buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 pred 5 hodinami, buky pridal: Tak skús konečne zdôvodniť väčšiu 20 Na silu v dolnej úvrati.
tyso Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 hm, a potom si to uz budes pamatat ? V dolnej uvrati ma zavazie vyssiu rychlost a tak je potrebne vacsie dostredive zrychlenie aby neuletelo po dotycnici. A vacsie dostredive zrychlenie znamena aj vacsiu silu, vacsia sila znamena ze sa struna musi predlzit. Odloz si to, pretoze som to to pisal uz vela krat, tak ked zase zabudnes, tak si to mozes precitat.
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 pred hodinou, tyso pridal: A vacsie dostredive zrychlenie znamena aj vacsiu silu, vacsia sila znamena ze sa struna musi predlzit. To znamená, že väčšia dosdredivá sila, ktorá má opačný smer. Inu, nemôže to byť dosdredivá sila, lebo pružina sa naťahuje opačným smerom, smerom na dol a preto závažie šuchne o podlahu. tyso, čakáš na vëčšiu autoritu, ktorá ťa presvedčí 🙂
tyso Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 dostrediva sila ma silu DO stredu, a pruzina sa natahuje smerom ako chce ist zavazie. Pamatas si priklad : Auto ide bez motora a ty sa ho snazis brzdit lanom. Chapes ze na auto posobis silou ktora smeruje k TEBE ? A naopak auto na teba posobi silou od TEBA ? A natahuje sa lano ? Pokial nepochopis tento jednoduchy priklad, tak sa dalej nepohnes. To nie je o autorite, to je jednoducha logika.
alarm Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 Väčšia dostrediva sila znamená, že sila sa realizuje v závese a smerom nahor a druhá sila smeruje nadol, preto sa pružina natiahne
tyso Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 nadol ( teda od stredu) je reakcna sila na dostredivu silu. A ta posobi na upevnenie.
irb Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 pred 5 minútami, tyso pridal: A ta posobi na upevnenie. Ale aj naťahuje pružinu. :)
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 No, ja by som predsa len ostal pri zotrvačnej hmotnosti, ktorá má snahu odísť po dotyčnici:
tyso Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 hm, a preco neodide ? Co jej v tom brani ?
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 No predsa druhé teleso m2 napr.v podobe Zeme.
tyso Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 no, a ako to robi to druhe teleso ? No skus ?
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 Šak to opakujem po x krát, že zemou to ani nepohne, resp. je zbytočné uvažovať o ťažisku z dôvodu neporovnateľne ťažšieho telesa m2.
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 Máš ju na tom silomere 20N, ktorá vznikla zotrvačnou hmotnosťou 1kg závažia z dôvodu krivočiareho pohybu. Závažie m1 má snahu odísť po dotyčnici.
irb Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 pred 24 minútami, tyso pridal: a sila ti nechyba? Zjavne mu nechýba. Stačí, že Zem sa ani nepohne.
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 Zem m2 môžeme zmeniť na 1kg teleso a môžeme sa baviť o ťažisku
alarm Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 Buky, určite poznáš húpačku nad jazerom... lano zavesené na strome. Tak si predstav, že sa chytíš rukami a začneš sa húpať. Zem samozrejme nepohneš, ale ako dlho vydržia tvoje ruky tvoju hmotnosť, keďže silu kreslíš až zo zeme? Ak by tam nebola sila, hupeš sa donekonečna, ale myslím si, že do 5 minut capneš ako hnilá hruška do vody. Ale prečo, keď tvoje ruky podla bukyfyziky neprenášaju žiadnu silu?
tyso Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 buky, mozeme sa bavit o tazisku, ale tazisko je matematika. A kedze ty zo zasady nepocitas tak netusim ako by ti to pomohlo.
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 pred 2 hodinami, alarm pridal: pred 2 hodinami, tyso pridal: A kedze ty zo zasady nepocitas tak netusim ako by ti to pomohlo. Zem samozrejme nepohneš, ale ako dlho vydržia tvoje ruky tvoju hmotnosť, keďže silu kreslíš až zo zeme? tyso, ani sa nejdem zamýšľať, ako sa ťažisko počíta, ale experiment ukazuje na teleso m1, kde v dôsledku krivočiareho pohybu má snahu odísť po dotyčnici. Výsledkom je pôsobenie zotrvačnej hmotnosti m1 v odstredivom smere na druhé teleso m2. Takto vzniká ťažisko medzi telesami. alarm, moc ti nerozumiem, ale už ako malý chlapec som pocítil, že pri zhupnutí na lane som mal problém sa udržať v dolnej úvrati. To je na čo upozorňujem, že k mojej tiažovej hmotnosti Fg sa pripočítava aj zotrvačná hmotnosť. To jest, že smer pôsobenia je rovnaký.
alarm Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 Vieš, všimol som si, že vždy nakreslíš len silu, ktorá pôsobí "smerom dole". Vôbec neregistruješ, že rovnaká ,opačne orientovaná sila musí byť v závesnom zariadení, napr. lane, ktorá pôsobí do stredu. Nikdy ju tam nenakreslíš, preskočíš ju a už len "že zem sa nepohne".Ale tá sila tam je, preto som ti dal príklad, že visíš na rozhupanom lane, tam ju totiž cítiš. Ale aby som bol uprimný, aj ja som občas nepochopil vysvetlovanie učiva. Napr. na slovenčine sme preberali priamu reč. Súdr. učitelka povedala :" Ak tu vetu niekto povedal, tak dávanie uvodzovky hore a dole." Ja, jednotkár som sa prihlasil a opýtal som sa:" Súdružka učitelka, na zemi žije strašne vela ludí, ako ja mám vedieť, či tu vetu niekto už nepovedal"
irb Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 pred 3 hodinami, buky pridal: a môžeme sa baviť o ťažisku To by ma celkom zaujímalo, čo Ty osobne pokladáš za ťažisko Že či je to to isté, čo pod tých rozumie klasická fyzika... (?)
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 pred 27 minútami, alarm pridal: Vieš, všimol som si, že vždy nakreslíš len silu, ktorá pôsobí "smerom dole". Vôbec neregistruješ, že rovnaká ,opačne orientovaná sila musí byť v závesnom zariadení, napr. lane, ktorá pôsobí do stredu. Nikdy ju tam nenakreslíš, preskočíš ju a už len "že zem sa nepohne". Trefné Nekreslím ju tam z dôvodu už vyššie spomínanej odstredivej zotrvačnej hmotnosti závažia m1, ktoré pôsobí na druhé závažie m2. Ako príklad uvediem obiehajúcu raketu. V kľude porozmýšľaj a urob záver, aký bude pohyb rakety ak predpokladáme, že najväčšia sila Fg je v dolnej úvrati kyvadla.
alarm Zverejnené 24. November, 2025 Zverejnené 24. November, 2025 Pokial tam nenakreslíš všetky sily, nemám o čom....
buky Zverejnené 24. November, 2025 Autor Zverejnené 24. November, 2025 pred 19 minútami, irb pridal: To by ma celkom zaujímalo, čo Ty osobne pokladáš za ťažisko Zatiaľ postačuje, že ak sú obe telesá rovnakej hmotnosti, tak je ťažisko v strede medzi telesami. pred 6 minútami, alarm pridal: Pokial tam nenakreslíš všetky sily, nemám o čom.... Viac nepotrebuješ aby si logickou cestou pochopil o čo ide:
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz