Skočiť na obsah

Izrael vs. Irán

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ako ako trh to je tiez nezmyselne - pretoze prevazna vacsina irackeho importu je z krajin MIMO USA - ako napriklad aj Cina ci Syria, co su obidve geopoliticky nepriatelske krajiny. Alebo Turecko, ktore nie je sice nepriatel, ale nie su to ani USA. Takze pekna teoria, ale v priamom rozpore s realitou.

V akom rozpore s realitov? Aky nezmysel? Ten trh predsa vybudovany ešte nie je. Robopol ti predsa piše, "keď sa vytvori novy trh". Zas nečitaš a potom nezmyselne reaguješ. Že teraz s USA nemaju žiadne obchodne styky je vec pozostatku Husajnovej vlady. Nemôžeš vedieť, čo sa zmeni o rok, dva, päť, keď sa krajina z toho všetkeho spamäta. Kde berieš tu istotu?
Zverejnené

V akom rozpore s realitov? Aky nezmysel? Ten trh predsa vybudovany ešte nie je

S realnou realitou :) A realna realita je, ze pre USA je Irak uplne minoritny exportny trh a vacsina importu ide z krajin, ktore su uplne ine, nez USA. Toto je realita.

Robopol ti predsa piše, "keď sa vytvori novy trh".

Citam. A preco si robopol mysli, ze ked teraz ovela viacej dovazaju z ciny, syrie a turecka, tak sa to zrazu zasadne zmeni? Vies, ja argumentujem realitou. Skutocnostou.

Že teraz s USA nemaju žiadne obchodne styky je vec pozostatku Husajnovej vlady. Nemôžeš vedieť, čo sa zmeni o rok, dva, päť, keď sa krajina z toho všetkeho spamäta. Kde berieš tu istotu?

8 rokov je DOST dlha doba. Velmi dlha doba. A realne vysledky su jednoznacne. Preto nehovorim o tom, co bude za 80 rokov, ale o tom, co je TERAZ. A TERAZ nie je Irak nijaky prehnane dolezity exportny trh. A kedze nevies ani ty, ani robopol, co bude za 80 rokov - nemozes nepodlozenu hypotezu pouzivat ako dokaz. Hlavne nie hypotezu, ktora je v rozpore so sucasnou realitou.

A realita je, ze na exporte DO Iraku USA nijak moc nezarabaju. To je vsetko.

Zverejnené

Pokial viem pytal som sa tysa nie teba xenocide. Ja predsa netvrdim, že prioritne isli zvalcovat irak, aby ho mohli obnovit a zarobit na tom. Takže primarny dovod bude iny. To ale neznamena, že vybudovat irak a ziskat suroviny nie je zaujimave. Ale ty so svojou logikou to tazko zvladas:)

A tak primarny dovod tu tyso len naznacuje ale nenapise, len robi ritualny tancek okolo.

Zverejnené

Pokial viem pytal som sa tysa nie teba xenocide.

Poziadaj moderatorov, aby vymazalo prispevok, pretoze som sice napisal k teme - ale nieco, co sa ti nepacilo :D

To ale neznamena, že vybudovat irak a ziskat suroviny nie je zaujimave. Ale ty so svojou logikou to tazko zvladas:)

Co mam dokazat?????? USA ziskavaju suroviny z celeho sveta tak, ze ich kupuju. Aj Slovensko ziskava suroviny tak, ze ich kupuje. To ti mam naozaj dokazovat, alebo kde je problem? Ide o uplne bezny postup v medzinarodnom obchode.
Zverejnené

ved je pomerne jasne, ze ty vidis ameriku ako hrdinu, ktora zniesla diktatora a umoznila vznik demokracie. a kedze to tvrdia rojkovia a idu sa pretrhnut, ze usa z toho nema a nebude. a ty si uz tak daleko, ze nostradamus je oproti tebe srac, lebo vies co bude v buducnosti.

Zverejnené

ved je pomerne jasne, ze ty vidis ameriku ako hrdinu, ktora zniesla diktatora a umoznila vznik demokracie.

Nie hrdinu. Len ako krajinu, ktora odstranila diktatora a zaviedla demokraciu. To je vsetko.

Zvysok su realne data. Kazdy si ich moze interpretovat po svojom - ale netreba si vymyslat, treba pracovat s realitou. A pokial sa niekomu realita nepaci, tak ma proste problem, no nahradzat to vymyslami je dost na nic sposob. Ak budeme s istotou vediet co pride o sto rokov, mozeme s tym pracovat ako s istotou. Ale to nevieme.

Takze akurat vieme, ze uz DEVAT rokov po invazii, okupacii, blabla....USA ani neukradli iracku ropu, ani neskonfiskovali ropne polia, ani nedosadili do vlady babku, ani nenakupuju iracku ropu za haliere... Toto je skutocnost. Mozeme ju vykladat rozlicnym sposobom, ale nie tak, ze sa bude nahradzat vymyslami, alebo klamstvami len preto, lebo sa to niekomu nepaci.

Data su verejne pristupne. Ak existuju nejake ine o zahranicnom obchode, alebo o privatizacii ropneho sektora, kludne ich mozeme tiez brat do uvahy.

Zverejnené

A ty uz prestan tu fantazirovat a klamat. Ja som tu napisal, ze USA obsadilo iracke ropne polia? Obnova iraku neprebehla, prebehla ci nie? Tak co tu podsuvas druhym do ust co nenapisali? Vies precita vetu, že obnova iraku moze byt zaujimave pre americke firmy? tak citaj co je napisane a nevymyslaj si scenare ktore tu nikto nenapisal.

Zverejnené

A ty uz prestan tu fantazirovat a klamat. Ja som tu napisal, ze USA obsadilo iracke ropne polia?

Ved som ani necitoval teba, ani som nepovedal, ze si to urobil ty, len som to uviedol ako jednu z bezne uvadzanych fantazmagorii, ze USA isli do Iraku ukradnut ropu. Takze klud a nohy s teple - z napisanie tejto hluposti naozaj vinny nie si :)

Obnova iraku neprebehla, prebehla ci nie?

Pomaly prebieha. No a co? Obnova prebieha vo vsetkych krajinach, ktore presli vojnou a pokial sa niekto zucastni stavby miestnej skoly, alebo vodovodu, nie je to dokaz o nijakych zlych umysloch.

Vies precita vetu, že obnova iraku moze byt zaujimave pre americke firmy?

No a co? Aj pre cinske ci malajske. To je len ekonomicka logika, nie dokaz nejakych zlych umyslov. A kvoli tomu, aby mohli niekde postavit cestu asi do vojny nesli :D

Teda vlastne neviem co ludom vadi na tom, ze nejaka americka firma sa zucastni obnovy iraku tym, ze vykona nejake prace, za ktore dostane zaplatene. To je uplne bezna vec vsade na svete. Naozaj :)

Zverejnené

Neviem co ludom vadi mne vadi ked nejaky xenocide tu ide pisat, že skutocnym dovodom vojny je udajna demokracia v iraku a odstranenie diktatora v zaujme bezpecnosti, demokracie a všetkých tých krasnych hodnot, ktore tak casto zneuzivaju pre vysvetlenie dovodu vojny. To mi skutocne vadi, pretože robia z ludi uplnych iqvacov.

Zverejnené

xenocide tu ide pisat, že skutocnym dovodom vojny je udajna demokracia v iraku a odstranenie diktatora v zaujme bezpecnosti, demokracie

Nuz...USA povedali, ze idu odstranit diktatora, zaviest demokraciu, umoznit any sa iracania sami rozhodli, kto im bude tazit ropu.

V realite - odstranili diktatora, zaviedli demokraciu, umoznili aby iracania dali kontrakty na tazbu ropy rusom aj cinanom. S bezpecnostou to dost fatalne nevyslo.

To mi skutocne vadi, pretože robia z ludi uplnych iqvacov.

Ale kdeze. Blb je blb. Pokial si za 9 rokov niekto neda tu namahu zistit komu patri iracka ropa, kto ju tazi, s kym irak obchoduje a tvari sa mudro...nikto z neho hlupaka nerobi. To on sam. A na nestatsie do tejto kategorie spada aj vela novinarov, alebo komentatorov, ktori dost zasadne ignoruju to, co by malo byt naplnou ich prace.
Zverejnené

Pocuj sem ty mudrlant, napisem ti to este raz. Vadi mi ked tu xenocide bude tvrdit, že svata pravda je to, že USA napadlo irak aby v mene ludstva znieslo diktatora, a zaviedla demokraciu. To ze sa to oficialne tvrdi nie je dokaz pravdy. A kedze ty nechapes elementarne veci. Dokaz je nezavisly na tvrdeniach. To ze USA tazi iracku ropu som tu ani ntetvrdil, tak isto ani ty ignorant nemozes tvrdit, že sa tak v buducnosti urcite nestane.

Zverejnené

Vadi mi ked tu xenocide bude tvrdit, že svata pravda je to, že USA napadlo irak aby v mene ludstva znieslo diktatora, a zaviedla demokraciu. To ze sa to oficialne tvrdi nie je dokaz pravdy.

Kedze bol dikator odstraneny a zavedena demokracia - je to najlepsi dokaz toho, ze urobili presne to, co slubovali :D

To ze USA tazi iracku ropu som tu ani ntetvrdil,

To je dobre, pretoze to ani nie je pravda. Takze tu mame dalsi dokaz, ze USA nesli do Iraku, aby tazili iracku ropu. Co by sice ani nebolo nic zle, ale pre istotu.

A kedze nevies co sa stane, buducnostou nebudeme argumentovat. Nijakou.

Zverejnené

Kedze bol dikator odstraneny a zavedena demokracia - je to najlepsi dokaz toho, ze urobili presne to, co slubovali :D

To je dobre, pretoze to ani nie je pravda. Takze tu mame dalsi dokaz, ze USA nesli do Iraku, aby tazili iracku ropu. Co by sice ani nebolo nic zle, ale pre istotu.

A kedze nevies co sa stane, buducnostou nebudeme argumentovat. Nijakou.

Dokaz toho co urobili, je dokaz toho co urobili nie je to dokaz motivu clovece mala.

A k rope. Doposial ropu netazili a tak sa da povedat znova len to co sa udialo, teda netazia a netazili po obsadeni iraku. Nic ine sa neda z toho povedat. kedže par rokov nie je rozhodujucich pre existenciu na niekolko desiatok rokov. A pokial ropu kupuju za svoje dolare, ktore si tlacia ani sa nemusia namahat ju tazit.

Zverejnené

Dokaz toho co urobili, je dokaz toho co urobili nie je to dokaz motivu clovece mala.

Cize - USA povedali, ze chcu zaviest demokraciu, ale v skutocnosti ju zaviest nechceli - no nakoniec ju zaviedli, takze urobili to co slubili, ale nechceli? :D

Realita je dokazom reality. Ak mali ine umysli, tak ich nedeklarovali a v tomto ani nesplnili, takze splnili to, co tvrdili, ze splnia.

A k rope. Doposial ropu netazili a tak sa da povedat znova len to co sa udialo, teda netazia a netazili po obsadeni iraku. Nic ine sa neda z toho povedat.

To je pravda. A rovnako mozeme povedat, ze prava na tazbu ropy ziskali krajiny ako cina, rusko alebo angola. Teda zase splnili to, co slubili - teda ze nepojde o obsadenie a konfiskaciu ropnych poli. A ani sa neudialo.

A pokial ropu kupuju za svoje dolare, ktore si tlacia ani sa nemusia namahat ju tazit.

A europa si tlaci svoje eura, za ktore si tiez po celom svete cokolvek nakupuje. Tak isto svajciarsko tlaci svoje franky, za ktore nakupuju. Japonsko jeny a Cina renmibmi. To je len ekonomicka realita, nic ine.
Zverejnené

Zvrhnut diktatora chceli. Chceli zvrhnut rezim. Ale dovod preco ho chceli zvrhnut je ten, ževraj ohrozoval ZHN svet. A toto sa nepotvrdilo. Takže konali v zmysle nejakeho motivu, ktory sa nepotvrdil. Ci chceli demokraciu pre irak? Tak to sa neda povedat, nadeklarovali si ze chcu ale akoby to vyzeralo pre svet keby ju skutocne nechceli pre irak a tak by sa falosný motiv znesvätil o ludskosti zaujomov USA.

Ty samozrejme v svojej malosti vidis, že co deklarovali to urobili je pravda a nie je za tým nic ine. Teda predpokladas cestne motivy USA, a ja tomu nadavam, že si rojko. A nastastie v spolocnosti nie su vsetci taký, že zozeru vsetko aj s navijakom.

Zverejnené

A ty uz prestan tu fantazirovat a klamat. Ja som tu napisal, ze USA obsadilo iracke ropne polia? Obnova iraku neprebehla, prebehla ci nie? Tak co tu podsuvas druhym do ust co nenapisali? Vies precita vetu, že obnova iraku moze byt zaujimave pre americke firmy? tak citaj co je napisane a nevymyslaj si scenare ktore tu nikto nenapisal.

To je jeho bežny postup, keď nema argumenty. Reaguje na sebou vymyslene teorie a vydava ich za cudzie.
Zverejnené

robopol, ten motiv som predsa napisal jasne, chceli vybudovat moderny stat, zopakovat uspech nemecka a japonska ( to su staty kde je dodnes pomerna silna americka vojenska pritomnost ), kde ich vojensky okupovali a dali im ustavu. Nimi mozes zacat, ked hladas ake boli ciele.

Z hladiska americkej ekonomiky je irak skutocne pomerne bezvyznamny, ani priamo iracka ropa by za to nestala. Ale strategickym cielom bolo mat stabilny region, kde mozu obchodovat a irak je klucom k nemu. Saudska arabia je potencialne nespolahliva, fundamentalisticka monarchia. A sice su teraz kamarati s USA ale bohvie ako dlho, iran je nepriatelsky a este dlho bude. A situacia pred vojnou s irakom bola neudrzatelna, sankcie nic neriesili, udrziavat bezletove zony naveky nejde. Ak by sa stiahli, tak by sa irak stal dalsim statom podporujucim vsteko co je proti USA.

A obnova iraku prebieha, snad si nemyslis ze tam na cosi cakaju, buduje sa infrastruktura, elektrarne, vodovody, investuje sa do tazby ropy. napriklad irak produkuje teraz najviac ropy za poslednych 30 rokov a tieto investicie pouziva na obnovu.

Stale je tam problem s bezpecnostou ale irak zmizol z novin, nie su tam denne stovky mrtvych, vlada sa hada, kurdi sa snazia o nezavislost. Od stability ma zatial daleko ale zivotna uroven je tam vyssia ako za saddama.

A samozrejme najdes aj obchod z USA, planuju nakupit zbrane, hovori sa o 3 mld USD. ( naklady USA na bojnu boli najmenej dva rady vyssie ) , da sa ocakavat ze armadu vyzbroja US zbranami.

A stale je sanca ze irak skonci ako prosperujuca demokracia a nakoniec tak potvrdi spravnost strategie. Aj ked to zatial tak nevyzera.

Zverejnené

Ci chceli demokraciu pre irak? Tak to sa neda povedat, nadeklarovali si ze chcu ale akoby to vyzeralo pre svet

Tak mozno nechceli, ale zaviedli, aj ked nechceli. Ine by bolo, keby ju nezaviedli, vsak? A nedajboze by tam dosadili diktatora, ktory by im vsetko odkyval :)

Ty samozrejme v svojej malosti vidis, že co deklarovali to urobili je pravda a nie je za tým nic ine.

Ach ano, ja som taky maly, ze si nemusim vymyslat - vies, z tejto prizemnej perspektivy mi nezostava nic ine, nez pracovat s faktami. Mam to tazke, ked proti mne stoja osvietene bytosti disponujuce nadpozemskymi vedomostami :D :D :D

V podstate - podla teba su USA zle, nech robia cokolvek. Su zle ak zavedu demokraciu, aj ked ju nezavedu. Su zle, pretoze dovolili cinanom tazit iracku ropu. Uznavam, ze mysteria takejto logiky mi dokonale unikaju. Ale na druhej strane mam aspon istotu v tom, ze moje prizemne tvrdenia viem podlozit faktami a realitou.

Neviem preco sa snazis uraza mna len preto, lebo USA neurobili to, co podla teba urobit mali? Rovnaku malost preukazali rusi, ked sa zucastnili a vyhrali aukcie v iraku. Tak kde beries tu arogantnu namyslenost povazovat tych, co robia nieco ine nez by si ty chcel za "malych"? Ked angolania ziskali pravo tazit ropu, tak su tiez "mali" - preco ich povazujes za malych? Kde na to beries dokazy? Cim je podlozene tvoje tvrdenie? Ktorymi faktami? Ved nijake nemas. Len si vymyslas, tak preco to robis? Nie je to slusne, ani pekne. A preco potom ludi, ktori tie fakty maju obvinujes z "malosti"? To tiez nie je od teba vobec pekne. Preco sa nespravas slusne a nezistis si fakty sam pred tym, ako budes neprijemny a neslusny na inych ludi? Ved to je zaklad civilizovaneho spravania sa, ktore sa uci od detstva. A preco ked nemas fakty, tak sa pokusas uraraz inych? Ani to od teba vobec nie je pekne a slusne.

Toto je fakt zaujimava tema, tak preco ju kazit tym, ze namiesto faktov sa budu uvadzat vymyslene hluposti? Ved tym predsa zhadzujes sam seba, len si skodis, a ja nechcem aby si zo seba robil hlupaka. Tiez ani nechcem, aby si bol stale takto neslusny.

To je jeho bežny postup, keď nema argumenty.

Daj argumenty :D Sem s nimi!!!!!! Hura hop!!
Zverejnené

Daj argumenty :D Sem s nimi!!!!!! Hura hop!!

A ešte nema ani chrbtovu kosť si to priznať. To je trošku smutne...
Zverejnené

Kde su tie faktyyyyy a argumenty??? Prosim, prosim :) ....nie, chrbtova kost nie je argument. Chytro, kde su? Nejake dokazy, proste cokolvek. Nenapinajte ma znalostami o anatomii.

PS. Ryan, skus sa aj ty vyvarovat padu do argumentacnej zumpy, ked sklznes do prazdnych pokusov urazat oponenta. Nie je to pekne ani slusne. A nebolo by dobre, aby si sa aj ty stal zly, skaredy a neslusny clovek len preto, lebo nesuhlasim s tvojou predstavou o svete. Takze len pekne...slusne....a pomocou faktov a reality, dobre? Bude to tak lepsie a urcite ocenis, ze si slusny clovek. Bude to spickove!

Zverejnené

robopol, ten motiv som predsa napisal jasne, chceli vybudovat moderny stat, zopakovat uspech nemecka a japonska ( to su staty kde je dodnes pomerna silna americka vojenska pritomnost ), kde ich vojensky okupovali a dali im ustavu. Nimi mozes zacat, ked hladas ake boli ciele.

Z hladiska americkej ekonomiky je irak skutocne pomerne bezvyznamny, ani priamo iracka ropa by za to nestala. Ale strategickym cielom bolo mat stabilny region, kde mozu obchodovat a irak je klucom k nemu. Saudska arabia je potencialne nespolahliva, fundamentalisticka monarchia. A sice su teraz kamarati s USA ale bohvie ako dlho, iran je nepriatelsky a este dlho bude. A situacia pred vojnou s irakom bola neudrzatelna, sankcie nic neriesili, udrziavat bezletove zony naveky nejde. Ak by sa stiahli, tak by sa irak stal dalsim statom podporujucim vsteko co je proti USA.

Jasny motiv je vybudovat moderny stat pre irak? Zaujímave a este napíš, že im to USA zaplati :) Stabilny region na obchodovanie s kym? obchodvat s irakom o rope a iných surovinách? tak ale to všetko čo píšeš je politicko ekonomický dovod.

No ustavou to zacina, a ako si predstavujes vojensku moc USA v iraku?

Zverejnené

Stale nevidim chrbtokostove argumenty....vlastne neviem ani o com by mali byt :)

Takze sa ale zhodneme, ze USA zaviedli v Iraku demokraciu a umoznili svojim konkurentom tazit ropu, vsakano? :D :D :D

Aspon este nejaky vymysel by sa nenasiel? Nieco aby sme vedeli, ze su amici imperialisti, co vyuzivaju iracke bohatstvo. Pretoze ak nie, mame tu bezprecentnu blbost USA, ktore nechceli a ani nijak moc nezneuzili okupaciu inej krajiny....co sa proste diat nesmie. Pretoze ak nie su dokazy, ktore by popierali realitu, tak realita plati. A ta je pre protiamerickych maniakov jednoducho smutna. 8 rokov po vojne sa ukazalo, ze sa celu dobu mylili.

Zverejnené

PS. Ryan, skus sa aj ty vyvarovat padu do argumentacnej zumpy, ked sklznes do prazdnych pokusov urazat oponenta. Nie je to pekne ani slusne.

Ake uražky? Odcitujem ti X pripadov (nie len z tejto temy), kde nejake tvrdenie, ktore si neviem odkiaľ nabral vydavaš za tvrdenie oponenta. Pritom to nikdy nikto nenapisal. Tak o akych uražkach to rozpravaš? Sebareflexia ti nehovori nič...
Zverejnené

no USA ma pocit ze uz zaplatili dost, darcovska konferencia odpustila nejake dlhy. Cakaju ze to zaplati iracka ropa, preto irak.

Vybudovat severnu koreu by nezvladli :)

A obchodovat s celym regionom, irak je len cast arabskeho problemu, podla neocons ale slo "schwerpunkt" kde sa dal konflikt s islamom vyhrat.

Zverejnené

Tak o akych uražkach to rozpravaš? Sebareflexia ti nehovori nič...

Ale nie, ty ma nechapes. Ja som nechcel offtopicovat o tom, ako sa budes ospravedlnovat za svoje urazky. Mne nevadia, beriem ich ako kompliment - od urcitych ludi.

Som myslel nejake fakty, ktore by objasnili ulohu USA v Iraku....trebars co sa tyka ropy, obchodu, demokracie a tak.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov