Skočiť na obsah

Neomylnosť 3. Newtonovho zákona?


buky

Odporúčané príspevky

  • Pred 2 rokmi...

Z matematického hľadiska je dôvodom krivočiareho pohybu len dostredivá sila. Následne sa ale dostaneme k rozpoluplnému a nelogickému popisu, kde má teleso rovnomerný pohyb po kružnici za súčasneho dostredivého zrýchlenia. Nehovoriac o striedavo kladnom -zápornom zrýchlení. Najväčší problém vidím v tom, že dnešná fyzika neakceptuje zotrvačnú hmotnosť, ktorá vzniká pri krivočiarom pohybe. Výnimku tvorí krivočiary  pohyb, ktorý zakrivuje gravitačné pole (družica)

Veľkosť uhlovej rýchlosti upútaného lietadla určuje jeho výsledná sila, nie dostredivá. 

 

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

buky, len nerozumies. v newtonovej fyzike vsetky zmeny sposobuje sila. Ale ty nevies pocitat a tak ani nechapes co sa deje. Ale je to skutocne jednoduche. A logicke. 

A slovo dostrediva dava zmysel pri kruhu, ale vo fyzike kde su vektory, tak rozkladame silu na tangencialnu ktora meni velkost rychlosti a radialnu ktora meni smer. A ked tocis kamen, tak su tam obe zlozky, kedze to je obecny pohlad. Len pri specialnom pripade tam nie je tangencialne zrychlenie

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 32 minútami, tyso pridal:

  Ale je to skutocne jednoduche. A logicke. A slovo dostrediva dava zmysel pri kruhu, ale vo fyzike kde su vektory, tak rozkladame silu na tangencialnu ktora meni velkost rychlosti a radialnu ktora meni smer. 

To je matematické myslenie a pohyb nespôsobuje zákonite sila.

Ak sa pozriem od pohľadu pilota, tak vzdialenosť (polomer) k lietadlu sa nemení. Akcelerometer však ukazuje zrýchlený pohyb. Nakoľko sa vzdialenosť nemení, tak akcelerometer na lietadle poukazuje pouze na zotrvačnú hmotnosť. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Práve teraz, tyso pridal:

ale od kazdeho ineho sa meni, :)  buky je to marne. toto je nad moznosti tvojej logiky

 Demagógia a  matematická paradigma, ak niekto tvrdí, že od pilota k lietadlu sa vzdialenosť mení a nemôže ju potvrdiť meraním. Ja som meraním potvrdil, že k žiadnemu pohybu od stredu nedochádza a tak akcelerometer poukazuje na zotrvačnú hmotnosť. Rovnako sa nemení vzdielenosť ak je akcelerometer  v pokoji na povrchu, tiež poukazuje na zotrvačnú hmotnosť a demagóg bude tvrdiť, že ide o 1.NZ

Demagógia je dnes v kurze :smile:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Netreba zdôrazniť, že lietadlo m1 pôsobí silou v odstredivom smere  na Zem m2 ako neporovnateľné ťažšie teleso, nakoľko mám veľké trenie voči povrchu. Ak by som stál na levitujúcej podložke, tak by pohyb z pohľadu ťažiska bol podstatne odlišný. Aký by presne bol je sila matematiky. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pohyb po kružnici s polomerom R popisuje polohový vektor

r(t) = [Rcos(ωt), Rsin(ωt)]

rýchlosť:

v(t) = [-Rωsin(ωt), Rωcos(ωt)]

zrýchlenie:

a(t) = [-Rωωcos(ωt), -Rωωsin(ωt)]

Môže si nakresliť tieto vektory, zvoľme R = 1, ω = 1:

vektory.jpg.b5fc73644c23784e563e33c150bf44bd.jpg

Čiernou je zobrazený vektor rýchlosti a zelenou vektor zrýchlenia. Preto že zložky vektora zrýchlenia sú záporné, vektor smeruje do stredu kružnice.

Veľkosť vektora je odmocnina zo súčtu kvadrátov zložiek:

v = Rω

a = -Rω^2 = -v^2/R

To je čistá kinematika, žiadny hmotný bod tam nie je, žiadne NZ.

Ak by bol polohový vektor sprivodičom hmotného bodu, potom môžeme hovoriť o dynamických veličinách, ako sila, hybnosť, alebo energia. Hmotný bod, pohybujúci sa po kružnici, žiadne "nové" odstredivé zrýchlenie nepridá. Blúzniť o odstredivom zrýchlení je nezmysel.  Z kinematiky je zrejmé, že a je dostredivé zrýchlenie. Vektorová rovnica

-mrω^2 = -GmM/r^3r 

nie je rovnicou rovnováhy gravitačnej a odstredivej sily. Vyjadruje, len to, že dostredivá sila je rovná gravitačnej. 

image.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tono dík, už si to  poskytol. Ja proste robím rozdiel medzi matematikou a pozorovaním - meraním. Netvrdím, že ide o odstredivé zrýchlenie, ale ani o dostredivé tam nie je. Od stredu k vektoru rýchlosti sa vzdialenosť mení, ale nikdy ju nepotvrdíš meraním. Ani kladné ani záporné rýchlenie. Opakujem, pri rovnomernom pohybe po kružnici sa prejavuje zotrvačná hmotnosť čo zákonite neznamená pohyb - dráhu. Ak budeš na detskom kolotoči sedieť v strede a bude v pokoji, tak nikdo nebude tvrdiť, že sa vzdialenosť  mení. Kolotoč sa pohne a vzdialenosť sa nemení, len fyzik bude tvrdiť, že áno. Akcelerometer síce ukazuje dosredivo zrýchlený pohyb, ale ten ukazuje zrýchlenie aj v pokoji na povrchu, resp. tiež  poukazuje na zotrvačnú hmotnosť.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, buky pridal:

 Ak budeš na detskom kolotoči sedieť v strede a bude v pokoji, tak nikdo nebude tvrdiť, že sa vzdialenosť  mení. Kolotoč sa pohne a vzdialenosť sa nemení, len fyzik bude tvrdiť, že áno. 

Veľkosť polomeru sa nemení, to vychádza z:

r(t) = [Rcos(ωt), Rsin(ωt)]

Dĺžka polomeru je:

sqrt(R^2cos(ωt)^2 + R^2sin(ωt)^2) = sqrt(R^2(cos(ωt)^2 + sin(ωt)^2))

cos(ωt)^2 + sin(ωt)^2 = 1

sqrt(R^2(cos(ωt)^2 + sin(ωt)^2)) = sqrt(R^2) = R

To nie je fyzika, ale matematika. Ak by si spochybnil aj túto matematiku, potom by robot, alebo tlačiareň nedokázali nakresliť ani kružnicu.

Odstredivé zrýchlenie má zmysel v neinerciálnej sústave. To je napríklad sústava spojená zo sedačkou kolotoča. V neinerciálnej sústave NZ neplatia, ale dá sa to jednoducho vyriešiť, ak do rovníc v nelineárnej sústave vložíš vonkajšiu silu s opačným znamienkom. Ak bude na sedačke kolotoča pripevnená uzavretá krabica a ty budeš sedieť v tej krabici, nebudeš vedieť, že krabica rotuje. Všetky voľné predmety v krabici sa budú pohybovať, ako keby na ne pôsobila nejaká "záhadná" sila. Táto sila je opačného znamienka, ako dostredivá sila,  v inerciálnej sústave, spojenej so stredom kolotoča. To je tá tvoja "nešťastná" odstredivá sila, ktorá máta nie len teba, ale aj niektorých "fyzikov". 

Mimochodom, túto virtuálnu silu by si lokálne nijako nevedel odlíšiť od gravitačnej sily. To je tá ekvivalencia gravitačnej a zotrvačnej hmotnosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty proste buky nedokážeš chápat jednu prostu vec. To, že sa ti nemení vzdialenosť od stredu neznamená, že tam nie je dostredivé zrýchlenie, ono tam je, však keby tam nebolo tak odletíš po dotyčnici. To je tvoja sústava, ty proste sa hýbeš po dotyčnici a ZAROVEŇ dostredivo zrýchľuješ a výsledok je pohyb po kružnici. Je to naozaj smutne, že nedokážeš pochopiť ako sa skladá pohyb, zložky pohybu, furt len melieš svoje, že do stredu si sa nepohol a podobne. Si proste dopletený a je to nad tvoje možnosti pochopiť, že bez dostredivej sily, zrýchlenia proste odletíš po priamke preč a naopak od stredu sa vzdiališ. Dostredivá sila to iba presne kompenzuje, aby bol polomer konštatný. Nuž nechaj tak, ak toto nechápeš nijak inak to nepochopíš.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

robopol

Mňa prekvapilo, koľko "odborníkov" potrebuje odstredivú silu, aby dokázali vysvetliť planetárny pohyb. A ešte to aj publikujú. 

Buky je presvedčený, že pri dostredivom zrýchlení sa musí meniť veľkosť polomeru otáčania. Napísal som mu jednoduché rovnice pohybu po kružnici, kde je zjavné, že to tak nie je. 

No nepomohlo... A s kinematickým zrýchlením priamo nesúvisia NZ.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ved keby rozumel tomu, že AK by nemal dotyčnicovú rýchlosť tak bude padat do stredu so zrýchlením. Lenže pohyb po kružnici je zložený pohyb. Kde zároven padám k stredu ALE mám aj dotyčnicovú rýchlosť, keby mal aspon destkú predstavivosť dokázal by si to rozdeliť na dve úlohy, ak pôjde len dotyčnicovou rýchlosťou TAK zistí, že odstredivo zrýchluje, voči stredu by proste zrrýchloval. To tiež nevie, nevie rátat kresliť a potom mudruje ako ten hotentot Vladimir.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred hodinou, Tono pridal:

Buky je presvedčený, že pri dostredivom zrýchlení sa musí meniť veľkosť polomeru otáčania. Napísal som mu jednoduché rovnice pohybu po kružnici, kde je zjavné, že to tak nie je. 

Vrátim sa k videu o upútanom lietadle.  To video jasne ukazuje, že väššia  rýchlosť nezávisí, akou silou pôsobím v dostredivom smere, ale od výslednej sily lietadla. Nechápem načo má to lietadlo motor, keď podľa vá stačí rukou  zapôsobiť väčšou dostredivou silou, aby malo väčšiu uhlovú rýchlosť.  

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Môžeš nám vysvetliť načo tu riešiš lietadla a podobne? ved nerozumieš ani kameňu na špagáte. Tak načo tu komplikuješ ešte s raketami a lietadlami. odpoveď je stále ta istá. Aby kameň sa točil po kružnici rýchlejšie (teda ma väčšiu obvodovú rýchlosť) tak musíš ťahať za špagát viac, aj dostredivé zrýchlenie je väčšie ak rastie obvodová rýchlosť.

PS: motor u lietadla zvyšuje dotyčnicovú rýchlosť, teda tu tvoju obvodovú, to tu nikto netvrdil, že STACI viac ťahať, proste nevieš čítať s porozumením. PISEM AK MA PREDMET nech je to čokoľvek, lietadlo, či kameň väčšiu obvodovú rýchlosť tak má aj väčšie dostredivé zrýchlenie. Aj ho musíš ťahať k sebe viac, aby ti neodletel predmet preč.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

 

pred 14 minútami, robopol pridal:

, aj dostredivé zrýchlenie je väčšie ak rastie obvodová rýchlosť.

 Ak rastie obvodová rýchlosť, narastá odstredivá sila. Skús v praxi dokázať opak. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Však a keď rastie tak čo tu "odstredivú silu" zastavuje? veď práve dostredivá sila vracia z priamej trajektórie kameňa na kruhový pohyb. Ty si fakt retard, keď nerozumieš tomu, že odstredivá sila je zdanlivá sila, to ty vidíš a cítiš PRETO, lebo predmet chce íst priamočiaro a dostredivou silou meníš trakteóriu priamky na kružnicu. Tak sa chod stážovať na lampáreň, že nedokážeš chápať súvislosti po 10 rokoch vysvetľovania.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

buky,  svet je komplikovanejsi ako si myslis.  Ale tak podme ku kamenu,

A. Zaciname v stave ked sa kamen toci okolo teba.  Ma nejaku obvodovu rychlost a ty ho tahas k sebe aby neuletel.
B.  Co sa podla teba stane ak bude tahat silnejsie ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

No ale to predsa zvyšuješ obvodovú rýchlosť. Guľa pôsobí silou v odstredivom smere cez vrhača na Zem. Vieš si predstaviť, že vrhač bude stáť na ľade ? Kde sa podela  dostredivá sila?

Je to jednoduchšie ako si myslíš, len to nezapadá do matematického myslenia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov