Skočiť na obsah

alamo

Odporúčané príspevky

Sulík sa už vyjadril, že je „proti akejkoľvek forme prerozdeľovania migrantov“ a ponúka: 

„ ponúkneme pomoc krajinám, ktoré ju pre nelegálnu migráciu potrebujú.“

No neuviedol, akú formu pomoci si predstavuje. Lebo netuší..

Babiš bol diplomatickejší, keď povedal

„že migračný pakt netrvá na kvótach“

a jeho ponuka je: 

„Potrebujeme teraz nájsť riešenie, ktoré znamená zastaviť nelegálnu migráciu už na jej začiatku," 

No opäť neuviedol riešenie. Lebo netuší..

Stotožňujem sa s názorom Andreja Bána:

„Faktom s trpkou príchuťou však ostáva zistenie, že migrácia ako prirodzený civilizačný jav je nezastaviteľná...“ 

Hekticky sa dnes bavíme o rozdelení iba 12000 utečencov z ostrova Lesbos. Ak ich bude 12 miliónov, bude to predstavovať 1000x viac osudov, 1000x viac utrpenia a bude treba 1000x viac empatie. Je nejaké morálne hľadisko, na základe ktorého sa dá určiť, koľkým máme pomôcť a koľkých už môžeme odmietnuť? Neexistuje. V EU by sa našlo miesto aj pre 120 miliónov imigrantov. Ak k tomu má prísť, tak sa tomu ani my nevyhneme, aj keby sme vystúpili z EU. Svet sa rýchlo mení a naše predstavy o budúcej Európe neovplyvnia politici. Môžu intenzívne diskutovať, predkladať návrhy, hľadať partikulárne riešenia z ohľadom na názory svojich voličov. Čo sa dá od nich čakať, keď ani netušia, čo bude za 4 roky. Politici reagujú vždy iba na dôsledky, lebo ich časový horizont je ich volebné obdobie. Je to podobná situácia, ako s otázkou budúcej zmeny globálnej klímy a potenciálnou možnosťou jej odvrátenia. Európa ju sama nevyrieši, aj keď by chcela byť dnes vzorom pre ostatných. Pre chudobných, bez domova, obete regionálnych konfliktov to nie je otázkou dňa. Oni budú hľadať okamžité riešenie a nič ich nezataví.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 6 hodinami, tyso napísal:

podla teba nemecko malo tiez uzavriet hranice a postavit tam plot.  a co potom? 

pokiaľ viem, tak sa na to pripravovali. zvážali k hraniciam policajtov z celej krajiny, len ich fuhrerin na poslednú chvíľu zakvaltovala spiatočku, lebo sa zľakla toho ako ju vykreslia médiá. len potom tu vyskakuje otázka, že koho záujmy vlastne zastupuje, či médií alebo voličov...

a keď už Grécko spomínaš, napríklad teraz je veľmi vhodná doba na solidaritu s ním - Turci sa im vyhrážajú všetkým možným, a jedine Francúzi im tuším ponúkli pomoc... EU sa ide hrať na svetovú mocnosť, ale nejak som nepostrehol, že by oznámili Turkom: "vážení, takto nie, to by sme kamoši neboli" ... nevieš čím to môže byť?

otázka kam s migrantmi má jednoduchú odpoveď - do Líbie. západ tam humanitárne vybombardoval Kadáfího režim, čím tam nastolil mier, prosperitu a demokraciu, takže by to nemal byť problém, či?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

clovek cize mali zavriet hranice a nechat ich v madarsku, a madari by mali postavit tabor. to by jasne problem vyriesilo.   :)  takze mame milion migrantov v madarsku.  

a k nemecku,  merkelova spravila krok s ktorym dost nemcov suhlasilo. A dost nemcov nie, ale historia je na jej strane. 

a k turecku. nase media to ignoruju, nemecko sa tu snazi o diplomaticke vyjednavanie a robi dobreho policajta, francuzi toho zleho. Ale jedine francuzi maju namornu silu, nemci dnes maju problem sa sami ubranit, a bohuzial mame tu take casy ze soft power zdaleka nestaci

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, tyso napísal:

a k turecku. nase media to ignoruju, nemecko sa tu snazi o diplomaticke vyjednavanie a robi dobreho policajta, francuzi toho zleho. Ale jedine francuzi maju namornu silu, nemci dnes maju problem sa sami ubranit, a bohuzial mame tu take casy ze soft power zdaleka nestaci

a zároveň k Nemecku, lebo to nie je zanedbateľné... Nemecko sa dodnes cíti byť vinné za druhú svetovú a snaží sa naprávať veci a históriu diplomaticky a s dobrými úmyslami.
že "nemci dnes maju problem sa sami ubranit," nie je dobre, ovšem čo sa týka Turecka, zabudnúť Nemecko nemôže na svojich 4 milióny tureckých Nemcov či nemeckých Turkov... ani odborníci sa nevedia dohodnúť, ako ich vlastne nazývať, väčšina z nich má veľmi silné väzby aj v tretej generácii na pôvodnú vlasť Turecko. aj toto je oblasť, kde chodí nemecká generalita jemne ako po krasliciach. a nie že nie.

trochu histórie:
práve bude 60 rokov od chvíle, keď do Nemecka prišlo oficiálne prvých 35 pracovníkov (gastarbeitrov) z Turecka začiatkom roku 1961... o rok neskôr ich bolo 7000, Nemci im prenechali všetku nepohodlnú prácu. článok z roku 2011, čo do obsahu popisovaného sa nič nezmenilo https://www.aktuality.sk/clanok/197154/turecki-nemci-alebo-nemecki-turci/
Zmenilo sa toľko, že silná ekonomika Nemecka sa stala grálom pre ďalších migrantov, a trend je taký, že pred Erdoganovou politikou od jeho nástupu žiada o azyl v Nemecku stále viac Turkov.
a to sú len Turci.

trochu som pokutala v nemeckom obyvateľstve, je to zaujímavé... článok z r. 2018:

Citát

Ve více než dvaaosmdesátimilionovém Německu loni žilo 19,3 milionu lidí s migračními kořeny, což proti předchozímu roku představuje nárůst o 4,4 procenta. Uvedl to německý statistický úřad, podle něhož jde o dosud nejvyšší počet. Lidé s migračními kořeny tvoří 23,6 procenta všech obyvatel spolkové republiky.

Mezi osoby s migračními kořeny se řadí lidé, kteří se narodili s cizí státní příslušností, a lidé mající alespoň jednoho rodiče, který se narodil s cizí státní příslušností.

Z 19,3 milionu osob s migračními kořeny jich má 51 procent německé občanství, 49 procent nikoliv. Ještě v roce 2011 byl tento poměr 58 ku 42 procentům. Většina osob s migračními kořeny - 13,2 milionu - se do Německa sama přistěhovala.
....
v-nemecku-zije-rekordni-pocet-lidi-s-migracnimi-koreny


 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dovodov na dobre vztahy s tureckom je samozrejme aj tato mensina ale nemecko malo s tureckom aj v historii dobre vztahy.   ale keby prislo k vojne tak nemecko bude samozrejme stat za clenom eu.  Ale dnes je rozumnejsie eskalacii predist,  tak mame nemecko ako mierotvorcu, to nie je napravanie viny ale normalna geopolitika. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to naprávanie viny nie je môj výmysel, hodne dlhé roky sa s tým sporadicky stretávam u politológov a politických komentátorov, nakoniec skutočne je to v ich politike poznať.
a niekedy je tej dobroty až priveľa. to je konštatovanie.
v číslach je viac než štvrtina obyvateľstva hrdého silného Nemecka migračného pôvodu a druhá a tretia generácia imigrantov. a rastie. myslím, že to je dosť aj na také Nemecko.
štatistika za minulý rok:

Citát

Věk cizích státních příslušníků je v průměru nižší, než je tomu u Němců. Průměrný Němec má 45 let, u cizinců to je 38 let. Vyšší počet lidí, kteří se nenarodili v Německu, vede k tomu, že se rodí větší počet dětí neněmeckým matkám. V roce 2016 se v Německu celkem narodilo 792 tisíc dětí, což je meziročně o 7 procent dětí více, uvedli statistici na konci března.

Německým matkám se narodilo 608 tisíc dětí, to znamená 77 procent ze všech narozených dětí. Meziročně to je o 3 procenta více. 185 tisíc dětí, tedy 23 procent, má matku, jež nemá německé občanství. Meziročně se jedná o nárůst o 25 procent. Dětí s tureckou matkou bylo 21 800, se syrskou 18 500, s polskou 11 800 a rumunskou 10 500.

V nemecku žije rekordní počet cizinců, v některých městech tvoří skoro třetinu obyvatel

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

game,  ja nehovorim ze to je tvoj vymysel :),    len hovorim ze to priamo so situaciou v egejskom mori nesuvisi.   To ze tam dnes turecki nacionalisti spolu s greckymi nacionalistami kricia ako na pretekoch neznamena ze by sa vojna niekomu hodila,   bolo by lepsie keby EU bola  schopna ukazat bic v podobe europskej armady a cukor v podobe europskej diplomacie ale tak  to nahradili francuzi a nemci v koordinovanej spolupraci.   Nemecko by nemalo ako ukazat bic ( este tak ciastocne taliani ale je dnes zrejme ze k budovaniu europskej armady sa hlasi francuzsko.  No a aby sme nezabudli na konspiratorov  tak samozrejme ide o plyn pri cypre a francuzi tam maju uz slubeny kontrakt.   Tak maju o dovod navyse.  Nemecko nema tazobne spolocnosti.   )

 

(a len tak na osviezenie pamati, turci prisli do nemecka ako pracovna sila, kedze nemci o vlastnych prisli na ruskych planach.  A nemecka spolocnost sa zmenila,  ja viem ze na slovensku sa to nenosi ale cudzinci hovoria ze nemecko je dnes velmi privetiva krajina.   Aj to pritahuje imigrantov ( toto mam ale od imigrantov zo skotska, kanady, ameriky   :)  A nemecko dokaze v tomto sutazit aj s amerikou.    )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 3 hodinami, tyso napísal:

(a len tak na osviezenie pamati, turci prisli do nemecka ako pracovna sila, kedze nemci o vlastnych prisli na ruskych planach.  A nemecka spolocnost sa zmenila,  ja viem ze na slovensku sa to nenosi ale cudzinci hovoria ze nemecko je dnes velmi privetiva krajina.   Aj to pritahuje imigrantov ( toto mam ale od imigrantov zo skotska, kanady, ameriky   :)  A nemecko dokaze v tomto sutazit aj s amerikou.    )

pravda to je ale len čiastočne, iste na frontách ich zostalo hodne... prvých 35 ! Turkov prišlo na kontrakt do Nemecka r.1961... to je 16 rokov po skončení vojny, deti sa rodiť len pre vojnu neprestali, ročníky z 30. rokov, keď nacisti preferovali rodenie árijských detí aj u slobodných matiek a zo 40. rokov boli navtedy už vyučené a dospelé. a ešte ďalej:
nechce sa mi hľadať, ale kdesi v tejto téme by mohlo byť video, ktoré dokumentuje to na hlavu porazené a rozobrané Nemecko, ktoré sa koncom 50, rokov pozviechalo, kvitlo, hospodárstvo malo na vrchole, Nemci už žili v reletívnom blahobyte a Konrad Adenauer bol človek, ktorý sa už vtedy rátal za lídra Európy - nesmierne na tom pracovali, je to čiste ich húževnatosť a zásluha, že sa tak rýchlo dostali v podstate na čelo Európy, 400 tisíc detí, ktoré splodili spojenci po vojne, ešte muselo dorásť...

dnes neslušné slovo gastarbeiter vystihuje prácu Turkov na celé desaťročia, po nich prišli juhoslovania, ktorí jazdili húfne na práce a potom už to nešlo zastaviť.
( podobne to bolo aj vo Švédsku, tam sa ovšem gastarbeitri pôvodne pašovali načierno, na práce, ktoré sa robili nenápadne v noci... tak to začalo)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak konkrétne tý Turci, moc lojálny novoobčania nie sú.

Ak si majú vybrať či na demonštrácii na podporu Erdogana mávať vkajkov, tak furt Tureckov a to je už tretia generácia.

Sľubovaná integrácia zlyhala. 

Národný štát v dnešnom Nemecku nefunguje,  a občiansky princíp sa neujal..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@alamo a tretia generácia slovákov v zahraničí máva ako? čo slováci napr v USA sa nesnazia udrziavat svoje tradície, neučia dalšie generácie slovensky jazyk, nenavštevujú v amerike slovenské školy, neusporiadavajú rozne akcie a festivaly etc?? 

detto, turci boli "pozvaní" do nemecka . a po 15 rokoch ked tam pracovali, zili, ked si tam uz niečo vybudovali sa mali zbalit a odíst? alebo ako si to predstavuješ? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@electric blue

Ja neviem, koľko zo zahraničných Slovákov pokladalo alebo pokladá Mečiara alebo Fica za "kladného hrdinu"?

Turkov v Nemecku, ktorý majú kladný vzťah k Erdoganovi je podľa všetkého strašný nepomer..

Turci v Nemecku sa za "Nemcov" ani len Občanov Nemecka nepovažujú.. Zdá sa..

Soráč ja nie som "svetobčan".. Uznávam že existujú nejaké "Nemecké záujmy", "Turecké záujmy"  dokonca "Slovenské záujmy"..

Turci síce v Nemecku existujú.. Ale "doma" sú "duchom" v Turecku.. 

Neviem ako to lepšie vysvetliť, nejakému "svetoobčanovi"..

Pritom som ochotný pripustiť, že aj nejaké tie "spolčné EU záujmy" existujú..

Ale ani to "svetobčanovi" nevysvetlím a on to nijako nepoberie.. 

Lebo je "svetoobčan" a k necíti ani zblo.. A keď tvrdí že áno, tak klame dokonca aj sám sebe..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo,  zatial tento test nemame. Ak sa nemecko dostane do konfliktu s tureckom  potom uvidime.    A "sine ira et studio"  Erdogan uspesne zahral na strunu Velkeho Turecka a tomu sa velmi tazko odolava,  v tom nie su turci ini ako ostatne narody.    Ale ked niekde zijes tretiu generaciu, tak tvoje skutocne zaujmy sa tam,  turecko im ostalo len v "srdci" nie v hlave.   To mas nieco ako slovenski madari,    vzdy budu mat k madarsku kladny postoj ale to neznamena ze su duchom v madarsku a ze sa nepovazuju za obcanov slovenska.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nie, to je erdogan :)

a tiez pobavilo  "turecké súdnictvo je nepochybne spravodlivejšie, nezávislejšie a nestrannejšie než nemecké súdnictvo.",    

Ale turci v nemecku ho sice volia ( nie vsetci zase)  ale vyzvy na plodenie ci neplodenie nezaberaju nikde vo svete.

https://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.TFRT.IN?locations=TR

turci sa chovaju ako vsetky bohate narody,  porodnost klesa a dnes je uz na hrane prosteho udrzania (2,069 deti na zenu ) ,  takze ide len o mokry sen vsetkych nacionalistov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

@alamo o čo ti ide? píšeš o veciach o ktorych nemáš ani šajnu. ktorá národnost v nemecku sa 100 % integrovala? aj ked integrácia nie je správny termín, presnejšie stali sa z nich nemci v tvojom podaní. kto? 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

alamo, k zahranicnym slovakom :  Velmi zavisi od generacie,  ti co odisli po 48  meciara zboznovali.   Zalozil Slovensko a domaca politika im bola vzdialena.  Ti co odisli v 90 rokoch boli k meciarovi a ficovi ovela kritickejsi.   Ale v dalsej generaci sa aj pre nich Slovensko stane mytickou krajinou predkov a rozdiely medzi Matovicom a Kollarom im budu cudzie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

11 minutes ago, electric blue said:

@alamo o čo ti ide? píšeš o veciach o ktorych nemáš ani šajnu. ktorá národnost v nemecku sa 100 % integrovala? aj ked integrácia nie je správny termín, presnejšie stali sa z nich nemci v tvojom podaní. kto? 

Ja som bol dlho v presvedceni ze v nemecku to nie je mozne,   ze vzdy bude rozdiel medzi nemcom a imigrantom.   Ale v poslednych rokoch som stretol par ludi co mi tvrdia ze sa to zmenilo, mozno ze nie vsade ale napriklad ze Berlin je miesto kde to nie je.   Ze je to uz podobne ako v NY.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ano vidim,prisla mi bublinka blm a ked som na to klikol nic. Alamo tam nieco napisal tiez bublinka, mozem kliknut na zobrazit odpoved a tam nic nebude. Skusim teraz je 19:25. A skopirujem tie temy kde som pisal tie tam su prispevky,ale tysoe a game nie.

Tyso reagoval si tu - ja mam len to moj prispevok.

 

tyso reagoval 2.png

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Coto znamena? A  pochopil zelenu sipku hore. Nic si nenapisal,len sipku hore. Skontrolujem aj game. Aj game tam dala nejaku pico.. - ze nerozumie. Toto je naco dobre? Nech je tam oznam,ze namna niekto reagoval, tie paciki,nepaciki a nerozumiem a dalsich neviem kolko to je je naco dobre? Dobre je to ze vies kto ti to dal, v minulosti plusky minusky ale bolo to anonymne. Nemecko? nepoznam. Neviem ako tam ziju.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov