Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

tyso, nakoľko pri zrážke dochádza k zámene hybností medzi telesami, tak ich hmotnosť je dôležitá. Budeme mať dva vozíky odliate z kovu, kvôli pružnej zrážke. Jeden m1 bude vážiť 2000 kg a druhý m2 50 000 kg. Oba budú mať proti sebe hybnosť 50km/h. V ktorom chceš sedieť pri zrážke ?

alarm, trecia sila, ktorá má svoju veľkosť aj smer, funguje len v matematickom svete. V prírode je to blbosť, lebo ide o zámenu hybnosti telies, cez trenie. V tvojom príklade, auto - náves - kváder, medzi Zemou.

Zverejnené
pred 6 minútami, buky pridal:

V prírode je to blbosť

Bohvie čo Ty vlastne považuješ za prírodu.

Zverejnené
pred 13 minútami, buky pridal:

nakoľko pri zrážke dochádza k zámene hybností medzi telesami

nie buky,  take pravidlo nie je.   Niekedy ano,  niekedy ciastocne.   A pri zrazke su dolezite aj ine veci ako hmotnost.  Keby si miesto bukysachov( verzie sachov s holubom), normalne sa snazil zistit nieco o realnej prirode, tak by to bolo ovela lepsie. 

pred 3 minútami, buky pridal:

Nepotrebujem na popis matematiku

tu ani nejde o matematiku,  chces povedat ze nepotrebujes logiku, nepotrebujes konzistentnosť, nepotrebujes myslenie.   

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 1 minútou, tyso pridal:

nie buky,  take pravidlo nie je.   Niekedy ano,  niekedy ciastocne.   A pri zrazke su dolezite aj ine veci ako hmotnost. 

Ja budem sedieť v 50 000kg vozíku. Chceš si to vyskúšať?

Zverejnené

Hhhh, šak nech narazí do oceľovej časti vlaku, aby nastal cez pružnú zrážku čo najvëčší prenos hybnosti z guľky na vlak Ak pôjde o nepružnú zrážku, tak časť hybnosti sa využije na deformáciu telies.

Ja viem, kinetická energia. Ktovie čo by povedali na to v Cerne 🙂

Zverejnené

a ked narazi do oka tak budes mrtvy, a nepomoze ti ze sedis vo vlaku a ze cela hybnost gulky skonci v tvojej hlave.  A v CERNe fyziku poznaju, tak skus niekoho ineho

Zverejnené
pred 22 hodinami, buky pridal:

Aby došlo k treniu, treba prácu W = F.s

važne nepotrebuješ matematiku?

Konečne viem, prečo som spotený keď niečo robim, trem sa.

...a stale si mi nenapísal, ako definuješ trenie...čo to je ,nejaký popis

Zverejnené

Ja len tak,  k treniu a trecej sile netreba pracu, nie vzdy.  V skole sa robi pokus a meria sa staticke trenie, ked kvader stoji na mieste ale trecia sila posobi a nesklzne po naklonenej rovine. 

Zverejnené

Buky používa dve slová Hybnosť a Trenie. Potreboval by som od neho, aby my vysvetlil, čo on pod tým chápe. Chcel by som porozumieť jazyku jeho kmeňa. Slovo samo o sebe nie je nič, len zhluk písmen. Už tu máme "fň", toto može byť "bdž"

Zverejnené

Hhhh, šak zaves auto na žeriav, vytoč kolesa a šliapni na plyn. Máš tam trenie kolies o atmosféru a nič sa nedeje. Záhada, kedže je tam trecia sila.

Zverejnené
pred 2 hodinami, buky pridal:

Nepotrebujem na popis matematiku

Lenže Ty tu napádaš Fyzikálne zákony a tie sú všetky v matematickej forme. 

Ak nepotrebuješ matematiku, tak nekritizuj Newtona, ktorý ju potreboval a použil.

pred 3 minútami, buky pridal:

a nič sa nedeje.

Prečo by sa NIČ nedialo. Deje sa. Víri sa vzduch. 

Zverejnené

Toť,   čo vám  zjavne nevonia: Ak disk roztočím, tak sila F1,F2 medzi diskom a raketou bude  menšia ako 50N.  Aká je príčina menšej výslednej sily rakety m1,m2 ?

F1=F2 (.png

Zverejnené

A nebude,   myslis ze na sustruhu zazracne  potrebujes mensiu silu ked sa toci  vyrobok? 

Zverejnené

Prečo sa brániš vysvetliť my pojmy, ktoré používaš? Ako sa máme dohovoriť, keď jeden je turek a druhý indian?

Zverejnené
Dňa 11. 12. 2025 at 9:25, alarm pridal:

Ackerman.jpg

Prepáčte páni za výraz, ale tu máte jeden z mnoha príkladov, ako sa dá cez matematiku sprasiť fyzikálny popis. Tie šípky majú ukazovať presne v opačnom smere, v smere odstredivom. A to zdôvodu, že celá náprava, resp. auto má snahu v dôsledku krivočiareho pohybu odísť po dotyčnici. Následok vytočenia kolies je krivočiary pohyb, kde cez trenie medzi pneumatikou a povrchom dochádza k pôsobeniu zotrvačnej hmotnosti auta m1 v odstredivom smere , na neporovnateľne ťažšie teleso Zem m2.

Zverejnené

a kedze  nejde po dotycnici tak nieco to toci do stredu.  A to nieco volame sila, keby to tocila opacne  tak by to bola odstrediva sila.  Buky  snad vies take rozlist, nie ?  Prava a lava ruka ? 
To nie je matematika,   ale ked nevies rozlist smer do stredu a smer od stredu, tak mame problem. 

Zverejnené

A Buky je ticho. Nedokáže vysvetliť, čo si predstavuje pod pojmom hybnosť a trenie. Ale používa ich často.

Zverejnené
pred 1 hodinou, buky pridal:

...ako sa dá cez matematiku sprasiť fyzikálny popis.

Myslím, že Ty by si asi radšej vôbec nemal používať slovo "fyzika", " fyzikálny popis", pretože to, čo si ty pod tým slovom chceš predstavovať, nie je to, čím fyzika v skutočnosti je.

Zverejnené

A nemal by používať ani hybnosť a trenie, keďže nevie, čo to je.

Zverejnené
pred 3 hodinami, buky pridal:

Prepáčte páni za výraz, ale tu máte jeden z mnoha príkladov, ako sa dá cez matematiku sprasiť fyzikálny popis. Tie šípky majú ukazovať presne v opačnom smere, v smere odstredivom. A to zdôvodu, že celá náprava, resp. auto má snahu v dôsledku krivočiareho pohybu odísť po dotyčnici. Následok vytočenia kolies je krivočiary pohyb, kde cez trenie medzi pneumatikou a povrchom dochádza k pôsobeniu zotrvačnej hmotnosti auta m1 v odstredivom smere , na neporovnateľne ťažšie teleso Zem m2.

Zverejnené

Žiješ?

Tak mi to vysvetli, ako v škole, príklady, vzorce....

Ten obrázok na ktorý sa odvolávaš, je to, čo si nepochopil, to nie je to, čo si myslíš, ale sú to tebou neuznávané trecie sily. Rád by som ťa videl na tobogáni, ako sa spúšťaš a oni vypnú vodu. Je to s tebou ťažké. Človek nakreslí holuba a ty stále tvrdíš, že slon nelieta. A keď máš možnosť to objasníť tak si ticho.

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 7 hodinami, alarm pridal:

Tak mi to vysvetli, ako v škole, príklady, vzorce....

Veď píšem, že matematika, nie je v súlade s prírodou. Experiment stačí niekedy reálne predpovedať a ten vo fyzike rozhoduje.

Šak v pohode páni, len ma prekvapuje, koľko času tu obetujete, aby ste obhájili cez matematiku svoju pravdu :smile:

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov