Skočiť na obsah

USA prezidentské voľby 2012


alamo

Odporúčané príspevky

Eeeeee... keby bolo uplne jedno kto prave vladne, znamenalo by to, ze nech sa urobi cokolvek, vysledok bude ten isty. Teda netreba ist volit, pretoze sa tym nic nezmeni. Co tak isto znamena, ze ti co volit pojdu, nieco zmenia. Ved to vidiet aj u nas, nie? Mame politikov, na ktorych z nejakeho dovodu niekto nadava, vsak? Keby platilo ze je jedno, kto robi politiku, nebolo by potrebne ani nadavat, pretoze by sa nasiel niekto iny, kto by urobil presne to iste :P

 

A ovecky si mozu aj v USA vyberat z ovela viacej nez len dvoch moznosti, akurat teraz vidime len finale - po vsetkych primarkach a kampaniach, kde ini odpadli. Mozno slobodne si vybrat blbca neznamena, ze slobodna volba je iluzia - len ze si ludia vyberaju (niekedy) nie prilis dobrych politikov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

uplakané dievčatko čaká na preklad,

 

a voľby amerického prezidenta, / teda kade tie ovečky-kravičky vojdú na bitúnok : ) / minúta po minúte tu : http://www.sme.sk/c/...prezidenta.html

a jedna dobrá fotka k reportu:

post-3-0-51698400-1352218307.jpg

 

ale tu sa mi zdá lepšie, obšírnejšie minúta po minúte http://spravy.pravda.sk/obama-ci-romney-americania-volia-prezidenta-feq-/sk_svet.asp?c=A121106_104251_sk_svet_p12

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kým si Američania volia / mimochodom, podľa správ rôznych ankiet a agentúr po svete by svet, občania, volili Obamu ... burzy a trhy Romneyho.

info je aj v článku o minúte po minúte.

a naši politici chcú radšej Romneyho než Obamu http://www.sme.sk/c/6593486/nasi-politici-chcu-radsej-romneyho-ako-obamu.html : )

 

a jeden skvelý počin sme, kliknúť si možno na stránke http://www.sme.sk/c/...prezidenti.html , ale táto tabuľka ma potešila, len tak pre prehľad :)

 

post-3-0-61826800-1352223711_thumb.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mna by zaujimalo, kto to sleduje - kto su to ti volitelia? Lebo ludia volia volitelov. To su dnes "vacsinove zetony" za jednotlive staty, ci skutocni ludia, co volia prezidenta?

Viem ze kazdy stat ich ma podla poctu obyvatelov jeden je na cca 600 tisic, teda 538. A ze vraj historii sa stalo dvakrat , ze nejaky volitelia odmietli volit svojho kandidata.

V minulosti vraj boli kvoli tomu - ze ti volitelia mali lepsie zdroje a viac sa zaujimali o volby - kandidatov na prezidenta.

Neboli informacne zdroje.

 

Na TA3 po piatej bol s niekym rozhovor kto vysvetloval.

 

http://www.ta3.com/c...bny-system.html

tu je nieco v texte - nejse o ten obraz ale je tam link takze su to ludia ktory formalne v januari zvolia prezidenta.

 

Ale ze vraj historii volitelia dvakrat odmietli volit a potom volili parlament,ale uz musim ist.

 

Ich celkový počet 538 znamená, že víťazom volieb sa stáva ten kandidát, ktorý získa aspoň 270 hlasov od voliteľov. Volitelia sa zídu v decembri, aby odovzdali svoje hlasy a poslali ich do Washingtonu. Výsledok volieb formálne oznámia v januári. Od roku 1960 sa ešte žiadnemu kandidátovi nepodarilo dostať do Bieleho domu bez toho, aby zvíťazil najmenej v dvoch z trojice štátov Ohio, Pennsylvánia a Florida. Čítajte viac: http://www.ta3.com/c...bny-system.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ten neskutočne komplikovaný systém volieb amerického prezidenta má pôvod pred 200 rokmi, keď z dôvodov rozľahlosti krajiny a "logistiky" ... to takto vymysleli ...

prečo je to tak, ako je, prečo vtedy, keď je, ako je to s voliteľmi / aj keď tomu stále nerozumiem, a asi to už tak aj zostane - načo volia a stoja v radoch milióny Američanov, keď v podstate stačí, aby odvolili 538 volitelia ... / ... zopár zaujímavostí :

 

Volebný systém v USA je jedným z najkomplikovanejších a najsofistikovanejších na svete. Ide o väčšinový systém, vďaka ktorému v rámci jednotlivých štátov víťaz berie všetko. To znamená, že boj o kreslo v poradí už 45. prezidenta USA rozhodnú veľké štáty, pretože disponujú veľkým počtom voliteľov.

Naposledy na to doplatil demokrat Al Gore - aj napriek tomu, že mal o takmer pol milióna hlasov viac ako súper George W. Bush, prehral...

 

Vždy november, vždy utorok

Zvláštnosti amerického volebného systému majú svoju históriu: posledná zásadná reforma sa uskutočnila v roku 1804. Dodnes preto cítiť duch 19. storočia. Počnúc dátumom volieb, konajúcich sa vždy v utorok po prvom novembrovom pondelku.

 

Museli sa konať vždy v novembri, pretože úroda bola uskladnená a počasie stále vhodné na povolenie jázd po neupravených blatových cestách. A v utorok preto, aby nik nemusel odovzdávať hlas v pokojnú nedeľu. 1. november tiež nepripadal do úvahy kvôli Sviatku všetkých svätých.

Rozhodujú volitelia a 3 štáty

Nemožnosť priamej voľby prezidenta tiež súvisí so situáciou v USA pred 200 rokmi. V tom čase to nebolo možné z logistických dôvodov. Preto sa Američania rozhodli pre systém voliteľov, ktorí majú vlastne voľný mandát, teoreticky by mohli slobodne rozhodovať, ktorému kandidátovi dajú svoj hlas.

 

Počet voliteľov závisí od veľkosti federálneho štátu, najmenej však musia byť traja. Ich celkový počet 538 znamená, že víťazom volieb sa stáva ten kandidát, ktorý získa aspoň 270 hlasov od voliteľov. Tí sa zídu v decembri, aby odovzdali svoje hlasy a poslali ich do Washingtonu. Výsledok volieb formálne oznámia v januári.

 

Od roku 1960 sa ešte žiadnemu kandidátovi nepodarilo dostať do Bieleho domu bez toho, aby zvíťazil najmenej v dvoch z trojice štátov Ohio, Pennsylvánia a Florida.

Voliť môže aj bezdomovec

V niektorých častiach USA môže voliť aj človek bez akýchkoľvek osobných dokladov - môže to byť aj bezdomovec bez trvalého pobytu, musí len poznať rok svojho narodenia, netreba však deň ani mesiac.

 

V niektorých štátoch únie zákon vyžaduje predloženie osobného dokladu s fotografiou alebo dvoch osobných dokladov bez fotografie, ale napríklad v Novom Mexiku stačí, ak volič uvedie svoju adresu, meno a rok narodenia. V prípade, že ide o bezdomovca - treba ulicu, na ktorej sa zdržuje. Podľa toho sa určí, v ktorom okrsku odovzdá hlas.

http://udalosti.novi...byt-nemoze.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved ked sa im to paci a im to vyhovuje ,OK. Tradicie..

Ale nezmenila sa ta amerika za 200 rokov? Uz by kludne mohli volit aj ked hurikany niesu - neviem v aprili su? kludne by sa mohli vyprdnut aj na tych volitelov.

Neviem ina kultura a ja to nepochopim. Vlastne neviem ani ake pravomoci ma prazident. ked som to tu cital - som nenarazil ani na argument ktory z tych dvoch sa podoba na Gasparovica(u nas popularny a uspesny) a kto na Radicovu? Ci tam ide o ine? A Vlastne maju sa tam ludia lepsie? Vlastne maju sa niekde ludia lepsie kvoli politikom? Isto lepsie moze byt - ale aj kvoli politikom - ludom. priklad u nas bol marazmus v meste zle horsie a ziadne nic perspektivne. vyhrala zenska - druhy krat tiez(uz kandidovala za SMER) ale je to isto o dost lepsie(je to asi jedina Smeracka/k proti ktorej nic nemam) - pritom ziaden novy invetor nebodaj park. mesto aj predtym malo vyrovnane roypocty.

 

Este k usa, ze voli sa v utorok. Hm nabozenstvo. Inak pred 200 rokmi kto mohol volit? Dnes som pocul ze zamestnavatelia nechcu pustat zamestnancov z prace, a rady tam maju nie kvoli tomu.. ved preco? Asi maju malo miestnosti. Tiez zaujimave.

 

Jedna vec - naku p.. stoja 2,5 hodiny v rade(to by u nas nevolilo ani 10%),ked maju elektronicke volby? to bude tiez zaujimavy bod.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ako uz idem domov,ale nedalo mi - sledujem ameriku, viete ze slovensko by patrilo poctom obyvatelov do prvej 20 americkych statov?

Ako rozlohou velke staty- ale velmi mala hustota naproti tomu je aj opak.

Teraz vymenujem staty s mensim HDP ako Slovensko.

Wyoming, Zap. Virginia, Vermonth,Utah, Ju.Dakota aj Severna D.,Rhode island,Arkansas, Daleware, Hawai,Idaho,Maine,montana,Nebraska,New Hampshire, n mexico.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Obama na 99% v prezidentskych volbach prehra.

 

game ci veris ci nie Obama nevyhra uz zrozumitelnejsie to napisat neviem :zubiska: :ahooj:

 

Staronovým prezidentom bol zvolený demokratický kandidát Barack Obama.

Stal sa ním aj napriek funebrakovmu presvedčeniu o presnom opaku ... :smile2:

 

Čítajte viac: http://www.ta3.com/clanok/1008966/volby-v-usa-online-obama-zvitazil-v-zapase-o-biely-dom.html

http://www.sme.sk/c/6593495/minuta-po-minute-obama-zostava-americkym-prezidentom.html

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak, a pán mormónsky kazateľ to nevyhral, ani v štátoch, kde si myslel, že vyhrá. cítila som v kostiaach, len som nechcela znechucovať tak dokonale istého funebraka ;)

reakcie pánov Romney - Obama po poznaní výsledkov:

Republikánsky kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney uznal, že vo voľbách prehral. Najprv zatelefonoval demokratickému prezidentovi Barackovi Obamovi a potom v prejave k svojim priaznivcom v Bostone poprial Obamovi úspech v jeho druhom funkčnom období.

"Modlím sa, aby bol prezident úspešný vo vedení nášho národa," povedal Romney, ktorý vo voľbách prehral s prekvapivo vysokým rozdielom.

 

Barack Obama po víťazných prezidentských voľbách gratuloval súperovi Mittovi Romneymu k úspešnej kampani. Chce sa s ním stretnúť a rokovať s ním o tom, ako by spoločne mohli pomôcť USA. Obama vyjadril presvedčenie, že to najlepšie pre USA iba príde.

Čítajte viac: http://spravy.pravda...2#ixzz2BWGhXAZQ

náskok môže byť ešte väčší, výsledky z Floridy budú známe v stredu večer.

post-3-0-62671700-1352273416.jpg

http://www.sme.sk/c/...rezidentom.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mna by zaujimalo, kto to sleduje - kto su to ti volitelia? Lebo ludia volia volitelov. To su dnes "vacsinove zetony" za jednotlive staty, ci skutocni ludia, co volia prezidenta?

 

V zasade to mas jedno, pretoze ide o imaginarny konstrukt - pokial ma nejaky stat 15 volitelov, tak ten kandidat ktory v state vyhra, si pripise 15 hlasov. Toť vsjo. Mozno pred nejakymi 200 rokmi to boli skutocni ludia, ale teraz to je nepodstatne.

 

A celkovo asi nema zmysel to prilis menit. Ak to funguje, tak preco? Tazko budeme tvrdit, ze nas (napr. slovensky) system je podstatne lepsi a vzdy vedie k lepsim vysledkom a lepsiemu zastupeniu.

 

Nuz a Obama to nebude mat veru vobec lahke. Z urciteho cynickeho pohladu by prenho mozno bolo lepsie, keby nevyhral a nemusel zrejme celit aj tomu, co si sam "predpripravil".

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nehovoriac o tom, že už po Wadnom Bushovi zdedil najväčší dlh v histórii Ameriky ... a Irak a krízu a prepad kdečoho.

 

voľby : s tými voliteľmi, tu sú okrem teórie od xena aj nejaké čísla, včera som konečne pomaly dochádzala na to, ako to s nimi vlastne je ... :innocent:

takže volebný systém aj s voliteľmi v číslach :

Americký volebný systém je kombináciou priamych a nepriamych volieb, hlasujú síce jednotliví občania, avšak o výsledku nerozhoduje celkový počet hlasov voličov, ale počet hlasov tzv. voliteľov.

Kto sú tí "volitelia" :

Nie sú to reálne osoby, takže ten názov je dosť zmätočný.

Celkový počet voliteľov je tvorený počtom členov snemovne reprezentantov (435), senátu (100) + traja za Washington DC.

Spolu teda 538 tzv. voliteľov sa rozdelí na jednotlivé štáty podľa aktuálneho počtu ich obyvateľov. Cenzus sa vykonáva raz za 10 rokov.

Čítajte viac: http://miko.blog.sme...l#ixzz2BYBMci7j

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veru Obama to mat lahke nebude naslednovne 4 roky,ved uz nedavno prekrocila hranica nezamestnanosti v USA 8% Ale zrejme je s nim lud spokojny ked dostal sancu znovu vladnut.No uvidime ako to bude dalej,ci sa afroamerican polepsi alebo zastane taky aky bol.Inak americky dolar oslabil,a vychodu (Rusku) sa Obama nepaci,mam to zo zdroja www.hnonline.sk

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nehovoriac o tom, že už po Wadnom Bushovi zdedil najväčší dlh v histórii Ameriky ... a Irak a krízu a prepad kdečoho.

 

Nuz, ale ten dlh velmi uspesne navysil...a Bush tiez zdedil nejaku situaciu - sice ovela lepsiu, ale v zasade nerobil nic ine, len pokracoval v tom, co sa robilo uz za Clintona. A Irak je Irak. Okrem ineho zdedil aj Afganistan, s vojnou kde suhlasil, ale tiez ju moc uspesne nezvladaju. Ani Rusko. Ani Iran. Ani bordel v arabskych krajinach. Ani Chavez ho nema rad. Cize je jedno ci bol Bush prave Wadny - Obama so svojim uplne inym pristupom neslavil nijaky medzinarodny uspech... Teraz skor hrozi, ze mu to buchne to ksichtu.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

opravim, ak ma niekto pocit ze volitelia nie su realne osoby:

Question: Are the electors of the Electoral College real people? Do they have names? What qualifies them to be electors? Where is this information listed, and is it public information?

Who electors are and how they are picked

The electors of the Electoral College are real people. How they are selected is determined by both state law and the rules of the political parties.

 

Volitelia su realne osoby, informacia vyssie ma prekvapila, kedze su zname pripady ked volitelia hlasovali inak ako dopadli volby. Ale to ze ide o realne osoby urcuje ustava USA a ta sa nemenila. A tak som hladal ci sa predsa len cosi nezmenilo. A nie, nezmenilo.

 

 

A k narekom, v USA su staty kde rozhoduje vacsina, aj staty kde su hlasy pomerne. Ak sa tu objavuju hlasy ze na volbach nezalezi, tak nechapu co vlastne volby dokazu a co nie. Ziadna vlada nedokaze zmenit prirodne zakony a demokraticka vlada casto nedokaze zmenit ani ovela trivialnejsie veci. Ak teda niekto sniva o vlade, ktora zabezpeci pecene holuby alebo zavedie komunizmus, tak sa skutocne takej vo volbach v USA nedocka. Ale to vacsina volicov ani neziada a ti tak dostavaju viac menej to co cakaju.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a Weľkohubý Bush začal vojnu v Iraku na základe nepodložených dôkazov, a nezabúdajú mu to ani Američania. ... nikdy nezabudnem, akého vola spravil z Colina Powersa.

odvtedy volí Powers demokratov.

a W. Bushovi tí škaredí tam na blízkom východe chceli zabiť ocka.

a knihu číta zásadne hore nohami, a má zázračný ďalekohľad, cez ktorý vidí aj s krytom. grrr. W.Bush je najnechutnejší prezident, akého si pamätám, a už ich pamatám dosť.

tak !

:)

 

 

tyso,

konečne som začala chápať americké voľby, už zasa je všetko hore nohami :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale kedy to bolo naposledy, co volitelia hlasovali inac? Za poslednych 100 rokov snad ani raz a neviem ci keby sa teraz take nieco stalo, neskoncilo by to okamzite pred ustavnym sudom. Momentalne su to teda realni ludia, ktori ale funguju len ako postari, co bolo to, co som myslel - ze to je vlastne jedno.

 

a Weľkohubý Bush začal vojnu v Iraku na základe nepodložených dôkazov, a nezabúdajú mu to ani Američania.

 

To vies - ZHN boli len jeden z dovodov. A navyse - keby sa v Iraku nahodou aj nasli nejake jadrove zbrane, aspon vo vyrobe - co by sa zmenilo? Nic. Prebiehalo by to tak isto, ludia by boli tak isto proti. Kdeze, nevadi ze vopjnu zacal - ale ze ju neukoncil rychlo a vitazne. Neuspesnym sa nezabuda, tak to funguje :)

 

 

a knihu číta zásadne hore nohami, a má zázračný ďalekohľad, cez ktorý vidí aj s krytom.

 

To je sice pravda, ale neviem ci je photoshop najlepsi mechanizmus na hodnotenie politikov :P
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aj toto som zistil, ustavny sud dal od toho ruky prec, to je v pravomoci statov. Postup vyberu je tiez u nich, tusim najbeznejsie je ze volitelov dodaju priamo strany a stat ich vyberie po volbach podla vysledku. A teda je to zodpovednost kandidatov aby dodali spolahlivych

a tu je zoznam statov, kde nie je zakon, ktory by im zakazoval volit inak ako boli volby

 

No Legal Requirement

Electors in these States are not bound by State Law to cast their vote for a specific candidate:

 

ARIZONA

ARKANSAS

DELAWARE

GEORGIA

IDAHO

ILLINOIS

INDIANA

IOWA

KANSAS

KENTUCKY

LOUISIANA

MINNESOTA

MISSOURI

NEW HAMPSHIRE

NEW JERSEY

NEW YORK

NORTH DAKOTA

PENNSYLVANIA

RHODE ISLAND

SOUTH DAKOTA

TENNESSEE

TEXAS

UTAH

WEST VIRGINIA

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

a tu je zoznam statov, kde nie je zakon, ktory by im zakazoval volit inak ako boli volby

 

Nuz - ale volia inac, nez dopadli volby? Za poslednych 100 rokov. A preto som spomenul sud vyssie, nez su lokalne sudy - pretoze sa stavim, ze ak by v nejakom state vyhral Obama, ale volitelia by zrazu dali svoje hlasy ROmneymu (alebo naopak), okamzite by sa objavila spusta opravnenych zalob, ze ide o porusenie demokratickych principov a ducha volieb.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale v uvedenych statoch by z alobynemali sancu, kedze nie su viazani nicim. Na rozdiel od nasej predstavy prava je v USA dost veci postavenych na obycajnej dovere, nie vsetko je v zakonoch.

A na 99 percent im to vychadza , kedze 99 percent volitelov v historii volilo tak ako dopadli volby

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

http://www.tyzden.sk/rozhovory-dna/obama-bude-slaby-prezident.html

Pre mna celkom zaujimave video,lebo o tych kandidatoch som nic nevedel.

Ale ako som sa vcera prehrabaval tou demo - geografiou USA - na wikipedii som prebehol asi 10 statov. Amerika je rozdielna a sa meni a republikani to budu mat zrejme cim dalej tazsie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To je sice pravda, ale neviem ci je photoshop najlepsi mechanizmus na hodnotenie politikov :P

 

to je jedno, stačili jeho výroky :P

 

 

v r. 2000 W.Bush - Al Gore :

Gore dostal od voličov občanov o pol milióna viac hlasov, na základe systému voliteľov - a čudáctiev na Floride, kto je pamatník a pamatá, sa stal prezidentom W.Bush.

 

http://sk.wikipedia.org/wiki/Prezidentsk%C3%A9_vo%C4%BEby_v_USA_v_roku_2000

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov