Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené

to je ten zakladny newtonov zakon, ak ide po priamke tak to znamena ze tam nie je ziadna sila.  kazda sila by to zmenila.  ( Rovnomerny priamociary pohyb  aka zotrvacnost)

Zverejnené
pred 4 minútami, tyso pridal:

to je ten zakladny newtonov zakon, ak ide po priamke tak to znamena ze tam nie je ziadna sila.

To je všetko pekné, ale ide o to, prečo sa to pohybuje (po priamke) a prečo to nestojí v pokoji na mieste. Čo ho uviedlo do pohybu (priamočiareho odstredivého)?

Zverejnené
pred 32 minútami, buky pridal:

Ako som už spomenul, retiazku nemožno považovať za dostredivú silu

Technici, navrhujúci kolotoč to robia cca tak, že retiazku si nahradia silou, pričom sedadlo im musí zostávať v takom akoby "zmrznutom" stave priebehu fungovania kolotoča - A v tejto pozícii sa určia všetky sily, ktoré orichádzajú do úvahy - Smerom od osi otáčania je to sila šikmo "von  nadol" a retiazka je nahradená silou šikmo "dnu a nahor".

Takže toto je možné v istom zmysle považovať za silu, smerujúcu do stredu.

Zverejnené

irb, pretoze kolotoc tomu dal pohyb, ked prestane posobit dostrediva sila, tak sa pohybuje dalej len sa prestane krivit.

Zverejnené
pred 10 minútami, tyso pridal:

pretoze kolotoc tomu dal pohyb

Tak mi prišlo, že možno máme úplne odlišné pojmy o tom, čo to znamená "odstredivá sila". 

Pre mňa je to sila, ktorá na hmotné teleso pôsobí od stredu otáčania von. 

A pre mňa je zjavné, že na sedadlo kolotoča naozaj pri otáčaní kolotoča pôsobí nejaká sila od osi kolotoča von.

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 23 minútami, irb pridal:

A pre mňa je zjavné, že na sedadlo kolotoča naozaj pri otáčaní kolotoča pôsobí nejaká sila od osi kolotoča von.

To je aj dôvod, prečo sa sedačka vzdaľuje od stredu.

Dovolím si poopraviť:  Odstredivá sila spočíva v samotnej sedačke, resp. v každom telese, ktoré má krivočiary pohyb. Jednoducho povedané, teleso sa bráni krivočiaremu pohybu a má snahu odletieť po priamke - dotyčnici. Krivočiary pohyb je na kolotoči vynútený konštrukciou a preto dostredivá sila tam nemá miesto.

Zverejnené
pred 54 minútami, buky pridal:

Krivočiary pohyb je na kolotoči vynútený konštrukciou a preto dostredivá sila tam nemá miesto.

Ale samotná konštrukcia spôsobuje, že na sedačku pôsobí aj sila smerom do stredu. Takže hovoriť o dostredivej sile sa v istom zmysle naozaj dá. 

Zverejnené
pred hodinou, irb pridal:

pre mňa je zjavné, že na sedadlo kolotoča naozaj pri otáčaní kolotoča pôsobí nejaká sila od osi kolotoča von

a vidis nie,   Vies, ked sedis na kolotoci, tak tvoj mozog sa snazi dat tvojim pocitom nieco zname.   
A je to este "horsie".     Aby si sa udrzal na kolotoci tak na teba musi kolotoc posobit dostredivou siou, ale kazda sila vytvori hned reakciu, a teda TY posobis na kolotoc odstredivou silou ktora je reakcia na  jeho dostredivu silu.  V tomto zmysle je to skutocna sila, ale na to nemame postavenu intuiciu.  na teba posobi sila dostrediva a aj tak ju vnimas ako odstredivu.  

Zverejnené
pred 7 minútami, irb pridal:

Ale samotná konštrukcia spôsobuje, že na sedačku pôsobí aj sila smerom do stredu.

Nie, ide o zámenu hybnosti medzi telesami. Sedačka, človek, retiazka pôsobia odstredivou silou na os. Os je spojená so Zemou atď. Nakoniec sa dostaneme k ťažisku celej konštrukcie.

Zverejnené

buky,  lenze konstrukcia znamena ze tam su  sily a musis  konstrukciu na ne dimenzovat.   A inzienieri ich musia vediet zratat, aby sa im kolotoc neutrhol a nezabil ta. Aj motor musia navrhnut aby to utiahol, a tak musia ratat s dostredivou silou. 

Zverejnené
pred 11 minútami, tyso pridal:

Aj motor musia navrhnut aby to utiahol, a tak musia ratat s dostredivou silou. 

Z matematického hľadiska možno, ale realita je len odstredivá sila. Inžinierink narába so silami, ale z hľadiska popisu pôjde o telesá medzi ktorými dochádza k silovému pôsobeniu. Sila somotná nemôže existovať.

Zverejnené

prave preto je odstrediva sila fiktivna,  pretoze je samotna. 

A  kedze stale hovoris o "zámene hybnosti medzi telesami",   uprimne neviem co povedat.   Dlho som sa snazil to ignorovat, ale uz mi to neda.   Pretoze toto je model a ramec kvantovej fyziky,   a je to viac ako len zamena hybnosti. Ale je to o dva rady zlozitejsie na pochopenie a popisanie ako koncept sily. 
https://sk.wikipedia.org/wiki/Základná_interakcia

Zverejnené
Dňa 27. 8. 2025 at 9:28, buky pridal:

Delo 2.png

Po x krát: Odstredivá sila spočíva v samotnom telese. Newtonova fyzika  to nedokáže popísať.

Zverejnené

nedokaze to popisat a ma  to jednoduchy dovod, pretoze je to nespravne.  Staci ked dokaze popisat pohyb podla newtonovych zakonov.  
Ale ved mas sancu, skus to ty popisat tak aby to davalo zmysel a vysledky.  Newton to za teba nespravi, ten popisuje fungujuci model. 

Zverejnené
pred 33 minútami, buky pridal:

ale realita je len odstredivá sila.

Aká realita? Tá odstredivá sila je realitou úplne rovnakého druhu, ako sú aj sily v konštrukcii, ktoré pôsobia proti nej. Všetko sú to idey. 

pred 20 minútami, buky pridal:

Po x krát: Odstredivá sila spočíva v samotnom telese. Newtonova fyzika  to nedokáže popísať.

Mýliš sa. Tak to nie je. V telese nespočíva žiadna odstredivá sila. 

Zverejnené
Dňa 22. 8. 2025 at 19:58, buky pridal:

Na obrázok je pohľad z vrchu - horizontálna poloha. Aby som dosiahol väčšiu silu ako 10 N, tak máme dve možnosti:

1. Ak je silomer so závažím v pokoji, tak zapôsobím vonkajšou silou na závažie v odstredivom smere 

2. Silomer so závažím roztočím. (Som veľmo zvedavý, ako chcete dosiahnuť väčšiu silu dostredivou silou)

Odstredivá sila.png

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 54 minútami, tyso pridal:

ale kazda sila vytvori hned reakciu, a teda TY posobis na kolotoc odstredivou silou ktora je reakcia na  jeho dostredivu silu.

No, konečne uznávaš, že nejaká odstredivá sila tam skutočne je. :smoking:

Zverejnené

pretoze tahas 1 kg k stredu,  ved si to vyskusaj.  Tahaj 1 kg a zistis ze ked sa snazis tahat rychlo tak potrebujes velku silu. 

pred 1 minútou, irb pridal:

No, konečne uznávaš, že nejaká odstredivá sila tam skutočne je

vzdy som to pisal,  len to nie je ta sila ktoru si myslis ze je tam.  To je sila ktora sa snazi vytrhnut kolotoc z osi, posobi na stred kolotoca.   Nie je to sila ktora sa ta snazi dostat od stredu. 

Zverejnené
pred 4 minútami, tyso pridal:

len to nie je ta sila ktoru si myslis ze je tam

Tušil som, že problém bude v tom, že si tu ľudia navzájom myslia, že vedia, čo si ten druhý myslí. :smilieee:

Na kolotoči však nie je žiadny silomer, ktorý by spôsoboval dostredivú silu na sedadlo. 

Je tu iba sila gravitácie, ktorú treba prekonať. 

A keďže sedadlo kolotoča sa pohybuje podobne ako kyvadlo, tak každá výchylka smerom von spôsobuje aj výchylku smerom nahor - proti sile gravitácie. Tam vzniká potom nová silová rovnováha, kde jedna zo síl má aj zložku smerujúcu do stredu. Pri dobrej vôli ju môžeme nazvať silou dostredivou.

• Pridať bod 1
Zverejnené
pred 5 minútami, tyso pridal:

pretoze tahas 1 kg k stredu,  ved si to vyskusaj.  Tahaj 1 kg a zistis ze ked sa snazis tahat rychlo tak potrebujes velku silu. 

Ťahať za 1kg závažie môžem len smerom od stredu, lebo závažie je položené na obruči.

Zverejnené
pred 10 minútami, tyso pridal:

To je sila ktora sa snazi vytrhnut kolotoc z osi, posobi na stred kolotoca.   Nie je to sila ktora sa ta snazi dostat od stredu. 

Sily sa o nič nesnažia, nemajú zámery ani úmysly.

Proste pôsobia.

Zverejnené
pred 1 minútou, irb pridal:

Proste pôsobia.

Majú však veľkosť a smer.

• Pridať bod 1
Zverejnené

irb,  ja si myslim to co citam,  necitam myslienky ale slova.  
A samozrejme aj silomer mozes dat na sedadlo, ale 
1. Sedadlo chce ist po dotycnici prec - to je 1NZ,   a ty ho potrebujes tahat k stredu.  Ocelova tyc je na to uplne fajn,  ocel je pevna v tahu.   

BTW,  na kolotoci je gravitacia  vedlajsia,   mozes ju ignorovat, fungovalo by to rovnako aj na ISS.   A dostrediva sila je jedina ktora posobi na sedacku, ( teda posobi aj gravitacia ale ta je kompenzovana konstrukciou) , a sedacka podla 3 NZ posobi na stred kolotoca ( cez tu istu tyc). 

Ak ta myli ta tyc, tak  si zober ISS,  ta kruzi okolo zeme.    Na nu posobi dostrediva sila ktoru volame gravitacia,  a naopak ISS posobi na zem silou ktoru tiez volame gravitacie.  na ISS ale posobi  LEN jedina dostrediva sila,  odstredivu sila ktorou posobi ISS na zem mozeme zanedbat a ignorovat. pre popis pohybu ISS je ireleventna, 

pred 4 minútami, irb pridal:

sily sa o nič nesnažia, nemajú zámery ani úmysly.

ale bolo jasne co chcem povedat :) ? Pridal som tam trochu dramy,  ved  nepisem suchy inziniersky podklad k dimenzovaniu uchytenia kolotoca.  

Zverejnené
pred 46 minútami, buky pridal:

pred 25 minútami, buky pridal:

Tak znova a v podstate to poukazuje na obiehajúcu družicu:

Odstre. 20 N.png

Zverejnené
pred 8 minútami, tyso pridal:

1. Sedadlo chce ist po dotycnici prec - to je 1NZ,   a ty ho potrebujes tahat k stredu.  Ocelova tyc je na to uplne fajn,  ocel je pevna v tahu.   

Žiadna oceľová tyč , ktorá by ťahala sedadlo ku stredu na kolotoči nie je. Je tam iba hore oceľová tyč, ktorá "ťahá" ku stredu horný záves reťazí sedadla. A tie úvodzovky sú tam oprávnené. Tá tyč nič netahá, iba je namáhaná ťahom.

pred 11 minútami, tyso pridal:

BTW,  na kolotoci je gravitacia  vedlajsia,   mozes ju ignorovat, fungovalo by to rovnako aj na ISS.

Nepravda. Na ISS by to fungovalo značne inak. 

Na kolotoči na povrchu zeme je gravitačná sila úplne najpodstatnejšia.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov