnosťami, s takým prístupom sa sú aj medzi veriacimi, aj medzi neveriacimi.

Ale ani u jedných to podľa môjho názoru ale nie je v plnom rozsahu na 100%.

Nemôžem a nechcem hovoriť za ostatných, je to len a len môj názor. :)

suhlasim :) drzala som sa proste temy, preto som pisala za seba ako veriacu, ako to vnimam..., ale to este vobec neznamena, ze nesuhlasim s tym, co si napisala ty.

iskra:

nikde som nenapísal že :"viera a povera su rovnake hodnoty", bol by to proste nezmysel.

A veriaci človek je hlúpy tak isto ,ako neveriaci, takže to nie je vec viery...

akurát je medzi nimi rozdiel v tom, že neveriaci je otvorený novým myšlienkam, objavom, dôkazom, na rozdiel od veriaceho, pre ktorého je mnoho vecí uzavretých, pretože ..vsettko je v biblii

ved ja viem, co si pisal a co nie :) aj to, ze vsetci sme dostali pravo - byt hlupi.. :D

mas pravdu, som ako veriaca mozno viac otvorena duchovnym veciam, ale nesuhlasim s tym, ze nie som otvorena novym myšlienkam, objavom, dôkazom...to by si sa divil .. :)

Zverejnené

Nejedná sa len o Horusa, a napísal som aj,že:

Ak by sme išli do logického systému, kde môžeš priradiť výroku jednotku alebo nulu, asi by si pri otázke, či Horus vstal zmrtvych dať logickú jednotku.

Rovnako by si asi musel postupovať na otázku, či bol počatý prirodzeným spôsobom. Otehotnieť z mrtvym ja považujem za rovnaký zázrak

Autori Zeitgeis určite išli po senzáciach, je to biznys, toho som si vedomý, ale sú tam aj iné mená okrem Horusa a z tohoto pohľadu a bez urážky je kresťanstvo zlepencom rôznych starých náboženstiev (napr.Noe a Giglameš)

Na Kréte Minos vystúpil na horu Dikta, kde mu Zeus dal posvätné zákony....

Píše sa v tvojom linku o kríži ako symbole kresťanstva... kríž z kruhom je ale pohanská adaptácia kríža zverokruhu...

Nepoznám originálnu myšlienku kresťanstva.

Okrem ineho, napr. podla Lukáša "Pán Boh mu dá trón jeho otca Dávida", čo mi tiež nie je jasné, pretože ak to bol Duch Svätý, ako preniesol DNA královského rodu do Márie (Jozef nebol jeho otcom)

A môžeš mi veriť, že veriť takýmto veciam je omhoho jednoduchšie, ako zapájať mozog a neveriť.

Dopĺňam jeden link, ani kresťanský, ani protikresťanský.

Zmienka preberání do kresťanstva je aj tam (TROJICA....)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Eset

• Pridať bod 1
Zverejnené

alarm;

Ponukol si Horusa, tak sa jednalo o Horusa a ine porovnania vyjdu na "stejno". Takze toto by sme mali uzavrete a mozeme sa pustit do ztmrtvychvstania Krista. Preco na apostolov tak dramaticky zaposobilo Jezisovo zmrtvychvstanie?

Vezmime si napriklad Klementa. Otec ranej cirkvi Irenej hovoril, ze Klement sa zhovaral s apostolmi. Africky cirkevny otec Tertulian povedal, ze Klementa ordinoval sam Peter. Vo svojom liste cirkvi v Korinte, ktory bol napisany v prvom storoci, pise (Klement): "Preto, prijmuc pokyny a uplnu istotu zalozenu na zmrtvychvstani nasho Pana Jezisa Krista a veriac v Bozie slovo, isli s istotou Svateho Ducha a kazali dobru spravu, ze Bozie kralovstvo sa blizi".

Potom mame aj Polykarpa. Irenej hovori, ze Polykarp "bol pouceny apostolmi a zhovaral sa z mnohymi, ktori videli Krista", vratane Jana, "ze si spominal na ich slova", a ze "stale ucil veci ktore sa naucil od apostolov. Tertulian potvrdzuje, ze Jan ustanovil Polykarpa za biskupa cirkvi v Smyrne. Okolo roku 110 (+-) napisal list cirkevnemu zboru vo Filipinach, v ktorom spomina Jezisovo vskriesenie nie menej, ako pat krat. Spominal Pavla a ostatnych apostolov, ked povedal: "Lebo oni nemilovali tento pritomny vek, ale jeho, ktory zomrel pre nas uzitok a kvoli nam bol vzkrieseny Bohom". Teda je dost dokazov, ktore poukazuju na to, ze ucenici boli taky premeneni, ze boli ochotni strpiet prenasledovanie a dokonca aj mucenicvtvo. Je o tom dost dokazov v Novej zmluve a aj mimo nej. Toto su historicke pramene a nie tie tvoje narazky na nejake plagiatorstvo zo strany krestanstva.

• Pridať bod 1
Zverejnené

No dobre, poďme teda po poriadku :

napíš nejakú originálnu myšlienku kresťanstva, niečo, čo neobsahujú náboženstvá pred tým.

Takže skús, ale nie nejaké nepodstatné veci, skús princípy, alebo body ,ktoré sú dôležité

Stále operuješ zo zmrtvychvstaním a dôkazoch o ňom.Dokaz existuje, ale len v hlave veriacich (nemám im to za zlé) pretože základ je v tom, že ho všetci skutočne mohli vidieť, mohol s nimi večerať. To ale nevylučuje pôvodnú myšlienku, že nezomrel na kríži, prežil to, a zázrak sa nekonal.

pýtaš sa "Preco na apostolov tak dramaticky zaposobilo Jezisovo zmrtvychvstanie"?

Ak ludia niekoho pokladajú za mŕtveho, asi chvílu trvá, kým pochopia, a pripustia, že je stále medzi nami.

Aj dnes sa strácajú ludia, prehlásia ich za mŕtvych, a potom sa "zjavia". čo myslíš, ako by si sa zachoval, ak by si videl, že niekoho z tvojej blízkosti prešiel nákladiak a ty si videl jeho nehybné telo. Aký by bol tvoj úžas, keby ti táto osoba zazvonila o tri dni na zvonček s tým, že mal som len otras mozku, a záchranka mi neskôr povedala, že stačili centimetre a je po mňe.

Aj ja mám zážitok, pri ktrom sa vodič autobusu (za socializmu) prežehnal, keď videl, ako sa z auta prekoteného na strechu súkame z otcom cez bočné okienka...Povedal: toto snáď nemohol nikto prežiť. A vidíš, píšem ti. :zubiska:

• Pridať bod 1
Zverejnené

Aj ja mám zážitok, pri ktrom sa vodič autobusu (za socializmu) prežehnal, keď videl, ako sa z auta prekoteného na strechu súkame z otcom cez bočné okienka...Povedal: toto snáď nemohol nikto prežiť. A vidíš, píšem ti. :zubiska:

Vdaka Bohu mali ste stastie v nestasti, tak si to nesmierne vaz.. Je mile, ze si nezabudol a nosis v sebe znak kriza a tohto cloveka.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov