Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Len reálne predpokladám, že v dolnej úvrati kyvadla sa raketa vzdiali od stredu otáčania. Na pôvodnú kružnicu sa však asi nevráti.

oscila..png

Zverejnené

Tak ma ešte napadlo. Na obrázku je vo volnom priestore teleso m3 v pokoji z dôvodu, že naň pôsobia dve rovnaké opačne orientované sily F1 - F2, 1NZ. Ak krátko zapôsobím silou F3 kolmo na raketu m1, tak celá sústava prejde do rotačného pohybu.

Nevidím tam vôbec priestor na dostredivú silu, ktorá má za následok krivočiary pohyb a už vôbec nie  zrýchlený pohyb v dostredivom smere. Prejavuje sa tam však zotrvačná hmotnosť.

Fg - zotr..png

Zverejnené

Tie šípky sú rakety m1,m2 pôsobiace dvoma rovnakými opačne orientovanými silami.

F1 - F2.png

Zverejnené

Ja by som kľudne označil zotrvačnú hmotnosť Fg. Nič by som nepokazil, či ?

Zverejnené

Načo sú tam tie rakety? Ak to je beztiažový piestor, teleso sa nepohne aj keby tam neboli. Ak je v gravitačnom poli, chýba ti tam G.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Ak sú tie tri telesá fixne spojené tak, že sa voči sebe nemôžu pohnúť, tak ich kľudne môžeme nahradiť jedným telesom s hmotnosťou m1+m2+m3, ktoré  má na dvoch protiľahlých stranách motory, ktoré fungujú proti sebe a majú rovnaký ťah, teda tlak :) A keďže sa navzájom rušia, tak je to ako keby tam vôbec neboli. Môžeme si tie motory kľudne odmyslieť. 

A keď do toho zasiahne tá excentrická sila F3, tak sa to celé rozpohybuje. Podľa mňa sa to jednak roztočí a jednak sa to pohne v smere sily F3. 

Nevidím v tom zatiaľ žiadny vzťah k rovnomernému pohybu po kružnici.

Zverejnené

Ani ja. Keďže chýba zvislo orientovana sila, okrem rotacie sa to pohne smerom hore.

• Pridať bod 1
Zverejnené

Tie sily F1 - F2 som dal zámerne, aby som demonštroval, že rotačný pohyb je bez dostredivej sily možný. Z pohľadu síl ide o 1.NZ, ale z pohľadu 2.NZ o dostredivom zrýchlený ? Ja tvrdím, že sa tu neuplatňuje 2.NZ ani 3. NZ. 

(Vo voľnom priestore, myslím vo vesmíre)

Zverejnené
pred 26 minútami, buky pridal:

rotačný pohyb je bez dostredivej sily možný

Pričom, samozrejme, nie je možný. :) 

Fígel však spočíva v tom - rotačný pohyb ČOHO konkrétne. 

Zverejnené

Dve rakety m1,m2 pôsobia silou na disk m3 = 1.NZ.  Následne zapôsobím vonkajšou silou F3 krátko kolmo na raketu m1. Dôvod je rozočenie disku s raketami. Kde je tam dostredivá sila, ktorá spôsobuje krivočiary pohyb ?

F1 = F2 + zotr..png

Zverejnené
pred hodinou, buky pridal:

Kde je tam dostredivá sila, ktorá spôsobuje krivočiary pohyb ?

Odpoveď:

A) Ak raketa m1 nie je pevne a fixne pripojená k disku m3, tak k žiadnemu rotačnému pohybu nedôjde. Raketa bude prosto odsunutá od disku a poletí sama niekam, kam ju motory poženú.

B) Ak sú raketa m1 a raketa m2 pevne a fixne pripojené k disku m3, tak dôjde k tomu otáčaniu rakiet spolu s diskom a to pevné a fixné pripojenie, to bude prenášať tú dostredivú silu, ktorá zabezpečí, že sa rakety od disku neodtrhnú.

pred 5 minútami, alarm pridal:

Načo su tam tie rakety?

Úplne na nič.

Zverejnené

Keby nakresil kilometer od toho stádo mravcov, malo by to na rotáciu rovnaký efekt....

Zverejnené
pred 9 minútami, irb pridal:

B) Ak sú raketa m1 a raketa m2 pevne a fixne pripojené k disku m3, tak dôjde k tomu otáčaniu rakiet spolu s diskom a to pevné a fixné pripojenie, to bude prenášať tú dostredivú silu, ktorá zabezpečí, že sa rakety od disku neodtrhnú.

Úplne na nič.

Tú dostredivú silu ? Kde sa nachádza ak je prítomný 1.NZ ?

Hhhh, nie sú zbytočné, stačí ak jedna zníží výkon, a?

Zverejnené
pred 9 minútami, buky pridal:

Hhhh, nie sú zbytočné, stačí ak jedna zníží výkon, a?

stačí keď tam vôbec nie sú.:smile:

Zverejnené

Ale oni tam sú, aby mohol inžinierink premýšľať, že ako je možná prítomnosť dostredivej sily, keď 1.NZ  :smile1:

Zverejnené

Na obrázku máš nakreslené hmotné teleso m3. Ako je možné že že nemá žiadnu gravitačnú silu?

pred 8 minútami, buky pridal:

Ale oni tam sú, aby mohol inžinierink premýšľať, že ako je možná prítomnosť dostredivej sily, keď 1.NZ  

maju na to rovnaký vplyv, ako to, že práve papám burizony.

pred 1 minútou, alarm pridal:

Na obrázku máš nakreslené hmotné teleso m3. Ako je možné že že nemá žiadnu gravitačnú silu?

pred 8 minútami, buky pridal:

Ale oni tam sú, aby mohol inžinierink premýšľať, že ako je možná prítomnosť dostredivej sily, keď 1.NZ  

odpovedz na otázku...nezahmlievaj

Zverejnené

Hhh, gravitačná sila pri 10 kg telese m3 ? (zanedbateľná) 

Tak že sme stále neobjavili dostredivú silu pri 1.NZ ? 

Zverejnené
pred hodinou, buky pridal:

Tú dostredivú silu ?

Áno, tú silu, ktorá bude držať raketu pri disku, Lebo ak by tam tá sila (v konštrukcii upevnenia rakety) nebola, raketa by sa oddelila od disku a letela niekam do priestoru. 

pred 49 minútami, buky pridal:

Tak že sme stále neobjavili dostredivú silu pri 1.NZ ? 

Prečo o sebe hovoríš v množnom čísle? 

Zverejnené

Asi si si nevšimol, ale nikto ju nehladá. 

Objasni zadanie: čo drží teleso v tom mieste, ja si myslím, že spadne?

Zverejnené

Je ťažké si predstaviť, že je to trebárs aj tu na povrchu vo vodorovnej polohe položené na ľade ? 

Zverejnené

A môže byť položene teleso aj na hline? A ak je niečo položené, nepôsobia tam nejaké sily?

Zverejnené
pred 13 minútami, buky pridal:

nedarí sa v dostredivej sile ?

Ale áno, darí sa jej dobre. 

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov