irb Zverejnené 12. December, 2025 Zverejnené 12. December, 2025 pred 4 minútami, tyso pridal: Ale skola skutocne predpoklada ze to zvladne kazdy ziak Nuž, škola to zrejme má ako ideál, ale prakticky je úplne jasné, že to každý žiak nezvládne. Mal som kedysi spolužiaka, ktorý sa na základke nenaučil ani deliť. Až na strednej to pochopil.
tyso Zverejnené 12. December, 2025 Zverejnené 12. December, 2025 to je pointa, mal schopnost to zvladnut ale skola ci ucitel nebola dost dobra aby ho to naucila. Ale u bezneho ziaka by ta schopnost mala byt. Integraly nezvladne kazdy, k tomu zrejme potrebujes iste predpoklady ktore nie su u vsetkych. Tak ako sa nie kazdy nauci spievat. Ale bral som to tak ze fyziku zakladnej skoly by mal zvladnut kazdy kto takuto skolu dokaze navstevovat.
buky Zverejnené 13. December, 2025 Autor Zverejnené 13. December, 2025 Dňa 12. 12. 2025 at 10:32, tyso pridal: , dostrediva sila UDRZIAVA otacavy pohyb, nie je jeho pricinou. Dobré znamenie, že tu prepierate moje vzdelanie namiesto toho, aby ste triezvo a logicky uvažovali o rovnomernom pohybe po kružnici. Náznak prírodzeného, logického uvažovania tu však už je.
irb Zverejnené 13. December, 2025 Zverejnené 13. December, 2025 pred hodinou, buky pridal: Náznak prírodzeného logického uvažovania tu však už je. U Teba?
buky Zverejnené 13. December, 2025 Autor Zverejnené 13. December, 2025 Dňa 12. 12. 2025 at 10:32, tyso pridal: , dostrediva sila UDRZIAVA otacavy pohyb, nie je jeho pricinou.
alarm Zverejnené 13. December, 2025 Zverejnené 13. December, 2025 pred 2 hodinami, buky pridal: Náznak prírodzeného, logického uvažovania tu však už je. a kde?
buky Zverejnené 13. December, 2025 Autor Zverejnené 13. December, 2025 Dňa 12. 12. 2025 at 10:32, tyso pridal: , dostrediva sila UDRZIAVA otacavy pohyb, nie je jeho pricinou.
tyso Zverejnené 13. December, 2025 Zverejnené 13. December, 2025 buky to je fyzika, obecne sila moze posobit lubovolnym smerom a mat lubovolnu velkost. A tak obecny postup je ze ju rozlozime na normalovu a tangencialnu zlozku, tangencialna meni velkost rychlosti a normalova smer. A kedze nasledna integracia len vzacne vedie k peknym vzorcom, tak to numericky riesime. Ale to je inzinierska praca ktora sa neuci na strednej skole, ale takto sa pocita ak chceme trafit kometu. https://physics.mff.cuni.cz/kfpp/skripta/kurz_fyziky_pro_DS/display.php/mechanika/1_3
irb Zverejnené 13. December, 2025 Zverejnené 13. December, 2025 @tyso myslím, že buky sa konkrétne teší z toho, že si napísal, že dostredivá sila NIE JE PRÍČINOU zakriveného pohybu.
tyso Zverejnené 13. December, 2025 Zverejnené 13. December, 2025 hm, tak to je hlboke nedorozumenie:) moja chyba. dostredive zrychlenie je pricinou toho ze to ide po kruznici.Ale to aku ma rychlost sposobilo dotycnicove zrychlenie.
irb Zverejnené 13. December, 2025 Zverejnené 13. December, 2025 pred hodinou, tyso pridal: tak to je hlboke nedorozumenie Veď som si aj myslel.
buky Zverejnené 13. December, 2025 Autor Zverejnené 13. December, 2025 pred 5 hodinami, tyso pridal: dostredive zrychlenie je pricinou toho ze to ide po kruznici.Ale to aku ma rychlost sposobilo dotycnicove zrychlenie. Hhhh, žiadne dostredivé, ani dotyčnicové zrýchlenie pri rovnomernom pohybe po kružnici nie je, lebo: Prečo je pri rovnomernom pohybe po kružnici sila F1,F2 menšia , ako pri pokojovom stave ?
tyso Zverejnené 13. December, 2025 Zverejnené 13. December, 2025 buky, ved vies ze je to kravina, co musis spravit ak ma raketa ist do kruhu? ved aj ty kreslis ze motor musi tlacit raketu do kruhu. A ze ked ho vypnes, tak raketa poleti rovno po priamke.
buky Zverejnené 14. December, 2025 Autor Zverejnené 14. December, 2025 pred 8 hodinami, tyso pridal: ved aj ty kreslis ze motor musi tlacit raketu do kruhu. A ostávajú v pokoji Otázka znela: Prečo ak disk s raketami roztočím, tak sila F1 - F2 medzi raketou a diskom bude menšia ako 50N ?
irb Zverejnené 14. December, 2025 Zverejnené 14. December, 2025 pred 11 hodinami, buky pridal: žiadne dostredivé, ani dotyčnicové zrýchlenie pri rovnomernom pohybe po kružnici nie je Chápeš, že toto slovo "ŽIADNE NIE JE" je to jediné, o čom je celý spor? Vôbec sa nesporíme o to ostatné, o tú zložku sily, ktorá napokon pri pohybe pôsobí odstredivo. O to vôbec nejde. Tá tam je a tú každý registruje a uznáva. Ide iba o to, čo Ty nazveš "to je technické riešenie" a čo fyzika nazve dostredivou silou, ktorú silou mocou popieraš.
smiley Zverejnené 14. December, 2025 Zverejnené 14. December, 2025 21 hours ago, tyso said: Tak som si naivne myslel ze sa to da vysvetli kazdemu kto zvladne zakladnu skolu a buky ma vyviedol z omylu. Ale skola skutocne predpoklada ze to zvladne kazdy ziak. Nuz ale Newtonovu mechaniku si uplne neosvoja ani vysokoskolski absolventi fyziky, nieto ze zakladna skola. Nemyslim si, ze to zakladna skola ucila tak, aby to zvladol kazdy ziak, pokial pod zvladnutim sa mysli pochopenie. Buky patril patril k lepsim ziakom, ktori pochopili rozpor medzi ucivom a nam vlastnou Aristotelovskou mechanikou, ale ho uz nedokazal vyriesit, a za tie roky sa v nom zatvrdil tak, ze uz nie otvoreny vysvetleniu.
buky Zverejnené 14. December, 2025 Autor Zverejnené 14. December, 2025 pred 15 minútami, irb pridal: Chápeš, že toto slovo "ŽIADNE NIE JE" je to jediné, o čom je celý spor? Ide iba o to, čo Ty nazveš "to je technické riešenie" a čo fyzika nazve dostredivou silou, ktorú silou mocou popieraš. Kedže žiadne dostredivé zrýchlenie nie je, tak ani žiadna dostredivá sila. Odmietate odpovedať na triviálnu otázku? V poriadku, tak to má byť. Raz sa ale tie zmeny udejú a možno sa toho aj dožijem. Príroda nefunguje podľa matematiky a tak počítajte s omylom, poučiť sa a pokračovať ďalej.
irb Zverejnené 14. December, 2025 Zverejnené 14. December, 2025 Príroda síce nefunguje podľa matematiky, ale fyzika matematiku používa na správne vyjadrenie prírodných skutočností. Matematika je svet sám osebe, čisto myšlienkový svet. Fyzika popisuje fyzické deje v prírode. A používa matematický aparát, pretože je k popisu fyzikálnych skutočností vhodný. pred 35 minútami, buky pridal: Odmietate odpovedať na triviálnu otázku? To určite nie. Odpovedali Ti na ňu rôzni ľudia viackrát. Netreba to opakovať donekonečna. :)
buky Zverejnené 14. December, 2025 Autor Zverejnené 14. December, 2025 pred 6 minútami, irb pridal: , ale fyzika matematiku používa na správne vyjadrenie prírodných skutočností. No podľa reakcii usudzujem, že to pravda celkom nebude.
alarm Zverejnené 14. December, 2025 Zverejnené 14. December, 2025 Pri pôsobení sil je rovnovaha medzi silami, ktoré sú akčné a silami, ktoré sú reakčné. Auto. Motor cez prevodovky pôsobí na kolesa silou, ktorá poháňa auto vpred. Je to Ft= Fn*f Proti nej pôsobia iné sily, napr, odpor vzduchu, valivý odpor, jazda do kopca. Ak budeš pridavať plyn, auto nebude donekonečna zrýchlovať, lebo Ft sa vyrovná silam odporu proti pohybu a auto pojde už len konštantnou rýchlosťou. Skrátka silová rovnovaha. A ak naraz narazíš na kopec, rýchlosť klesne, lebo si zväčšil odpor proti pohybu. Ak chceš niekoho presvedčiť, že máš pravdu, nakresli, ako si predstavuješ pôsobenie síl tak, aby tam tá rovnovaha bola.
buky Zverejnené 14. December, 2025 Autor Zverejnené 14. December, 2025 Skôr by som povedal, že auto pri zrýchľovaní, koná prácu W = F.s. Rýchlosť auta je limitovaná jeho výkonom, ak by bol dostatočne veľký, tak zhorí v atmosfére. Trenie za silu nepovažujem z dôvodu, že v jej smere nikdy nič nezrýchli.
alarm Zverejnené 14. December, 2025 Zverejnené 14. December, 2025 A ten výkon ťa ako poháňa dopredu? Ako ako si interpretuješ trenie? 1
buky Zverejnené 14. December, 2025 Autor Zverejnené 14. December, 2025 Samotný výkon nie, ale musí byť prítomné druhé teleso. Aby došlo k treniu, treba prácu W = F.s
irb Zverejnené 14. December, 2025 Zverejnené 14. December, 2025 pred 6 minútami, buky pridal: Aby došlo k treniu, treba prácu W = F.s Pojmový a výrazový aparát bukyfyziky je niečo neskutočného. Na jednej strane je to zábava, na druhej šialený pocit bezmocnosti...
buky Zverejnené 14. December, 2025 Autor Zverejnené 14. December, 2025 pred 6 minútami, irb pridal: Na jednej strane je to zábava, na druhej šialený pocit bezmocnosti... Veď pozerám, ale nie na sebe
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz