Skočiť na obsah

starsi

Odporúčané príspevky

Ide o ženskú obriezku. Sledoval som na ČT2 dokumentárny film ženskej obriezky. Je zarážajúce, že sa to ešte v tejto dobe deje.

Bolo to v nejakom africkom kmeni Daasanach kde to robili 12 ročnému dievčatu samozrejme bez anestetiky. Tú chuderku držalo 5 dospelých žien a šieta jej to rezala nožom. Priamy záber na to nebol, obraz bol stmavený ale zvuk nie. Niečo som o tom našiel v češtine.

 

U afrických kmenů při fungování společenské struktury nehraje věk zdaleka takovou roli jako společenská skupina, do níž jedinec patří. Ženská obřízka je rituál, při kterém je dívka plně a definitivně přijata do kmenové společnosti a může se po něm vdát. Vdané ženy jsou třetí a nejvyšší skupinou, do níž ženy mohou a obvykle chtějí vstoupit. Muži mají možnost povýšit ještě o stupínek výš. Mezi stařešiny, kteří vládnou a rozhodují o životě a chodu celého kmene. V současné době je většina daasanachských žen stále pro obřízku. A i když ony samotné tímto utrpením už prošly, chtějí, abych i jejich dcery podstoupily tento mrzačící akt. Vědí, že když se tak nestane, dívka nebude svým okolím uznána a nikdy se nevdá. Každopádně ženská obřízka zdaleka není jen problémem Afriky.

Ide o rituál, který se dnes nově objevuje i v demograficky pestré Evropě

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Zenska obriezka.

 

To je jedna vec, ktora ma vie absolutne odpudit, nahnevat, znechutit a inak citovo a negativne ovplyvnit. Videla som az prilis velmi filmov a dokumentov, kde tato jednoducha myslienka dominovala a zohravala celkovo dolezitu ulohu. Jeden taky film bol konkretne priamo z toho prostredia. Dej bol jednoduchy. Ak si mlady syn nacelnika chcel zobrat svoju milu za zenu, musela ona podstupit obriezku, inak nebola vhodna na sobas a celou dedinou bola povazovana za zver, spinu a handru. Nakoniec ju nepodstupila, spravodlivost vyhrala. Samozrejme, typicky stastny koniec... Aspon tak sa to mohlo zdat. Hoci ona vyhrala, je velmi nepravdepodobne, ze ostatne zeny to dokazu. Film mal samozrejme poukazat na to, ako to tam chodi.

 

Kolkokrat je ta obriezka vykonana pomocou hocakeho ostreho nastroja - bars aj crepa zo skla, ci rozbiteho dzbanu. Nielenze je to ukrutne bolestive, ponizujuce a strasne, ale je to robene bez anestezy, v spinavom, nesterilnom prostredi a dany nastroj je sam spinavy... Nejde predsa o to, aby sa mlada dama citila dobre a pohodlne, ale aby splnila ucel - uspokojit muza. Ked sa nad tym logicky zamyslim... A vlastne i bez toho je lahke usudit, ze tam ide jedine o to, aby zena splnila svoj ucel uspokojit muza. Po obriezke - ak to teda prezije - sa moze KONECNE, chuderka mala, vydat, starat sa o muza a rodit mu deti, mat s nim sex a tie posledne dve pri neskutocnych bolestiach. A bez pozitku. Ale ved to nevadi. Aspon je zena. Aspon splnila svoju ulohu.

 

Nie, toto nie su slova nadurdenej feministky. Toto su slova pohorseneho cloveka. Historia ci nie, tradicie ci nie, toto je zverstvo. Je to krute zaobchadzanie s ludmi... S detmi, dospievajucimi dievcatami a eventualne i dospelymi zenami.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

trochu sa mi zdá, na základe nejakých indícií, že nie každý má dosť dobrú predstavu o tom, čo to vlastne ženská obriezka je ... kedysi dávno som o tom už niekde písala, ale asi nezaškodí si to zopakovať ... vykonáva sa na malých dievčatách, a sila patriarchátu je tak veľká, a ženy vydané na milosť a nemilosť, že je ťažko to porovnávať s hocičím, čo páni tvorstva vo svojej veľkosti vyžadujú

 

Obriezka je obrad, ktorým sa v africkej patriarchálnej spoločnosti dáva jasne najavo, kto je pánom ženy. Obrad sa nazýva „zasvätením“ a podrobujú sa mu 7 – 8 ročné dievčatká. A vykonáva sa nielen v Afrike. V samotných USA žije niekoľko státisícov žien v uzavretých černošských alebo arabských komunitách, kde sila tradície odoláva vplyvu civilizácie, peňazí i okolia.

 

„Bola som zasväcovaná v siedmych rokoch v Somálsku,“ hovorí 30-ročná Sara z New Yorku. „Dali mi nejaké anestetiká, ale tie príliš nepôsobili. Prebudila som sa práve v momente, keď mi odrezávali klitoris...“ Sára krvácala ešte týždeň po obrade a nemohla sa ani poriadne pohnúť. Oproti iným ženám mala ale výhodu. Narodila sa totiž v privilegovanej rodine a obrezávali ju sterilnými nástrojmi v nemocnici v somálskom Mogadišu. Väčšina amerických dievčat je však odkázaná na oveľa primitívnejšie pomery.

 

Ženská obriezka, pri ktorej sa odstraňuje klitoris a väčšinou i ďalšie časti ženských genitálií, sa vykonáva za absolútne nevyhovujúcich podmienok. Jedna hrdzavá britva sa použije v komunite pre celú skupinu dievčat. Ani náhodou sa neberie ohľad na to, že Afrika figuruje na popredných miestach v štatistikách chorých na AIDS. Dievčatká väčšinou nechápu, čo ich vôbec očakáva, z celej situácie sú rozrušené a nezriedka prepadajú hystérii, keď vidia ich zakrvavené kamarátky obrezané pred nimi. Samozrejme pri obriezke dochádza aj k úmrtiam. Zasväcované dievčatká bez dostatočnej odbornej pomoci vykrvácajú alebo upadnú do bezvedomia, z ktorého sa už nepreberú.

 

Zástancovia obriezky uvádzajú na prvom mieste výchovný a sociálny význam rituálu. Dievča, ktoré sa obradu nepodrobí, je svojim spôsobom vyčlenené z komunity a nesie znamenie spoločenskej degradácie. Tradičná súdržnosť kmeňových zoskupení pôsobí aj vzdialené a už moderné rodiny, ktoré žijú vo veľmi slušných existenčných podmienkach vo veľkých mestách. Tie často posielajú svoje dcéry na obrad zasvätenia na dediny k starým rodičom alebo ich nechávajú obrezať v nemocnici.

 

Vplyv komunity je dokonca natoľko silný, že sa často stáva príčinou kolektívneho násilia. V mestečku na hraniciach medzi Keňou a Somálskom sa stalo, že dve rodiny sa rozhodli uchrániť svoje dcéry pred touto krutou tradíciou. V určený deň sa zo strachu ukryli na policajnej stanici. Ani to im však nepomohlo. Dav rozzúrených zástancov tradícií zaútočil na policajnú stanicu, obidve dievčatká vyvliekli na zaprášenú ulicu a dokonali krvavý obrad.

 

Väčšina afrických mužov z tradičných kmeňov s týmto obradom samozrejme súhlasí. Napr. u kmeňa Masajov, ktorý praktizuje polygamiu a žije doteraz tradičným nomádskym spôsobom života, je ženská obriezka považovaná za nevyhnutnú pre vstup do manželstva. Samozrejme, že pre obrezané africké ženy sa sex stáva strašiakom alebo minimálne jednou z nepríjemných manželských povinností; okrem toho sú náchylné na všetky existujúce gynekologické komplikácie. Naopak, žene je takto dané najavo, kto je jej pánom a kto by sa mal v prvom rade tešiť zo všetkých pôžitkov. Niektorí muži sa dokonca vyjadrili, že umelé zúženie vchodu pošvy (ktoré sa v niektorých kmeňoch vykonáva ako „extra“) zvyšuje ich potešenie zo sexu.

 

Od marca 1999 je obriezka kvalifikovaná v USA ako zločin. Prisťahovalci zo štátov, kde sa dievčatá obrezávajú, sú zoznamovaní so zákonom hneď pri svojom príchode do USA. Niektoré organizácie v USA a Európe sa snažia dosiahnuť, aby výška a ochota finančnej pomoci africkým krajinám bola podmienená ochotou na prijatie zákona o zákaze obriezky. 1.1.1998 vyhlásil Egypt ako prvá krajina na africkom kontinente zákaz obriezky na svojom území, neskôr nasledovali iné štáty. Potrvá však generácie, kým sa zvyk podarí úplne odstrániť.

je toho plný net, napríklad tu

 

to stačí, keď niekto nečítal knihu Khady Zmrzačená

podnetné čítanie.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Je to svinstvo - jasná vec, človek je stvorený akurátne, všetko je tak ako má byť a má svoj účel (až na slepé črevo, haha).

Ide o to mať moc nad niekým i za takúto cenu. Otroctvo holt nevymizlo - formy sú rôzne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

k tomuto krásnemu barbarskému zvyku diktovanému maskulínnym svetom a nezadržateľnou tradíciu podrobujúcich sa žien z donútenia - teda proti nej sa podpisuje petícia ...

 

Vedeli ste, že denne najmenej 8000 dievčat a žien vo svete trpí, pretože boli podrobené tzv. ženskej obriezke, teda mrzačeniu ženských pohlavných orgánov? Každú minútu sa päť dievčat musí podrobiť tomuto barbarskému rituálu. Dnes proti tomu môžete niečo urobiť aj vy. Prečítajte si a podpíšte petíciu Amnesty International požadujúcu jasnú stratégiu Európskej únie pre ukončenie mrzačenia ženských pohlavných orgánov (FGM) a ochranu žien a dievčat pred touto nebezpečnou praxou v Európe aj mimo nej. Aj Vaša podpora môže pomôcť pri ukončení FGM a uchránení dievčat od tejto praxe v budúcnosti.

zmrzačovanie dievčať

 

petícia sa dá bezbolestne podpísať tu : http://www.endfgm.eu/en/

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

Svitá na lepšie časy. OSN prijalo rezolúciu, ktorá vyzýva každý zo 193 členských štátov k legislatívnemu zákazu vykonávania ženskej obriezky a zároveň žiada aj o zavedenie osvetového učebného programu pre mladých ľudí, aby sa s touto nechutnou tradíciou čo najrýchlejšie skoncovalo.

http://www.guardian.co.uk/society/2012/nov/27/un-ban-female-genital-mutilation

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

to je síce pekné, ale kým sa to dostane do zaostalých hláv a dedín bez poznania rezolúcie a písma, potečie ešte veľa vody ... a krvi.

akosi sa obávam, že v chatrčiach s kusom skla či vrchnáka od konzervy to budú povolané ženičky v záujme čistoty riešiť ešte pár generácií.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 rokmi...

táto nehorázne príšerná vec je masívne prítomná v Európe.
nepotrebovalo to priveľa času, a na zmasívnenie stačilo pár rokov masívnej migrácie a dovlečenie "zvykov" do stredu Európy.

 

 

Německé ministerstvo pro rodinné záležitosti vydalo v pondělí zprávu, která vyvolala velmi bouřlivou debatu v místních médiích a na sociálních sítích.

 

Podle státního úřadu žije v zemi více než 48 tisíc žen a dívek, které podstoupily amputaci vnějších pohlavních orgánů. Tento úkon je ale přísně zakázáný jak v Německu, tak ho zapovídá rezoluce OSN. Podle lékařů má infibulace (tak se zákrok odborně nazývá) celoživotní negativní důsledky.

 

Ministerstvo vyjádřilo velké znepokojení především nad tím, že od roku 2014 se počet takto postižených žen zvýšil o 30 procent.

Souvisí to především s migrační krizí.

Naprostou většinu žen, které musely podstoupit obřízku, tvoří lidé z Iráku (tam se praktikuje zejména v Kurdistánu), Eritreje, Somálska, Etiopie a Egypta.

 

Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung problémem ale je, že tato nezákonná praxe pokračuje v některých imigrantských skupinách i po přestěhování se do Německa. Každý rok podstoupí zákrok několik tisíc dívek s německým pasem. Děje se tak skoro vždy v zahraničí.

 

podľa nemeckých zákonov môžu byť rodičia dievčat stíhaní za tento zákrok aj v Nemecku, aj keď samotný čin bol prevedený mimo Nemecka -

ženská obriezka je nelegálna, aj keby bola prevedená kdekoľvek na svete.

 

čo je ovšem hodne zaujímavé, zákony na to sú, len doteraz akosi nikoho nestíhali - a medzitým počet zmrzačených žien v Nemecku v centre Európy stúpol

na cca 50 000.

čo je hodne zaujímavé... trochu sa pohli ľady teraz, ale pomerne bezzubo:
 

 

Německé orgány se od prosince proti podobným praktikám přece jenom rozhodly zasáhnout.

Mohou rodičům, u kterých existuje podezření, že nechali provést své dceři operaci v zahraničí, zabavit pas. Kritici se ovšem ptají, proč se nedělo do této doby nic, přestože se o této praxi dávno vědělo.

 

50 tisíc zakázaných ženských obriezok v Nemecku - veľkú väčšinu tvoria dcéry čerstvých migrantov.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Je to svinstvo - jasná vec, človek je stvorený akurátne, všetko je tak ako má byť a má svoj účel (až na slepé črevo, haha).

Ide o to mať moc nad niekým i za takúto cenu. Otroctvo holt nevymizlo - formy sú rôzne.

tak budeš sa diviť, ale ani to sklepé črevo nie je celkom bezúčelné. Vraj obsahuje nejaké baktérie, ktoré nikde inde nie sú, a ktoré pomáhajú imunitnému systému.

 

Mešitami a štvrťami, kde žijú tie ich kominuty a kde sa domáci boja vkročiť, to začalo, húkaním imámov to bude pokračovať,  obrezanými ženami s bezzubým akožestíhaním zodpovedných to pokračuje...kde to skončí? Onedlho budú domáci slúžiť privandrovalcom, ktorí si presadia svoje neľudské zákony, presne ako to bolo kdesi vyššie naplánované...a zisky niekoho zasa porastú, konkurencia zasa bude menšia...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov