Skočiť na obsah

Demokratizácia v arabských krajinách


Sniper

Odporúčané príspevky

kto sú teda rebeli a kto povstalci ?

 

Realne? Su to presne to, co ich oznacenie hovori - ludia co rebeluju a co povstali. Desiatky skupin s rozlicnym povodom, zlozenim, cielmi a sposobmi boja. Jedine co maju spolocne je, ze su proti Asadovi. Aj ked sa na niekom zhodnu, tieto rozdiely nezmiznu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a ked Assad padne, to, co ich spajalo, skonci :)

 

Syria ako krajina sa uz rozpadla. Assad dal Kurdom autonomiu, ked odtial stiahol vojsko, nechal im cast zbrani, a region zacali riadit Kurdi a ich zjednotena rada. Veju tam kurdske zastavy, o poriadok a bezpecnost sa staraju kurdske milicie.

 

Rebeliu vedie Moslimske bratstvo, tak ako na prelome 70. a 80. rokov. A najvacsiu podporu ma v sunnitskych oblastiach a vidieku. Velke, kozmopolitne a liberalne mesta ako Damask a Aleppo sa az na par stvrti k rebelii nepridali. Rebeli najvacsiu podporu maju na chudobnom a konzervativnom vidieku a mensich mestach.

 

takto sa napriklad pisalo o rebelii za stareho Assada na Zapade:

 

http://www.youtube.com/watch?v=cRO-d6nWxEs&feature=plcp

 

Zmena slovnika je zrejma :)

 

Siiti, alaviti, druzi a krestania sa k rebelii nepridali, a s pribudajucimi utokmi na mensiny ju aj prestali podporovat. Vedia, co sa stalo v Iraku po pade Saddama, kde je dnes krestanska komunita v podstate zdecimovana. Doslova o zivot bojuju alaviti, ktorych sunniti povazuju za este vacsieho nepriatela ako Izrael, su pre nich neveriaci, kaciri, odpadlici, uctievaci Diabla apod. Kedze alaviti obyvaju najma pobrezie medzi Libanonom a Tureckom, je mozne, ze po destrukcii centralnej vlady a armady vznikne kvazi samostatny alavitsky region s centrami v Latakii a Tartuse, kde budu hladat zachranu alaviti a krestania utekajuci z Damasku a dalsich miest.

 

Pokial ide o rebelov, len cast sa z nich vrati k povodnemu zivotu. Stali sa z nich profesionalni revolucionari a tym sa nebude velmi chciet vymenit kalacha za lopatu. Videli sme to v Libyi, kde po vitazstve isli bojovat do Syrie a Mali, a ti co zostali v Libyi, su nadalej organizovani v miestnych alebo kmenovych miliciach, mimo realnej kontroly libyjskej vlady. Ak teda dosiahnu vitazstvo v Syrii, pojdu zase dalej, najpravdepodobnejsie do Libanonu, kde zacnu viest dzihad proti siitskemu Hizballahu, alebo Jordanska, alebo do Afganistanu apod.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a ked Assad padne, to, co ich spajalo, skonci

 

Ale nezabudaj, ze aj Syria je dost umely stat. Nijaky jeden narod, jedna historia - vznikol len vramci uzemia byvalej francuzskej kolonie. Ak je tou jedinou vecou , ktora ich spaja diktator - asi to nebude najlepsi zaklad pre dalsiu existenciu.

 

Ale paci sa mi, ako su rebeli v Lybii ci Syrii tak odvazne odsudzovani - pricom len zopar rokov dozadu sa malokto rovnako kriticky vyjadril voci rebelom v Afganistane ci Iraku.

Nuz co, nijaki anjelikovia to veru nie su. Ale zase dvaja Assadovia a celkovo tamojsia kultura moc nesvedcia nasim predstavam o spravodlivych sposoboch boja.

 

Doslova o zivot bojuju alaviti, ktorych sunniti povazuju za este vacsieho nepriatela ako Izrael, su pre nich neveriaci, kaciri, odpadlici, uctievaci Diabla apod. Kedze alaviti obyvaju najma pobrezie medzi Libanonom a Tureckom, je mozne, ze po destrukcii centralnej vlady a armady vznikne kvazi samostatny alavitsky region s centrami v Latakii a Tartuse, kde budu hladat zachranu alaviti a krestania utekajuci z Damasku a dalsich miest.

 

Ale zabudol si uviest jednu velmi podstatnu vec. Assad je alavita, nie? A alavitov protezoval, takze je dost vela ludi, ktori k nim citia opravnenu nenavist. Je to sice nefer, kedze ide o plosnu nenavist - ale vyplyva z politiky dvoch poslednych diktatorov. Podobne veci sa deju po celom svete, ked ma urcita mensina trosku nadradene postavenie a potom ho strati...a hnev ostatnych sa obrati proti nim.

Tak ako si to napisal to vyzera, akoby islo uplne a dokonale nevinne obete.

To iste sa vztahuje napr. aj na krestanov, ktori casto stali za Assadom - cize pri tom prizemnom rozdelovani, islo o spojencov diktatora, cize su rovnako cielom hnevu a utokov. Teda, okrem toho, ze spuste moslimov vadi, ze su to vobec krestania.

 

Ale skutocnost je taka, ze Assad nema zdaleka ani podporu v moslimskom svete, ktory je z velkej casti proti nemu. Na "jeho" strane stoji akurat sponzor Iran, zo zvyku Rusko...ale kto iny podstatny?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zapad si neuvedomuje alebo si nechce priznat, ze islamistov si nemoze kupit. Nemoze si za pomoc pri zvrhnuti ich spolocneho nepriatela (Kaddafi, Assad, Saddam) kupit ani ich vdacnost, ani ich vernost ani ich sympatie. Su privrzencami ideologie politickeho islamu, ktora je nenavistna a vrazedna. Na jednej strane podporuje rebelov proti Assadovi, ale ked pridu domov, tak su teroristi, ako sa naposledy stalo vo VB, ked nejakeho britskeho obcana, co sa vratil zo Syrie, kde sa ako dobrovolnik pridal k rebelom, zatkli a obvinili z podpory terorizmu :)

 

Resp. mozu si kupit iba politikov, napriklad Morsiho, ktory teraz beha po celom svete a zhana peniaze na zaplatanie deficitu. Ale nie beznych sympatizantov a clenov islamistickych stran a skupin. Mozno su nevzdelani, ale nie su celkom sprosti. Vedia, ze EU a USA vzdy a vsade podporuju Izrael, na ukor Palestincanov, a sleduju, ako NATO zabija moslimov od Pakistanu po Afriku.

 

Vsetky hranice v Afrike a arabskom svete su umele, nakreslene byvalymi kolonialnymi mocnostami F a VB, ktore sa svojich kolonii vzdali az v 50. a 60. rokoch. Je paradoxne, a podozrive, ze teraz su lidrami v boji za "slobodu" :)

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zapad si neuvedomuje alebo si nechce priznat, ze islamistov si nemoze kupit.

 

Niekto si to neuvedomuje....ale ani ten zvysok nevie co ma vlastne robit.

 

Podporovat Assada? Vladcu Syrie, ktora je uz pekne dlho nepriatelska voci "zapadu" a je to verny privesok Iranu? Nonsens.

Nerobit NIC? To je to iste ako nechat, aby Assad zvitazil.

Hm?

 

A nehovor o "zapade". Na strane rebelov stoji nemalo moslimskych krajin (co nie je zapad) a z uplne sebeckych a mocenskych dovodov Turecko (co tiez nie je zapad).

 

Mimochodom - islamistov je mozne si kupit. Je mozne ich zastrasit. Je mozne ich zabit. Co myslis - preco je velkym Satanom USA a nie Rusko/ZSSR aj napriek utlaku moslimov, zabijaniu moslimov, okupacii moslimskych uzemi, podpore nie prave nabozenskych vladcov (Assad, Kaddafi, Saddam Husajn?). Rusko stalo na strane Srbska, ktore zabijalo moslimov v Bosne a Kosove. A islamisti sa ozvali len okrajovo.Kupili si ich. Alebo zastrasili. Rovnako aj Cina - Ujgurovia sice nie su arabi, ale su to moslimovia. A okrem (velmi jemnych) tureckych namietok, nikto po nich nestekne.

 

Jasnacka, ze sa s nimi da vyjednavat - ale spravnymi prostriedkami. Takymi, ktore pouzivaju Rusko, alebo Cina. Nie ze by to fungovalo naveky, ale doteraz im to funguje dost dobre.

 

Vsetky hranice v Afrike a arabskom svete su umele, nakreslene byvalymi kolonialnymi mocnostami F a VB, ktore sa svojich kolonii vzdali az v 50. a 60. rokoch. Je paradoxne, a podozrive, ze teraz su lidrami v boji za "slobodu" :)

 

Mam pocit, ze cim dalej, tym viacej pises ako redaktor politickeho tyzdenniku strany - a je jedno ktorej.

 

Proste prva cast vety je pravdiva (preto som aj upozornoval, ze Syria je umela) - ale v druhej casti prekrucas. Pretoze ani FR ani UK nie je nijakym lidrom boja za nejaku slobodu, vsak? Ked sa niekde v afrike ci inde zacnu sekat, vari im to prikazali z pariza? Ked sa v Egypte vzburili....bola to aktivita Pariza, ktory sa rozhodol dat odstranit dlhorocneho spojenca Mubaraka?

 

Nie, ty len pises propagandu a snazis sa navodit dojem, ze FR a UK sa skryvaju za "boj za slobodu", ktory iniciuju a vedu (lider = leader = vodca) s nejakymi nekalymi umyslami. A vyjadrujes nejake prapodivne porozrenia. V podsate retorika zmodernizovaneho Rudeho Prava, akurat asi bez toho komunizmu.

 

Ale ved to napis konkretne - preco FR a UK sposobili a viedli revoltu proti spojencom ako boli Mubarak a Ali. Aky mali dovod, co z toho ziskali a akym sposobom to cele riadili. Preco vedu revoltujucich v Bahrajne (proti spojencom), v Alzirsku (proti spojencom)? Co ziskali, ked sa zbavili uz relativne spolupracujuceho Kaddafiho? Preco FR a UK chceli, aby v Egypte vladlo Muslimske bratstvo, ktore je proti Izraelu?

 

Ahaho...vacsina islamistov je PROTI Izraelu. Islamisti da dostavaju k moci pomocou tychto revolt. Tieto revolty vedu UK a FR. Takze UK a FR sa snazia dostadit do tychto krajin islamistov, ktori budu nepriatelski k zapadu a trebars aj izraelu, vsak? Divnô...

Mne je skor podozrive, ze ludia sice maju spustu vedomosti, ale aj napriek tomu dokazu dospiet k takto zjavne nelogickym blbostiam.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Demokratizacia...uhm. Jasnacka.

 

http://zpravy.idnes.cz/egypt-mursi-posileni-pravomoci-dnp-/zahranicni.aspx?c=A121123_132810_zahranicni_tss

 

A tu sa prave ukaze zrejme nespravnost rozhodnutia EU (a USA). Nie v tom, ze by umyselne zvrhavali rezimy, ako sa niektori snazia naznacit. Prave naopak - nespravny odhad v tom, ze ked doslo na lamanie chleba, tak odkopli svojich (nie prilis demokratickych) spojencov v prospech demokratickej chimery.

 

Ale lahko sa sudi. Myslim, ze vacsina ludi nema zaludok na realpolitiku a nedokazali by akceptovat, ak by ich staty stali na strane diktatorov, ktori strielaju do davov demonstrantov volajucich po demokracii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

trochu sa žiada povedať: nič nové pod slnkom.

 

Líbya

od začiatku leta vo veľkom štýle demolujú líbyjskí islamisti mešity a chrámy a hroby všetkých ostatných náboženstiev ...

Jak z místa hlásí zpravodaj Reuters, děje se tak za dohledu policie.V libyjském hlavním městě Tripolis srovnaly buldozery se zemí mešitu Ša'ab, která ukrývala hroby posvátné súfistům. Čin už potvrdily i místní úřady a obvinily z něj ozbrojenou skupinu islámských fundamentalistů.

Ultrakonzervativní islamisté v západolibyjském městě Zlitán zničili hrobku muslimského učence z 15. století Abdala Saláma Asmara. Srovnali ji se zemí taktéž za pomoci náloží a buldozerů.

Zapálili také historickou knihovnu v nedaleké mešitě, zničili v ní tisíce knih.

Zdroj: http://zpravy.idnes....9_zahranicni_ts

koniec súfistickej mešity Ša´ab

http://www.youtube.com/watch?v=V8xt-LpxDO0

 

Tunis

po arabskej jari nastúpili islamisti,

mám tu pred sebou noviny zo septembra, kde tuniské ženy demonštrujú proti obmedzovaniu ich práv ... práv, ktoré boli predtým samozrejmosťou ...

v septembri to vyvolalo znásilnenie ženy islamistami priamo pred jej snúbencom, vraj si za to mohla sama.

Faiza Skandrani, tuniská organizácia Rovnosť a rovnoprávnosť:

"Revolúcia bola o slobode a demokracii, nie o podkopávaní práv žien. Chcú vytvoriť spoločnosť, ktorá bude ženu vnímať ako vec a v ktorej by mal muž vždy pravdu."

zdroj: tlačená Pravda, september, net: http://spravy.pravda...533_sk_svet_p70

 

 

Egypt

ďalšia arabská krajina, kde demokratizácia znamená silnejšiu islamizáciu, rozpoltený Egypt ... sporný text islamistickej ústavy schvaľujú na dvakrát, a arabská jar a prehnaný optimizmus nielen arabov samotných, ale aj mnohých nekritických svetových politikov dostáva na frak:

minulý týždeň v sobotu schválilo ústavu 57 % hlasujúcich, zajtra sa očakáva tiež nad 50 % ...

minulá sobota podľa kresťanov v Egypte : http://www.tyden.cz/...ane_255960.html

výsledok : http://zpravy.idnes....9_zahranicni_zt

dnes:

Shromáždily se tisíce islamistů a několik desítek odpůrců nové ústavy. Informovala o tom agentura Reuters. Oba tábory po sobě házely kameny. Pořádková policie je od sebe oddělila a zakročila proti nim slzným plynem."Lid chce zavedení (islámského) práva šaría," skandovali podle Reuters stoupenci islamistů v blízkosti mešity. "Bůh je velký," provolávali, když střety propukly. Někteří demonstranti prý měli poraněnou hlavu.Přestože volební propaganda je v egyptských mešitách zakázána, podle serveru Youm7 se znovu řada duchovních zapojila do politiky. V Suezu například jeden z imámů dokonce věřícím řekl, že kdo bude v sobotu hlasovat pro novou ústavu, přijde do ráje.

Zdroj: http://zpravy.idnes...._zahranicni_wlk

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale lahko sa sudi. Myslim, ze vacsina ludi nema zaludok na realpolitiku a nedokazali by akceptovat, ak by ich staty stali na strane diktatorov, ktori strielaju do davov demonstrantov volajucich po demokracii.

 

mne sa súdi veľmi ľahko..

podpora diktátorov môže hocikedy skĺznuť, do otvorenej okupácie, pretože aj odpor k nim má nepríjemnú tendenciu časom rásť a podporovať ich treba stále silnejšie, nakoniec aj prítomnosťou našich vlastných vojakov, a potom "my" budeme skutočne a nepokrite tý "zlí chlapci a dievčatá", preto bojovať proti nám bude morálne a správne, a dokonca to povedomie, že robíme niečo špinavé, bude rozvracať našu vlastnú spoločnosť

to sa stalo američanom vo vietname, a teraz k tomu smerujú v afganistane, ak stade rýchlo nezdrhnú

podporovať diktátorov je kontraproduktívne, pretože ich režimy sú chronicky nestabilné, je to iba odkladanie problémov do budúcnosti, ťažko zaplatené nárastom ututlaných problémov, k totálnej neriešiteľnosti

presne to teraz "žneme" v arabskom svete, je to xeno, cena za to tvoje prínosné podporovanie diktátorov

podľa mňa by sme mali nechať veciam, voľný priechod

aspoň tam vznikne skutočný krutý nepriateľ (ktorého podľa mňa už naozaj potrebujeme ako soľ), proti ktorému bude treba viesť skutočnú konfrontáciu doslova o život, a ten nám prinesie "čerstvý prievan" pod ktorého náporom, sa všetky naše sebazničujúce ilúzie o "multikulti" spoločnosti, rozplynú do stratena

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

podporovať diktátorov je kontraproduktívne, pretože ich režimy sú chronicky nestabilné,

 

Ak je TOTO premisa, na ktorej zakladas svoj nazor - je to mylne. Komunisticke diktatury prezili a prezivaju desatrocia. Husajn, Asad, Kaddafi - prezili tiez pekne dlho. Juhoamericke a Africke diktatury tiez trvali dlho. V urcitom zmysle nestabilne, pretoze potrebuju nejake aktivity, aby sa udrzali - ale oni sa udrziavaju. A dost dlho.

 

 

podľa mňa by sme mali nechať veciam, voľný priechod

 

Volny priechod?? Co to znamena?

 

- Ze sa budeme spravat akoby sa nic nedialo a s diktatorom v pohode obchodovat a poskytovat mu cokolvek, co si kupi? V takom pripade bude mat jasnu vyhodu a velmi pravdepodobne moze vyhrat.

- Ze s nim nebudeme obchodovat, takze nejake embargo - ale nebudeme zasahovat? V tom pripade si diktator nakupi niekde inde a voci "nam" nebude ani trosku vdacny. A ak prehra, druha strana nam tiez nepodakuje, nebude mat za co.

 

EU nie je Bhutan. Stale ma obrovsku moc, potencial a tym padom aj zodpovednost. Nemoze hrat pstrosa a mala by si ujasnit, co je v jej zaujme. Ine velmoci v tychto konfliktoch ZASAHUJU - Rusi diplomaticky podporuju Asada a predtym aj Kaddafiho (ci Husajna). Cinania dodavali zbrane od Syrie az po (v dobe predtym) Irak a Iran. A taktiez diplomaticky stoja ZA diktatormi. Vela moslimskych krajin regionu je PROTI a to dost jednoznacne. Turecko je PROTI Asadovi a to dost jednoznacne, vratane aktivizacie armady.

A len EU by mala ako ochrnuty lemur sediet na zadku? Recept na bezvyznamnost, ktoru sme uz aj tak skoro dosiahli.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tisíce Tunisanov protestovali proti islamistickej vláde

 

Tisíce sekulárnych Tunisanov vyšli v pondelok do ulíc hlavného mesta, aby vyjadrili svoj odpor voči islamistami vedenej vláde. (...) Protestujúci vyjadrovali nesúhlas s politikou vládnuceho umierneného islamistické hnutia an-Nahda (Strana obnovy), ktoré prevzalo moc po prvých slobodných voľbách v októbri 2011.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6666540/tisice-tunisanov-protestovali-proti-islamistickej-vlade.html#ixzz2HyqRLc5Z

Aj demonštrácie sú jedným zo znakov demokracie. Ale v tomto prípade majú trpkú príchuť. Čo tá tzv. "arabská jar" priniesla Tunisanom, Líbyjčanom alebo Egypťanom? Nevymenili by terajších fundamentalistov za relatívne sekulárnych 'diktátorov'? Európa tiež asi nebude nadšená, že za morom má celé pobrežie obsadené islamistami.
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ved ano, ale takto to je v podstate len postenavanie, bez schopnosti poradit co robit, keby sa situacia zopakovala.

 

Takze Tunisko este raz - mas relativne normalnu arabsku a moslimsku krajinu, ktora vsak nema idealnu demokraciu (skor benevolentnu autokraciu) a aj ked sa jej relativne ekonomicky dari, velka cast obyvatelstva je dost nespokojna. Zacnu sa burit a pozadovat uplne legitimne demokraticke privilegia, ktore ma vacsina europanov a europske krajiny vyhlasuju, ze ide o nieco spravne, co by mali mat vsetci ludia. Tato nespokojna masa zvrhne prezidenta/benevolentneho autokrata. Takze?

 

- tvarit sa, ze sa nic nestalo? Situacia by bola presne taka ista ako teraz, ci este horsia. Ali by bol prec a nova vlada by necitila ani ten minimalny kusok vdacnosti voci Europe.

- pomoct silou a armadou prezidentovi, co by zrejme znamenalo vojensky zasiahnut PROTI protestujucim, strielat do nich a zabijat ich. Takze napomoct vzniku obcianskej vojny a priamo sa do nej zapojit na proti-demokratickej strane.

 

Ak sa nieco podobne zopakuje v Maroku ci Alzirsku (kde vela nechybalo) - kde mame stat?

- Na strane sucasnej vlady a strielat do davov? Na strane "demokratov" s rizikom, ze sa k moci dostanu islamisti? Alebo hrat slepych s vedomim, ze sa nakoniec budu zabijat po desattisicoch, a nech vyhra ktokolvek, bude voci nam nepriatelsky?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Tunisko

 

minulotýždňová vražda sekulárneho opozičného politika Šukrího Balajida, chaos a násilie v krajine, islamistické snahy kompletne ovládnuť krajinu, nesúhlas sekularistov a veľkej časti obyvateľov, a hlavne žien, ktoré po voľnosti voľnosti rapídne strácajú ... a stiahnutie troch sekularistických ministrov z vlády bol nejaký divný krok ...

a Tunis bola krajina, ktorá vlastne načala arabskú jar. nem dopadla dobre, nikde.

http://www.sme.sk/c/6697771/tuniski-sekularisti-stiahli-z-vlady-svojich-ministrov.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Přes 40 tisíc lidí utíká každý týden z boji sužované Sýrie. OSN očekává, že do dubna bude v sousedních zemích přes milion syrských uprchlíků. Tři čtvrtiny z nich jsou ženy a děti.

 

Podle odhadů OSN za téměř dva roky povstání proti vládě prezidenta Bašára Asada zahynulo na 70 000 lidí.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/pocet-uprchliku-ze-syrie-je-milion-za-mesic-fka-/zahranicni.aspx?c=A130228_070323_zahranicni_skr

 

Nuz - a toto je druha strana ne-zasahovania. Tak ako je v pripade zasahu jeho podporovatel v urcitom zmysle zodpovedny za suvisejuce obete - rovnako to plati aj pokial niekto argumentuje "proti" zasahu. Ano, je pravda, ze v Syrii bol takmer nerealizovatelny - ale zopar dobre mierenych guliek, alebo dobre nasmerovana raketa mohla nieco zmenit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

možno. nie je to ale celkom isté, síce v Sýrii už to vyzerá divoko až priveľmi, ale odhadnúť, na ktorú stranu v skutočnosti poslať tú raketu, a očakávať výsledok, ktorý sa dostaví, alebo nedostaví, alebo z relatívne sekulárnej krajiny spraví ďalšiu baštu fundamentalistov, to je dosť lotéria.

ja viem, umierajú tam nevinní. a mám v Sýrii známych, ľudí, ktorých som pred rokmi poznala, nie je to príjemná predstava.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alebo z relatívne sekulárnej krajiny spraví ďalšiu baštu fundamentalistov, to je dosť lotéria.

 

Ved ano... ale ma niekto naozaj taky charakter, aby narovinu povedal: "Dolezite je, aby sa Syria nedostala do ruk islamistov. Tomuto je potrebne zabranit bez ohladu na mnozstvo obeti."

 

Proste nemas dobre riesenia a dobru strany, na ktoru by sa clovek mohol postavit.

Nuz a Assad nebol nijaky kamarat, spojenec - a nemal velky problem podporovat islamistov z Hamas alebo Hizballahu, ak bolo treba. To uz EU mohla skor podrzat spojencov v Egypte a Tunisku.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Egypt

 

pomaly človek nestíha sledovať, a to je len jedna z krajín, ktoré čakali ružovú záhradu.

V Egypte prichytili potápačov, ako prerezávajú podmorské káble

Internet v Egypte nefunguje riadne už vyše týždňa, poškodenie kábla mala najprv zapríčiniť loď.

Egyptské námorné sily zadržali troch potápačov pre podozrenie zo sabotáže, keď ich pristihli, ako sa pod vodou pokúšajú poškodiť internetový kábel, ktorý vedie cez Stredozemné more.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/6749775/v-egypte-prichytili-potapacov-ako-prerezavaju-podmorske-kable.html#ixzz2OrPrcNYC

 

Líbya, Sýria, arabská jar, arabská zima a najmodernejšie zbrane - malé zamyslenie

http://chladek.blog.sme.sk/c/293749/Syria-medialne-klamstva-a-vrazdenie-podporovane-Zapadom.html

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

a stále Egypt ...
 

egyptská jar sa zmenila na neveselú jeseň a leto nespokojných ...

po mohutných demonštráciách proti prezidentovi Mursímu a jeho klike sa veci ujala armáda ... posledná správa o 21:29 :

 

Egyptská armáda pozastavila egyptskú ústavu, a teda zbavila moci aj prezidenta Muhammada Mursího.

V televíznom prejave k národu to uviedol hlavný veliteľ egyptských ozbrojených síl Abdal Fattáh Chalíl Sísí po tom, čo sa stretol so zástupcami liberálnej opozície a vysokopostavených kresťanských a moslimských duchovných.

Na známom egyptskom námestí sa podľa BBC po jeho slovách ozval obrovský jasot. 

Veliteľ armády podľa Washington Post tiež uviedol, že do prezidentských volieb krajinu povedie šéf egyptského ústavného súdu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Egypt

 

ďalšia zmena zrejme nebude taká jednoduchá.
Mursí je síce zosadený, Moslimské bratstvo bolo chvíľu pri moci, a moci sa ťažko vzdáva ... viď politiku všeobecne, všakáno.

k zrážkam medzi odporcami a prívržencami Moslimského bratstva prišlo vo viacerých mestách, všade sú potvrdené tvrdé zrážky, streľba, zápalné fľaše, dlažobné kocky, palice a desiatky mŕtvych,

neznámi ozbrojenci v noci zastrelili koptského kňaza

 

http://www.sme.sk/c/6860106/nasilie-v-egypte-pokracuje-na-ulici-zastrelili-koptskeho-knaza.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

a zasa Egypt ...

medzitým sa nepokoje presunuli aj do Hurghady, kam chodí pomaly každý slovenský a český turista, aspoň podľa odpovedí, keď sa dozviem, že zasa bol niekto v Hurghade, a je to tam samý Čech a Slovák ... čo by nevadilo
ale cestovky zastavili zájazdy a výlety, v Hurghade zastal turistický život, to som čítala kdesi včera

dnes je to o kúsok ešte horšie :

Egyptské ulice zaplnili islamisti. Dovolenkárom radia nevychádzať z hotelov

Moslimské bratstvo nazvalo piatok dňom hnevu, počet mŕtvych narastá. Pochod sa koná aj v turistami vyhľadávanej Hurgade.

 Desiatky tisíc Egypťanov vyrazili v piatok po poludňajších modlitbách do ulíc, kam ich zvolalo Moslimské bratstvo.

Bratstvo varovalo, že krajina dnes zažije deň hnevu a protesty sa na viacerých miestach krajiny rýchlo zmenili z pokojných na násilné.

trvá to dlho, a nevyzerá to dobre, ani trochu. zle. celé zle.
 
a Sýria
Za posledné dva roky by v dôsledku vojny, ktorá rozdelila krajinu, svoje domovy opustilo cez pol druhého milióna detí, žien a mužov. Zahynulo by 24-tisíc ľudí a omnoho viac by ich bolo zranených. To je miera sýrskej tragédie a jej koniec je v nedohľadne.

Každý deň uteká zo Sýrie šesťtisíc ľudí. To napína možnosti zahraničnej humanitárnej pomoci a destabilizuje susedné krajiny. Už dnes tvoria sýrski utečenci desatinu jordánskej populácie.

Vysoký predstaviteľ OSN pre utečencov Antonio Guterres hovorí, že premiestňovanie obyvateľstva nedosiahlo od rwandskej genocídy v roku 1994 takú desivú mieru.

aj to už trvá dlho. zle.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a na vine bude zase len USA, este ze mame univerzalneho vinnika. Ale uprimne, aky je dobry koniec ? Volby v egypte dostanu k moci islamistov a to je koniec demokracie hned,  druha moznost je vojenska diktatura a to je tiez koniec demokracie.  A nech urobime cokolvek, tak to dopadne zle.

Pragmaticke riesenie je recept chile, nechat armadu pozabijat spicky a dalsie desatisice zavriet do koncentrakov,   a potom bude priestor na konsolidaciu krajiny. A po par desatrociach pozatvarat armadnych velitelov a skusit to znova.  Ale to je dnes nerealne,  EU a USA zatlacia na armadu a bude koniec

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

demokratizácia v arabských krajinách dopadla ako dopadla

kdekto po kvetinovom nadšení predpovedal, že islamskí fundamentalisti narobia galibu, ale svet a nadšení západní politici boli mierne hluchí a slepí,

a to ani nechcem hovoriť o líbyjskej vode / Kaddáfího plány s ohromnými vodovodmi a čerpanie prastarej vody spod púšte sú dávno známe /, došla ďalšia jeseň, a americká analytička sa hrá s mapou arabských krajín :

 

post-3-0-06107400-1382189887_thumb.jpg

 

aj takto by mohol vyzerať Blízky východ v budúcnosti - vyšlo jej z toho, že teoreticky by z piatich krajín mohlo vzniknúť až štrnásť nových.

celý článok aj s politickým minirozborom je tu Čo keby sa Blízky východ rozpadol

 

 

 

 

 

 


 
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

aj to je kravina, zabuda sa ze v iraku bolo embargo na vyvoz ropy az na  program ropa za lieky.   Istym sposobom tam ropa hrala rolu,  plan bol ze irak moze byt bohata krajina exportujuca ropu a tak bude dobry priklad pre susedov. Nevyslo.

 

tak určite :lol: US išli predsa do Iraku kvôli jeho chemickým zbraniam, ktorých, ako všetci dobre vieme, tam našli celé haldy. a samozrejme aj kvôli atentátnikom z 9/11 ktorí boli väčšinou Saudi, čiže bolo úplne logické naháňať ich v Iraku.

takže je celkom jasné že bulvárny plátok ako HN zverejňuje iba obyčajné konšpirácie :thumbsup:

 

Irak nám poskytuje dobrý príklad. Až do novembra 2000, žiadna z krajín OPECu sa neodvážila pomyslieť na predaj svojej ropy v inej mene ako americký dolár a keďže bol dolár ešte stále najsilnejšou menou sveta, existovalo len málo dôvodov na spochybňovanie existujúceho systému. Avšak koncom roku 2000, Francúzsko a niekoľkí ostatní členovia EU presvedčili Saddáma Husajna, aby vzdoroval petrodolárovému procesu a začal predávať irackú ropu v eurách. Niekoľko ďalších krajín taktiež naznačilo svoj záujem obchodovať s ropou bez použitia amerického dolára, vrátane Ruska, Iránu, Indonézia i Venezuely. V apríli 2002 bol predstaviteľ OPECu, Javad Yarjani, pozvaný Európskou úniou do Španielska, aby predstavil detailnú analýzu ako by OPEC v určitom momente v budúcnosti mohol predávať svoju ropu v eurách a nie v dolároch. Spojené štáty na tento vývoj zareagovali napadnutím Iraku v marci 2003, náhoda?

http://finweb.hnonline.sk/komentare-a-analyzy-123/spojene-staty-to-maju-spocitane-komentar-486048

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skus toh  podloyit faktami,  nebudem ja ten co ich vyhladava a ukazuje ze je to kravina,     bud to dokazes alebo si ver comu chces.  rozum uteka,  ludia volia kisku a metensku,   amerika je na vine ze rusi obsadili krym.   Co sa ja budem snazit, prichadza vek nerozumu a proti tomu sa neda nic robit.  A to je len nahodne vybrana ukazka, kde sa pozrem tam vitazia hluposti.

Kedysi hlupaci tusili ze tomu nerozumeju, dnes sa na internete daju dohromady a veria. 

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

čiže, ak som to pochopil správne, podľa teba boli dôvody útoku na Irak: Kiska, Mezenská, a Ruskí vojaci na Kryme...

aha, a ešte to že každý čo má odlišný názor od tvojho je samozrejme hlupák. pochopil som to správne? dúfam že áno, pretože to je skutočne brilantné vyjadrenie sa k téme :thumbsup:

 

podľa tohoto konšpiračného webu napríklad Briti (a predpokladám že tým pádom aj USA) už pred začiatkom invázie vedeli že ZHN v Iraku nie sú:

 

Britský premiér Tony Blair před šesti lety dobře věděl, že irácký režim Saddáma Husajna nemá žádné zbraně hromadného ničení. Přesto se ale Británie přidala ke Spojeným státům a zahájila proti Iráku válku. Vyplynulo to z rozsáhlého vyšetřování průběhu konfliktu, které pokračuje v Londýně. Před vyšetřovacím panelem vypovídají i čelní politici a vládní úředníci z té doby.

Tony Blair nařídil útok na Irák prý deset dní poté, co dostal špionážní zprávu, že Saddám žádné zbraně hromadného ničení nemá. Uvedl to alespoň Sir William Ehrman, který v té době vedl obranný a špionážní odbor na britském ministerstvu zahraničí.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/evropa/_zprava/663290

podľa ďalšieho konšpiračného webu v minulosti Iracké chemické zbrane Američanom dokonca ani príliš nevadili:

 

Nervový plyn Američanům nevadil. Pomohli Saddámu Husajnovi při chemickém útoku
Nově odhalené dokumenty prokazují, že americká zpravodajská služba CIA dobře věděla o chemických zbraních v rukou Saddáma Husajna. Dokonce mu měla aktivně pomáhat při jejich použití proti Íránu v osmdesátých letech...

...

V roce 1988 americká CIA podle satelitních snímků zjistila, že v iráckých liniích hrozí průlom u města Basra. Husajnově armádě poskytla informace o rozmístění íránských vojsk. V následných čtyřech ofenzivách použili Iráčané sarin a yperit, už poněkolikáté během táhlého a bezvýsledného konfliktu. Irácké frontové úspěchy přivedly Íránce k jednacímu stolu.

Americké úřady dlouho tvrdily, že o chemických zbraních nevěděly. "Iráčané nám nikdy neřekli, že chtějí použít nervový plyn. Nemuseli, sami jsme to dávno věděli," řekl Foreign Policy plukovník letectva Rick Francona, který v té době působil v Bagdádu jako vojenský atašé....

http://zpravy.ihned.cz/c1-60490150-usa-chemicke-zbrane-irak-iran-syrie

 

dokonca by sa podľa toho istého webu dalo povedať že USA vtedy Husajna vlastne podporovali:

 

Reagan chtěl za každou cenu dosáhnout svého geopolitického cíle - iráckého vítězství v konfliktu.

Chemické zbraně pomohly Husajnově armádě proti početní převaze Íránců, kteří používali taktiku lidských vln.

Hlupák by z toho mohol usúdiť že ZHN zrejme neboli tým pravým dôvodom invázie do Iraku. Ak teda ZHN neboli pravým dôvodom invázie, aký bol teda vlastne ten skutočný dôvod? Že by predsa len ropa za €? :lol:

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

skus toh  podloyit faktami,  nebudem ja ten co ich vyhladava a ukazuje ze je to kravina,     bud to dokazes alebo si ver comu chces.  rozum uteka,  ludia volia kisku a metensku,   amerika je na vine ze rusi obsadili krym.   Co sa ja budem snazit, prichadza vek nerozumu a proti tomu sa neda nic robit.  A to je len nahodne vybrana ukazka, kde sa pozrem tam vitazia hluposti.

Kedysi hlupaci tusili ze tomu nerozumeju, dnes sa na internete daju dohromady a veria. 

vieš ja sa obávam, že je to trochu zložitejšie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov