buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 Len reálne predpokladám, že v dolnej úvrati kyvadla sa raketa vzdiali od stredu otáčania. Na pôvodnú kružnicu sa však asi nevráti.
buky Zverejnené 26. November, 2025 Autor Zverejnené 26. November, 2025 Tak ma ešte napadlo. Na obrázku je vo volnom priestore teleso m3 v pokoji z dôvodu, že naň pôsobia dve rovnaké opačne orientované sily F1 - F2, 1NZ. Ak krátko zapôsobím silou F3 kolmo na raketu m1, tak celá sústava prejde do rotačného pohybu. Nevidím tam vôbec priestor na dostredivú silu, ktorá má za následok krivočiary pohyb a už vôbec nie zrýchlený pohyb v dostredivom smere. Prejavuje sa tam však zotrvačná hmotnosť.
irb Zverejnené 26. November, 2025 Zverejnené 26. November, 2025 Aká sústava? Veď máš len jedno teleso. Či ako?
buky Zverejnené 26. November, 2025 Autor Zverejnené 26. November, 2025 Tie šípky sú rakety m1,m2 pôsobiace dvoma rovnakými opačne orientovanými silami.
buky Zverejnené 26. November, 2025 Autor Zverejnené 26. November, 2025 Ja by som kľudne označil zotrvačnú hmotnosť Fg. Nič by som nepokazil, či ?
alarm Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 Načo sú tam tie rakety? Ak to je beztiažový piestor, teleso sa nepohne aj keby tam neboli. Ak je v gravitačnom poli, chýba ti tam G. 1
irb Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 Ak sú tie tri telesá fixne spojené tak, že sa voči sebe nemôžu pohnúť, tak ich kľudne môžeme nahradiť jedným telesom s hmotnosťou m1+m2+m3, ktoré má na dvoch protiľahlých stranách motory, ktoré fungujú proti sebe a majú rovnaký ťah, teda tlak :) A keďže sa navzájom rušia, tak je to ako keby tam vôbec neboli. Môžeme si tie motory kľudne odmyslieť. A keď do toho zasiahne tá excentrická sila F3, tak sa to celé rozpohybuje. Podľa mňa sa to jednak roztočí a jednak sa to pohne v smere sily F3. Nevidím v tom zatiaľ žiadny vzťah k rovnomernému pohybu po kružnici.
alarm Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 Ani ja. Keďže chýba zvislo orientovana sila, okrem rotacie sa to pohne smerom hore. 1
buky Zverejnené 27. November, 2025 Autor Zverejnené 27. November, 2025 Tie sily F1 - F2 som dal zámerne, aby som demonštroval, že rotačný pohyb je bez dostredivej sily možný. Z pohľadu síl ide o 1.NZ, ale z pohľadu 2.NZ o dostredivom zrýchlený ? Ja tvrdím, že sa tu neuplatňuje 2.NZ ani 3. NZ. (Vo voľnom priestore, myslím vo vesmíre)
irb Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 pred 26 minútami, buky pridal: rotačný pohyb je bez dostredivej sily možný Pričom, samozrejme, nie je možný. :) Fígel však spočíva v tom - rotačný pohyb ČOHO konkrétne.
buky Zverejnené 27. November, 2025 Autor Zverejnené 27. November, 2025 Dve rakety m1,m2 pôsobia silou na disk m3 = 1.NZ. Následne zapôsobím vonkajšou silou F3 krátko kolmo na raketu m1. Dôvod je rozočenie disku s raketami. Kde je tam dostredivá sila, ktorá spôsobuje krivočiary pohyb ?
irb Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 pred hodinou, buky pridal: Kde je tam dostredivá sila, ktorá spôsobuje krivočiary pohyb ? Odpoveď: A) Ak raketa m1 nie je pevne a fixne pripojená k disku m3, tak k žiadnemu rotačnému pohybu nedôjde. Raketa bude prosto odsunutá od disku a poletí sama niekam, kam ju motory poženú. B) Ak sú raketa m1 a raketa m2 pevne a fixne pripojené k disku m3, tak dôjde k tomu otáčaniu rakiet spolu s diskom a to pevné a fixné pripojenie, to bude prenášať tú dostredivú silu, ktorá zabezpečí, že sa rakety od disku neodtrhnú. pred 5 minútami, alarm pridal: Načo su tam tie rakety? Úplne na nič.
alarm Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 Keby nakresil kilometer od toho stádo mravcov, malo by to na rotáciu rovnaký efekt....
buky Zverejnené 27. November, 2025 Autor Zverejnené 27. November, 2025 pred 9 minútami, irb pridal: B) Ak sú raketa m1 a raketa m2 pevne a fixne pripojené k disku m3, tak dôjde k tomu otáčaniu rakiet spolu s diskom a to pevné a fixné pripojenie, to bude prenášať tú dostredivú silu, ktorá zabezpečí, že sa rakety od disku neodtrhnú. Úplne na nič. Tú dostredivú silu ? Kde sa nachádza ak je prítomný 1.NZ ? Hhhh, nie sú zbytočné, stačí ak jedna zníží výkon, a?
alarm Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 pred 9 minútami, buky pridal: Hhhh, nie sú zbytočné, stačí ak jedna zníží výkon, a? stačí keď tam vôbec nie sú.
buky Zverejnené 27. November, 2025 Autor Zverejnené 27. November, 2025 Ale oni tam sú, aby mohol inžinierink premýšľať, že ako je možná prítomnosť dostredivej sily, keď 1.NZ
alarm Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 Na obrázku máš nakreslené hmotné teleso m3. Ako je možné že že nemá žiadnu gravitačnú silu? pred 8 minútami, buky pridal: Ale oni tam sú, aby mohol inžinierink premýšľať, že ako je možná prítomnosť dostredivej sily, keď 1.NZ maju na to rovnaký vplyv, ako to, že práve papám burizony. pred 1 minútou, alarm pridal: Na obrázku máš nakreslené hmotné teleso m3. Ako je možné že že nemá žiadnu gravitačnú silu? pred 8 minútami, buky pridal: Ale oni tam sú, aby mohol inžinierink premýšľať, že ako je možná prítomnosť dostredivej sily, keď 1.NZ odpovedz na otázku...nezahmlievaj
buky Zverejnené 27. November, 2025 Autor Zverejnené 27. November, 2025 Hhh, gravitačná sila pri 10 kg telese m3 ? (zanedbateľná) Tak že sme stále neobjavili dostredivú silu pri 1.NZ ?
irb Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 pred hodinou, buky pridal: Tú dostredivú silu ? Áno, tú silu, ktorá bude držať raketu pri disku, Lebo ak by tam tá sila (v konštrukcii upevnenia rakety) nebola, raketa by sa oddelila od disku a letela niekam do priestoru. pred 49 minútami, buky pridal: Tak že sme stále neobjavili dostredivú silu pri 1.NZ ? Prečo o sebe hovoríš v množnom čísle?
alarm Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 Asi si si nevšimol, ale nikto ju nehladá. Objasni zadanie: čo drží teleso v tom mieste, ja si myslím, že spadne?
buky Zverejnené 27. November, 2025 Autor Zverejnené 27. November, 2025 Je ťažké si predstaviť, že je to trebárs aj tu na povrchu vo vodorovnej polohe položené na ľade ?
alarm Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 A môže byť položene teleso aj na hline? A ak je niečo položené, nepôsobia tam nejaké sily?
buky Zverejnené 27. November, 2025 Autor Zverejnené 27. November, 2025 Nie, kvôli treniu. Čo, nedarí sa v dostredivej sile ?
irb Zverejnené 27. November, 2025 Zverejnené 27. November, 2025 pred 13 minútami, buky pridal: nedarí sa v dostredivej sile ? Ale áno, darí sa jej dobre.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz