robopol Zverejnené 13. Marec, 2012 Autor Zverejnené 13. Marec, 2012 tyso Ved dobre ale tak alebo je pravda ze ide o politicko ekonomicke zaujmy a tie musia byt jasne a priezracne ako voda. No tak vidis nakoniec. je to zmes dovodov, ktore som tu aj pisal. Ropa v tom hra silnu ulohu, lebo ako pises za ne sa da vybudovat trh aj infrastruktura. A rozumiem, ze potrebovali strategicke miesto ako je IRAK do buducnosti. A taktiez potvrdzuješ, že ide o nový trh, ekonomiku, strategicku polohu, obchodovanie a politicko mocenske uzemie pre buducnost. A teraz ako priamo budu potahovat packy v iraku, dali ustavu a co dalej, takže si podmania irak trhovo, financne a ekonomicky. Ale aj cina a ine krajiny maju zaujem aby irak bol pre nich zlata studnica. A pokial pises tak neocons su zidia v USA, ktorí sa podielaju na tvorbe politiky a zaujmov USA. A k tým americkým firmám napr. http://www.projectares.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=1320&Itemid=52
Ryan Giggs Zverejnené 13. Marec, 2012 Zverejnené 13. Marec, 2012 Ale nie, ty ma nechapes. Ja som nechcel offtopicovat o tom, ako sa budes ospravedlnovat za svoje urazky. Mne nevadia, beriem ich ako kompliment - od urcitych ludi Tak to sme dobačovali, ak je podľa teba pravda uražkou. V takom pripade čokoľvek čo povieš, napišeš (hoci aj pravdu) postrada akykoľvek vyznam. Ja sa za tie udajne "uražky" ospravedlňovať nemusim, kedže som povedal len pravdu. Sebareflexia nulova, ale žiadaš ju od inych. Už by si sa mohol spamätať, myslim, že rokov maš na to dosť. 1
xenocide Zverejnené 13. Marec, 2012 Zverejnené 13. Marec, 2012 Tak to sme dobačovali, ak je podľa teba pravda uražkou. Ja sa za tie udajne "uražky" ospravedlňovať nemusim, Nie, nemusis, od teba ich beriem ako kompliment, ako som pisal :) A tak isto nie - nechcem sa bavit o tom, preco pises neslusne veci a tiez komunikujes tak skaredo a nepekne. To je jedno, je to tvoja vizitka a len moje plus. Tu mi islo o Irak, Iran a USA. S robopol sme spolocne tvrdili, ze USA mali nejake zle umysly...a ja som kontroval tym, ze realita, teda to, co sa za 8 rokov od invazie udialo - nepotvrdilo nijake strasenie tym, ze USA idu nejakym sposobom ovladnut iracku ropu, ci nieco podobne. Takze sucasna realita je o tom, ze sice bezpecnost sa zdaleka nepodarilo zabezpecit a bolo to vlastne fiasko - no nie je cim podlozit udajne imperialisticke ciele USA. Na toto som chcel nejaky argument. Tvrdenie, ze som naivny, maly, bez chrbtovej kosti - naozaj NIE JE argument ani proti, ani v prospech akejkolvek teorie. Tak isto nemozno ani ako argument pouzit udajny buduci vyvoj nejakej krajiny, kedze tento nepozname. Takze ja naozaj neziadam, aby si sa ospravedlnoval - pretoze kym sa tak nestane, bude to trvale viditelny dokaz toho, ze namiesto argumentov a faktov sa pouzivaju tvrdenia o chybajucej chrbtovej kosti. A kedze tu ide o diskusiu o realite - pokial oponent klesne tak hlboko, ze skusa urazkami nahradit fakty, nemam sa preco stazovat. V podstate v tom mozes kludne aj pokracovat :D Ale ked sa vratime k Iraku a Iranu... stale mi tu chyba "nieco"...cokolvek. Pretoze aj pri mojej naivite mozem lahko dolozit, ze konktrakty na tazbu irackej ropy neziskali US firmy, teda USA sa v tomto nespravali ako taky klasicky okupant. Tazko povedat, ci to je dobre....mozno by bolo lepsie, keby tolko nevymyslali s demokraciou. Ale pokial ste sa az dnes dozvedeli tieto veci a tym sa naburalo presvedcenie o tom, ako USA ovladaju Irak, ventilovat svoju frustraciu z neznalosti prostrednictvom pokusov o urazky fungovat nebude. Jednak ma od urcitych ludi tesia, a za druhe - nenahradia vedomosti. Preto som bol zvedavy, ci sa tu objavi nieco k teme. Mame uz OSEM rokov od invazie, co je dost dlhy cas na to, aby sme mohli zhodnotit, ako prebieha okupacia Iraku, ako USA ovladaju Irak a kedze tam (udajne) isli kvoli rope, tak co sa s ropou stalo. Dostatok udajov, aby ich tu mohol uvadzat ktokolvek. A kym neexistenciu mojej chrbtovej kosti nemas ako dokazat (a kedze by som bez nej bol biologicky mrtvy, tak si bohapusto klamal a luhal), urcite udaje o irackej ekonomike su verejne dostupne, takze mozes radsej argumentovat nimi, nez anatomickymi nezmyslami. Jednoduche, vsak? :)
Ryan Giggs Zverejnené 13. Marec, 2012 Zverejnené 13. Marec, 2012 Pekne sa zas vykrucaš a odbočuješ, len aby si si niečo nemusel priznať. :)Mimochodom to iste ti napisal robopol, takže na tom asi pravdy niečo bude, keď ti to vyčitaju viaceri. Aj keď sa ti to nepači. To je ale tak, trafena hus zagaga... 1
robopol Zverejnené 13. Marec, 2012 Autor Zverejnené 13. Marec, 2012 Ked uz chces fakty xenocide, tak faktom zostava, že invazia IRAKU na USA a na svet zo strany sadama bola vymyslena loz, nepotvrdili sa scenare, ze irak predava zbrane teroristom, ktory podla USA zautocili 11.9.Dalsi fakt je ten ze ide aj o ropu. Ropa je prostriedok, ktorý slúži na predaj pre krajiny ktore ropu potrebuju vratane USA, faktom ostava, že tieto peniaze slúžia na obnovu Iraku. takze tvrdit, že o ropu neslu su haluze. A islo celu radu veci. Zbavit svet sadama sediacom na rope a bol trnom v pate ameriky, dalej okupacia USA posluzila na zvrhnutie diktatora a rezimu a vytvoril sa tak nový trh aj pre západ. Dalej sa ziskalo strategické miesto aj z hladiska obchodu s východom a tak cela rada dovodov. Ty si tu splietal o udajnom dovode, aby irak ziskal demokraciu a vsetky tie pekne idealy, ktore sa tak casto udavaju ako dovod vojny. A pritom v prvom rade vzdy slo o ekonomiku, politiku a vojenske zaujmy.
informator Zverejnené 13. Marec, 2012 Zverejnené 13. Marec, 2012 Kua, tak neviem v com tu je problem....vo vojne nejde nikdy o logiku, ale o peniaze, aj ked na druhej strane USA potrebovali skor potencialnu nahradu za strateny vplyv v Irane a "sabotera" Saddama...Irak nie je az taka mocnost v tazbe a zasobach ropy. Krajiny vyvazajuce ropu su skor zavisle na trhu USA.
robopol Zverejnené 13. Marec, 2012 Autor Zverejnené 13. Marec, 2012 Americka demokracia http://www.youtube.com/watch?v=I7f7CNTBbgk&feature=player_embedded#
informator Zverejnené 13. Marec, 2012 Zverejnené 13. Marec, 2012 Pripomina mi to agitatorske a budovatelske filmy s 50-tych rokov 20 storocia u nas :(
xenocide Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Kua, tak neviem v com tu je problem....vo vojne nejde nikdy o logiku, ale o peniaze, Keby to bolo take jednoduche....vojna by bola prudko zarobkova cinnost. Co je v podstate nezmysel, ze? Zober si rok 1939-1940. Holandsko bolo spojencom UK a Franc a Nemecko ich prevalcovalo tak za tri dni. Pre Holandsko jasny fail. Ak by sa spravali ako pises, tak by spolupracovali s Nemeckom, nevymyslali hluposti a nesli do vojny s nemcami, vsak? Ale oni to urobili - aj ked bolo jasne, ze na tom neziskaji a ani neziskali.... Plus mas dost inych prikladov, ktore ukazuju, ze vojny sa nevedu kvoli peniazom - aspon nie v v zmysle, ze by sa dali zisky pocitat v peniazoch. Mimochodom to iste ti napisal robopol, takže na tom asi pravdy niečo bude, keď ti to vyčitaju viaceri. No a co? Vzdy ked sa ohanam faktami, udajmi, realitou tak sa spusta ludi stazuje a narieka, aky som zlyyyyyyyy, ze nechcem pristupit na ich haluze a este mam tu drzost, ze pouzivat fakty. Fuj, hnusny xenocide :) Ved aj teraz sa len stazujes na to, aky som na teba kakany namiesto toho, aby si uviedol nejake dokazy, ze USA su v Iraku tou zlou imperialistickou mocnostou, ako sa 8 rokov tvrdi. Kdeze - kedze nemas svoje tvrdenia cim podlozit, zostava len pofnukavanie a stazovanie sa. Cize to co pises plne akceptujem, ale nevidim ani najmensi dovod, preco by som mal ustupovat vyplakavaniu.
Ryan Giggs Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Aha cize u teba je realita a fakt ze si nieco vymyslis, co nikto nevyslovil? Teda u teba je defacto klamstvo pravdou. Hm...
xenocide Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Aha cize u teba je realita a fakt ze si nieco vymyslis, co nikto nevyslovil? To, ze USA islo do Iraku kvoli rope naozaj VYSLOVIL kdekto, bolo ich vela, velmi vela, velmi velmi vela.... takze toto som si naozaj nevymyslel. Dôvodov bolo samozrejme viac. Lacna ropa v prvom rade + nejake podružne, malo dôležite ciele. Takze ako napriklad sam vidis - isty Ryan Giggs uviedol, ze hlavnym dovodom US invazie do Iraku bola hlavne lacna ropa. To su JEHO slova, nie moje. Takze NEKLAMEM, ked hovorim, ze si niektori ludia toto mysleli :) A rovnako si NEVYMYSLAM, ked spominam tento argument. A tak isto nie je odveci, pokial niekto hovori o to, ze USA (udajne) chceli hlavne lacnu iracku ropu - tak ako to chceli asi dosiahnut? Oficialne o nic take neslo. Realne k nicomu takemu ani nedoslo. Takze bez ohladu na chrbtove kosti, z perspektivy mojej naivnej malosti - citam prispevky oponentov a na ne reagujem. Na nestastie, kedze sa nepodarilo za 8 rokov dokazat, ako sakra USA chceli ziskat lacnu iracku ropu a preco to vlastne neurobili ked mohli, tak okrem pochybnosti o mojej anatomii sa tu neobjavilo nic v prospech tychto tvrdeni. Aha cize u teba je realita a fakt ze si nieco vymyslis, co nikto nevyslovil? Teda u teba je defacto klamstvo pravdou. Hm... Citaj svoje vlastne prispevky....a podla moznosti skus pisat nieco k teme. Chapem, ze ta stvem, ale to sa stava spuste ludi, ktorym ked dojdu argumenty, len nariekaju. Tak a teraz nejaku o tej irackej rope.
Ryan Giggs Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 To, ze USA islo do Iraku kvoli rope naozaj VYSLOVIL kdekto, bolo ich vela, velmi vela, velmi velmi vela.... takze toto som si naozaj nevymyslel.Zas si si niečo vymyslel, kedže reč (to vytykanie ti klamstiev) bola o niečom inom. S tymto to vôbec nesuviselo. :) Aspoň je vidno ako to čitaš, resp. ako si (ne)schopny porozumieť.
xenocide Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Zas si si niečo vymyslel, kedže reč (to vytykanie ti klamstiev) bola o niečom inom. S tymto to vôbec nesuviselo. Tak dobre, ale aspon si nevymyslam o Iraku a rope, noooooo.... Ani si nevymyslam anatomicke nezmysli. Ani si nevymyslam, ze krajina isla do vojny za zopar stoviek miliard USD, aby niekde na predmesti Bagdadu postavila vodovod, ci ako sa to myslelo. Ono by bolo vazne jednoduchsie, keby si pisal k veci a teme. To, ze sa citis ublizeny akceptujem a viem to. Dalsim opakovanim narekov uz nic nezmenis. A pokial mas pocit, ze som napisal nejaku vyslovenu nepravdu, tak mi ju sem daj - a ktovie? Mozno som sa naozaj pomylil a budem to musiet napravit a uviest na spravnu mieru. A pokial som niekde klamal, teda uviedol klamstvo, tak to mozeme velmi lahko vyriesit, nie? Prirodzene - otazka je, ci sa chces bavit o mojich udajnych klamstvach, ktore nevies dolozit - alebo o teme, ktora je v zahlavi. Doporucoval by som to druhe....pretoze ak chces trvat na tom prvom, tak tu proste uved to klamstvo a bude to.
Ryan Giggs Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 K teme som napisal dosť. Ty to ale nečitaš, takže prirodzene o tom nemôžeš vedieť. To že teraz oficialne niečo deklaruju, neznamena že poza bučky sa nedeje niečo ine. Resp. že v buducnosti na budovani noveho Iraku nijako profitovať nebudu. Je priliš naivne myslieť si, že sa okato nabalia hneď po par mesiacoch. Zas taky hlupi nie su. To je beh na veľmi dlhu trať. Ako dôkaz sa stači pozrieť do minulosti. 2. svetova vojna atd., či ine konflikty, v ktorych figuruju ine krajiny nielen USA. Kolonializmus nevymrel, len v postmodernom svete ma inu podobu ako tomu bolo v novoveku. Veď motivom akejkoľvek vojny je moc, peniaze, či pocit ohrozenia (už o tom pisal informator vyššie). Nič ine. A to proste nevyvratiš nijako, to dokazuje samotna historia ľudstva. Či aj historiu chceš poprieť? :) Nečudoval by som sa. A koho už len mohol ohrozovať taky pajac ako Husajn. Ameriku? To asi sotva. Takže veľa dôvodov už neostava... Prečo asi chcu budovať demokraciu v arabskom svete? No pretože to je pre nich z rôznych dôvodov vyhodne. Prirodzene - otazka je, ci sa chces bavit o mojich udajnych klamstvach, ktore nevies dolozitTie klamstva doložiť nie je problem, prečitaj si napriklad svoj prispevok predtym, ako ťa z klamstva obvinil robopol. Na predošlej strane je zas niečo čo si si vymyslel na mňa. Tiež som ťa na to tam upozorňoval. V teme o ACTA je toho cela kopa, nehraj sa na hlupeho že o tom nevieš, keď som ti to tam vytykal niekoľko krat. Vkladaš do "ust" slova ľuďom, ktore nevyslovili. A potom sa tvariš že o ničom nevieš.
xenocide Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 To že teraz oficialne niečo deklaruju, neznamena že poza bučky sa nedeje niečo ine. Resp. že v buducnosti na budovani noveho Iraku nijako profitovať nebudu. Nuz - ale ked deklarovali ze idu zaviest demokraciu a zaviedli....a ze nejdu ukradnut ropu a neukradli....hodnotim realitu. A kedze nevieme co bude, tazko to brat ako bernu mincu. A mohol by si sa spravat natolko slusne, aby si ludi, co nesuhlasia s tvojim vykladom buducnosti neoznacoval za klamarov. Nie je to ani trosku pekne. Veď motivom akejkoľvek vojny je moc, peniaze, či pocit ohrozenia (už o tom pisal informator vyššie). To ano - ale to nehovori o imperialistickych planoch USA v pripade Iraku. Je to len citovanie historickeho faktu, ktory plati pre vsetky strany kazdeho konfliktu. A urcite to nie je dokazom ani zlych umyslov, ani dobrych. Len prazdna poucka. Tie klamstva doložiť nie je problem, Neverim. Ak by to nebol problem, tak by si tu uviedol moje KLAMSTVO, vsak? Ze ano? Proste by si tu citoval moje KLAMSTVO. Ale kedze si to neurobil, asi to klamstvo neexistuje... Ach ano, klamstvo, nepravdu, nepravdivy vyrok. Keby taky bol, tak je tu. Ale nie je. Neexistuje. Bohapusty vymysel :)
Ryan Giggs Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Nuz - ale ked deklarovali ze idu zaviest demokraciu a zaviedli....a ze nejdu ukradnut ropu a neukradli....hodnotim realitu. A kedze nevieme co bude, tazko to brat ako bernu mincu. A mohol by si sa spravat natolko slusne, aby si ludi, co nesuhlasia s tvojim vykladom buducnosti neoznacoval za klamarov. Nie je to ani trosku pekne.Netrep prosim ťa. Mna netrapi či so mnou suhlasiš alebo nie, problem je, že nereaguješ na povedane, ale vymysliš si niečo čo nikto nepovedal a na to reaguješ. Neverim. Ak by to nebol problem, tak by si tu uviedol moje KLAMSTVO, vsak? Ze ano? Proste by si tu citoval moje KLAMSTVO. Ale kedze si to neurobil, asi to klamstvo neexistuje... Ach ano, klamstvo, nepravdu, nepravdivy vyrok. Keby taky bol, tak je tu. Ale nie je. Neexistuje. Bohapusty vymysel :) Važne mam zasierať temu o Iraku citaciou tvojich vyrokov, v ktorych si si niečo vymyslel? Veď som ti vymenoval kde to najdeš. USA ani neukradli iracku ropu, ani neskonfiskovali ropne polia, ani nedosadili do vlady babku, ani nenakupuju iracku ropu za haliere... Toto je skutocnost. Mozeme ju vykladat rozlicnym sposobom, ale nie tak, ze sa bude nahradzat vymyslami, alebo klamstvami len preto, lebo sa to niekomu nepaci.A ty uz prestan tu fantazirovat a klamat. Ja som tu napisal, ze USA obsadilo iracke ropne polia?Reagoval si na niečo čo nikto nenapisal, čiže si si to nevymyslel však? A ak nie, tak mi laskavo najdi prispevok, v ktorom robopol, alebo ja či niekto ini tvrdil, že "USA obsadili iracke polia a skonfiškovali ropu". Keď taky najdeš, rad sa ti ospravedlnim. Ak nie, čakam to od teba. A to je len jeden priklad za všetky. Z temy o ACTA to tu ťahať naozaj nebudem. 1
Sniper Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Radi zautocili? A preco dokelu? Co by uz z toho asi tak mali? ...Jediny dovod je zabranit existencii agresivneho jadroveho Iranu, co by rozlozilo cely stredny vychod. Teda motivom je skor strach, nez zisk. Pretože USA vždy jednali a budú jednať z pozície svetovej superveľmoci, ktorá háji svoje záujmy všade vo svete. Irán ako jeden z najväčších dodávateľov ropy vo svete, je kľúčovým hráčom na trhu s touto komoditou a jeho šaškovanie na politickej scéne nesedí do plánov USA a západných veľmocí. USA potrebujú mať stabilných dodávateľov, ktorí nebudú v politickej a vojenskej oblasti robiť nič, čo by nevyhovovalo americkým plánom. A na margo prípadných reakcií typu "akým právom sa USA takto správajú", odpoviem, že na to majú a sa správajú právom najmocnejšieho hráča na politickej scéne. Takto by sa správala každá mocnosť keby bola v rovnakej pozícii ako USA. Podobne ako u nás na Slovensku sa teraz Smer bude správať ako najsilnejšia strana, pretože na to má.
robopol Zverejnené 14. Marec, 2012 Autor Zverejnené 14. Marec, 2012 Axel,Ale nema na to žiadne právo obsadzovat svet zo svojich zistných dovodov a tak si dovody vymysla.
Sniper Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Politika nikdy nebola o práve, morálke a zásadách. Politika vždy bola o snahe ovládať a mať moc. A to je to čo sa na Blízkom východe deje. O tomto je politika.
robopol Zverejnené 14. Marec, 2012 Autor Zverejnené 14. Marec, 2012 Ale nejde o politiku. Ide o suverenitu statu a nejake pisane dohody. USA si teda musi vymyslat ddovody utoku ako napr. priame ohrozenie USA tou krajinou co napadne. A v dokumente ktory som tu zavesil je plno takých utokov ci priamych a nepriamych, ktore USA robi v mene PSEUDODEMOKRACIE.
xenocide Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Pretože USA vždy jednali a budú jednať z pozície svetovej superveľmoci, ktorá háji svoje záujmy všade vo svete. Ale to predsa robi kazda krajina, ze haji svoje zaujmy...a to iste ocakavame aj od nasich politikov, ze budu hajit Slovenske zaujmy. V pripade Iranu je potom otazne, nakolko je tento utok naozaj v US zaujme, resp. ci je v US zaujme zabranit pripadnemu zniceniu Izraela. USA potrebujú mať stabilných dodávateľov, ktorí nebudú v politickej a vojenskej oblasti robiť nič, čo by nevyhovovalo americkým plánom. To ale potrebuje kazdy - vratane inych velmoci aj mensich krajin. A rovnako je toto mozne dosiahnut dosadenim priatelskejsieho diktatora, nie? Iran ako dodavatel cohokolvek nie je nutny, ani ako odberatel ci exportny trh. A Izrael taktiez nie je ekonomicky primarne zaujimavy. *** Ryan :) USA ani neukradli iracku ropu, ani neskonfiskovali ropne polia, ani nedosadili do vlady babku, ani nenakupuju iracku ropu za haliere... Toto je skutocnost. Mozeme ju vykladat rozlicnym sposobom, ale nie tak, ze sa bude nahradzat vymyslami, alebo klamstvami len preto, lebo sa to niekomu nepaci. Presne tak - ale toto NIE JE KLAMSTVO, vies? Pretoze vela dolezitych a vyznamnych ludi, ci politikov taketo veci tvrdilo. Nikde som nenapisal, ze islo o tvoje, alebo robopolove slova. Neber si to osobne, ale nie ste ani doleziti, ani vyznamni, ani zaujimavi natolko, aby vas nazor bol smerodatny pre kohokolvek. Takze nijake klamstvo. Mas este nieco? :) Klamstvo je nepravda. A nijaku nepravnu som nenapisal, moj prispevok obsahuje pravdive informacie a udaje. A nikomu som do ust nic nevlozil. Takze preco nedostatok faktov a argumentov nahradzas lzivym obvinenim? Ved si neuviedol nijaku moju loz ci klamstvo. Skus komunikovat slusne, bez urazok, ako normalny dospely clovek, nie urazeny skolkar :) Ale nema na to žiadne právo obsadzovat svet zo svojich zistných dovodov a tak si dovody vymysla. A z nezistnych ano? :) ...Resp, ma nejaky iracan pravo zo zistnych dovodov ovladnut irak?
robopol Zverejnené 14. Marec, 2012 Autor Zverejnené 14. Marec, 2012 Bavíme sa tu o tom co amerika robi. ty tvrdis, že je to preto lebo chce pomoct ludu v tej krajine a zaviest demokraciu. Je to síce pekný ciel, ale o tom co je demokraticke nechaj rozhodnut ludi v tej krajine, nie čo tvrdi amerika. V Iraku ostro protestovali aj protestuju proti pritomnosti a vnucovani USA pohladu na demokraciu. Napr. Ustava IRAKu bola vytvorená kým?
Sniper Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Ale nejde o politiku. Ide o suverenitu statu a nejake pisane dohody. USA si teda musi vymyslat ddovody utoku ako napr. priame ohrozenie USA tou krajinou co napadne. A v dokumente ktory som tu zavesil je plno takých utokov ci priamych a nepriamych, ktore USA robi v mene PSEUDODEMOKRACIE. Keď sa do konfliktu dostanú dva štáty, tak vždy ide o politiku. Ako najsilnejší politický hráč si to môže dovoliť. Ostatné krajiny môžu proti tomu protestovať, posielať nóty, ale ak USA jednajú z pozície sily, tak posielanie nót asi im nebude nič platné. Podobne ako keď pred 9 rokmi zaútočili na Irak, napriek nesúhlasu OSN, prečo USA zaútočili? Pretože vo svete sa nenašla mocnosť, ktorá by im v tom zabránila. A o tomto je politika. Najsilnejší hráč určuje pravidlá. Vždy to tak bolo. Ale to predsa robi kazda krajina, ze haji svoje zaujmy...a to iste ocakavame aj od nasich politikov, ze budu hajit Slovenske zaujmy. V pripade Iranu je potom otazne, nakolko je tento utok naozaj v US zaujme, resp. ci je v US zaujme zabranit pripadnemu zniceniu Izraela. USA majú s Izraelom dobré vzťahy a vždy budú mať v záujme, aby Izrael vystupoval v pozícii regionálnej mocnosti. Potrebujú mať na Blízkom východe štát, ktorý je opozícii voči arabským krajinám a zároveň musia udržiavať dobré vzťahy so Saudskou Arábiou, ktorá je kľúčovým dodávateľom ropy. Táto vyvážená pozícia, ktorá zachováva status quo americkej politike vyhovuje. Ak by Izrael padol, tak by to mohlo výrazne posilniť arabský nacionalizmus a takéto turbulencie na Blízkom východe si USA rozhodne neželajú.
Ryan Giggs Zverejnené 14. Marec, 2012 Zverejnené 14. Marec, 2012 Presne tak - ale toto NIE JE KLAMSTVO, vies? Pretoze vela dolezitych a vyznamnych ludi, ci politikov taketo veci tvrdilo. Nikde som nenapisal, ze islo o tvoje, alebo robopolove slova. Neber si to osobne, ale nie ste ani doleziti, ani vyznamni, ani zaujimavi natolko, aby vas nazor bol smerodatny pre kohokolvek. Takze nijake klamstvo. Mas este nieco? :) Aha, čiže ty s niekym diskutuješ, ale reaguješ na vyroky niekoho uplne ineho, ktory sa diskusie vôbec nezučastňuje? :D Tak teraz neviem čo je horšie, či to keď si niečo vymysliš čo nik nepovedal, alebo že do diskusie 2 ľudi reaguješ na niečo uplne ine čo povedal treti. Ani v jednom ani druhom pripade si veľmi nepomôžeš, skôr je to ešte horšie. :) To už je uplne mimo zdravy rozum. 1
robopol Zverejnené 14. Marec, 2012 Autor Zverejnené 14. Marec, 2012 Keď sa do konfliktu dostanú dva štáty, tak vždy ide o politiku. Ako najsilnejší politický hráč si to môže dovoliť. Ostatné krajiny môžu proti tomu protestovať, posielať nóty, ale ak USA jednajú z pozície sily, tak posielanie nót asi im nebude nič platné. Podobne ako keď pred 9 rokmi zaútočili na Irak, napriek nesúhlasu OSN, prečo USA zaútočili? Pretože vo svete sa nenašla mocnosť, ktorá by im v tom zabránila. A o tomto je politika. Najsilnejší hráč určuje pravidlá. Vždy to tak bolo. Ved potvrdzujes len to, že demokracia je podruzna a ide predovsetkým o mocensko ekonomicke dovody. A tak sa len stalo to, že USA zmenilo taktiku a obsadenie uzemia z iných dovodov deklaruje cielom demokracie. Co sa nakoniec ukazalo ako uzitocnejsie ako v minulosti, ked USA o demokraciu neslo. Vlastne ani nejde len pochopili, ze prostrednictvom demokracie daju tzv. slobodu ludom, aj ked ich maju v hrsti inak cez ekonomiku a dotovaním politickej moci tej krajiny ktora im zobe z ruky.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz