Skočiť na obsah

Gotika a stavebné štýly minulosti


yorkie

Odporúčané príspevky

  • Odpovedí 6
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

  • game

    2

  • littlewitch

    2

  • slimak

    1

  • yorkie

    1

Tak, ako tu uz game ukazala na linkoch, nejde skutocne o goticky styl. Pre gotiku, ako sloh je tipicky tz. "lomeny obluk" a tu vidime obluk plynuly. Nie je to ani romansky styl, skor nieco novsie, predpokladam, ze je to len replika, ak nie, tak je to nieco novsie, mozno renesancia, alebo , podla tych anjelikov by som predpokladala baroko.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

laik, nieje lomeny, ale pre mna skor goticky ako romansky. Chlapec je metalista.Dievca ciernovlaska.

 

Romansky podla mna nieje kvoli hlavam okolo. Ale take cacky macky na gotickych stavbach je habedej - chram matky bozej, aj ked tam mali lepsiu predstavivost.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

charakteristickým znakom gotickej architektúry je lomený oblúk používaný na oknách, portáloch a klenbách.

Nie som sice odbornik, ale nieco som si zo skoly zapamatala. Tu ide o pevny obluk a plastiky anjelov sa pouzivali az v neskorsej dobe. Romansky styl bol znamy plastikami rastlinneho charakteru, vymyslennymi zvieratami a neskor sa pouzivali na vyzdobu aj plastiky ludskej postavy. Je to sporna fotka, obluk by sedel na romasky styl, ale ti anjelikovia...hmmmm :lol:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pozrela som na to normálne cez deň, a s mierne vyspatou hlavou to vyzerá všetko trochu ináč. prvý dojem z románstva vyprchal, zostala zmeska.

 

raná gotika nebola len lomená oblúková klenba, bolo tam aj zopár klasických oblúkov, ale táto stavba mi pripomína niečo úplne iné ... niečo záhradné, bočný altán kdesi v parku, stenu, niečo ako vodiaci múr vo veľkej záhrade, prípadne odpočívadlo, malú budovu, akými boli posiate hlavne anglické záhrady, ale našli sa všade inde ...

pôvodný skutočný alebo falošný vchod, a v takom prípade je to s čistotou štýlu nie také jasné, tieto miniatúry nemali vždy jasného a jedného staviteľa

 

nakoniec sa mi to zdá ako dokonalá zmes štýlov, od neskorogotických cez románsky oblúk, barokové ozdoby, a tie pseudoruže deliace portál na polovicu sú svojím štýlom skôr neskororománske, ale ozdoby používané skôr v interiéroch, ale celá stavba môže byť zmeska, malé záhradné zastaveníčko na niekoho objednávku podľa vlastných predstáv. nielen anjelici, od baroka po triezvejšie rokoko, oblúk vsadený v obdĺžnikovom ráme ani nie je celkom románska vec, gotická už vôbec nie, predelené čisté línie skôr zmes kdečoho, a celá stavba mohla byť postavená hocikedy ... od baroka vyššie kedykoľvek.

stále mi to pripomína malú súkromnú objednávku domácej panej kdesi v parku veľkého panstva, čosi také.

prezrela som kopu stavieb, od románskych po viktoriánske, románsky oblúk udrie do očí, keby nebol narušený ... aj všetko ostatné je akosi mimo. mno : )

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 10 rokmi...

Na to, aka je nehnutelnost draha, bude to pomerne utulne byvanie. Podpivnicena polosamota bez vytahu. Dufam, ze aspon najomnici zo suterenu (ktorych nevystahujes) budu tichi.

117170727_10220584666059773_5783421912759681312_n.thumb.jpg.c2ceb883d2bb12ee3b307145f5880281.jpg

 

  • Díky! 1
  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov