Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Inak s každým svojim názorom žijem najmä ja sám, nepotrebujem ho zdielať so žiadnym kolektívom bratov vo viere, aby som tým získaval falošný pocit, že kolektívny a hlasito prezentovaný názor je vždy správnejší a pravdivejší.  :)

jasné :D

valcik,   prezentuj sa ako chceš, ver  čomu chceš, len neklam sám seba :)

Zverejnené

Ale, pozrime. Doteraz si tu špekuloval o prínose moslimskej aritmetiky, arabských číslic a latinčiny v oblasti sredovekej psychiatrie a psychológie, ale keď máš uviesť konkrétny príklad, tak vycúvaš a okoreníš to ďalšími žvástami? Úžasný príklad racionálneho uvažovania a elfantovskej argumentácie, len čo je pravda.

Na ktory si nebol schopny zmysluplne reagovat, jedine nejakym vagnym tvrdeni, ze latina bola recou vzdelancov na celom svete.

Dost chabe. Ale ked nie je lepsia odpoved, najlepsie je zhodit tvrdenia druhej strany :)

Et vice versa. Rovnako nepodstatná je pre mňa tvoja naivná a zaslepená dôvera voči vatikánskym fráterníkom. Inak s každým svojim názorom žijem najmä ja sám, nepotrebujem ho zdielať so žiadnym kolektívom bratov vo viere, aby som tým získaval falošný pocit, že kolektívny a hlasito prezentovaný názor je vždy správnejší a pravdivejší.

Mas pravdu, niekedy staci na hlasnu prezentaciu aj jeden clovek. Cim hlasnejsia, tym lepsia.

Plus este druhu stranu obvinit zo stadnosti :D

Tvrdit, ze naivne a zaslepene doverujem vatikanskym fraternikom, je daco podobne, ako ked drow obvinil game, ze nenavidi Madarov a vsetko madarske :D

Celý čas tu melieš nezmysly o tom, ako európska psychiatria a psychológia úžasne napredovala zároveň s moslimskou a pritom si svoje bláznivé teórie doložil akurát nejakou špekuláciou o prevzatí aritmetiky, arabských číslic a latinských prekladov čínskej medicíny. Vo svojich príspevkoch uvádzaš od začiatku debaty len demagogické prokresťanské bláboly, robíš hanbu slušným a vzdelaným kresťanom a čo je najzábavnejšie, celkom nevedomky a ochotne si urobil blbca najmä sám zo seba. Gratulujem, tradičná elfantovská maieutika si opäť nakopala vlastnú riť!

Zlato, a kde presne to tvrdim ? Urcite nebude pre teba problem dat sem link na konkretny prispevok.

Myslim, ze si si prave dal po papuli sam :D

Tak znova, ktorý psychiater, psychológ alebo iný učenec pôsobil v európe počas desiateho, jedenásteho alebo počas nasledujúcich storočí, akú prácu odviedol a aký význam mala pre rozvoj v tejto oblasti? Kedy postavili európania svoju prvú psychiatrickú kliniku? Nezamlčuj fakty, inak si budem myslieť, že si úmyselne a bez opodstatnenia celý čas iba prekrucoval históriu, aby si získal výhodnejšiu pozíciu a mohol ma "prečúrať". Preteky v čúraní do diaľky si odštartoval ty, tak sa konečne predveď.  :)

Ziaden, a to dokonca nielen v Europe, ale dokonca ani u Arabov, v Azii, Amerike, alebo dokonca aj v Australii, alebo Gronsku.

Psychiatria a psychologia, ale samostatne vedy boli ako samostatne discipliny vyprofilovane az koncom 18. a zaciatkom 19. storocia nasho letopoctu.

Tvrdit, ze v stredoveku boli niekde zalozene psychiatricke kliniky je posobive, ale faktograficky je to klasicky nezmysel.

Rovnako ako porovnavat trepanaciu lebky v starovekom Egypte so sucasnou operaciou mozgu. :)

Ale uznavam ze je to klasicky valcikovske. :D

Inak čiernu dieru si vyrobil ty sám. Ja som pôvodne tvrdil, že to prázdne miesto počas niekoľkých storočí zapĺňala katolíkmi šírená a praktikovaná démonológia, na čo si reagoval akurát posmeškami o čítaní beletrie. Preto by som ti dal rád do pozornosti knihu Fantastické a magické z hlediska psychiatrie, ktorú napísal pán Holub s kolektívom autorov. Nájdeš tam nielen hromadu konkrétnych faktov o vymetaní diabla a démonov s odkazmi na historické pramene, ale zároveň tam objavíš celkom zaujímavý pohľad na stredoveké praktiky očami dnešného psychiatra.

Unikli ti drobne detaily. Danu knihu nenapisal pan Holub s kolektivom, ale MUDr. Vladimir Vondracek a spoluautorom bol tebou spominany "autor" pravnik, basnik, apisovatel a cestovatel JUDr. Frantisek Holub.

Krasny priklad, ako narabas s faktami, pricom si nedokazes overit ani zakladne veci. :)

Doktor Vondracek je velmi dobry autor, mam jeho knihy rad. Aj tato sa cita dobre. Napriklad sexuologovia ocenuju uvadzane priklady z praxe, napriklad o muzovi, ktory bol tak fixovany na nakladne auta, ze masturboval do ich vyfukov, alebo o zene, ktora dokazala dosiahnut orgazmus, len ked sa kupala vo Vltave. Dokonca je podla nej pomenovana aj zvlast uchylka.

Zdroje o historii mediciny stredoveku by som si ale asi radsej hladal v dielach historikov, alebo este lepsie, historikov a lekarov :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

A sme došli, stará mama. :unudeny:

Ziaden, a to dokonca nielen v Europe, ale dokonca ani u Arabov, v Azii, Amerike, alebo dokonca aj v Australii, alebo Gronsku.
Psychiatria a psychologia, ale samostatne vedy boli ako samostatne discipliny vyprofilovane az koncom 18. a zaciatkom 19. storocia nasho letopoctu.

Aj keď to zabralo viac než dve stránky diskusie a opäť si potreboval citovať wikinu, nakoniec si dospel k poznaniu, že v Európe nastúpila psychiatria a psychológia až niekoľko storočí po tom, ako neexistujúci arabskí učenci položili jej základy začiatkom ôsmeho storočia v neexistujúcich klinikách, ktoré už vyše milénia stoja v Bagdade, Feze, Káhire a ďalších moslimských mestách. Démonológiu, ktorá u nás počas stredoveku tieto vedomosti suplovala, síce naďalej taktne obchádzaš, ale aj tak ti k tvojmu novozískanému poznaniu gratulujem. Ber to z tej lepšej stránky, podarilo sa ti odložiť časť zakorenených predsudkov a dozvedel si sa niečo nové.     :)

Uznávam, že niektoré informácie som neuvádzal kompletné a dokonale presné, pretože som písal len na základe toho, čo som sa dočítal v priebehu uplynulých rokov a hlavu mám naozaj deravú, preto  som za tvoje pozorné sledovanie wikipedie a dopĺňanie detailov naozaj povďačný. Dodám snáď už len jednu maličkosť - ak oslovuješ neznámeho dospelého muža familiárnym výrazom "zlato", je to väčšinou príznakom latentnej homosexuality, preto ti chcem dať najavo, že tu si na zlej adrese a ak zháňaš nové zážitky, mal by si sa radšej poobzerať niekde inde.  :zubiska:

edit:

Rovnako ako porovnavat trepanaciu lebky v starovekom Egypte so sucasnou operaciou mozgu.  :)

Ale uznavam ze je to klasicky valcikovske. :D

Trepanáciu lebky a aj ostatné operácie, ktoré boli bežnou praxou v starovekom Egypte, som neporovnával so súčasnou medicínou, ale s tvojim príkladom kresťanského lekárskeho pokroku v starovekom Ríme. V dobe, keď Egypťania operovali faraónov, bol Rím ešte len pastierskou dedinou a lekárske vedomosti sa tam dostali až neskôr, či už prostredníctvom gréckych učencov, alebo Izraelitov. 

Inak na to, ako si sa zastrájal že v diskusii nebudeš pokračovať pretože už nemáš záujem, si sa celkom pekne rozpísal, starec. Len daj pozor, aby ti pri tom nerupla žilka. :zubiska:

Zverejnené

Vlastne som sa s prácou psychologičky 2x stretla, raz ešte keď boli dievky malé, som s nimi bola na nejaké testy, boli sme tam asi 3 hodiny a musím tú pani pochváliť, naozaj ich obidve odhadla veľmi dobre a aj dobre poradila, ktorej aké aktivity prospejú. Druhýkrát to bolo keď boli baby už staršie a rozhodovali sa, kam ďalej, tiež absolvovali psychologické a  iné testy, to  tam boli ešte dlhšie (mňa poslala doktorka preč, vraj vyhodnotenie bude až na druhý deň), a aj táto doktorka bola skvelá a pri rozhodovaní nám pomohla, najmä u tej staršej. Psychológia však nie je predsa len o testoch a ich vyhodnocovaní či o tom poradiť dakomu, aké povolanie by sa mu hodilo a akému by sa mal radšej vyhnúť.

Tak by ma naozaj zaujímalo, AKO môže psychológ človeku, ktorý má problém so svojím postojom k iným a k sebe samému, a vie, čo by mal, ale nemá na to guráž, alebo ho niečo ako (prehnané?) svedomie k iným núti robiť aj to, čo nechce. AKO mu psychológ môže pomôcť? V čom tá pomoc spočíva?

V tom, že sa má komu vykecať?

V tom, že na nejakých sedeniach bude nacvičovať asertivitu? lenže nácvik a reálne stretnutie s ľuďmi, ktorí vedia, ako ho chudáka donútiť robiť tak, ako chcú oni, a nie on, sú niečo iné ako kolegovia na terapeutickom stretku.

V tom, že mu poradí, aby sa zmieril s tým, že inak to už nebude a navždy bude žiť v kliešťoch a pod tlakom?

Alebo dostane bombu naplnenú rajským plynom, aby sa každé ráno z nej nadýchal a potom sa rehotal na všetkom aspoň pol dňa a z ničoho si nič nerobil?

Alebo mu dá nejaké oblbováky?

Určite tu medzi vami je nejaký človek, čo vyštudoval psychológiu a možno má už aj dajakú prax.

Tak v čom konkrétnom tá pomoc v takýchto a podobných problémoch spočíva?

• Pridať bod 1
Zverejnené

Vilma: chodieval som k dvom psychologičkám, ale ani jedna mi nijako zvlášť nepomohla. verím, že tí ľudia majú úprimnú snahu pomôcť, ale výsledky akosi chýbajú. aspoň v mojom prípade. 

Zverejnené

sahara:

tebe psychologičky nepomohli, aj keď sa snažili, ale to asi bolo pre teba málo, tvoj stav si asi vyžadoval pomoc psychiatra. Sú však stavy, ktoré ešte nepatria do odbornej opatery psychiatra, ale ak budú pridlho pretrvávať bez toho, aby sa s tým niečo robilo, potom to môže prerásť do stavu, že už ten psychiater bude potrebný. Zato ma zaujíma, akým spôsobom funguje tá pomoc psychológa. Lebo to, že sa niekto dlhodobo cíti pod tlakom, alebo je nespokojný s tým, že sa nechá zatlačiť vždy do niečoho, čo nechce a ak nie, tak má výčitky svedomia, alebo má skrátka so sebou nejaké problémy, ktoré nie sú ešte nejaké hrozné a ako tak sa s tým vysporadúva ako vie, ale stačí to na to, aby sa cítil - povedzme nie moc fajn, a dakedy dokonca mizerne. A ten psychológ by mu mal dopomôcť k tomu, aby sa mohol cítiť fajn. A mňa by zaujímalo, AKO.

Viem, aké to je byť pod tlakom, mala som jeden čas taký pocit ako keby som padla až po krk do haj.zla plného s.račiek, a keď som sa chcela vyhrabať, tak len čo som sa povytiahla trochu a nadýchla sa luftu, tak ma tam ruka osudu či čoho zatlačila pekne naspäť a stála tam na stráži, aby som ani náhodou stade nevyliezla až kým mi to nedovolí. Snažila som sa nepripúšťať si to a nebola som s tým vtedy za nijakým odborníkom, ale zaujímalo by ma, ako by mi asi tak pomohol.  Fajn bolo stretnúť sa s kamoškami, poflámovať si, zaspievať si, vyblbnúť sa, problémy tým síce nezmizli, ale dalo sa na ne nemyslieť. Tiež zaberala nejaká zaujímavá robota, na ktorú sa bolo treba sústrediť a nebolo kedy myslieť na tie s.račky...ale večer v posteli sa ten tlak vynoril a bol tam. Ako by ma bol psychológ zbavil toho tlaku?

• Pridať bod 2
Zverejnené

Ako by ma bol psychológ zbavil toho tlaku?

nijako. kým trvá príčina, tlak nezmizne. to bol aj môj prípad. psychológ nevyrieši príčinu, dá ti pár rád, vyskúša s tebou behaviorálne praktiky, ktoré sa naučil z kníh a po pol roku buď zistíš, že to nikam nevedie a povieš dovidenia alebo ten stres zatlačí hlboko do podvedomia a pri vhodnej príležitosti potom všetko vypláva naspäť na povrch a budeš tam kde predtým (v lepšom prípade).

Zverejnené

A sme došli, stará mama. :unudeny:

Aj keď to zabralo viac než dve stránky diskusie a opäť si potreboval citovať wikinu, nakoniec si dospel k poznaniu, že v Európe nastúpila psychiatria a psychológia až niekoľko storočí po tom, ako neexistujúci arabskí učenci položili jej základy začiatkom ôsmeho storočia v neexistujúcich klinikách, ktoré už vyše milénia stoja v Bagdade, Feze, Káhire a ďalších moslimských mestách. Démonológiu, ktorá u nás počas stredoveku tieto vedomosti suplovala, síce naďalej taktne obchádzaš, ale aj tak ti k tvojmu novozískanému poznaniu gratulujem. Ber to z tej lepšej stránky, podarilo sa ti odložiť časť zakorenených predsudkov a dozvedel si sa niečo nové.     :)

Ty mas tusim problem s pochopenim napisaneho textu :D

Pises tu cely cas o stredovekych arabskych psychiatroch, zalozenych psychiatrickych klinikach a ked ti jasne napisem, ze ziadni psychiatri NEMOHLI existovat ani tam tak vytiahnes zase demonologiu v stredoveku ?

Dobre, arabski ucenci boli zakladatelia psychiatrie. Ale v tom pripade aj egyptski vestci boli zakladatelia astronomie.

Alebo to ti uz nevonia ? :)

No a tvoja oblubena demonologia. Asi je nad tvoj pochop fakt, ze v stredoveku mohla existovat demonologia a zaroven prekladatelske skoly, kde sa prekladali anticki a arabski autori, univerzity, kde sa prednasali znalosti antickych autorov.

Mimochodom, opominas drobny detail. Tvrdis, ze demonologia suplovala v stredoveku v Europe arabske vedomosti.

Potom je ale zaujimave, ze Hipokrates, Galen a Avicena, patrili v stredoveku v Europe, medzi uznavanych a povolenych autorov, cirkvou.

Nebudem sa radsej ani pytat, ako je to podla teba mozne, lebo by si zas zopakoval vyrok o latine, ako jazyku vzdelancov na celom svete. :)

Uznávam, že niektoré informácie som neuvádzal kompletné a dokonale presné, pretože som písal len na základe toho, čo som sa dočítal v priebehu uplynulých rokov a hlavu mám naozaj deravú, preto  som za tvoje pozorné sledovanie wikipedie a dopĺňanie detailov naozaj povďačný. Dodám snáď už len jednu maličkosť - ak oslovuješ neznámeho dospelého muža familiárnym výrazom "zlato", je to väčšinou príznakom latentnej homosexuality, preto ti chcem dať najavo, že tu si na zlej adrese a ak zháňaš nové zážitky, mal by si sa radšej poobzerať niekde inde.

Keby si si bol aspon pozrel veci vo wikine, ktoru tak rad oplieskavas o hlavu, tak si sa nemusel vyhovarat na svoj vetchy vek. :)

Co sa oslovenia tyka, da sa vysvetlit vselijako, ale vybral si si prave latentnu homosexualitu.

Pri povrchnom precitani, by sa mohlo zdat, ze sa ma snazis zhodit, poukazanim na moju moznu homosexualitu a zaroven sa snazis vymedzit z obvinenia, ze by si ty homosexualny mohol byt.

Ked sa na tento moment pozrieme detailnejsie, tak sa da aplikovat ucenie Sigmunda Freuda, ktory, ako jeden z pokracovatelov arabskych "psychiatrov" (podla teba), tvrdi, ze v kazdom jedincovi su obsiahnute prvky oboch pohlavi, co sposobuje latentnu homosexualitu u kazdeho jedneho. Rozdiel je len v miere potlacenia prvkov druheho pohlavia, vyrovnania sa s nimi a uvedomenia si ich.

Suma sumarum, kazdy jeden z nas je latentny homosexual, vratane teba, len ty sa za to zjavne hanbis. :)

Pokracuje aj dalej. Neschopnostou jedinca prijat fakt latentnej homosexuality v spravani, a nasilnym potlacovanim jej prejavov, dochadza ku vzniku neurotickeho spravania, zvysenej agresivity a porucham osobnosti.

Dalsim prejavom moze byt aj proklamativne, az homofobne spravanie sa a zvyraznovanie znakov svojho pohlavia.

Samozrejme predpokladam, ze tvoja poznamka o mojej latentnej homosexualite nebola toho nazornym prikladom a bol to len nevydareny pokus o vtip.

Aj ked pri povrchnom citani by clovek mohol nadobudnut ten dojem :)

Trepanáciu lebky a aj ostatné operácie, ktoré boli bežnou praxou v starovekom Egypte, som neporovnával so súčasnou medicínou, ale s tvojim príkladom kresťanského lekárskeho pokroku v starovekom Ríme. V dobe, keď Egypťania operovali faraónov, bol Rím ešte len pastierskou dedinou a lekárske vedomosti sa tam dostali až neskôr, či už prostredníctvom gréckych učencov, alebo Izraelitov

Aha, a v dobe, ked Arabi studovali a rozvijali "psychiatriu", na nasom uzemi, nejake to storocie po pristahovani sa Slovanov, este len vznikala Velka Morava a zacalo sa pokrestancovat.

To ti vsak nebrani vobec, v oplieskavani neexistencie psychiatrickych klinik a rozvinutej demonologie o hlavu stredovekej Europe  :D

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ked sa na tento moment pozrieme detailnejsie, tak sa da aplikovat ucenie Sigmunda Freuda, ktory, ako jeden z pokracovatelov arabskych "psychiatrov" (podla teba) tvrdi, ze v kazdom jedincovi su obsiahnute prvky oboch pohlavi, co sposobuje latentnu homosexualitu u kazdeho jedneho. Rozdiel je len v miere potlacenia prvkov druheho pohlavia, vyrovnania sa s nimi a uvedomenia si ich.

Suma sumarum, kazdy jeden z nas je latentny homosexual, vratane teba, len ty sa za to zjavne hanbis. :)

Pokracuje aj dalej. Neschopnostou jedinca prijat fakt latentnej homosexuality v spravani, a nasilnym potlacovanim jej prejavov, dochadza ku vzniku neurotickeho spravania, zvysenej agresivity a porucham osobnosti.

No ale keď si to aplikujeme do reality, ak som podľa tejto teórie latentným homosexuálom, kde je tá hranica potlačovania tejto homosexuality? Ak vidím pekného muža hoc aj nahého a nemám mu potrebu hovoriť "zlatíčko", to ju potláčam? To by sa zo mňa mal stať neurotik?

Inak vôbec nerozumiem tvrdeniu " v kazdom jedincovi su obsiahnute prvky oboch pohlavi co sposobuje latentnu homosexualitu u kazdeho jedneho.,". Lebo podľa mňa je toto tvrdenie o niečom inom ako o latentnej homosexualite. Konkrétne o tom, či sa dotyčný muž, alebo žena. Ak v mužovi prevládajú ženské hormóny, má niektoré črty vlastné ženám  (napríklad jemnejšia pleť), ale ešte to nemusí byť homosexuál.

Zverejnené

To sa musis spytat Freuda. :) Alebo valcika, podla ktoreho je oslovenie "zlato" prejavom latentnej homosexuality.

Valcika som nevidel naheho a netusim ci je pekny.

A ani po tom netuzim, tak pre mna nie je problem ho takto oslovit.

Zverejnené

No ale keď si to aplikujeme do reality, ak som podľa tejto teórie latentným homosexuálom, kde je tá hranica potlačovania tejto homosexuality? Ak vidím pekného muža hoc aj nahého a nemám mu potrebu hovoriť "zlatíčko", to ju potláčam? To by sa zo mňa mal stať neurotik?

Inak vôbec nerozumiem tvrdeniu " v kazdom jedincovi su obsiahnute prvky oboch pohlavi co sposobuje latentnu homosexualitu u kazdeho jedneho.,". Lebo podľa mňa je toto tvrdenie o niečom inom ako o latentnej homosexualite. Konkrétne o tom, či sa dotyčný muž, alebo žena. Ak v mužovi prevládajú ženské hormóny, má niektoré črty vlastné ženám  (napríklad jemnejšia pleť), ale ešte to nemusí byť homosexuál.

No a prave si dokazal spravnost mojho presvedcenia, ze psychologia, ako taka, je le kopec nezmyslov a kazdy vzor tejto mentalnej masturbacie, ktora sa tu prezentuje ako vysoko odborny vedecky odbor, je len subjektivny pohlad na svet  "vedca", ktory pretavil svoje predstavy o zmyslani cloveka do reality (svojej). Jeho mentalna masturbacia (vraj veda) sa ukazala, ako vyhodny obchod a zrodila cely zastup mentalnych masturbatorov pouzivajucich "cerveny pohovku a cervene kreslo" s penazenkou ktora nema dno :) :

Zverejnené

Info, a ty si mi dokázal, že u teba absentuje akákoľvek psychika. Je tam prázdno. V tom prípade netuším, čo robíš medzi veriacim. To, čo som ti napísal je na dlhšie vysvetlenie, ale sedí to.

elfant

keď nejaký muž oslovuje iného muža "zlato", môže ísť o prejav latentnej homosexuálnej náklonnosti. :) V tom sa valčík nemýli. :)

Zverejnené

Moze, aj ked nemusi vzdy. Ostatne to nie je ani podstatne v tomto pripade.

Podstatne je, ze valcik sa myli v tom ostatnom :)

Zverejnené

Info, a ty si mi dokázal, že u teba absentuje akákoľvek psychika. Je tam prázdno. V tom prípade netuším, čo robíš medzi veriacim. To, čo som ti napísal je na dlhšie vysvetlenie, ale sedí to.

Ber to odo mna, ako nazora cloveka nezmanipulovaneho akymsi "mentalistom". Doteraz tu nikto nedokazal, ze tento human odbor, je na prospech ludi. Jediny prospech pre ludi vidim v tom, ze tento "lieciaci" odbor dokaze utlmit akesi agresivnejsie vystupovanie niektoreho klienta podavanim "liekov", pod ktorych vplyvom sa neda uz ani masturbovat :( ......nemusia sa potom zatvarat do ustavov.  Tykze zaverom-psycholog ti vezme ego a psychiater ta dorazi nejakym opiom. Ak takymto liecebnym procesom ty vravis liecenie, tak ja za to nemozem. Ale skus sa nejako vedecky rozpisat o mojej psychike, ktoru (podla teba) nemam.......cicototutvrdis. Vdaka.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Či ti tu má, alebo nemá niekto povinnosť niečo dokazovať, to ja neviem, a nebudem hovoriť za iných... A čo sa týka tvojho ega, čiže tvojho JA, to ti zoberie, prípadne zoberú skôr iní, ako psychológovia, či psychiatri. Stačí, keď sa budeš podieľať napríklad na hromadnom vraždení. Ak si normálny a nie nejaký psychopat, tak ti po určitej dobe z toho začne ľudovo povedané "hrabať". A ak nepôjdeš preč od toho, tak môžeš definitívne zblbnúť a už bude z teba iný človek.

Máš absolútne pomýlené predstavy o tom, čo je psychológia a mne sa ti to nechce nejak zvlášť objasňovať. Psychológia isto prospešný odbor, keďže psychika je človeku vlastná. A nie je to len o potláčaní prehnanej agresivity, ale aj o odstraňovaní mentálnych blokov, ktoré bránia človeku dosiahnuť nejaký cieľ, na ktorý inak má predpoklady. Napríklad v športe.

Keďže, ako som uviedol, nemáš, psychiku, nemôžem nič písať,lebo niet o čom. :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ty mas tusim problem s pochopenim napisaneho textu :D

Pises tu cely cas o stredovekych arabskych psychiatroch, zalozenych psychiatrickych klinikach a ked ti jasne napisem, ze ziadni psychiatri NEMOHLI existovat ani tam tak vytiahnes zase demonologiu v stredoveku ?

S chápaním textu by si mal zapracovať nasjkôr u seba. Zrekapitulujem to, začnem vysvetlením pojmu:

Psychiatria je vedná disciplína, ktorá sa zaoberá študovaním, diagnostikou, klasifikáciou a aj prevenciou a liečbou duševných porúch a chorôb. Arabské kliniky z ôsmeho a neskorších storočí, ktoré som označil ako psychiatrické, slúžili na internáciu pacientov s psychickými poruchami a chorobami. Nenaprávali sa tam zlomené kosti, netrhali sa tam zuby, ale prebiehalo tam štúdium, diagnostika, klasifikácia a do istej miery aj liečba psychických porúch a chorôb. Hoci sme termín psychiatria zadefinovali až v novoveku, nič to nemení na skutočnosti, že tieto arabské kliniky môžme spätne označiť ako psychiatrické v plnom význame dnešného pojmu psychiatria. 

Poďme ďalej. V súvislosti so stredovekom som písal o poznatkoch z oblasti psychológie a psychiatrie preto, aby si si uvedomil, že nediskutujeme o aritmetike, ani o arabských číslach, ale o štúdiu, diagnostike a liečbe psychických porúch a chorôb. Nezabralo, ale nevadí.

Skúsim teda svoju otázku preformulovať tak, aby ťa tam pojem psychiatria nedráždil:

Zhodli sme sa na tom, že Avicenna a mnohí z jeho súčasníkov, ktorých si spomenul i ty sám, sa venovali štúdiu, diagnostikovaniu a klasifikácii duševných chorôb. Význam ich práce vidíme i dnes, pretože klasifikovali a pomenovali veľké množstvo rôznych psychických porúch a chorôb. Ako si sám uviedol, ich práca sa dostala do Európy a bola preložená do rozličných jazykov už v jedenástom storočí. Sedí to?

A teraz príde to najveselšie. :)

Ja tvrdím, že časť prekladu, ktorá sa zaoberala poznatkami z oblasti štúdia, diagnostiky, klasifikácie a liečby duševných porúch a chorôb, zapadla niekde v archívoch a bez povšimnutia tam ležala zabudnutá a úmyselne opomíjaná takmer pol milénia, než na ňu nadviazali európski učenci ďalšou prácou a novými poznatkami. Ty naopak tvrdíš, že je to nezmysel, pretože to "jednoducho nie je možné" a domnievaš sa, že výskum, diagnostika a liečba duševných porúch a chorôb pokračovala v Európe hneď po tom, ako boli preložené diela arabských učencov. Teda neexistovala žiadna päťstoročná čierna diera, ako si to nazval, ale prebiehalo usilovné bádanie. 

Mohol by si teda konečne doložiť mená európskych učencov, ktorí od desiateho do pätnásteho storočia pracovali na výskume, diagnostikovaní, klasifikácii a liečbe duševných chorôb, aby si svoje tvrdenie podoprel nejakým konkrétnym dôkazom o ich existencii? Mohol by si uviesť zameranie, rozsah a význam ich práce? Bez týchto informácií to stále vyzerá, že si sa celý čas mýlil a vo svojom omyle aj naďalej zotrvávaš.  :)

Potom je ale zaujimave, ze Hipokrates, Galen a Avicena, patrili v stredoveku v Europe, medzi uznavanych a povolenych autorov, cirkvou.

Každý z týchto učencov sa však venoval aj všeobecnej medicíne, teda oblastiam, ktoré sa nezaoberajú duševnými poruchami a chorobami. Obmedzenia sa týkali iba práce, ktorá súvisela s duševnými poruchami a chorobami, ale šírenie ostatných znalostí z oblasti všeobecnej medicíny som predsa nikde nepopieral. Práve naopak, viackrát som na tento drobný rozdiel upozorňoval. Tvoje tvrdenie, že Hippokratove a Avicennove učenie bolo akceptované a šírené v plnom rozsahu a bez obmedzenia, nie je celkom presné.

Aha, a v dobe, ked Arabi studovali a rozvijali "psychiatriu", na nasom uzemi, nejake to storocie po pristahovani sa Slovanov, este len vznikala Velka Morava a zacalo sa pokrestancovat.

Zase odbočuješ. Celý čas ťa vyzývam, aby si uviedol mená hociktorých európskych učencov, o ktorých stále píšeš a neobmedzujem ťa iba na územie Samovej ríše, Veľkej Moravy, či nejaké slovanské kmene. Je teda v tvojich silách podoprieť svoju teóriu o európskom pokroku v oblasti výskumu duševných chorôb aj nejakými konkrétnymi menami a informáciami z obdobia desiateho a nasledujúcich storočí, alebo nie? Zatiaľ to stále vyzerá, že mená európskych bádateľov poznáš len ty a možno ešte pámboh.  :)

• Pridať bod 2
Zverejnené

na chvilu porusim moje pravidla, najma to jedno, ze nehadzte perly sviniam:

edit: este odkial: Gabriele Amorth - Posledny exorcista

Vel'mi odlišnú úlohu majú Iekári, Aj oni móžu byť
užitoční. Níekolko lekárov sa venuje nepreskúrnanej
oblasti nadprirodzených prejavov. Týchto lekárov
často prosím o pomoc, aby mi v istých prípadoch
pomohli rozlíšiť, či ide skutočne o posadnutia alebo
o mentálne choroby.

Jeden z nich sa volá Walter Cascioli. Je to rímsky
lekár, ktorý sa špecializuje v klinickej psychológii.
Niektoré prípady som vyriešil s jeho pomocou.
Walter sa zaoberá mimoriadne vážnymi prípadmi
psychických porúch. Najprv sa snaží zistiť príčinu
ochorenia a potom o to, aby pacientov uzdravil. Na
rozdiel od svojich kolegov často dokáže rozoznať, že
niektoré prejavy utrpenia majú póvod v nadprirodzene,
teda že níečo nepochádza ani od Boha, ani od človeka,
ale od satana. Viaceré prípady by bez jeho pomoci
neboli riešitel'né. Dóvodorn je to, že prejavy
posadnutých sú často úplne identické s mentálnou
chorobou. Rozdiel spočíva v tom, že posadnutým nezaberajú
tradičné medicínske postupy, teda lieky a psychoterapie.

Keď pacienti prídu za Walterom, najprv ich požiada,
aby mu priblížili, aké majú symptómy. Často
ich ticho počúva. A kým' rozprávajú, on ticho recituje
modlitbu. Ak je tam posadnutý, účinok býva
okamžitý.
Raz za ním príšíel chlapec, ktorý mal problémy
rózneho charakteru. Kým rozprava, Walter v mysli
vysloví túto prosbu: "Pane ležišu, osloboď túto osobu.
"Reakcía je okamžitá. Chlapec vstáva zo stoličky.
Jeho telo sa nafukuje do obrovských rozmerov. Strašne
zareve Walterovi do tváre. Reve ako lev. Walter
ihned' pochopil, že tu nejde o psychíckú chorobu,
ale o posadnutie.
Walter využíva aj d'alší spósob: keď prijíma pacientov,
vo vedl'ajšej miestnosti kňaz vykonáva exor-

cizmus. Aj v týchto prípadoch pacienti často reagujú
vel'mí násilným spósobom. Bolo tak aj v prfpade
vyše osemdesiatročnej pani Erminie, krehkej, fyzicky
a psychicky skúšanej žene. Zdá sa, že už v ne]
niet žiadnej sily. Zatiaľčo sedí u Waltera, vo vedľajšej
miestnosti kňaz začína s obradom exorcizmu. Recituje
rituál v latinčine. Žena opisuje lekárovi jednotlivé
symptomy, ale odrazu stíchne. Postaví sa a svojimi
chudými rukami zdvihne Walterov stól a hodí
ho o stenu. Walter dá pokyn okamžite prerušiť exorcizmus.
Chápe, koho má pred sebou: nie iba starú
ženu, ale starú ženu posadnutú satanom. Starú ženu,
ktorá má v sebe nadľudskú, diabolskú silu.

Walter je členom skupiny, ktorá sa modlí za posadnutých.
Stretávajú sa každý týždeň a spoločne sa
modlia. Nemóžu exorcizovať posadnutých. Táto služba
je dovolená iba kňazom, ktorých pre túto službu
menuje rníestny biskup. Úlohou laikov je iba modliť
sa. leh modlitba je veľmí účinná. Aj tá slúži na oslobodenie.
Má charakter vzývania. Vzývajú Boha, aby
čo najskór oslobodil posadnutých z rúk diabla.

Waltera a jeho skupinu niekedy žiadam o modlitbu
aj ja. Inokedy mi zasa telefonuje on, aby ma poprosil
o pomoc. Lekárov, ktorí veria v existenciu satana
tak ako on, je veľmi málo. Často sú skeptickí
a exorcisti sú im na smiech. Ale ak príjmu pozvanie
a zúčastnía sa na níektororn exorcizme, pochybovačnosť
na ich tvári vystrieda hróza.

Zverejnené

Či ti tu má, alebo nemá niekto povinnosť niečo dokazovať, to ja neviem, a nebudem hovoriť za iných... A čo sa týka tvojho ega, čiže tvojho JA, to ti zoberie, prípadne zoberú skôr iní, ako psychológovia, či psychiatri. Stačí, keď sa budeš podieľať napríklad na hromadnom vraždení. Ak si normálny a nie nejaký psychopat, tak ti po určitej dobe z toho začne ľudovo povedané "hrabať". A ak nepôjdeš preč od toho, tak môžeš definitívne zblbnúť a už bude z teba iný človek.

Máš absolútne pomýlené predstavy o tom, čo je psychológia a mne sa ti to nechce nejak zvlášť objasňovať. Psychológia isto prospešný odbor, keďže psychika je človeku vlastná. A nie je to len o potláčaní prehnanej agresivity, ale aj o odstraňovaní mentálnych blokov, ktoré bránia človeku dosiahnuť nejaký cieľ, na ktorý inak má predpoklady. Napríklad v športe.

Keďže, ako som uviedol, nemáš, psychiku, nemôžem nič písať,lebo niet o čom. :)

Tym dokazovanim-nedokazovanim som mal na mysli to, ze ziaden tu pritomny expert na psychologiu nedokazal popisat pozitiva tohoto humanodboru pre ludi. Ale v poriadku, nic sa nedeje, ved tie pozitiva aj tak nie su ziadne. Si sa akosi rozpisal, ze nemam psychiku (neviem sice co tym myslis, ale asi (?) ze nemam rozum), tak sa teda aj ja skusim malicko rozpisat o psychike (mozno aj tvojej) psychovedatorov. 

Svojho casu (nepamatam si to presne +-10 r.) medzinarodna org. prace zverejnila spravu podla ktorej jeden z desiatich ludi vykonavajuci dusevnu profesiu trpi depresiou, uzkostiou, streso a syndr. vyhorenia. Bola to studia z viacero krajin (USA, GB, D...dalsie uz si nepamatam). Som si vtedy pomyslel, ze to bude nejako podobne aj na Slovensku (teda minimalne). Ale naklady na liecenie tohoto dusevneho fenomenu (uverejnej v  tej studii) som si viac-menej zapamatal. Ako priklad bol pouzity vypocert z USA. Teda naklady na liecenie+hosppod. straty sa odhadli na nejakych 44 miliard dolars rocne. Za to iste obdobie sa vymeska  200 milon. prac. dni. Ked som si potom pozrel a spravil akysi sukromny sumar, tak mi vyslo, ze  napr. AIDS+doprav. nehody, ani dennodenne nasilie - nic s tohoto nebude mat ani za 20 r. na svedomi tolko ludi v produktivnom veku, vyradenych z prace, ako dusevne a nervove poruchy.  No a teraz je na mieste otazka, prewco to tak je a ako moze (ci pomaha) pomoct "sarlatan" zaoberajuci sa psychohygienou. Ty tvrdis a nielen ty, ze pomaha (neuvadzas ako), a ci ten klient aj ma potom zivot v poriadku. Lebo ked nie, tak to nie je liecenie, ale iba akesi podanie tabletky na zivot mimo reality :( . 

PS. Este by ma zaujimalo, ako si dospel k nazoru (presvedceniu), ze ja neviem, co je to psychologia a jej postup "liecenia", je pre mna spanielska dedina?.........mozno som dobre "zakukleny" terapeut a dobre si zijuci s poplatkov za terapie, ktore samozrejme ziadna zdr. poistovna neuhradza :) . 

Zverejnené

S chápaním textu by si mal zapracovať nasjkôr u seba. Zrekapitulujem to, začnem vysvetlením pojmu

.... 

Poďme ďalej. V súvislosti so stredovekom som písal o poznatkoch z oblasti psychológie a psychiatrie preto, aby si si uvedomil, že nediskutujeme o aritmetike, ani o arabských číslach, ale o štúdiu, diagnostike a liečbe psychických porúch a chorôb. Nezabralo, ale nevadí.

U teba zas nezabera snaha vysvetlit ti, ze v danej historickej dobe neexistovali vyprofilovane vedne odbory, rovnako aj fakt, ze sirenie kultury, znalosti, vedy malo svoje zakonitosti, ktore s prehladom odignorovavas. Ci uz z neznalosti, alebo schvalne.

Preto som pisal o aritmetike a prevzati arabskych cisiel, lebo to je jednoduchsi a nazornejsi priklad.

Nezabralo, nevadi :)

Skúsim teda svoju otázku preformulovať tak, aby ťa tam pojem psychiatria nedráždil:

Zhodli sme sa na tom, že Avicenna a mnohí z jeho súčasníkov, ktorých si spomenul i ty sám, sa venovali štúdiu, diagnostikovaniu a klasifikácii duševných chorôb. Význam ich práce vidíme i dnes, pretože klasifikovali a pomenovali veľké množstvo rôznych psychických porúch a chorôb. Ako si sám uviedol, ich práca sa dostala do Európy a bola preložená do rozličných jazykov už v jedenástom storočí. Sedí to?

Mohol si to takto napisat hned, bez demonologie a podobnej bizuterie. Mohli sme si usetrit obaja kopu slov.

Ja tvrdím, že časť prekladu, ktorá sa zaoberala poznatkami z oblasti štúdia, diagnostiky, klasifikácie a liečby duševných porúch a chorôb, zapadla niekde v archívoch a bez povšimnutia tam ležala zabudnutá a úmyselne opomíjaná takmer pol milénia, než na ňu nadviazali európski učenci ďalšou prácou a novými poznatkami. Ty naopak tvrdíš, že je to nezmysel, pretože to "jednoducho nie je možné" a domnievaš sa, že výskum, diagnostika a liečba duševných porúch a chorôb pokračovala v Európe hneď po tom, ako boli preložené diela arabských učencov. Teda neexistovala žiadna päťstoročná čierna diera, ako si to nazval, ale prebiehalo usilovné bádanie. 

Tvrdit to mozes, ale je to velmi skreslene tvrdenie.

Posledne znicenie alexandrijskej kniznice, po dobyti Alexandrie Arabmi, bolo vykonane pravdepodobne nimi. Takze, na jednej strane mame Arabov, ktori nicili vzdelanost v mene Islamu a na strane druhej inych Arabov, ktori vzdelanost rozvijali v mene Islamu.

Taka ista situacia sa opakovala neskor v Europskom prostredi. Len politicke a hospodarske podmienky boli ine, neexistoval "zlaty vek", vdaka ktoremu sa Arabi dostali tam, kam sa dostali vo vede.

Ziadna cierna diera, ako prezentujes stredovek v Europe, nebola.

Dalsi fakt, ktory opominas, pri poukazovani na arabske "psychiatricke liecebne" je ten, ze Arabi prevzali system organizacie nemocnic a liecebni z krestanskej Byzancie, kde bolo zdravotnictvo na vysokej urobni, nakolko Byzancia bola pokracovatelom Riskej rise, co sa vzdelania a kultury tyka.

Arabi tento system samozrejme vylepsili, kazdopadne bol prevzaty od krestanov :)

Dalsi fakt, ktory ignorujes, pri volani po menach stredovekych Europskych odbornikov v oblasti psychiatrie a psychologie je ten, ze Avicena, ktory bol nesporne vyznamnym duchom, bol polyhistor. Zaoberal sa nielen medicinou, ale aj geologiou, psychologiou, filozofiou, alchymiou, botanikou, matematikou a mnohymi dalsimi oblastami vedy.

Jeho najznamenjsie dielo bola kompilacia znalosti, ktore boli zname. Nie vsetko, dokonca vacsina, nebola vysledkom jeho badania. Aj to co vzniklo nove v arabskom priestore nemohlo logicky byt pripisovane len Avicenovi, alebo par jeho sucasnikom. Vzdy su za znamymi menami ludia neznami, ktori takisto prispeli do summy vedomosti.

Presne to iste sa udialo aj v stredovekej Europe, len s tym rozdielom, ze Avicena uz znamy bol, a jeho Canon Medicinae plne vyhovoval. Nebolo potrebne vytvarat novsiu kompilaciu, ani clovek podobneho formatu sa v stredoveku nevyskytol, az v 16 storoci, v osobe Leonarda da Vinci.

Dalej argumentujes, ze v stredoveku v Europe neexistovali "psychiatricke liecebne", ako u Arabov.

Aj to ma svoje logicke vysvetlenie.

Stredoveka Europa nebola pokojnym miestom a tam kde nie je klud, tam nie je ani miesto pre klulturu, vedu a umenie. V Arabskej risi taky priestor bol. V Europe sa rozvijali vedne odbory, ktore boli potrebne pre danu dobu a prostredie. Sem patrila aj medicina, ale hlavne prakticka, ako napriklad chirurgia, traumatologia a podobne obory, vyuzitelne v obdobi nepokojov.

Inak paradoxne, aj kriziacke vypravy do Svatej zeme, boli prinosom pre sirenie vedy v Europe. Kriziaci nosili domov okrem syfilisu a moru napriklad aj knihy.

Každý z týchto učencov sa však venoval aj všeobecnej medicíne, teda oblastiam, ktoré sa nezaoberajú duševnými poruchami a chorobami. Obmedzenia sa týkali iba práce, ktorá súvisela s duševnými poruchami a chorobami, ale šírenie ostatných znalostí z oblasti všeobecnej medicíny som predsa nikde nepopieral. Práve naopak, viackrát som na tento drobný rozdiel upozorňoval. Tvoje tvrdenie, že Hippokratove a Avicennove učenie bolo akceptované a šírené v plnom rozsahu a bez obmedzenia, nie je celkom presné.

Myslis, ze u Arabov bolo tiez hned vsetko akceptovane v plnom rozsahu a bez obmedzenia ? Rozvoj vedy bol limitovany napriklad Koranom. Predstava, ze to bola osvietena risa, preziarena slnkom vedy je nezmysel. Boli tam len jednoducho prave vtedy lepsie podmienky.

O tri storocia pred, alebo po, by Avicena nebol Avicenom, alebo by sa o nom nic nevedelo, lebo by nic nenapisal.

Rovnako aj v Europe boli miesta kde sa veda sirila slobodnejsie a miesta kde to bolo nemozne. Vzdy to zaviselo od toho, ci existoval mecenas, ktory mohol vytvorit vhodne podmienky v danom priestore.

No a co sa tyka zdravotnickych zariadeni v Europe, tak napriklad v 13. storoci bola zalozena Betlehemska kralovska nemocnica v Londyne, ktora existovala nepretrzite az do roku 1948.

Samozrejme, ze to bolo spociatku len opatrovatelske zariadenie pre dusevne chorych, ale aj tu boli snahy o systematicku liecbu.

Tvrdit, ze v stredoveku bola v Europe len demonologia, je nezmysel. :)

Zase odbočuješ. Celý čas ťa vyzývam, aby si uviedol mená hociktorých európskych učencov, o ktorých stále píšeš a neobmedzujem

Skus nieco ine, to ze sa mena nedochovali a nikto Avicenovho formatu sa v Europe nevyprofiloval neznamena, ze mas pravdu.

Ty poznas mena ludi ktori s Avicenom spolupracovali ?

Silne pochybujem :)

Zverejnené

Tym dokazovanim-nedokazovanim som mal na mysli to, ze ziaden tu pritomny expert na psychologiu nedokazal popisat pozitiva tohoto humanodboru pre ludi. Ale v poriadku, nic sa nedeje, ved tie pozitiva aj tak nie su ziadne.

Okrem všelijakých ziskuchtivých šamanov, ktorí sedia v súkromnej ambulancii a na dverách majú zavesený cenník služieb, sú aj špecializovaní psychológovia a tí sú podľa mňa pre spoločnosť prínosom. Pracujú napríklad v pedagogických zboroch, policajných zásahových zložkách, v krízových a azylových centrách, na tiesňových linkách a podobne.

No a potom sú tu vysokošpecializovaní psychológovia, ako napríklad taliansky pán z joseho príspevku, ktorý sa popri klinickej psychológii venuje aj vymetaniu démonov. Ani ten ti nepripadá užitočný?   :innocent:  

edit:

Ziadna cierna diera, ako prezentujes stredovek v Europe, nebola.

Dalsi fakt, ktory opominas, pri poukazovani na arabske "psychiatricke liecebne" je ten, ze Arabi prevzali system organizacie nemocnic a liecebni z krestanskej Byzancie, kde bolo zdravotnictvo na vysokej urobni, nakolko Byzancia bola pokracovatelom Riskej rise, co sa vzdelania a kultury tyka.

Arabi tento system samozrejme vylepsili, kazdopadne bol prevzaty od krestanov

Platí to aj o oblasti výskumu a diagnostikovania psychických porúch a chorôb, alebo si opäť pri všeobecnej medicíne? Byzantské ústavy na výskum duševných chorôb sú pre mňa naozajstná novinka. Rovnako neviem ani o žiadnych byzantských učencoch, ktorí by do tejto oblasti priniesli pred Arabmi niečo zásadné. Ak ide o zlomené nohy, nehádam sa, ale teraz diskutujeme o niečom inom. :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

Platí to aj o oblasti výskumu a diagnostikovania psychických porúch a chorôb, alebo si opäť pri všeobecnej medicíne? Byzantské ústavy na výskum duševných chorôb sú pre mňa naozajstná novinka. Rovnako neviem ani o žiadnych byzantských učencoch, ktorí by do tejto oblasti priniesli pred Arabmi niečo zásadné. Ak ide o zlomené nohy, nehádam sa, ale teraz diskutujeme o niečom inom.  :)

Takze podla teba, sa ustav pre liecbu dusevnych chorob, alebo nemocnica, popripade liecebna, organizacne nejako lisi od ustavu pre liecbu chorob detskych, zenskych, srdcovo-cievnych, alebo akychkolvek inych ? :)

To je zase novinka pre mna. :)

Ale uznavam, ze sa musis drzat staleho poukazovania na dusevne choroby, aj ked netusim preco. Pisal som o dacom inom, nie o tom, ze v Byzancii mali separovane blazince. :)

Zverejnené

Ale uznavam, ze sa musis drzat staleho poukazovania na dusevne choroby, aj ked netusim preco. 

Pokrok vo všeobecnej medicíne som predsa nepopieral, ba práve naopak. Rovnako usilovne sme napredovali aj v spomínanej aritmetike, aj v chémii odkukanej od moslimských alchymistov, či v metalurgii a aj v iných oblastiach.

Celý čas sa však hádame o tom, či bola na katolíckom území v Európe počas stredoveku päťstoročná "čierna diera" v oblasti skúmania duševných chorôb, nie? Napokon si pripustil, že ani tie spomínané zariadenia na výskum duševných porúch sme v Európe počas desiateho až pätnásteho storočia nemali a dokonca si to celkom rozumne odôvodnil, tak pre mňa zostáva záhadou, kde sa podľa teba ten stredoveký európsky pokrok v skúmaní duševného zdravia odohrával. A aj keď necháme bokom údajných učencov, ktorí sa podľa tvojej mienky venovali skúmaniu a diagnostikovaniu duševných chorôb, kam sa podeli výsledky ich práce? Až do pätnásteho storočia sa v katolíckom svete neobjavilo nič nové, čo by už predtým nespomenuli Arabi. 

Zverejnené

Okrem všelijakých ziskuchtivých šamanov, ktorí sedia v súkromnej ambulancii a na dverách majú zavesený cenník služieb, sú aj špecializovaní psychológovia a tí sú podľa mňa pre spoločnosť prínosom. Pracujú napríklad v pedagogických zboroch, policajných zásahových zložkách, v krízových a azylových centrách, na tiesňových linkách a podobne.

No a potom sú tu vysokošpecializovaní psychológovia, ako napríklad taliansky pán z joseho príspevku, ktorý sa popri klinickej psychológii venuje aj vymetaniu démonov. Ani ten ti nepripadá užitočný?   :innocent:  

Ako vzdy, nepises nic "svetoborne". To, ze existuju psychosamani, je vseobecne znama vec, a je jedno, ci pracuju (cicorobia) v skolstve, na policii alebo niekde v nejakej hydinarskej farme. Podstatne je to, ze tito tzv. psychologovia sa prezentuju takym vysledkom, aby ich to uzivili, tam nejde o ziadnu pomoc cloveku, ale iba o ich prezitie. A takych je 99,9 % a ten zostatok, patri klinickej psychologii, ktora sa ako tak snazi nejakym sposobom pomahat a to je ta spravna "butlava vrrrrba".

No si sa akosi vyhol mojej otazke, co ja pricinou narastajucich psychoproblemov, ktore su v akomsi cudnom pomere k poctu psychozachranarov?  Samozrejme v neprospech "liecitelov".

Zverejnené

no niekto nema rad pavukov, niekto psychologov :)

A len tak ciste z rozkose dodam ze funkcia psychologov je mozno druha najstarsia na svete :),  myslim ze kazdy uspesny saman nim bol.

A rovnako to dodnes praktizuju aj farari vsemoznych cirkvi. 

To v com mam iste pochyby je ci ide o vedu,  alebo ci skor ide o formu selektovania dobreho know how, ktorej sa dodatocne prirobia atributy vedy. 

Z pohladu uzitocnosti je to jedno, aj empiria je uzitocna. 

Medicina vratane psychiatrie je veda, psychologia podla mna mozno ani nie.  Ale ak sa vratim k povodnej otazke, ak to nie je veda,tak sa tam urcite dobre dari aj sarlatanom, kedze sa tazko daju objektivne selektovat.

otazka na valcika: nejde tu tak nahodou o anekdoticku skratku ? Zamienat zaopatrenie blaznov s psychiatrickymi klinikami, to mozem rovno tvrdit ze uz stovky rokov bola na slovensku zavedena lokalna terapia dusevne chorych prevadzkovana dedinami. Neviem o ziadnom systeme liecenia dusevnych chorob az do konca 19 storocia a  realne o medicine mozeme hovorit snad az v 20 storoci, dovtedy slo maximalne o diagnostiku a kategorizaciu.

• Pridať bod 2
Zverejnené

no niekto nema rad pavukov, niekto psychologov :)

A len tak ciste z rozkose dodam ze funkcia psychologov je mozno druha najstarsia na svete :),  myslim ze kazdy uspesny saman nim bol.

A rovnako to dodnes praktizuju aj farari vsemoznych cirkvi. 

To v com mam iste pochyby je ci ide o vedu,  alebo ci skor ide o formu selektovania dobreho know how, ktorej sa dodatocne prirobia atributy vedy. 

Z pohladu uzitocnosti je to jedno, aj empiria je uzitocna. 

Medicina vratane psychiatrie je veda, psychologia podla mna mozno ani nie.  Ale ak sa vratim k povodnej otazke, ak to nie je veda,tak sa tam urcite dobre dari aj sarlatanom, kedze sa tazko daju objektivne selektovat.

Som pocteny, ze sa mi dostalo "uznania" od silne zalozeneho evolucionistu (a to nemyslim, ako nejake ponizenie). Psychologia nikdy nebola a ani nikdy nemoze byt veda, pretoze sa vzdy jedna o nejaky "odrb" a vyuzitie (zneuzitie) slabosti ci nejakej dovery kohosi. Ale to nemoze pochopit valcik.....atd., pretoze si pletie psychologiu z psychiatriou. Aj ked o nej, ako vede, tiez nemam bohvieaku mienku, lebo sa pravidelne zneuzivala a aj zneuziva na "odstavenie" potencionalneho odporcu (trebars v politike) :( . Prezil som to, tak viem o com hovorim. A ziadny znalec mi tu nebute tvrdit, ze to sa nemoze (nemohlo) stat.

A este k tomu psychosarlatanstvu (ci samanizmu).........je rozdiel ked nejaky "farar" (podla teba) oboznamuje veriacich s nabozenskou naukou (tam je moznost volby verim-neverim), ako ked nejaky psychomagor si pozyva nejakych klientov na psychoocistu, potom im 1-2-3 hod. nieco podsuva, stura sa v ich detstve resp. v celej minulosti, v rodinnych pomeroch a pod. liecebnych postupoch a nevyriesi nic, akurat si "nacpe" pudilar. Klient, sa postupom casu, stane na nom uplne zavislym a nespravi nic z vlastneho slobodneho rozhodnutia. O tom svedci aj to, ze pocet klientov sa zvysuje a nie znizuje.....predsa aj "sarlatani" maju rodiny a tie potrebuju prostriedky na svoju existenciu, ze?

• Pridať bod 1

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov